Reprezentativci Škotske i Mađarske (©Reuters)
Reprezentativci Škotske i Mađarske (©Reuters)

Ako bismo da kalkulišemo o bodu sa Dancima…

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.06.24. | 12:45

Da bi Srbija sa dva poena i trećim mestom u C grupi mogla do osmine finala važno joj je da ove nedelje od 21.00 časova ne bude pobednika u Štutgartu na meču Škotske i Mađarske

Svesni smo da će sam naslov da izvuče među čitaocima komentare tipa „dokle više te kalkulacije“ i „manite nas matematike ako nismo u stanju nikoga da pobedimo“… Naravno, ispravno je to razmišljanje. Međutim, u opisu novinarskog posla je da se bavimo svim scenarijima, pa je tu i onaj još uvek ostvarljiv – da se Srbija provuče do osmine finala Evropskog prvenstva bez ijedne pobede u grupi.

Ne bi bila prva kojoj bi tako nešto pošlo za nogom. Portugalija je na sličan način 2016. stigla do evropskog trona. Tada su Portugalci prvi trijumf zabeležili tek u polufinalu, nad Velsom. Sve pre toga su bili remiji i pobede na penale. Portugalci su tada imali tri boda u grupnoj fazi, a Orlove u teoriji do osmine finala mogu da vode i dva. Međutim, potrebno nam je da u preostalih pet grupa ne bude više od tri ekipe koje imaju više bodova ili bolju gol-razliku.

Izabrane vesti

Poslednje kolo kreće ove nedelje, a zasad je bodovni saldo u A grupi po našim merilima. Nemačka je obezbedila osminu finala pošto ima šest bodova, Švajcarska je jednom nogom takođe među 16 najboljih, jer ima četiri boda, a Škotska i Mađarska se bore za treće mesto.Upravo taj direktan duel Škotske i Mađarske bi trebalo da zanima i nas u Srbiji.

Naime, Škotska je trenutno trećeplasirana sa jednim bodom i negativnom gol-razlikom od 2:6. Ubedljiv poraz na premijeri sa Nemačkom (1:5) mogao bi skupo da košta Škote ako ne trijumfuju ove nedelje u Štutgartu.


21.00: (2,65) Škotska (3,70) Mađarska (2,65)


U teoriji Škotska još može do drugog mesta i zagarantovanog plasmana. Za tako nešto joj je potrebno da pobedi Mađare ubedljivo i da Švajcarci izgube još ubedljivije od Nemačke, dovoljno da nadoknade šest golova zaostatka. Prvi kriterijum u slučaju da dve ekipe u grupi imaju isti broj bodova je međusobni duel, a kako su Škoti izvukli 1:1 protiv Švajcaraca sledeća se gleda gol-razlika.

Mađarska ne može do druge pozicije, jer je u prva dva kola izgubila i od Švajcarske (1:3) i od Nemačke (0:2). Mora da pobedi Škotsku kako bi joj otela treću poziciju, a onda da se nada da neće biti previše trećeplasiranih ekipa sa tri ili više bodova. Jer gol-razlika Mađarske je sve, samo ne pozitivna.

Srbiji odgovara samo remi u Štutgartu, da Škotska bude treća sa dva poena, jer bi onda Orlovima remi sa Danskom garantovao da budu ispred Škota. Zbog gol-razlike, nama je -1, a Škoti bi ostali na -4.

U ovom trenutku, kada su u svim grupama odigrana po dva kola, imamo dve trećeplasirane sa po tri boda (Austrija i Slovačka), Slovence sa dva, te Albaniju, Češku i Škotsku sa po bodom. Za dalje kalkulacije krucijalno nam je da prestignemo barem tu Sloveniju u utorak, a tako nešto je najlakše uraditi pobedom nad Danskom.

Ako izabranici Dragana Stojkovića budu bolji od Vikinga sigurno će biti ispred njih, pa će biti ili drugi ili treći. Englesku ne mogu da prestignu sve i da ih Slovenija savlada, tako da bi Orlovi bili treći u tom scenariju. Drugi su ako Englezi ne izgube od Slovenaca.

U slučaju da se meč Danske i Srbije završi remijem, biće nam neophodno da Englezi budu bolji od Slovenije sa dva ili više golova razlike. E tek onda postaje bitno kako odigraju Škoti i Mađari, pa ćemo posle da gledamo i ka utakmicama Češka -Turska i ostale.

Škotska i Mađarska su do sada bili rivali samo dva puta u ovom veku, i to u prijateljskim susretima. Mađari su bili bolji 2004. sa 3:0, potom Škoti 2018. sa 1:0.


21.00: (5,40) Švajcarska (3,70) Nemačka (1,75)


Škoti su u poslednjih osam utakmica četiri puta remizirali. Pre Švajcaraca sa Fincima (2:2) na neprijateljskoj utakmici, te u kvalifiakcijama za EP sa Gruzijom (2:2) i Norveškom (3:3). Mađarska zato nije remizirala nijednom na poslednjih sedam utakmica, još od 16. novembra prošle godine i duela sa Bugarskom (2:2) u Sofiji.Tada su Mađari izvukli bod autogolom Aleksa Petkova u 97. minutu.

Pomenimo i da je i susret Nemačke i Švajcarske bitan potencijalno za Srbiju. Ko zauzme drugo mesto u grupi C igraće u osmini finala protiv pobednika A grupe. Dakle, to bi bila Nemačka, osim u slučaju da Sajdžije trijumfuju u Frankfurtu bilo kojim rezultatom. Drugoplasirani tim iz A grupe igraće protiv drugoplasirane ekipe B grupe (Italije, Hrvatske ili Albanije).


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO – 3. KOLO

A GRUPA

Nedelja

21.00: (2,65) Škotska (3,70) Mađarska (2,65)

21.00: (5,40) Švajcarska (3,70) Nemačka (1,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija škotskereprezentacija ŠvajcarskeFudbalska reprezentacija NemačkeFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija MađarskeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara