Andris Nopert (©Reuters)
Andris Nopert (©Reuters)

Ko je, bre, taj Nopert? Pre tri godine ispao u treću ligu, mafija mu ukrala auto, a žena ga molila da ide u policajce

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.11.22. | 09:58

Neverovatna priča golmana Holandije

Jedno je sigurno sa Lujom van Galom – dosadno ne može da bude. Iskusni trenerski vuk ne zna za sredinu, on ide ili u sjaj ili u očaj, a holandska javnost malo se zabrinula kada je sa spiska od 26 putnika za Katar izostavio Jaspera Silesena i kao golmana poveo 28-godišnjeg Andrisa Noperta iz Herenvena. I još više se zabrinula kada je Nopert počeo među stativama u derbiju Grupe A, protiv Senegala.

Isprva nezaposlen, ali u drugom poluvremenu i te kako zaslužan za pobedu od 2:0. U 64. minutu je pri rezultatu 0:0 zaustavio udarac Bulajea Dije, onda u finišu sprečio da se u listu strelaca upišu i Idrisa Gej i Pape Gej. I sve to na debiju u A timu. Samo tri godine nakon što je ispao u – treću ligu. Italije doduše.

Izabrane vesti

No, krenimo redom.

Nopert je rođen u Herenvenu, tamo je počeo karijeru, ali u prvom timu nije mogao ni do debija, pa se preselio u NAC Bredu. Ni tamo nije bilo ništa bolje, za četiri godine samo šest utakmica, shvatio je da je trenutak za radikalnu promenu i otišao u Fođu, u italijansku Seriju B.

I ne samo da je ispao u Seriju C nakon što je na osam utakmica primio 12 golova, već je u Fođi preživeo i neke teške životne trenutke. Recimo…

Ukrali su mi automobil. Mada sam uspeo da da ga vratim od mafije”, otkrio je u nedavnom intervjuu Nopert, sa 203 centimetara najviši fudbaler Mundijala.

Dodao je i da se u Fođi generalno osećao nebezbedno. Za vreme njegovog mandata, ultrasi Rosonera zapalili su auto kapitenu Pjetru Jemelu. Eksplozivnim napravama želeli su da zaplaše i vlasnika kluba Franka Sanelu.

Posle poraza nismo smeli da se pojavimo u gradu. Ultrasi bi nam ispumpavali gume ili bi nam bombe eksplodirale u dvorištu kuće”, prisećao se Nopert.

Klub ne samo da je ispao u Seriju C na kraju te sezone, no je bankrotirao pa je morao i u četvrtu ligu Italije. Nopert je shvatio da je vreme za povratak kući.

Prihvatio ga je drugoligaš Dodreht, iako ga je porodica, supruga takođe, u to vreme molila da se okane snova o fudbalu i prihvati neki sigurniji posao. Konkretno, molili su ga da bude policajac. On je odbio i činilo se da je pogrešio. Posle samo jedne sezone Dodreht ga je otpustio, a Nopert je od juna 2020. do jula 2021. bio bez kluba.

I baš kada je zaista počelo da sluti na kraj karijere, javio se novi prvoligaš Go Ahed Igls. Klub je loše počeo sezonu, Nopert je konačno dobio šansu i kada su Iglsi uspeli da opstanu u Erediviziji stigao je i poziv Herenvena.

To je bilo ovog leta. Evo zime, a Nopert brani na Svetskom prvenstvu. I to kao prvi golman Holandije. Život piše romane.


tagovi

Katar2022Andris Nopert

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara