©Reuters
©Reuters

Dve strele usmrtile junačko srce debitanta: Istorijski bod Gruzije ostao na okviru turskog gola

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.06.24. | 19:55

Selekcija Vilija Sanjola pokazala da nikako nije zalutala na Evropsko prvenstvo, na kraju mogla i do boda, ali nije imala sreće...

Sastavljena mahom od igrača iz najjačih evropskih liga, reprezentacija Turske je na prethodnim velikim takmičenjima svrstavana među timove sposobne da namuče svakog rivala, da iznenade i nađu se u samoj završnici. I svaki put bi razočarala. Pre osam godina na Evropskom prvenstvu u Francuskoj ispali su već dva kola, pre četiri završili grupnu fazu bez osvojenog boda… Ipak, start turnira na kojem će se selekcija Vinćenca Montele osećati kao kod kuće obećava drugačiji scenario pošto je Turska u prvom kolu Grupe F Prvenstva Evrope, nešto teže nego što se očekivalo, savladala debitanta Gruziju - 3:1 (1:1).

Iako je od strane mnogih označena kao najslabiji tim turnira pošto je u kvalifikacijama završila na četvrtom mestu i učešće izborila tek kroz Ligu nacija, selekcija Vilija Sanjola pokazala je da nikako nije 'zalutala' u Nemačku. Na prvi pogled jednu od najdosadnijih utakmica prve runde učinila najinteresantnijom, a malo je falilo da istu završi sa istorijskim bodom u džepu. Na njenu žalost, on je ostao na okviru gola Merta Gunoka, koji su Gruzini u drugoj polovini drugog poluvremena uzdrmali dva puta...

Izabrane vesti

Drugi put u nadoknadi meča kada su osetili protivnikovu krv, koja je u suparnički šesnaesterac namamila i golmana Giorgija Mamardašvilija. To je ostavilo prostora Turcima da preko rezerviste Kerema Akturkoglua zadaju fatalan udarac pošto ni dve strele Merta Muldura i Arde Gulera nisu u potpunosti uspele da ubiju borbeni duh debitanta.

Izostanak bilo kakvog iskustva sa velikih turnira kao da je paralisao Gruzine, a zaglušujuća buka koju su stvarali navijači Turske - čineći da se njihovi ljubimci osećaju kao da igraju kod kuće - i zvižduci pri svakom kontaktu sa loptom protivničkih igrača otežavali su izabranicima Vilija Sanjola da zadrže loptu u nogama makar na kratko.

Turci su je u uvodnih pola sata imali dve trećine vremena u posedu, ali u kazneni prostor rivala gotovo da nisu uspevali da je unesu. U formaciji sa petoricom defanzivaca Gruzija je u uvodnoj fazi utakmice zatvorila prilaze ka svom golu, nateravši protivnika da pokušava sa distance. I tu se grdno prevarila. Baš iz tog oružja Montelina četa došla je do prednosti, a centimetri su je delili da rivala već posle pola sata igre nokautira.

Centimetri koji su u dva navrata bili na strani Gruzina. Prvo u 10. minutu kada je lopta posle udarca Kana Ajhana sa dvadesetak metara završila na stativi, a onda i u 27. kod poništenog gola Kenana Jildiza, koji se za pola stopala našao ispred čuvara kada je krenuo na loptu. Dva minuta ranije pak nije bilo ničega spornog. Mert Muldur imao je sreće da se lopta posle centaršuta sa levog boka odbije pravo do njega, ali i znanja da uhvati volej kao iz fudbalskih udžbenika i lansira je pod prečku, toliko snažno da ni golman Mamardašvilijevih kvaliteta nije imao nikakve šanse.

Većinski obojen u crveno, Vestfalen je eksplodirao u tom trenutku, nepuna dva minuta kasnije doveden u stanje ekstaze, ali je VAR ekspresno primirio njegove zidine poništivši pogodak Jildizu. Gruzini su uz malo sreće izbegli nokdaun, ostali su na nogama, suzbili redove i vrlo brzo uzvratili udarac. Giorgi Kočorašvili se lako oslobio Jildiza na krilu i loptu posla pred gol gde se Žorž Mikautadze ušunjao između dvojice fudbalera Turske i ‘spustio’ loptu ispod Merta Gunoka.

Isti igrač je samo četiri minuta kasnije mogao i da preokrene rezultat. Oslobodio je izjednačujući pogodak Gruzine pritiska te su u akciji iz 36. minuta pokazali da i te kako mogu da budu atraktivni. Kombinovali su tada kao na pesku, Čakvetadze je podigao loptu za Kočorašvilija, ovaj glavom spustio za Mikautatdzea, a momak kojeg je prošlog leta silno želela Crvena zvezda u padu iz voleja gađao tik pored stative…

Tok drugog poluvremena bio je identičan prvom te je uvodna faza nastavka takođe protekla u inicijativi Turske, koja je put do Mamardašvilijevog gola najlakše pronalazila udarcima sa distance. Da ima top u nozi dva puta u kratkom vremenskom razmaku demonstrirao je kapiten Hakan Čalhanoglu, ali je golman Valensije uz manje ili više poteškoća oba uspeo da ukroti. Ipak, kod udarca Arde Gulera nije mogao da uradi ništa osim da paradom ulepša pogodak, verovatno najlepši u dosadašnjem toku turnira. Omaleni vezista Reala prefinjene tehnike pokazao je u 66. minutu da raspolaže i razornim udarcem. Sreća ga je pogledala da mu se posle jednog duela odbije, a Guler je maksimalno iskoristio prostor koji su mu protnički igrači ostavili i sa oko 25 metara 'zavio kilfu' u dalji ugao, postavši najmlađi strelac u istoriji turske reprezentacije na evropskim prvenstvima.

I tek posle primljenog gola Gruzija je još jednom pokazala zube. I umalo kao u prvom poluvremenu nije još jednom ugrizla - Kočorašvili je u kolosalnoj prilici, pošto je fintom majstorski izbacio čuvara iz igre, u 70. minutu sa petnaestak metara pogodio prečku... Montela je brzo reagovao uvođenjem trećeg štopera (Merih Demiral) čime je umirio napade Gruzije. Ali samo delimično. U nadoknadi su oni još dva puta pripretili. U 93. je moglo da bude ozbiljno samo da Mikautadze i Kočorašvili nisu jedan drugome zasmetali pred golom. Dva minuta kasnije utihnuo je za trenutak veći deo Vestfalena. Posle centaršuta Kvarachelije iz slobodnog udarca lopta je u gužvi prošla kroz čitav šesnaesterac i završila na stativi, da bi posle odbitka udarac Davitašvilija izblokirao Akajdin.

Da se do poslednjeg trenutka nada remiju Gruziji je omogućio Mamardašvili pošto je u 87. minutu 'skinuo' zicer Jusufu Jazidžiju (odbranio mu udarac glavom sa pet metara u 87. minutu). Samopouzdanje mu je bilo na vrhuncu pa se u poslednjem napadu priključio saigračima u protivničkom šesnaestercu kod kornera ne bi li pokušao da pogodi za izjednačenje, ali bi na kraju mogao da zažali zbog toga.

Gunok je boksovao loptu, Altunašvili je loše prihvatio, Kokdžu mu je izbio, a Akturkoglu sa njom istrčao šezdesetak metara i ubacio je u nebranjenu mrežu. Turci su konačno mogli da odahnu.

UTAKMICA 1. KOLA EVROPSKOG PRVENSTVA

GRUPA F

TURSKA - GRUZIJA 3:1 (1:1)

/Muldur 25, Guler 66, Akturkoglu 90+7 - Mikautadze 32/

Dortmund

Stadion: Vestfalen

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

Žuti kartoni: Bardakdži, Čalhanoglu (Turska), Kvirkvelija (Gruzija)

TURSKA (4-2-3-1): Gunok - Muldur (od 85. Čelik), Akajdin, Bardakdži, Kadioglu - Ajhan (od 79. Demiral), Čalhanoglu (od 90+2. Ozdžan) - Guler (od 79. Jazidži), Kokdžu, Jildiz (od 85. Akturkoglu) - Jilmaz

GRUZIJA (5-3-2): Mamardašvili - Kakabadze, Kverkelija (od 85. Zivzivadze), Kašija, Dvali, Citaišvili (od 73. Davitašvili) - Kočorašvili, Mekvabišvili (od 89. Altunašvili), Čakvetadze (od 73. Ločošvili) - Mikautadze, Kvarachelija


EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

Turska - Gruzija 3:1 (1:1)

/Muldur 25, Guler 66, Akturkoglu 90+7 - Mikautadze 32/

21.00: (1,50) Portugalija (4,40) Češka (7,50)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo,sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija TurskeFudbalska reprezentacija Gruzije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara