(©Reuters)
(©Reuters)

Raspored svih srpskih ekipa u Parizu: Na 24 meča samo tri preklapanja

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.07.24. | 16:28

Utakmice naših timova u kolektivnim sportovima na predstojećim Olimpijskim igrama uglavnom razdvojene, uživanje kraj TV ekrana je zagarantovano

Još oko tri nedelje dele nas od svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Uživamo ovih dana u sjajnom fudbalu, ali otkako su Orlovi neslavno završili svoj nastup u Nemačkoj i vratili se kući, navijački gledano, već smo se okrenuli ka najvećem svetskom sportskom takmičenju.

Srbija će prvi put imati pet ekipa na Olimpijskim igrama u tradicionalnim kolektivnim sportovima. Od raspada velike Jugoslavije, nikada ih nismo imali toliko na jednom izdanju Igara. Još od Seula 1988! U Barseloni nas nije bilo, u Atlanti smo imali tri ekipe, na narednih pet izdanja OI po četiri, a pre tri godine u Tokiju ponovo su samo tri ekipe predstavljale Srbiju. Dodamo li svima njima basketaše, to je čak šest timova za koje ćemo navijati u Parizu (i Lilu, gde će se odigrati grupna faza takmičenja u muškoj i ženskoj košarci).

Izabrane vesti

Navijaćemo mi svim srcem za Novaka Đokovića i Ivanu Španović, za Angelinu Topić i strelce, za brojne predstavnike u borilačkim sportovima - tekvondiste, rvače, džudiste, boksere; nadati se da svi oni zajedno mogu do zacrtanog cilja – dvocifrenog broja medalja. U Riju ih je bilo osam, u Tokiju devet, pa ako je po toj progresiji...

Pa ipak, posebnu draž praćenju Olimpijskih igara daju naši timovi u ekipnim sportovima, a nakon što je Svetska odbojkaška federacija (FIVB) objavila termine mečeva olimpijskog turnira u muškoj konkurenciji, sada je definitivno poznat raspored svih utakmica u preliminarnoj fazi takmičenja. Gore pomenutih šest timova Srbije odigraće u grupi ukupno 24 meča, a samo tri puta doći će do preklapanja termina (košarkaši i odbojkaši na premijeri 28. jula; košarkaši i odbojkašice 30. jula; odnosno, ponovo košarkaši i odbojkaši 3. avgusta).

Naravno, „umetnuće“ se tu i nastupi naših individualnih takmičara, čiji će raspored uglavnom biti poznat tek uoči samog nadmetanja. Teniseri, primera radi, igraju u prvoj nedelji Igara, od 27. jula do 4. avgusta, rvači tek od 5, a tekvondisti od 7. avgusta; Damir Mikec i Zorana Arunović će na vatrenu liniju već u prva dva dana takmičenja, a Ivana Španović 6. i 8. avgusta (kvalifikacije i finale)...

Podsetimo, samo je još vaterpolo zadržao stari sistem takmičenja, sa dve grupe od po šest reprezentacija, gde po četiri idu u četvrtfinale i ukrštaju se po principu prvi sa drugim, drugi sa trećim. Naši vaterpolisti brane dva uzastopna olimpijska zlata, ali sa potpuno novim timom, posle osetne smene generacija, bez ijednog odličja na velikim takmičenjima u ovom, doduše trogodišnjem, olimpijskom ciklusu.

U košarci i odbojci igraće se u tri grupe sa po četiri ekipe, gde u četvrtfinale idu čak i dve najbolje trećeplasirane ekipe. E sad, u košarci, biće žrebani parovi četvrtfinala. Ekipe će biti svrstane u četiri šešira – u prvom su dve najbolje prvoplasirane, u drugom najlošija prvoplasirana i najbolja drugoplasirana, u trećem dve preostale drugoplasirane, a u četvrtom dve najbolje trećeplasirane selekcije nakon takmičenja u grupi. Međusobno će u četvrtfinalu biti žrebane eklipe iz prvog i četvrtog, odnosno drugog i trećeg šešira, sa dve napomene: ekipe iz iste grupe ne mogu se sresti već u četvrtfinalu i dve najbolje prvoplasirane ekipe biće razdvojene u dve polovine „kostura“ tako da se ne mogu sastati sve do finala.

U odbojci je situacija sasvim drugačija, praktično će se napraviti tabela osam selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala. Prilikom određivanja tabele, prva tri mesta će pripasti pobednicima grupa na osnovu njihovih rezultata, pa zatim tri drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima i na kraju dve najbolje trećeplasirane selekcije. Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspešniji pobednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom.

Što se basketaša tiče, svih osam učesnika igra međusobno, formira se tabela, dve najbolje reprezentacije odlaze direktno u polufinale, a ekipe plasirane od trećeg do šestog mesta razigravaju u baražu.

Olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. jula do 11. avgusta, a Srbiju će ukupno predstavljati 109 sportista.

RASPORED SRPSKIH EKIPA NA OI U PARIZU:

Nedelja, 28. jul

12.05 SRBIJA-Japan (vaterpolo)

17.00 SRBIJA-Francuska (odbojkaši)

17.15 SRBIJA-SAD (košarkaši)

21.00 SRBIJA-Portoriko (košarkašice)

Ponedeljak, 29. jul

21.00 SRBIJA-Francuska (odbojkašice)

Utorak, 30. jul

10.30 SRBIJA-Australija (vaterpolo)

17.00 SRBIJA-Slovenija (odbojkaši)

22.35 SRBIJA-SAD (basket)

Sreda, 31. jul

13.30 SRBIJA-Kina (košarkašice)

17.00 SRBIJA-SAD (odbojkašice)

17.15 SRBIJA-kvalifikant (košarkaši)

19.05 SRBIJA-Kina (basket)

Četvrtak, 1. avgust

10.05 SRBIJA-Holandija (basket)

12.05 SRBIJA-Španija (vaterpolo)

22.35 SRBIJA-Francuska (basket)

Petak, 2. avgust

19.05 SRBIJA-Letonija (basket)

22.05 SRBIJA-Poljska (basket)

Subota, 3. avgust

13.30 SRBIJA-Španija (košarkašice)

19.30 SRBIJA-Francuska (vaterpolo)

21.00 SRBIJA-Južni Sudan (košarkaši)

21.00 SRBIJA-Kanada (odbojkaši)

Nedelja, 4. avgust

17.00 SRBIJA-Kina (odbojkašice)

18.35 SRBIJA-Litvanija (basket)

Ponedeljak, 5. avgust

12.00 SRBIJA-Mađarska (vaterpolo)


tagovi

Olimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara