Mark Kukurelja (Reuters)
Mark Kukurelja (Reuters)

Đordi Alba 2.0

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.06.24. | 15:32

Maestralna partija Marka Kukurelje u evropskom klasiku

Španija melje od početka Evropskog prvenstva. Pobedama nad Hrvatskom 3:0 i Italijom 1:0 pokazali su raskošan potencijal i nagovestili da su neopravdano pred takmičenje stavljeni u drugi red potencijalnih favorita za osvajanje turnira. Okosnica Crvene furije nalazi se u mladalačkim snagama željnim fudbala i dokazivanja kao što su Pedri, Lamin Jamal, Niko Vilijams, koji je ujedno poneo epitet najkorisnijeg igrača utakmice protiv Azura. Reč je o nadolazećim zvezdama evropskog i svetskog fudbala. Ne smemo zaboraviti ni one iskusnije u vidu Danija Karvahala, Alvara Morate, Rodrija. Međutim, i pored svih navedenih imena, cela Španija danas opravdano bruji o levom beku Marku Kukurelji, koji je na iznenađenje mnogih jedan od najboljih i najproduktivnijih igrača dosadašnjeg dela turnira.

Svi su smatrali da će levi bek španske reprezentacije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu biti Alehandro Grimaldo, otkrovenje istorijske sezone Bajera u kojoj je pod komandujućom palicom sunarodnika Ćavija Alonsa zabeležio ukupno 12 golova uz 19 asistencija u svim takmičenjima. Kada se uzmu statistički parametri Grimaldo se zaista smatrao zacementiranom opcijom na poziciji levog beka.

Izabrane vesti

Ipak, selektor Luis de la Fuente se odlučio za manje popularnu opciju izabravši Kukurelju u nadi da će Španija dobiti novog Đordija Albu. Ispostavlja se da dan posle meča sa italijom, nada koju je gajio Luis de la Fuente nije bila samo deo mašte. Igrač Čelsija je odigrao perfektnu utakmicu, kao onomad Alba u finalu Evropskog prvenstva 2012. godine u Kijevu, kada je savladan isti protivnik. Kritike na selektorov račun vezan za odabir levog beka više ne postoje.

Kukureljina partija protiv aktuelnog šampiona Evrope će biti zapisana u istorijskim udžbenicima evropskih prvenstava. Imao je najveći broj dodavanja 51/51 i dobijenih duela 10/13, dok je sve vreme uspešno hitrio ka golu Đanluiđija Donarume i namestio tri stopostotne prilike za saigrače. Bio je igrač i sa najviše faulova(3), ali onih "dobrih" koji sprečavaju protivnika da avanzuje i zapreti golu. Desnog beka Italije Di Lorenca je mučio tokom čitave utakmice i sa Nikom Vilijamsom činio ubitačan tandem na levoj strani. Posle njihovog kombinovanja i centaršuta 21-godišnjeg igrača Atletik Bilbaa je i stigao jedini gol Španije posle nesrećnog autogola Rikarda Kalafjorija. Moglo je da bude i više golova u mreži najboljeg igrača na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, da je igrač Betisa Ajoz Perez u završnici utakmice bio precizniji.

Kukurelja je nakon meča sa Italijom istakao da mu je jučerašnja utakmica bila najbolja u dosadašnjoj karijeri, da igrači mogu da budu ponosni na ono što su postigli tokom prve dve utakmice, ali da je ostalo još mnogo do kraja.

Uvek je Španiju karakterisala maštovitost i igra od noge do noge. U današnje vreme se ipak umire isključivo od lepote i potrebna je surova snaga koja će podupreti novi stil igre Španaca. Mark Kukurelja je upravo ta snaga koja se čekala. Sklop hrabrosti, agresivnosti i maštovitosti.


tagovi

EURO 2024Mark KukureljaFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara