Murat Jakin (©Reuters)
Murat Jakin (©Reuters)

Bizarno pitanje Muratu Jakinu: Da li je Švajcarska dovoljno albanska?

Vreme čitanja: 2min | pet. 07.06.24. | 14:51

Švajcarska reprezentacija će se sutra sastati protiv Austrije u poslednjooj pripremi pred EURO

Na konfrenciji za medije povodom prijateljske utakmice Švajcaraca sa Austrijom, jedno pitanje je pokrenulo lavinu reakcija. Naime, selektora Murata Jakina švajcarski stend-ap komičar Jozo Brika pitao je da li smatra da je ekipa "konačno dovoljno albanaska", verovatno aludirajući na ranije isticanje svog porekla kod Granita Džake i Đerdana Šaćirija i negodovanje javnosti zbog toga.

Selektor je najpre bio začuđen pitanjem, a zatim je sa ironičnim osmehom odgovorio:

Izabrane vesti

"Albanski će u jednom trenutku postati peti nacionalni jezik u Švajcarskoj".

Zatim je Jakin dao i konkretno objašnjenje.

"Ne pravim nikakve razlike. I ja sam odrastao u sredini sa različitim nacionalnostima. U sadašnjoj generaciji imamo dobre igrače koji dolaze iz Albanije i sa tkz. Kosova. U svojoj trenerskoj karijeri sam uvek imao različite kulture", rekao je selektor švajcarske reprezentacije.

Jakinovi fudbaleri će u subotu igrati protiv Austrije u poslednjoj proveri pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Četa koju predvodi nekadašnji reprezentativac nalazi se u problemu jer neke igrače muče povrede, međutim, Jakin je najavio da će Švajcarska sutra protiv svojih komšija izaći u najboljem sastavu uključujući i Jana Zomera na golu. Jedini igrač koji nedostaje od statrnih 11 je Fabian Šer, koji je na prijateljskom meču protiv Estonije morao da izađe zbog povrede, pa tako neće biti na raspolaganju za predstojeći meč.

Selektor je potvrdio i da golman Borusije Dortmund Gregor Kobel ne trenira zbog problema sa vratom. Čuvar mreže se reprezentaciji priključio poslednji, nakon finala Lige šampiona u kom je čuvao gol nemačkog tima protiv Real Madrida i tom prilikom doživeo lakšu povredu.

Na konferenciji za novinare prisutan je bio i krilni napadač Ruben Vargas, koji je rovit zbog lakše povrede u prethodnoj proveri protiv Estonije, ali će on biti na raspolaganju selektoru za poslednju utakmicu pred kontinentalni šampionat.

Jakin još nije saopštio konačnih 26 putnika na EURO, a rok da to učini je do večeras. Najveća neizvesnot je oko Brila Emboloa i Denisa Zakarije, koji su na okupljanje nacionalnog tima došli povređeni. Napadač Monaka je u međuvremenu počeo da trenira, ali je njegov klupski saigrač Zakarija i dalje van stroja i moglo bi da se desi da propusti turnir u Nemačkoj.

Stadion u Sent Galenu za sutrašnji meč je rasprodat, navijači žele da u lepoj atmosferi isprate ekipu na Evropsko prvenstvo, gde će Švajcarska igrati u Grupi A sa Mađarskom, Škotskom i Nemačkom.


tagovi

reprezentacija ŠvajcarskeMurat JakinEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara