Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Moćni i lepi

Vreme čitanja: 5min | pet. 05.07.24. | 10:25

Reprezentacije Španije i Nemačke su stilom igre pribrali simpatije neutralnih navijača, šteta što će jedna od njih morati da ispadne u četvrtfinalu Evropskog prvenstva (18.00)

Možda je celokupna fudbalska javnost pomalo potcenjivački gledala ka reprezentacijama Španije i Nemačke pred početak Evropskog prvenstva. Previše lako se zaboravilo da su ne tako davno Španci vezali dva zlata na kontinentalnoj smotri (2008. i 2012), a da su Panceri 2014. bili svetski šampioni. Gledalo se kroz prizmu lošeg njihovog nastupa, pre svega, na Mundijalu u Kataru, te smeni generacije koju su oba tima izvršila. Kao da je ta uloga razljutila obe selekcije, posle grupne faze i osmine finala svi možemo samo da konstatujemo – Španija i Nemačka su najmoćnije i najlepše reprezentacije na turniru.

Zbog toga, greota što će se oni sastati već u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Furija ili Panceri moraće da završe učešće posle meča koji je na programu ovog petka od 18 časova u Štutgartu.

Izabrane vesti

Izabranici Luisa de la Fuentea i Julijana Nagelsmana su bili prvi u svojim grupama. Nemci su u toj prvoj fazi turnira deklasirali Škotsku (5:1) i nadigrali Mađarsku (2:0), a potom u za njih nebitnom meču odigrali 1:1 sa Švajcarskom.

Španija je uspela da se istakne kao jedina reprezentacija koja u grupnoj fazi nije primila gol. Međutim, do tog poduhvata nije stigla defanzivnom igrom, već naprotiv, tako što je mlela rivale brzom i agresivnom igrom. Protivnici su naprosto morali da budu oprezni i da ostaju sa više igrača pozadi čak i kada jure rezultat, jer vezni red Pedri – Rodri – Ruiz, sa hitrim krilima Nikom Vilijamsom i Laminom Jamalom, te preiskusnim Alvarom Moratom u srcu napada je i više nego sposoban da iz dva-tri poteza uđe u veliku priliku. I to je potvrđeno više puta na svakom meču na turniru.


18.00: (2,85) Španija (3,15) Nemačka (2,90)


Ne smemo da zaboravimo da je Španija bila u takozvanoj „Grupi smrti“, a uspela je da ostane nepovređena. Redom je urnisala Hrvatsku (3:0), a zatim bila bolja od Italije i Albanije (po 1:0), pritom sačuvavši snagu za nokaut fazu.

Tamo joj je prvi rival bila Gruzija, najveći hit kontinentalne smotre. Uspela je selekcija sa istoka Evrope prva da probije bedem Crvene furije, doduše uz pomoć Robina Le Normanda koji je postigao autogol, ali posle toga su Španci ubacili u brzinu više i potpuno dotukli protivnika – 4:1.

Ništa manje impresivna nije bila ni Nemačka, koju je u osmini finala sačekao veći izazov – Danska. Nije Pancere poremetio ni rano poništen gol posle intervencije iz VAR sobe, nastavili su da igraju svoju igru i na kraju su golovima Kaija Haverca i Džamala Musijale su slavili sa 2:0.

Džamal Musijala i Julijan Nagelsman (©Reuters)Džamal Musijala i Julijan Nagelsman (©Reuters)

Musijala je jedan od četiri igrača koji su postigli po tri gola i za sada dele prvo mesto na listi strelaca. S tim da su Žorž Mikautadze i Ivan Šranc već eliminisani sa turnira, samo Kodi Gakpo sa Holandijom igra četvrtfinale. Još dva Nemca su se istakla golovima, Haverc i Niklas Filkrug su po dva puta zatresli mreže. U Španiji je samo Fabijan Ruiz bio strelac više od jednog puta, njena snaga je definitivno ta što nikad ne znate odakle će da vas napadne.

Matematika, odnosno statistika potvrđuju našu tvrdnju da su Nemci i Španci najmoćniji na turniru. To su ekipe sa najviše postignutih golova (10 i devet) i sa najviše uspešnih dodavanja (92,2 i 91 odsto). Nemačka je druga najbolja po tome koliko je vremena imala loptu u svom posedu sa 62 odsto, Španija je četvrta sa 58,5 odsto. Nedodirljiva im je samo Portugalija sa neverovatnim posedom od 65,2 odsto.

Najviše šutevana turniru uputili su Španci – 84. Od toga je 29 njih išlo u okvir gola. Nemci su treći po tom parametru sa 71 šuteva, ali 28 u okvir. Nemci su drugi, a Španci treći i po broju napada (265:256) i po broju izvedenih kornera (31:29). S tim da je primetno da De la Fuente dozvoljava svojim igračima daleko veću slobodu nego Nagelsman, što se ogleda u razlici uspešnih driblinga (88:58).


-----------------------

Ponovo bonus? Da, moguće je! Uplatom prvog depozita na svoj Mozzart nalog dobijaš odmah 24% bonusa na tu uplatu! A tvoj dobitak je siguran kao Rodri na lopti. I ovo važi samo od sada pa do prvog meča četvrtfinala između Španije i Nemačke.

-----------------------


Zanimljivo je da je Nagelsman targetirao najkreativnijeg španskog igrača Lamina Jamala kao najslabiju kariku moćne Furije. Ne zbog kvaliteta, već zbog neiskustva 16-godišnjeg fudbalera koje bi moglo da bude presudno u ovoj fazi turnira.

On je veliki talenat. Bio je konstantan ove sezone, što ne uspeva veliki broj igrača njegovih godina, ali sada je pred izazovom da nastavi to da isporučuje godinama. Ima dobre kvalitete, veoma je opasan u sitacijama jedan na jedan i ne možete uvek da ga zaustavite. Ima više varijacija, nekad ode unutra, nekad spolja. Leva noga mu je jača, ali i desna mu je odlična. Moramo da budemo spremni, ali s druge strane nema baš mnogo iskustva. Ne znamo kako će se ponašati u situaciji kada mu ne ide na terenu ili ako protivnik ulazi čvršće u duele. Što ne znači da je naš plan da ga izujemo iz čarapa“, kazao se Nagelsman.

Lamin Jamal (©Reuters)Lamin Jamal (©Reuters)

Španci i Nemci su se poslednji put sastali na pomenutom Mundijalu u Kataru, u 2. kolu, kada nisu odigrali preterano atraktivnu utakmicu. Bilo je 1:1, slađi bod je tada odnela Španija, jer joj je bio dovoljan da i matematički osigura osminu finala, dok su Nemci morali da savladaju Kostariku u poslednjem kolu da bi prošli dalje. Iako su uspeli u tom zadatku, slavili su sa 4:2, Španija je neočekivano izgubila od Japana sa 2:1, zbog čega su Panceri ipak bili eliminisani. Može da se diskutuje da li su Španci kalkulisali protiv Japanaca ili ne, pravu istinu svakako nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da su im Nemci ostali dužni i ovog petka bi mogli da izmire račune. Nama, neutralcima, ostaće samo da uživamo u predstavi koju će nam prirediti u Štutgartu.

EVROPSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

18.00: (2,85) Španija (3,15) Nemačka (2,90)

21.00: (3,40) Portugalija (3,05) Francuska (2,55)

Subota

18.00: (2,35) Engleska (3,20) Švajcarska (3,60)

21.00: (1,65) Holandija (4,20) Turska (5,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija NemačkeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara