FRANCUSKA: Vodonoša, sat vremena ‘plenka’ dnevno i bataljon spreman za berlinski marš

Vreme čitanja: 7min | sre. 12.06.24. | 09:31

Didije Dešan sa Francuskom počinje operaciju „U susret fudbalskoj unikatnosti“... Ključevi igre biće povereni Kilijanu Embapeu, još motivisanijem nakon potpisa za Real Madrid

U Francuskoj već skoro deceniju ista priča. Suvi kvalitet se neprekidno kalemi i sve osim finala velikih takmičenja smatra se neuspehom. Zato će Galski petlovi u Nemačkoj napasti treću titulu prvaka Evrope posle premijerne iz 1984. i za sada poslednje iz 2000. godine.

Popeo je pre četrdeset godina Mišel Platini sa Tiganom, Žiresom i kompanijom Francusku na evropski tron, pa je to 16 godina kasnije ponovila generacija sa Zinedinom Zidanom, Tjerijem Anrijem, te Didijeom Dešanom, ondašnjim kapitenom, a već 12 godina selektorom Trikolora.

Izabrane vesti

Međutim, kada god bi osvojili evropsku krunu sledio bi period rezultatske oseke na kontinentalnim smotrama. Primera radi, 1988. Francuzi se nisu ni kvalifikovali, a ‘92 nisu zašli iz grupe. Tim manirom i posle 2000. bili su skromniji no što se očekivalo – četvrtfinale, pa grupna faza, pa opet četvrtfinale.

DOĐI I UZMI ME!

A onda je nakon ispadanja sa EURA 2012. godine od potonjeg šampiona Španije, Lorana Blana zamenio Didije Dešan, a od druge polovine druge decenije 21. veka Francuska ponovo postala strah i trepet na evropskom i svetskom nivou - 2018. pokorila fudbalsku planetu, pre dve godine umalo odbranila titulu prvaka sveta, ali het-trik evropskih prvenstava još nije zaokružila.

Zato Dešan, po broju utakmica najdugovečniji selektor u istoriji Francuske (153), u Nemačku dolazi kao čovek sa misijom. Šifrovano ime operacije „U susret fudbalskoj unikatnosti“ jer legendarni Francuz ima šansu da postane jedini čovek koji je i kao igrač i kao selektor objedinio titule na svetskim i evropskim prvenstvima.

Didije Dešan (Reuters)Didije Dešan (Reuters)

To što je na pragu nezapamćenog istorjijskog podviga nije nikakva slučajnost, naročito kada se upoznate sa karakterom nekadašnjeg defanzivnog veziste. Za početak, bio je kapiten zlatne generacije sa Zidanom, Tiramom, Desaijem… kao selektor znao je da zauzda Pola Pogbu koji je najbolje partije pružao upravo u dresu reprezentacije. Takođe 2018. u Rusiji lansirao je tada 19-godišnju raketu Kilijana Embapea u fudbalsku stratosferu sa krilne pozicije i to ne levog krila koje danas novopečeni fudbaler Real Madrida obožava da igra, već suprotnog, desnog. Setimo se i Katara i šta je Dešan uradio nakon što je Karim Benzema zbog povrede napustio kamp Francuske, pa zatražio da se vrati kada ju je sanirao. Glavnokomandujući je procenio da je za timsku atmosferu bolje da se Benzema ne vrati u Dohu i preuzeo ogroman rizik verbalne torture javnosti otpisujući jednog od najboljih i najiskusnijih igrača ekipe. Ali Dešanovi fudbalski postulati uvek su se temeljili na zdravom odnosu sa i među igračima, timskoj koheziji, prenošenju sopstvene mirnoće i discipline na čitav tim. A o njegovom, ne nužno sportskom, već pre svega ljudskom mentatitetu najbolje govori detalj koji je pre dve godine sam podelio u razgovoru za Radio Monte Carlo – svakoga dana selektor Francuske provede sat vremena u plenku (izdržaju). Ako ste ikada radili plenk, svesni ste da nije lako izdržati ni minut, dva, istovremeno se oslanjajući na nožne prste i laktove.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

►  FRANCUSKA PRVAK EVROPE - KVOTA 5,50

Ako može svaki dan po 60 minuta u plenk, može i na svake dve godine da se pojavi na velikom takmičenju rešen da ga osvoji. Pre osam godina izmakla mu je titula u finalu kada je strelu u srce francuske nacije u Sen Deniju odapeo Portugalac Eder. Pet godina kasnije, na korona EURU, Francuzi su bili žrtve neverovatnog preokreta Švajcarske u osmini finala.

Na tri od poslednja četiri velika takmičenja Galski petlovi igrali su finale (dva svetska i jedno evropsko prvenstvo), a ništa manje ne žele ni u Nemačkoj gde bi najveći izazov mogli da imaju u polufinalu protiv Engleza... Pod uslovom da se očekivanja obistine i obe selekcije okončaju prvu fazu takmičenja kao pobednici grupa. No, kako god grupna faza usmerila Francusku i njene potencijalne rivale, Dešanova ekipa ima sijaset argumenata da veruje da će 14. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu podići pehar.

Kilijan Embape i Didije Dešan (Reuters)Kilijan Embape i Didije Dešan (Reuters)

Prvi je najbolji fudbaler planete Kilijan Embape. A kada imate takvog u ekipi, onda ključevi igre idu u njegove ruke. Ugledni Ekip je otkrio da će Dešan na EURU povući potez na koji su se odlučili mnogi njegovih prethodnici - čitava igra Francuske biće sagrađena oko drugog strelca u istoriji državnog tima, kao nekada oko Platinija, Papena, Zidana...

Da kapitenska traka mora (kao što i jeste nakon povlačenja Lorisa) da bude u njegovom vlasništvu pokazao je u finalu Mundijalu u Kataru iako je njegova Francuska poražena. Sa samrtne postelje (od zaostatka 0:2) za minut je podigao ekipu i odveo je u produžetke. Tamo u 118. minutu hladnokrvno realizovao penal za jedanaesterce, a pogodio čak i penal seriji. Sve što je mogao dao je Francuskoj u tom finalu. Ne smunjajte da će isto biti i u Nemačkoj Embape dolazi još nadahnutiji na krilima potpisa za najveći klub na svetu. Uz Kilijana, najvažniji igrač vicešampiona sveta je Antoan Grizman. Godinama unazad igra desetku za Francusku i predstavlja srce i dušu reprezentacije. Njegova genijalnost razoružava i cepa protivničke redove. Za prvu titulu prvaka Evrope od 2000. moraće Embape i Grizman u kopačke Zinedina Zidana i Tjerija Anrija.

Od igrača koje Dešan zbog povreda ili iz nekog drugog razloga nije poveo u Nemačku, može da se napravi tim kadar da dobaci bar među osam najboljih. Na Euro nisu otputovali Lukas Ernandez, Žan Kler Todibo, Kristofer Enkunku, Majkl Oliz, Musa Dijabi, Malo Gusto, Aksel Disasi, Mateo Genduzi… A uprkos rovitosti, sa spiska od 25 umesto 26 igrača, Dešan nije izostavio Oreljena Čuamenija i Kingslija Komana.

Baš zbog činjenice da vezista Real Madrida ne ide u susret EURU potpuno fizički spreman, među Plavima je ponovo Engolo Kante, jedan od ključnih šrafofa u osvajanju titule prvaka sveta 2018. Omaleni Perpetum mobile, je prema rečima Didijea Dešana, uprkos tome što igra u Saudijskoj Arabiji, savršeno spreman za izazove koji čekaju Francusku. Što se Eduarda Kamavinge tiče, neretko se čuju kritike da u dresu reprezentacije nije na nivou iz Rel Madrida. Iako ih je mladi vezista lično negirao, nije isključeno da od prve utakmice neće imati mesto u startnoj postavi... Da će ga zauzeti Jusuf Fofana ili Adrijen Rabio.

Dešan varira između dva sistema - formacije 4-2-3-1 i 4-3-3. U oba je mesto plejmejkera povereno Grizmanu, Embape napada po levom boku, dok će na drugom krilu verovatno dejstvovati Usman Dembele, dok će šansu spremno, kao i u Kataru, čekati Randal Kolo Muani. Mesto startnog špica namenjeno je Interovom Markusu Tiramu koji je u prvoj sezoni na Apeninima stekao epitet jednog od najboljih pojačanja sezone.

EMBAPE NAJBOLJI STRELAC FRANCUSKE - KVOTA 1,50

GRIZMAN NAJBOLJI ASISTENT PRVENSTVA - KVOTA 17,0

Godinama je bio u senci dugogodišnjeg prvog golmana Iga Lorisa, ali nakon što se kapiten penzionisao, Majk Menjan imaće priliku da i na reprezentativnoj sceni pokaže da predstavlja golmanski krem. Sa njim među statiama Francuska ima jednog od kvalitetnijih golmana na EURU, iako i on vuče povredu butnog mišića. Teo Ernandez već duže vreme slovi za jednog od najubitačnijih levih bekova na planeti, dok se Vilijam Saliba u minuloj sezoni u Arsenalu profilisao kao jedan od najboljih štopera Evrope. Mada, ni Salibi mesto u startnoj postavi nije garantovano u konkurenciji Dajoa Upamekana, Ibrahime Konatea i Benžamana Pavara. Žil Kunde viđen je kao startni desni bek, a Žonatan Klaus kao ubitačni univerzalac koji sa klupe može ozbiljno da unapredi ofanzivnu igru ekipe. Pokazao je fudbaler Marselja to golčinom protiv Luksemburga iako je po vokaciji desni bek.

Veliku ulogu u Nemačkoj mogli bi da imaju momci koji debituju za Francusku na velikom takmičenju – 18-godišnji Voren Zair Emeri i 21-godišnji Bredli Barkola. Dok su Galski Petlovi krajem 2022. jurišali na svetsku titulu, Barkola se mučio igrajući za rezerve Liona, a Zair Emeri kao 16-godišnjak tek opipavao terene u Ligi jedan u dresu Parižana. U međuvremenu, prošle godine, je supertalentovani tinejdžer postao treći najmlađi igrač i drugi najmlađi strelac u istoriji Francuske. Bio je to nagoveštaj duge, plodonosne reprezentativne karijere. Euro bi mogao da bude nova lansirna rampa. Pitajte Kilijana za iskustva iz Rusije.

Čitava Francuska čeka treću evropsku krunu i izjednačenje rekorda Italije i Nemačke. Svih 29.000 ulaznica za mečeve grupne faze protiv Austrije, Holandije i Poljske, Francuzi su minulog decembra pokupovali u razmaku od svega nekoliko sati.

Imaju koga da gledaju i kome da veruju. Prošli Mundijal ih je naučio da nije gotovo i kada deluje da su nade potponule. Embape im je pokazao da ih neće izneveriti, Dešan naučio javnost da ne treba da sumnja u njegove izbore i kada deluju nelogično. Kao sa Benzemom 2022, kao sa Žiruom koji je igrao svaki meč 2018. godine iako golovi nisu dolazili. I verujte da Dešan ima plan kako da virtuznost i iskustvo 37-godišnjeg "dede" iz Šamberija iskoristi na putu ka Berlinu.

Ima već tri decenije i jače kako je Erik Kantona nadenuo Didijeu Dešanu nadimak - Vodonoša. Prvoloptaški gledano, podrugljiv, ali ipak bez ismejavajuće konotacije. Beše to zbog Dešanovog stila – jednostavno, bilo ga je svuda po terenu. Da oduzme loptu, da je gurne napred i otvara teren. Radilica kakvih nije bilo mnogo. A naporan rad odvešće vas tamo gde suvi talenat bez nadgradnje, može samo da zaviri. Talenta je uvek bilo, Dešan ga je svojim ljudsim i trenerskim postulatima samo izbrusio, zaokružio i napravio bataljon spreman da maršira do titule.

EURO 2024

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

15.00: (5,70) Poljska (3,80) Holandija (1,63)

Ponedeljak, 17. jun

21.00: (6,25) Austrija (4,20) Francuska (1,63)

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)


tagovi

Didije DešanKilijan EmbapeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara