HOLANDIJA: Arhitektu Frenkija ima ko da zameni - nemogući za skauting, operisani od dosade

Vreme čitanja: 7min | sre. 12.06.24. | 09:29

Teško je predvideti startnih 11 Ronalda Kumana, koji pred sobom ima veliki manevarski prostor... Dva lakonoga monstruma noćna mora za svaku ekipu

I kada ne izgledaju silno, moćno i robusno, spremni su da se uhvate u koštac sa najvećim fudbalskim zverima. Videli smo i pre nepune dve godine u Kataru kako je Holandija sa prilično sličnim snagama koje idu na EURO, u četvrtfinalu umalo izbacila potonjeg šampiona Argentinu. Na kraju je odlučila penal lutrija u korist Gaučosa. Dakle, niko ne garantuje da u Nemačkoj, sa novom, prilično debelom injekcijom talenta, neće pomrsiti račune snažnijima od sebe.

Holandija na kontinentalnu smotru stiže kao sedmi favorit za njeno osvajanje. Kvote ispred ekipe Ronalda Kumana favorizuju Englesku, Francusku, Nemačku, Portugaliju, Španiju i Italiju, dok istovetne šanse za pehar daju Belgiji. Isto tako, Oranje je jedna od reprezentacija koje će biti najteže skautirati jer ukoliko selektor Kuman ne izdiktira startnih 11, retko ko će moći da pogodi sa kojom će jedanaestorkom i u kojoj formaciji počinjati utakmice.

Izabrane vesti

Ako prelistate web stranice uglednih evropskih medija, te pronađete EURO vodiče, najavne tekstove o Holandiji, shvatićete da se malo koja projektovana startna postava poklapa. Većinom su evropske kolege stavljale Lale u formaciju 3-5-2, premda Kuman na raspolaganju do juče nije imao klasičnog levog ving beka, a pride je obe pripremne utakmice (protiv Kanade i Islanda) pred prvenstvo igrao u formaciji 4-3-3 i apsolunto poentirao. Pokazale su to dve ubedljive pobede sa po 4:0.

Koliko je činjenica da je Kuman namestio selekciju ogromnog potencijala i talenta pred sam početak Evropskog prvenstva podgrevala euforiju jedne od najfudbalskijih nacija Starog kontinenta, toliko ju je utišala vest da je povreda nadjačala Frenkija De Jonga, te da skočni zglob ne dozvoljava vezisti Barselone da kormilari veznim redom Holandije. A kako nevolja nikada ne ide sama, tako je Oranje ostalo i bez Teuna Kopmajnersa iza kojeg je sezona karijere sa Atalantom. Malerozna povreda veziste tima iz Bergama na zagrevanju pred meč sa Islandom dodatno je oskrnavila i manevar A reprezentacije. Sa od ranije povređenim Martenom De Ronom, Holandija je ostala bez jednog čitavog trija u veznom redu, takvog kvaliteta da bi komotno figurirao za jednog od pet najboljih na EURU.

►  HOLANDIJA PRVAK EVROPE - KVOTA 17,0

Kuman nije poveo zamenu za Kopmajnersa što znači da je Holandija u Nemačku doputovala sa 25 reprezentativaca. Umesto Frenkija, na spisak putnika upao je Čelsijev Ian Matsen kojeg je Kuman isprva bio precrtao uprkos odličnoj sezoni u Dortmundu. Mladi levi bek morao je da prekrati odmor sa devojkom u Grčkoj. Neće mu smetati. Lepo je na Mikonosu, ali u Volfsburgu (gde se nalazi baza Holandije) je ekipa. U slučaju da se u zavisnosti od rivala i izbora taktike odluči za sistem sa trojicom štopera, za mesto levog spoljnjeg Kuman će imati nekoliko alternativa. Počev od Matsena, preko Nejtana Akea koji je kod Pepa Gvardiole povremeno umeo da zaigra uz levu aut-liniju, Dejla Blinda koji je karijeru počeo na levom boku, ali više nema brzinu i agilnost za tu poziciju (čitave sezone igrao kao štoper u Đironi), Denzela Damfrisa i njegovog prebacivanja na levi kraj igrališta.

► DEPAJ NAJBOLJI STRELAC EVROPSKOG PRVENSTVA - KVOTA 40,0

Ali kada poslednje dve provere odigrate u formaciji 4-3-3, logično je da u tom sistemu i počnete turnir. Projekcija startnih 11 protiv oslabljene Poljske bez Roberta Levandovskog na premijeri, mogla bi da bude upravo preslikana postava sa generalke u Roterdamu. Dakle, da ispred prvog golmana Barta Ferbrugena čiji je status jedinice potvrdio i sam Kuman, bude odbrana sa štoperima Van Dajkom i De Frajem, odnosno Damfrisom i Akeom kao bekovima. Nakon ispadanja De Jonga, jednom novom arhitetkti otvorila se šansa da zablista u Nemačkoj. Džoi Ferman, najbolji asistent među Holanđanima u minuloj klupskoj sezoni (19 asistencija). Vodio je Ferman PSV do titule, a protiv Islanda jasno pokazao spremnost da diriguje igrom. Njegova dodavanja pre završnog pasa cepala su odbranu Islanda, otvarala teren i najavljivala golove. Završio je meč bez pogotka ili asistencije, a bio najbolji na terenu. Najbliži saradnici u manevru trebalo bi da mu budu zadnji vezni Jerdi Shauten sa kojim se je čitave prošle sezone gradio igru PSV-a, te Milanov Tižani Rejnders.

Jeste Memfis Depaj na neki način duša ovog tima Holandije otkako je 2014. eksplodirao na Mundijalu u Brazilu i jeste drugi strelac u istoriji Holandije (44) odmah iza Robina Van Persija (50). I jeste Kodi Gakpo igrač koji podjednako kvalitetno može da zapreti i sa zemlje i iz vazduha, ali najveće muke odbranama rivala mogli bi da zadaju momci koji pre dve godine u Kataru nisu imali nikakvu ulogu – Ćavi Simons i Žeremi Frimpong. Slatke muke za Kumana jer teško da će hazarderski pohrliti da ih ukombinuje u startnih 11, a obojica su igrama u kontrolnim mečevima mesto startera zaslužili.

Simons je kao pozajmljeni igrač Pari Sen Žermena eksplodirao u Lajpcigu (43 utakmice, 10 golova i 15 asistencija), dok je Frimpong sa Leverkuzenom pokorio Nemačku, igrao finale Lige Evrope i poput Simonsa došao do dabl-dabl učinka – 14 golova je postigao i 12 namestio na 47 mečeva u svim takmičenjima. Upravo bi ova dva lakonoga monstruma koji ne prezaju od toga da krenu samostalno i na dvojicu čuvara ako treba, mogla bi da nadomeste nedostatak špica najviše fudbalske klase. Ima Kuman u timu Brajana Brobija čiju je nedovoljno ubitačnu završnicu lično kritikovao, džokera Vauta Veghorsta, Kodija Gakpa, Donjela Malena i Stivena Bergvajna, ali to nisu napadači renomea Van Persija, Huntelara, Van Nistelroja, Bergkampa… Da ne govorimo od Van Bastenu, labudu iz Utrehta na čijim je krilima Holandija osvojila, za sada jedino Evropsko prvenstvo 1988.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Jedan od aduta Holandije jeste činjenica da većina momaka sa spiska već duže vreme deli svlačionicu A tima, da se odlično poznaje, te joj lidera na terenu ne manjka - gotovo u svim linijama tima. I klupa, ma koliko ne obilovala zvezdama deluje prilično moćno, odnosno daje na dubini timu. Štoper Miki Van De Ven delima je pokazao Kumanu da mirne duše može da ga tutne i na levog beka, desni bek Gertrda sposobnost da iznese teret i u centralnom delu odbrane. Rajan Gravenberh je spreman da Kumana natera da se pokaje zbog reči da je vezista Liverpula poziv isključivo jer su mu opcije zbog povreda bile limitirane, Brajan Brobi čeka šansu da razuveri selektora koji misli da mu završnica nije dovoljno dobra. Donjel Malen je protiv Islanda pogodio maltene čim je ušao sa klupe, sličnu stvar učinio je i Vut Veghorst, dok Đini Vajnaldum čeka priliku da svojih blizu 100 nastupa pretoči u mirnoću i stabilnost na lopti kada god selektor bude smatrao da je potrebno.

Pritom, nije zanemarljiv ni respekt koji Holandija uživa u evropskim fudbalskim krugovima. Četiri puta je osvajala bronzanu medalju na Evropskim prvenstvima, a na krov kontineta popela se pomenute ’88 kada je jedan od lidera generacije bio upravo sadašnji selektor Kuman. Nema ova grupa momaka kao tadašnja, svog Van Bastena da spakuje het-trik Englezima, da u polufinalu izbaci Nemce, da u borbi za trofej uhvati najčuveniji volej u istoriji Evropskih prvenstava. Ali ima taktičku i igračku nepredvidivost zbog koje može daleko da dogura.

Javnost nije naročito euforična pred 11. nastup državnog tima na 17. prvenstvu Starog kontinenta, niti se više veruje Kumanu no što se pred Katar verovalo Luju Van Galu. Ipak je 61-godišnji stručnjak reprezentaciju preuzeo nakon neuspešne sage u Barseloni. Objektivan domet Oranja je četvrtfinale, sve ispod toga značilo bi da su Kuman i njegovi puleni podbacili, dok bi polufinale (koje nisu dosegli od 2004) i borba za medalju nagovestili visoke domete osvežene (da ne kažemo nove) generacije, na predstojećem Mundijalu 2026.

Rečima „Nećemo igrati dosadan fudbal“, Ronald Kuman napravio je uvertiru za Nemačku, za grupnu fazu sa Poljskom, Francuskom i Austrijom (tim redosledom će i igrati utakmice). Osloniće se iskusni strateg na beskrajan manevarski prostor zbog kojeg je – ponovićemo – strahovito teško predvideti startnih 11.

Ali sa liderom poput Van Dajka, sa fizički najmoćnijom defanzivnom linijom na prvenstvu (Van Dajk, De Fraj, Ake, De Liht) i uz pretpostavke da će oni što tek treba da se dokazuju lepršati po terenu kao što je Memfis sa ostalim novajlijama činio 2014, te da je Kuman uspostavio neophodnu disciplinu, Holandija bi ponovo mogla da bude spremna za čuda. U Kataru je izostalo u penal seriji sa Argentinom – možda karma ovoga puta bude naklonjenija selekciji sa severozapada Evrope.

EURO 2024

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

15.00: (5,70) Poljska (3,80) Holandija (1,63)

Ponedeljak, 17. jun

21.00: (6,25) Austrija (4,20) Francuska (1,63)

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)


tagovi

reprezentacija HolandijeRonald Kuman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara