Slavlje fudbalera Mađarske i Švajcarske posle pobeda nad Srbijom (©Reuters)
Slavlje fudbalera Mađarske i Švajcarske posle pobeda nad Srbijom (©Reuters)

Obe ekipe su bolje od Srbije, ali jesu li jedna od druge?

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.06.24. | 09:58

Meč dva skorašnja dželata Orlova, Mađarske i Švajcarske, na programu je ove subote od 15 časova

Ubedljiva pobeda Nemačke nad Škotskom (5:1) obeležila je otvaranje 17. Evropskog prvenstva. Dan kasnije, ove subote od 15.00 časova, na programu je i drugi meč A grupe. U Kelnu će se sastati Mađarska i Švajcarska.

U obe države ovu utakmicu smatraju ključnom u borbi za drugo mesto. Realno, i Švajcarci i Mađari će biti autsajderi protiv domaćina turnira, a istovremeno će biti favoriti protiv indisponirane Škotske. Zato, meč u Kelnu ima dodatnu težinu. Kao da nije dovoljna činjenica da je u pitanju utakmica 1. kola.

Izabrane vesti

Kvalitet obe reprezentacije smo mogli da vidimo kroz duele sa reprezentacijom Srbije. Švajcarci su nadigrali Orlove na Mundijalu u Kataru (3:2) pre godinu i po dana, dok je Mađarska dvaput bila bolja od Srbije u minulim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, oba puta sa po 2:1.

Mađari su zahvaljujući ta dva zaslužena trijumfa u Beogradu i Budimpešti rutinski zauzeli prvo mesto u grupi, imali su četiri boda više od Orlova, a sedam od trećeplasirane Crne Gore. Stečeno samopouzdanje su nadogradili kroz prijateljske utakmice tokom proleća, savladali su Tursku (1:0), selekciju tzv. Kosova (2:0) i reprezentaciju Izralea (3:0) na generalnoj probi za Švajcarce, dok ih je zaustavila samo Republika Irske (1:2) u Dablinu, kada su Mađari igrali u kombinovanom sastavu.


15.00: (3,35) Mađarska (3,40) Švajcarska (2,30)


Nažalost po naše severne komšije, ni na premijeri selektor Marko Rosi neće imati na raspolaganju najjači sastav. Desni bek Avra Loik Nego ima problem sa povredom i sigurno neće konkurisati za tim, a pod znakom pitanja je i vezista Barnslija Kalum Stajls.

Nego je sjajan momak. Ne mogu ni da vam opišem koliko daje ovom timu kao ljudsko biće. Nažalost, trenutno se bori sa povredom, tako da neće moći da igra protiv Švajcarske“, priznao je Rosi.

Selektor Švajcarske Murat Jakin takođe ima svoje probleme. Stiven Zuber i Denis Zakarija će najverovatnije propustiti večerašnji susret zbog lakših povreda. Zubera muči mišić, Zakariju butina.

Jakin je rekao da ima sve igrače na raspolaganju, ali da su njih dvojica prethodnih dana trenirali laganije. Verovatnije je da zbog toga ostanu na klupi. Barem je se Bril Embolo u potpunosti oporavio, pa bi mogao da zaigra od početka.

Zvezda Švajcaraca i na ovom turniru će biti Granit Džaka, čovek koji je imao ključnu ulogu minule sezone u osvajanju Bundeslige sa Bajer Leverkuzenom.

Uspeh donosi samopouzdanje. Ova sezona je bila izazovna, ali uživao sam u svakom danu u Leverkuzenu. Bila bi savršena da nije bilo poraza u finalu Lige Evrope. Sada otvaram novo poglavlje, reprezentacija donosi nove izazove. Spakovao sam kofere da ostanem dugo ovde“, poručio je Džaka pred susret sa Mađarima.

Švajcarci i Mađari su se poslednji put sastali u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine. Oba duela su tada pripala Sajdžijama, u Budimpešti sa 3:2, a u bazelu sa 5:2. Švajcarci su tada preko baraža došli do svetske smotre i tamo pobedili Srbiju u grupi sa 2:1.


-----------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

-----------------------


GRUPA A

1. KOLO

Petak, 14. jun

Nemačka - Škotska 5:1 (3:0)

/Virc 10, Musijala 17, Haverc 45+1pen, Filkrug 66, Džan 90+3 - Ridiger 87ag/

Subota, 15. jun

15.00: (3,35) Mađarska (3,40) Švajcarska (2,30)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

18.00: (1,33) Nemačka (5,00) Mađarska (10,0)

21.00: (3,70) Škotska (3,40) Švajcarska (2,05)

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

21.00: (3,00) Škotska (3,40) Mađarska (2,35)

21.00: (4,60) Švajcarska (3,60) Nemačka (1,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024reprezentacija ŠvajcarskeFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija MađarskeGranit DžakaMarko Rosi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara