Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Englezi biraju sledećeg protivnika, ali pitaju se nešto i Slovenci

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.24. | 10:53

Pred susret koji se igra ovog utorka od 21.00 časa u Kelnu pod znakom pitanja je nastup Benjamina Šeška

Gol Matije Zakanjija u nadoknadi vremena protiv Hrvatske nije samo odveo Italiju u osminu finala, već je i Engleskoj osigurao mesto među 16 najboljih ekipa Evropskog prvenstva. Sada više ne postoji nijedan scenario po kojem Gordi Albion može da bude eliminisan u grupnoj fazi, pošto bi čak i u slučaju debakla protiv Slovenije u Kelnu (utorak, 21) bio među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Englezi su dakle rasterećeni, praktično su u situaciji da biraju kog rivala žele u osmini finala. Ako sačuvaju prvu poziciju dobiće jednu od tih trećeplasiranih ekipa, a zatim bi u četvrtfinalu igrali protiv pobednika susreta Italije i Švajcarske. Drugo mesto odvelo bi ih na najteži mogući put, najpre protiv domaćina Nemačke, a zatim u četvrtfinalu verovatno na Španiju. To treće mesto već zavisi od rezultata u ostalim grupama - ili na Portugaliju ili na pobednika E grupe.

Izabrane vesti

Izabranicima Gereta Sautgejta prvo mesto garantuje samo pobeda nad Slovenijom. Ukoliko remiziraju, Danska ne sme da pobedi Srbiju. Poraz bi ih automatski gurnuo iza Slovenije.

Slučaj Slovenaca je malo zamršeniji, ali isto jasan. Pobeda i remi ih vode u osminu finala, pošto bi sa tri boda sigurno bili treći i zbog gol-razlike ispred Mađarske, a bodovno ispred Hrvatske. Ako Slovenci izgube, navijaće za Dansku ili da Srbija ubedljivije pobedi Vikinge nego Englezi njih. Jer izabranici Matjaža Keka imaju identičnu gol-razliku kao Danci – 2:2.


21.00: (1,40) Engleska (4,70) Slovenija (10,0)


Šanse Slovenaca protiv Engleza u ogromnoj meri zavise od stanja napadača Benjamina Šeška. Centarfor RB Lajpciga se povredio na utakmici sa Srbijom, probao je posle toga normalno da trenira, ali nije sve išlo baš idealno.

Tačno je, imali smo neke probleme posle meča sa Srbijom. Neki igrači su trenirali po specijalnom režimu, ali svi oni su sada u konkurenciji. Posle poslednjeg treninga ću videti ko može da igra od početka i tada ću znati startnih 11“, kazao je Kek u ponedeljak na konferenciji za medije.

U Engleskoj za to vreme niko ni ne priča o matematički osiguranoj osmini finala, jer se to podrazumevalo. Na Ostrvu su mnogo više zabrinuti, može se reći i ljuti zbog neubedljivih izdanja protiv Orlova (1:0) i Vikinga (1:1), pa selektor Sautgejt trpi kritike.

Visoka očekivanja idu uz naš grb. To je grb koji nosi ozbiljnu težunu. Očekivanja u državi su velika i sa njima moramo da znamo da se nosimo da bismo igrali mirno. Svi smo ovde sa razlogom. Susret sa Slovenijom je dobra prilika da se pokažemo“, poručio je Sautgejt.

Ovo će biti sedmi duel Engleza i Slovenaca, a nekadašnja jugoslovenska republika još ne zna a pobedu. Pet puta su ostrvljani trijumfovali, samo jednom je bilo 0:0. Poslednje njihove duele smo gledali u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, tada nije bilo golova u Ljubljani, dok je na Vembliju presudio pogodak Harija Kejna u 94. minutu.

Podsetimo, Englezi i Slovenci su bili u istoj grupi na Mundijalu 2010. godine u Južnoj Africi. Tada su bili rivali u 3. kolu, Albion je pogotkom Džermejna Defoa slavio sa 1:0 i tako direktno eliminisao Sloveniju sa turnira.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO - 3. KOLO

GRUPA C, utorak

21.00: (2,35) Danska (3,45) Srbija (3,35)

21.00: (1,40) Engleska (4,70) Slovenija (10,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Fudbalska asocijacija Engleskereprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija SlovenijeBenjamin Šeško

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara