Pogodak Džamala Musijale (©Reuters)
Pogodak Džamala Musijale (©Reuters)

Daće vam nadu i ništa više od toga: Roze Nemci sprintom u osminu finala i hoće do kraja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.06.24. | 19:48

Ilkaj Gundogan golom i asistencijom odlučio pobednika protiv Mađara. Mada je i Manuel Nojer morao da odradi svoje

Svaka čast Mađarima na hrabrosti da krenu napred, mada je pitanje da li su imali izbora posle poraza od Švajcarske u prvom kolu. A kad već nisu mogli protiv njih, nikako nisu mogli ni protiv Nemaca koji su drugom uverljivom pobedom na turniru osigurali osminu finala Evropskog prvenstva , a iznad svega stavom i pogledom u kojem je sve vreme sijao pehar “Anri Delone” svima jasno stavili do znanja da žele da idu do samog kraja. Protiv Mađarske 2:0 u Štutgartu, uz utisak da su Panceri spremni da istrče maraton u sprintu ne bi li ostvarili san da ponovo pokore Stari kontinent.

Doduše, i uz utisak da bi taj san mogao da se rasprši zbog toga što, iako Nemci nikome ne daju loptu, svakome daju šansu. Ne jednu, nego više njih. Ne toliko zbog loše odbrane, jer sa Antonijem Ridigerom i Džonatanom Taom imaju jedan od jačih štoperskih tandema na turniru, koliko zbog toga što se nekad čini da bi svih 11 na terenu zajedno utrčali u protivnički gol.

Izabrane vesti

I za razliku od drugih, Nemci ne staju, Nemci samo pojačavaju pritisak. Tako je bilo i nakon što su, uz malo sreće, stigli do vođstva već u 22. minutu kada je Ilkaj Gundogan mangupski odgurnuo Vilija Orbana – na šta je sudija Dani Makeli zažmurio – zbunio i Petera Gulačija i sve ostale mađarske defanzivce, pa je Džamal Musijala iskoristio gužvu u šesnaestercu i loptu zakucao u nebranjeni deo mreže.

Nisu dakle Nemci stali, oni su sve vreme ubrzavali ritam. Napadali sa petoricom, šestoricom, sedmoricom… I trčali napred kao da im život zavisi od broja golova koje će postići. U takvim okolnostima, logično, bilo je prostora i za protivudare, a Mađari su ih rado koristili. Samo što nisu umeli protiv Manuela Nojera.

“Jedinica” koja je danas branila 17. utakmicu na evropskim prvenstvima – toliko je sakupio još samo legendarni Đanluiđi Bufon – samo u prvom poluvremenu tri puta je morala da spasava gol domaćina. Prvi put već u 20. sekundu, onda kada je slobodan udarac Dominika Soboslaja izvadio iz mreže u kojoj su ga svi već videli, pa i u samom finišu nakon čega su Mađari i postigli gol, opravdano poništen zbog ofsajda.

I mada je Barnabas Varga karakterističnim udarcem glavom opasno zapretio i u 60. minutu meča, bilo je jasno da niko, pa ni Mađari, ne bi mogao da izdrži toliko dosadan, toliko isrcpljujući pritisak izabranika Julijana Nagelsmana. Kao osice su ubadali odbranu protivnika, bockali vamo, pa tamo, isprobavali gde bi moglo da pukne. Puklo je u 67. minutu posle savršeno jednostavne – zar takve nisu najbolje? – akcije Musijale, Maksimilijana Mitelštata i Gundogana, koji je iz prve precizno gađao i tako na asistenciju dopisao i gol za status najboljeg igrača utakmice.


Mnogo bitnije, mada je još rano za bilo kakve prognoze, teško da je, izuzev Španije, još neko pokazao ovakvu igru i ovakvu glad za trijumfom. Nemci ni ne kriju: oni hoće titulu prvaka Evrope. Čekaju je još od 1996. godine, a nisu navikli. I mada Škotska ni Mađarska ne mogu da odgovore na pitanje da li Nemci zaista imaju taj kvalitet više je nego očigledno da imaju argumente da tako razmišljaju.

Nemojte da vas zavara ta roza broja dresova. Daće vam oni jednu ili dve šanse, daće vam nadu da možete da ih iznenadite, ali sva se nemačka milost tu i završava. Znaju oni zašto su ovde.

NEMAČKA - MAĐARSKA 2:0

/Musijala 22, Gundogan 66/

Stadion: Štutgart Arena

Sudija: Dani Makeli (Holandija)

Nemačka (4-2-3-1): Nojer – Kimih, Ridigiger, Ta, Mitelštat – Andrih (od 71. Džan), Kros – Musijala (od 71. Filkrih), Gundogan (od 85. Undaj), Virc (od 60. Filkrug) – Haverc (od 60. Sane)

Mađarska (3-4-3): Gulači – Fiola, Orban, Dardai – Bola (od 76. Adam), Nađi (od 64. Klajnhajsler), Šafer, Kerkez (od 77. Nađi) – Salaj (od 87. Čobot), Varga (od 87. Gazdag).

GRUPA A

Nemačka – Mađarska 2:0 (1:0)

/Musijala 22, Gundogan 66/

Sreda

21.00: (4,60) Škotska (3,50) Švajcarska (1,90)



tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija MađarskeEURO 2024Ilkaj GundoganDžamal Musijala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara