AUSTRIJA: Red Bulova škola gegenpresinga i filozofska razmišljanja Ralfa Rangnika

Vreme čitanja: 5min | sre. 12.06.24. | 09:19

Dečaci su oduševili u kvalifikacijama, a za sada ih nisu poremetile ni povrede Alabe i Šlagera

Jedan detalj sa novinskih stubaca najbolje svedoči o tome kakav je iskorak Austrija napravila pod vođstvom Ralfa Rangnika. Kada su u poslednjem kontrolnom meču u komibnovanom sastavu odigrali “samo” 1:1 protiv najjačeg tima Švajcarske javnost je bila nezadovoljna i tražila se dlaka u jajetu. Prosto, Austrija je u kvalifikacijama za Euro izgledala toliko dobro da je navikla naciju da gazi rivale, čak i ako su do skoro bili daleko iznad njenog renomea.

U kvalifikacijama Austrija jeste bila druga, ali samo sa bodom iza Belgije, a čak devet ispred Švedske. Sve bodove je ispustila u sudarima sa Belgijancima. Ostale je preslišala. I taman kada se euforija digla na za Austrijance neuobičajeni nivo – povrede prve zvezde Davida Alabe i vrlo uticajnog člana veznog reda Ksavera Šlagera.

Izabrane vesti

Optimistična predviđanja utihnula su – na trenutak. Jer posle pobede nad Srbijom (2:1) i pomenutog remija sa Švajcarskom postalo je jasno da Austrija i bez pomenutog tandem može da se u glavama navijača svrsta krug ekipa koje bi mogle da predstavljaju pozitivno iznenađenje turnira, čak i ako su u vrlo teškoj grupi sa Francuskom i Holandijom, te mnogo slabijom Poljskom.

Alaba će doduše putovati u Nemačku, ali samo zato što je Rangnik svestan koliko mu on znači u svlačionici. Neće igrati naravno, ali biće uz ekipu. Verovatno jedan od trikova koje je naučio na roditeljskom seminaru: “Podizanje dece sa ljubavlju i upornošću”. Davno je rekao da je posao trenera umnogome sličan ulozi roditelja: vaspitavaš dete uz određena pravila, ali kada dođe vreme – moraš da ga pustiš da živi svoj život.

Ralf Rangnik (©Reuters)Ralf Rangnik (©Reuters)

Rangnik prosto nije tipičan strateg koga samo fudbal zanima. U danima pred Euro veliku pažnju izazvao je njegov politički intervju za Der Standard. Otvoreno se u njemu, iako je to sve manje popularno, požalio na trend rasta desnice u Evropi i pre svega Austriji, kritikovao čak i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD što baš i nisu teme o kojima biste očekivali da govori jedan trener.

Politčki trendovi u Nemačkoj i Austriji me zaista zabrinjavaju, prvenstveno zbog istorije obe zemlje. Ako nas je ona nečemu naučila to je valjda opasnost koju predstavljaju radikalni desničari i fašisti. Ekstremi su uvek loši, jer obećavaju jednostavna rešenja za kompleksne probleme”, rekao je Rangnik i nastavio o klimatskim promenama, ratovima, izbeglicama…

No, mnogo bitnija su Rangnikova razmišljanja o terenu, a tamo se zna šta je njegov osnovni postulat – “gegenpresing” kojim je izgradio Red Bulovu fudbalsku imperiju i inspirisao i trenere kakvi su Jirgen Klop, Tomas Tuhel, Julijan Nagelsman. On sam ga je pokupio gledajući kijevski Dinamo Valerija Lobanovskog. I unapredio naravno. Znate već šta je cilj: kad se izgubi lopta, nema povlačenja, cilj je što pre je osvojiti nazad.

Austrijanci to vrlo dobro rade, videli smo i u njihovoj pobedi nad Srbijom u Beču od 2:1. Možda ne mogu tako svih 90 minuta – ne može niko – ali mogu svakome da naprave problem. Imaju igrače za to. Recimo, protiv Srbije nas je sve zaprepastio Lansov štoper Kevin Danso, izgledao je kao monstrum od igrača. pokupio sve lopte i on će sa Maksimilijanom Veberom izvesno činiti tandem centralnih bekova. Iako su Gernot Trauner – “Apoteka, kako ga zovu u Fajenordu zbog čiste igre – i Filip Linhart pokazali da na njih može da se računa.

Na golu se očekuje Brendbijev Patrik Penc, iako je iskustvo na strani Hajnca Lindera Uniona. desno je nezamanljiv Stefan Poš, iliti “La macchina di Bologna” kako ga zovu zbog toga što je sposoban da se neumorno ponavlja, levo Filip Mvene, iza sebe ima odličnu sezonu u Majncu.

Ispred ide ono najbolje, pa čak i bez Šlagera. Nikolas Zajvald je njegova prirodna zamena i bez obzira na to što je rezerva u Lajpcigu oduševljava kada navuče dres sa državnim grbom. Igra agresivno, daje ritam i ne greši. Uz njega Bajernov Konrad Lajmer, zamenik kapitena Marka Arnautovića kome nije ni zagarantovano mesto u startnih 11, no o tome nešto kasnije. Uz napomenu da Lajmer može da igra i nešto ofanzivnije.

Rasprored snaga je ipak takav da tamo – nema mesta.

Austrija prolazi grupu - kvota 1,80

Austrija u grupi osvaja četiri ili više boda - kvota 2,41

Marsel Zabicer je prva zvezda tima. Jeste mu karijera krenula stranputicom posle selide u Bajern, pa i Mančester junajted, ali je transfer u Dortmund bio idealan potez. A Zabicer je bio jedan od najzaslužnijih igrača za plasman nemačkog kluba u finale Lige šampiona. Zbog toga ga nije bilo u pripremnim utakmicama, želeo je Rangnik da ga odmori, jer Marsel će mu u Nemačkoj držati ekipu u odsustvu Alabe.

Na levoj strani Patrik Vimer, iako je zbog povreda imao tešku sezonu u Volfzburgu, ali i on je u grupi igrača koji najbolje daju kada igraju za svoju zemlju. Uvek je u kadru, da li zbog prodora ili zbog toga što se svađa sa protivnicima ili čak sudijama, ali njegova energija se oseti i na tribinama.

Ovde dolazimo do momka koji je verovatno u najboljoj formi. Duel sa Švajcarskom je bio peti uzastopni na kome je Krištof Baumgartner postigao gol što u Austriji nije uradio niko još od Hansa Krankla sada već davne 1976. godine. Ni on nije prvi izbor u Lajpcigu, teško je pored Danija Olma i Ćavija Simonsa, ali u Austriji je nezadrživ.

Na kraju i napad i tu već ozbiljna dilemma. Jer mada je svima nama nekako logično da Marko Arnautović bude u špicu to baš nije tako sigurno. Jeste majstor kakav se retko rađa, ima talenat da izmisli gol ni iz čega, da jednim potezom izmami uzdesi celog stadiona, ali ima i 35 godina i austrijski mediji su nekako bliži proceni da će u navali da starter bude Mihael Grigorič. Iza njega tek solidna sezona i 12 golova u Frajburgu, u reprezentaciji 15. Ne može ni da zamisli sve ono što Arnautović može da uradi, ali je pouzdaniji u smislu da uvek isporuči ono što se od njega očekuje.

To je ono što Rangniku treba, jer on je trener koji ne živi od improvizacije, već od sistema u kome svako zna u detalj šta mu je tačno zaduženje. I izgleda kao da ih je prilično dobro uputio u sve tajne njegovih zamisli. Uostalom, nije slučajno odbio Bajern kada su ga zvali u Minhen. Vidi on nešto u ovim Austrijancima što drugi ne vide.

EURO 2024

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

15.00: (5,70) Poljska (3,80) Holandija (1,63)

Ponedeljak, 17. jun

21.00: (6,25) Austrija (4,20) Francuska (1,63)

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)


tagovi

reprezentacija AustrijeRalf RangnikEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara