Kristijano Ronaldo na prethodnih pet EP (©Reuters)
Kristijano Ronaldo na prethodnih pet EP (©Reuters)

Gde je Kristijano tu je pomeranje granica

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.06.24. | 13:51

Ronaldo u meču sa Češkom postaje jedini igrač koji je učestvovao u šest Evropskih prvenstava

Gde je Kristijano - tu je pomeranje granica. Punih 20 godina i šest dana posle debija na Evropskom prvenstvu Kristijano Ronaldo ima ovog utorka priliku da protiv Češke postavi još jedan rekord na kontinentalnoj fudbalskoj smotri.

Dana 12. juna 2004. tada 19-godišnji Ronaldo je ušao sa klupe u drugom poluvremenu meča sa Grčkom i postigao gol u porazu od 2:1. Ukupno je do sada postigao 14 pogodaka na završnom turniru Evropskih prvenstava na odigranih 25 utakmica. Nijedan fudbaler u Evropi nije postigao više golova, niti je učestvovao u više mečeva. A kada kao kapiten uvede ekipu na teren u uvodnom meču Grupe F u Lajpcigu, još jedan rekord biće oboren - postaće jedini igrač koji je učestvovao u šest prvenstava Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Ovaj učinak ga čini ponosnim. Kako i ne bi.

"To pokazuje dugovečnost moje karijere", govorio je Kristijano.

Međutim, to je samo jedno poglavlje onoga što je Kristijano Ronaldo postigao u fudbalu. Njegovih 207 međunarodnih utakmica do početka Evropskog prvenstva je jedinstven podvig u svetskom fudbalu. Uostalom, kao i 130 datih golova. Ronaldo je prvi igrač koji je zatresao mrežu na pet turnira Evropskog prvenstva.

21.00: (1,50) Portugalija (4,40) Češka (7,50)

Ronaldo je, ujedno, zagrejan da ispuni zacrtani cilj i stigne do impozantne cifre od 250 međunarodnih utakmica za Portugaliju.

"Nema mnogo igrača koji su postigli ono što je on postigao. On je uzor u mnogim oblastima", rekao je Roberto Martinez, selektor Portugalije.

U prošlogodišnjem intervjuu medijima, Španac je otkrio i nešto iz privatnog ćaskanja sa Ronaldom.

"Bio je na pragu da odigra 200. meč za nacionalni tim, što niko do sada nije uradio. Pitao sam ga koliko ga to zanima. Ronaldov odgovor je bio da ga zanima 250. utakmica", otkrio je Martinez.

U svom verovatno poslednjem Evropskom prvenstvu, Ronaldo i drugovi se smatraju jednim od glavnih favorita za osvajanje. Nije iznenađujuće da se evropski prvak iz 2016. visoko kotira posle briljantnih kvalifikacija. Samo je jedan tim završio sve mečeve bez greške i sa maksimalnim brojem bodova obezbedio kartu za Nemačku. Portugalija ne samo da je pobedila u svih 10 utakmica, već je imala i najbolji napad i najstabilniju odbranu u kvalifikacijama.

Portugalija se deveti put našla na Euru, a jedina je selekcija koja je uspela da se plasira u nokaut rundu na svakom od sedam poslednjih izdanja - od 1996. godine. Puleni Roberta Martineza su ozbiljan status zaslužili s jedne strane dobrim igrama tokom godina, a sa druge strane, izvanrednim učinkom poslednjih meseci.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Štićenici trenera Roberta Martineza su ovaj status zaslužili s jedne strane dobrim igrama tokom godina, a sa druge strane, izvanrednim učinkom u kvalifikacijama. Kao što je pomenuto, Selesao je pobedio u svih 10 kvalifikacionih utakmica, postigavši neverovatnih 36 golova i primivši samo dva.

U devet od 10 utakmica, šesti na svetskoj rang-listi je čak sačuvao mrežu, a sedam od 10 pomenutih uspeha ostvareno je uz prednost od najmanje dva gola. Doduše, posebno izražena euforija je donekle pretrpela zbog dosadašnjih međunarodnih utakmica odigranih u 2024. kalendarskoj godini. Iako je bilo uspeha protiv Švedske sa 5:2, Finske sa 4:2 ili na generalnoj probi protiv Republike Irske sa 3:0, porazi od Hrvatske od 2:1 i Slovenije od 2:0 su pokazali da i Portugalci moraju da se bore sa slabim tačkama.

------------------

KRISTIJANO RONALDO DAJE GOL - 1,85

PATRIK ŠIK DAJE GOL - 5,00

Kompletna ponuda OVDE.

------------------

Ovo se najverovatnije može pripisati zadnjoj liniji tima, pošto tačno dva primljena gola u četiri od poslednjih pet mečeva nesumnjivo sugerišu da još ima prostora za poboljšanje. Da bi se sačuvala čast selektora Martineza, međutim, mora se napomenuti da je trojka koja se očekuje proitv Češke veoma retko bila na terenu. Pored 41-godišnjeg veterana Pepea, mladi Antonio Silva i Ruben Dijas čine fizički veoma jak odbrambeni bedem.

Ofanziva je još izraženija. Selektor je razmažen izborom i verovatno će morati da donese neke teške odluke. Sasvim je moguće da će Rafael Leao ili Vitinja, na primer, morati da budu na klupi. U startnoj postavi očekuje se Kristijano Ronaldo, koji je na svom šestom prvenstvu Evrope i koji je već oborio sve rekorde.

Zato, reprezentaciju Češke odmah na startu Eura u Nemačkoj očekuje paklen rival, ali su igrači Ivana Hašeka na turnir otišli ​​sa ambicijom da napreduju iz grupe. Knedličke su imale dosta muke u kvalifikacijama i do poslednjeg meča nisu znale da li će se plasirati na Euro. U ovogodišnjim preliminarnim utakmicama, međutim, imaju četiri pobede na četiri minula meča.

Jaroslav Šilhavi je predvodio selekciju u kvalifikacionom ciklusu. Sigurno nije razočarao jer je napredovao sa timom, ali su uporne kritike u vezi sa lošom atmosferom u timu dovele do njegove ostavke. Uzde je preuzeo Hašek, i tokom kampa ostao bez Mihala Sadileka, koji je ispao iz konkurencije posle nezgode na triciklu, a na njegovo mesto je došao Petr Ševčik.

Najiskusniji član je kapiten Tomaš Souček i njegov kolega iz Vest Hema i nekadašnje Slavije Vladimir Coufal. Kao i pre tri godine, faza ofanzive će se oslanjati na učinak Patrika Šika, koji je bio najbolji strelac poslednjeg Eura zajedno baš sa Ronaldom sa pet pogodaka.

------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

18.00: (1,80) Turska (3,60) Gruzija (5,10)

21.00: (1,50) Portugalija (4,40) Češka (7,50)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo, sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

EURO 2024reprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija ČeškeKristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara