Komazec: Jasno se vidi Kekov rukopis u Sloveniji, znam koliko su Gruzini srećni zbog ovoga

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.06.24. | 12:01

Iskusni napadač o uspesima Gruzije i Slovenije na Evropskom prvenstvu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj zagazilo je u nokaut fazu takmičenja. Iskristalisale su se reprezentacije koje slove za favorite kada je u pitanju osvanje pehara Starog kontinenta. Dok su se Srbija i Hrvatska vratile kući nakon razočaravajućih nastupa, dve reprezentacije priredile su velika iznenađenja. Reč je o Sloveniji i Gruziji, selekcijama koje je retko ko očekivao u eliminacionoj fazi.

Izabrane vesti

Slovenci su kao trećeplasirani okončali u grupi C i to bez ijednog poraza. Sa Dancima je bilo 1:1, isto kao i sa Srbijom, dok su u trećem kolu odigrali meč bez pogodaka sa Engleskom. Sa tek dve velike zvezde Janom Oblakom i Benjaminom Šeškom, te ukupnom vrednošću od 141 milion evra, Zmajčeke čine drugom reprezentacijom sa najmanjom vrednošću na Euru. Međutim, to ih nije sprečilo da se, po prvi put u istoriji, plasiraju u drugu fazu takmičenja.

Dok fudbalska javnost deli mišljenje o rezultatima Slovenije i smatra da su nezasluženo tu, sagovornik Mozzart sporta Nikola Komazec, nekadašnji napadač Maribora, sa kojim je osvojio titulu i dva Kupa u sezonama 2012 i 2013, kaže da Slovenci za njega uopšte nisu iznenađenje.

Bio je on jedan od najboljih igrača pomenute ekipe višestrukog slovenačkog šampiona, a iskustvo iz tog perioda donelo mu je poznanstva sa mnogim sadašnjim reprezentacijama ove države.

"Prijatelj sam sa dvojicom reprezentativaca Slovenije, jedan od njih je Petar Stojanović, tako da znam šta se dešava kod njih, jer smo često u kontaktu. Za mnoge su oni iznenađenje, ali za mene nisu. Poznajem i selektora Matjaža Keka s kojim sam se i družio dok sam igrao u Mariboru, a i veliki sam prijatelj sa njegovim sinom. Znam kako čovek razmišlja. Tačno se vidi njegov trenerski rukopis. Vidi se disciplina u igri i da svaki od igrača zna svoju ulogu. On iz igre izvodi Šeška, koji je možda i najbolji igrač u reprezentaciji, on se ne buni i to prihvati onako kako treba. To je jedino ispravno. Vidi se jedno veliko zajedništvo i mislim da je upravo Kek najzaslužniji za to. Slovenija je jedna mala država koja nema mnogo igrača poput Srbije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, ali znam da oni rade jako pametno i zbog toga za mene ovaj rezultat ne predstavlja veliko iznenađenje. Drago mi je zbog njih i poželeo bih im sreću u nastavku iako im neće biti lako u nok aut fazi, ali ako budu čvrsti kao što su bili, sve je moguće", kaže Komazec.

Tri godine posle Maribora, napadač mnogobrojnih klubova u regionu, nosio je dres i Dinamo Batumija, dvostrukog šampiona Gruzije. Reprezentacije koja je debitant na velikom takmičenju, ali je uspela da priredi čudo. Pobedom nad Portugalom 2:0, te jednim osvojenim bodom u duelu sa Češkom, kao trećeplasirani iz grupe F obezbedili su učešće u nok aut fazu. Vrednost Gruzije je 161 milion evra i oni spadaju u grupu reprezentacija sa najmanjom vrednošću na šampionatu. Da nije Napolijevog Kvarackelije ta vrednost bila bi duplo manja, a Gruzija ubedljivo najjeftinija selekcija.

Kako Gruzijci doživljavaju fudbal, rekao nam je i Nikola Komazec.

"Gruzija me je oduševila. Igrao sam tamo i znam kakav im je mentalitet. Slični su nama Balkancima i vlada velika euforija. Imam i tamo dosta prijatelja i znam koliko su srećni zbog ovoga. Reprezentacija koja igra na srce i koja ima jednu zvezdu u ekipi. Drago mi je zbog njih jer znam da su dobar narod i imao sam lep period tamo. Mislim da su ovo zaslužili", kaže Nikola Komazec za Mozzart sport.


tagovi

Nikola Komazec

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara