Antoan Grizman (©Reuters)
Antoan Grizman (©Reuters)

Kao puškom da su naterani na teren: Francuzi neubedljivi, do daha došli tek ulaskom Embapea

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.06.24. | 23:18

Ipak, ni prva zvezda tima nije uspela da promeni rezultat i matira Maksima Krepoa

Kada im se igra, to je poezija. Uživanje ih je gledati. Ali, da su mogli, Francuzi bi najradije preskočili pripremne utakmice, sklonili se od svih i radili u tišini, iza zatvorenih vrata. Slabašni Luksemburg su preslišali, ali je glavni favorit za osvajanje Evropskog prvenstva, uz Englesku, bio neubedljiv protiv Kanade – 0:0.

Didijeu Dešanu je bilo krivo što je uopšte morao da zakaže dve pripremne utakmice. Javno je govorio da njegovom timu ne treba više od jedne, da je prvog rivala odabrao nasumično, spram toga ko je najbliži stadionu u Mecu. Takav stav prelio se na igrače, pa su odavali utisak kao da ih je neko puškom naterao da u Bordou istrče na teren.

Izabrane vesti

Francuzi na Evropsko prvenstvo ne putuju u pobedničkom raspoloženju, ali daleko od toga da će nerešen ishod sa Kanadom narušiti atmosferu, poljuljati tim ili bilo šta slično. Nema ničega alarmantnog. Jednostavno, otaljali su posao i pomalo razočarali navijače u Bordou. Nisu videli najbolju verziju Galskih petlova, a ko zna kada će ponovo igrati van Sen Denija i opredeliti se da dođu u grad u neposrednoj blizini Atlantika.

Didije Dešan je promešao karte, pomalo i silom prilika. Kilijan Embape propustio je poslednji trening, njegovo mesto po levom boku zauzeo je Markus Tiram – u jednom delu meča, po izlasku Olivijea Žirua, bio je i na poziciji devetke – ali sve ostalo što se tiče veze i navale je manje-više bilo onako kako se očekuje da Francuzi i igraju. Oreljen Čuameni vuče povredu, nije tip-top spreman i, baš kao danas, Engolo Kante i Edoardo Kamavinga će držati sredinu terena.

Antoan Grizman će imati najveću slobodu, biće ga svuda po terenu, a trozubac bi trebalo da čine Usman Dembele, Olivije Žiru i Kilijan Embape. I protiv kanade se videlo koliki uticaj ostvaruje napadač Real Madrida na saigrače, čak i kada nije fit u potpounosti. Dobio je šansu u poslednjih dvadesetak minuta i momentalno su Francuzi došli do daha.

Kanadski defanzivci su bili usredsređeni na njega, poklanjali su mu pažnju, što je otvaralo više prostora za Kingslija Komana na desnom boku. Posle njegovog ubačaja, pred nadoknadu, Randal Kolo Muani je promašio jednu od retkih izglednih šansi. Iz peterca je tukao glavom pored gola. Do tada sve vredno pomena bili su udarac Engola Kantea, te pokušaj Olivijea Žirua. Loše je zahvatio loptu...

Štošta se promenilo ulaskom Kilijana Embapea, dobila je igra na dinamičnosti, a prva zvezda francuske reprezentacije je u poslednjem minutu nadoknade mogla da donese pobedu svom timu. Zalomio je, sa levog krila povukao u sredinu i raspalio – samo do Maksima Krepoa. Sve je skinuo kanadski golman, bio je neprobojan zid za Galske petlove.

No, pre što su Francuzi u finišu kreirali dve dobre šanse, imala ih je i Kanada. Vilijam Saliba je u poslednji tren u petercu očistio ispred Džonatana Osorija, dok je Džonatan Dejvid tankim prijemom upropastio priliku da izađe pred Majka Menjona. Pobegla mu je lopta... Nijednom Kanađani nisu šutirali u okvir gola, međutim, početkom drugog poluvremena uzdrmali su konstrukciju. Prestonov ofanzivac Lijam Milar je pogodio prečku.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Nedelja

Italija - BIH 1:0 (1:0)

/Fratezi 38/

Crna Gora - Gruzija 1:3 (0:2)

/Jovetić 66 - Kiteašvili 10, Mikautadze 33, Zivzivadze 86/

Slovačka - Vels 4:0 (1:0)

/Kucka 44, Boženik 56, Ampadu 60 pen, Beneš 90/

Francuska - Kanada 0:0

Ponedeljak

00.30: (1,55) Argentina (3,90) Ekvador (6,75)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija FrancuskeReprezentacija Kanade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara