Pogodak Šaćirija (©Reuters)
Pogodak Šaćirija (©Reuters)

Hrabro srce Škota još je živo! Šaćiri je glava za velike utakmice, a Švajcarska u nokaut fazi

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.06.24. | 22:49

No, remi od 1:1 neće razočarati ni Škotsku

Možda nemaju suv kvalitet oličen u liku Džerdana Šaćirija, možda u timu imaju samo krvave radnike, bez talenta i mnogo mašte u nogama, ali imaju srce veće od onog ostrva koje dele s ne baš omiljenim komšijama. I imaju u sebi toliko emocije da slave i gol u debaklu od Nemačke, a kamoli ovaj večerašnji podvig u sudaru sa daleko boljom selekcijom Švajcarske. Jer remi od 1:1 Škotskoj će produžiti san o drugom krugu barem do sudara sa Mađarima u nedelju, 23. juna.

Švajcarska je svoje već obavila. Taman i da izgubi od Nemačke u poslednjem kolu takmičenje u Grupi A završiće sa četiri boda što će joj verovatno biti dovoljno i za drugo mesto, ali svakako će je dovesti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije. I šesti put uzastopce, zemlja bankara i čokolade zaigraće u nokaut fazi nekog velikog takmičenja, bilo da je u pitanju svetsko ili evropsko prvenstvo. Prvenstveno zato što je i na šestom uzastopnom turniru, Šaćiri postigao gol i ko zna koji put – ma šta mi mislili o njemu zbog ona dva komada što nam je dao u Rusiji i Kataru – pokazao da ima glavu za velike utakmice.

Izabrane vesti

Zbirno je na tri evropska i tri svetska prvensta dao 10 golova. Ovaj večeras bio je majstorija koja će svakako učestvovati u izboru za gol prve faze, iako je bila dovoljna samo za remi sa objektivno limitiranom ekipom Škotske.

Za trud i trčanje Škotima svaka čast. Ali da se u fudbalu računaju pretrčani kilometri atletičari bi zarađivali milionske ugovore. U fudbalu razliku pravi veština, a nje u Škotskoj nema u izobilju. Zbog njih smo se dobrano zamislili kada smo prethodni put na ozbiljnom nivou videli kako umesto golmana loptu u igru „bekovskom“ uvodi jedan od defanzivaca. I morali bi da posle svega viđenog u Kelnu, da ne pominjemo ono ponižavanje protiv Nemačke na startu turnira, budu zadovoljni što su uopšte u konkurenciji za drugi krug.

Jesu, uz dosta sreće, poveli su već u 14. minutu kada je Endi Robertson povukao brzu kontru sa centra, odložio loptu levo do Kaluma Mekgregora, ovaj se speteljao ali je uspeo da je vrati do Skota Mektomineja, a njegov udarac je zakačio Fabijana Šera i prevario Jana Zomera.

I to je manje-više bilo sve od Škotske u prvom poluvremenu, jer Švajcarska je shvatila da je prošlo vreme za šalu, zavrnula rukave i prionula na posao. U 26. minutu serija paničnih dodavanja ostrvske ekipe okončana je kardinalnom greškom Entonija Ralstona, koji loptu daje u noge Šaćiriju, a on je u stilu hladnokrvng fudbalskog ubice iz prve šalje u sam rogalj protivničkog gola!

Čak i hrabrim Škotima voda je napunila uši, a Švajcarci su točili u slapovima. Silvan Vidmer, pa Den Endoje, opet Šaćiri, pa opet Endoje... Da nije bilo Angusa Gana među stativama sve bi bilo gotovo već u prvom poluvremenu. Tek da se vidi ko je bolji.

Nastavilo se u sličnom ritmu i u nastavku, sve dok Grant Henli u 67. minutu nije uzdrmao stativu i Švajcarskoj signalizirao da je ipak i protivnik na terenu. U tom trenutku Škoti su živnuli, jer oni kao da ne igraju na plan i tehniku, nego na emociju i “oruk“. Švajcarci, poslednjih godina obučeni u vrsne taktičare, naizgled su svesno oborili tempo čekajući rivala da se zaleti i da ga zatim uhvate u nama u Srbiji dobro poznate klopke. Umalo u tome nisu uspeli u finišu meča, Bril Embolo je pobegao čuvarima i pogodio mrežu, ali je pogodak poništen zbog sitnog ofsajda.

No, pogrešno bi bilo reći da je Švajcarska u tih dvadesetak minuta zaista kontrolisala igru. Škotima možeš mnogo toga da dozvoliš, samo ne da osete da zaista umeju da igraju. Razleteli su se po terenu i mada nisu stvorili pravu šansu jesu u par navrata bili blizu. Vrlo blizu. Nisu pogodili, jer – ne umeju. Ali toliko su želeli da „prežive“ bar do poslednjeg kola da je to moralo da im se obistini.

I toliko jesu zaslužili. 

ŠKOTSKA – ŠVAJCARSKA 1:1 (1:1)

/Šer 13 autogol - Šaćiri 26/

Stadion: Kelna

Sudija: Ivan Kružlijak (Slovačka)

Škotska (5-4-1): Gan – Ralston, Hendri, Henli, Tirni (od 61. Mekena), Robertson – Mektomini, Gilmur (od 79. Meklin), Mekgregor, Mekgin (od 90. Kristi) – Adams (od 90. Šenkland);

Švajcarska (3-4-3): Zomer – Šar, Akanđi, Rodrigez – Vidmer (od 86. Stergiju), Džaka, Frojler (od 75. Sijero), Šaćiri (od 60. Embolo) – Ebišer, Ndoje (od 86. Amduni), Vargas (od 75. Rider).

GRUPA A

Nemačka – Mađarska 2:0 (1:0)

/Musijala 22, Gundogan 66/

Škotska - Švajcarska 1:1 (1:1)

/Šer 13 autogol - Šaćiri 26/



tagovi

Džerdan ŠaćiriFabijan Šar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara