©Reuters
©Reuters

Francuska nije tim već skup individualaca, Austrija kao Srbija imala favorita na tacni (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.06.24. | 22:56

Ekipa Didijea Dešana nije oduševila na otvaranju, ali je uspela da slomi sasvim solidne Austrijance - 1:0

Iza sebe smo ostavili prvo kolo u pet grupa Evropskog prvenstva, ali su snažan utisak od glavnih favorita turnira ostavili samo Nemačka i Španija. Francuska je ušla u grupu selekcija koje su do trijumfa stigle na čist individualan kvalitet. Izostanak timske igre nije ugrozio očekivani trijumf selekcije Didijea Dešana protiv Austrije, ali bi mogao da ugrzi ambicije Trikolora u Nemačkoj - 1:0 (1:0).

Selekcija Ralfa Rangnika se francuskim individualcima suprotstavila ozbiljnom organizacijom igre u oba pravca. Upravo iz timske igre Austrijanci su uspeli da stvore komplikacije snažnom protivniku, ali ne i da dođu do pozitivnog rezultata, koji bi im u ozbiljnoj meri olakšao put ka osmini finala. Nedostajalo im je i sreće, u nekoliko navrata su propustili priliku da matiraju Majka Manjana, ali im fortuna pre svega nije bila naklonjena u 38. minutu, kada su primili najnesrećniji gol dosadašnjeg toka šampionata Evrope. Koban trenutak po Austrijance prouzrokovao je Kilijan Embape, koji se prepoznatljivim driblingom oslobodio Filipa Emvenea, uputio nezgodan centaršut, a onda je katastrofalno reagovao Maks Veber i poslao loptu u sopsvenu mrežu.

Izabrane vesti

Taj pogodak je predstavljao ozbiljan udarac za Rangnikov tim, s obzirom da je samo dva minuta ranije Kristof Baumgartner propustio kolosalnu priliku pred golom Francuske. Ta akcija je bila plod fantastične saradnje čitavog austrijskog tima. Mihael Gregorič je odlično centrirao sa levog boka, Marcel Zabicer je odlično odložio loptu za Baumgartera, ali je usledila očajna reakcija veziste Lajpciga. Baumgartner kao da je pokušao da predribla istrčalog Menjana, ali je čuvar mreže Milana uspeo da zakači tu loptu i onemogući Austijance da dođu do šokantne prednosti.

Vodeći pogodak u finišu prvog poluvremena otvorio je dosta prostora Francuzima u drugom poluvrmenu, da igraju onako kako im najviše odgovara - na brze kontranapade. Austrijanci jesu pomerili linije unapred i zaigrali rizično, ali su uspeli da potpisnu protivnika na svoju polovinu. Ipak, Rangnikov tim se suočio sa sličnim problemima kao Srbija protiv Engleske. Nedostajao im je kvalitetan završni pas, pa stoga nije bilo ni stopostotnih šansi pred Manjanovim golom.

Sa druge strane, Francuzi su u nekoliko situacija mogli do drugog gola, koji bi im značajno smanjio tenziju u igri u samoj završnici meča. To se pre svega odnosi na situaciju iz 55. minuta, kada je Embape prohujao iza leđa svojih čuvara, izašao sam direktno pred Patrika Penca mogao da bira ugao u koji će poslati loptu, ali je gađao pored leve stative austrijskog gola.

Penc je u 68. minutu odličnom reakcijom zaustavio pokušaj Markusa Tirama, koji je dobio priliku da zaigra kao najistureniji igrač ovog tima, ali nije pokazao ništa. Nije se proslavio ni Olivije Žiru, koji je ušao na teren u 90. minutu, a u sedmom minutu nadoknade imao zicer za 2:0. Ipak, uspeo je da promaši čitav fudbal, pa se dodatno ušlo u dramu. Bilo je dramatično već u narednom napadu pred suprotnim golom, ali je posle pokušaja Prasa glavom lopta bila predaleko od Marka Arnautovića.

EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Poljska - Holandija 1:2

/Buksa 16 - Gakpo 29, Veghorst 83/

Ponedeljak, 17. jun

Austrija - Francuska 0:1 (0:1)

/Veber 38ag/

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara