Kristijan Eriksen (©AFP)
Kristijan Eriksen (©AFP)

I dalje je srce i duša tima: Kristijan Eriksen 'izmislio' pobedu Danske u skandinavskom derbiju

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.06.24. | 20:56

Fudbaler Mančester Junajteda golom i asistencijom doneo selekciji Kaspera Hjulmanda pobedu u prvoj proveri pred EURO protiv Švedske

Sve reprezentacije iz Grupe C, osim Srbije, položile su prve provere pred početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Posle Engleske i Slovenije, i Danska je trijumfalno započela pripreme za kontinentalni turnir savladavši u skandinavskom derbiju na dobro popunjenom Parkenu Švedsku - 2:1 (1:1).

Spisak koji je pre nedelju dana objavio Kasper Hjulmand pokazao je da je okosnica tima koji je pre tri godine stigao do polufinala Evropskog prvenstva ostala gotovo netaknuta, a današnja utakmica u Kopenhagenu potvrdila da se ni u igri crveno-belih nije mnogo toga promenilo u prethodnom periodu. Konce tima u rukama i dalje drži Kristijan Eriksen.

Izabrane vesti

Iako od onog dana kada mu je na istom stadionu pre skoro pune tri godine protiv Finske na trenutak stalo srce nije na istom fizičkom nivou i ne može istim intenzitetom da trči veći deo utakmice, 'desetka' Danaca je noseći traku oko ruke pokazala da i dalje ima magije u njegovim nogama, da može da izmisli pobedu i onda kada je Danska možda nije zaslužila.

- MAJSTORIJU ERIKSENA POGLEDAJTE OVDE -

Da 'jede' kilometre možda ne može kao ranije, ali za njegove prekide se i danas može reći da su 'pola gola'. Lopte koje je slao, prvenstveno iz kornera, bile su lak plen za njegove saigrače, a jednom takvom počastio se Pjer Emil Hejbjerg već u drugom minutu. Katastrofalno su reagovali reprezentativci Švedske dozvolivši da lopta ubačena iz ugla padne na prvu stativu što je vezista Totenhema umeo da iskoristi i u ranoj fazi meča povede...

Na identičan način Danci su napadali u većem delu utakmice, posebno tokom prvog poluvremena, a najveća opasnost po gol Robina Olsena pored Eriksena bio je desni bočni Aleksander Bah. Da li zbog činjenice da je protiv istog rivala debitovao i tada upisao i prvenac u dresu reprezentacije ili pak zbog želje da se nametne kao starter na Prvenstvu Evrope, fudbaler Benfike u nekoliko navrata je bio u prilicu da uveća prednost domaćina čime je demonstrirao Hjulmandu da i te kako može da doprinese timu u oba pravca. Najbliži pogotku Bah je bio u 11. minutu kada se ubacio iz drugog plana i spremno dočekao veliku grešku Viktora Lindelega (spustio glavu kako bi propustio loptu svom golmanu), ali je šutirao malo pored stative.

DANSKA (3-4-1-2): Renou - Vestergor, Andersen (od 46. Zanka), Kristijansen - Bah (od 61. Kristijansen), Hejbjerg (od 61. Dilejni), Norgor (od 61. Hjulmand), Mele - Eriksen - Vind (od 86. Dolberg), Hejlund (od 79. Poulsen)

Hjulmand je protiv Šveđana izveo poprilično jaku postavu, koju su od najjače moguće delile prinudne izmene izvršene u defanzivi. U srcu odbrane zbog problema sa povredom nije bilo Simona Kjera, kojeg je zamenio desni bek Rome Rasmus Kristensen, ali je poslednja linija Danaca i pored odsustva njenog kapitena delovala kompaktno. Uostalom, gol koji je primila bila je plod nesrećnih okolnosti, pošto se lopta posle udarca Jensa Kajustea od Baha odbila do Aleksandera Isaka, koji je sa pet metara loptu zakucao u mrežu.

Uvodna faza utakmice bila je sadržajna, obe reprezentacije krenule su furiozno, ali kako je vreme prolazilo tempo je sve više opadao, a Danci se u napadu oslanjali na individualni kvalitet svojih pojedinaca. Tako je Eriksen krajem prvog poluvremena pripredio udarcem direktno iz slobodnog udarca, a Rasmus Hejlund početkom drugog, nakon što je 'okrenuo' Hjalmara Ekdala, iz okreta gađao malo pored stative...

U završnih pola sata ritam je značajno opao i činilo se da će se skandinavski derbi završiti bez pobednika, a onda je Eriksen u samom finišu izvukao još jednog keca iz rukava. Odigrao je dupli pas sa rezervistom Mortenom Hjulmandom na četrdesetak metara od protivničkog gola, lako zaobišao nekadašnjeg saigrača Antonija Elangu i zatim u svom stilu 'zavio' kiflu u dalji ugao.

Hjulmand je tako upisao verovatno najlakšu asistenciju u karijeri, ali nije to najveći doprinos koji je dao u pobedi nad Šveđanima. Vezista Sportinga zablistao je u dubokoj nadoknadi meča vanserijskim klizećim startom sprečio izvesno izjednačenje Šveđana. Emil Holm je pravo niotkud izbio pred golom Frederika Renoua, ali ga je Hjulmand stigao i u poslednjem trenutku sprečio da uputi udarac.



tagovi

Kristijan Eriksenreprezentacija DanskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara