Orkun Kokdžu (Foto: AFP)
Orkun Kokdžu (Foto: AFP)

Potresi na Lužu: Najskuplje pojačanje u istoriji Benfike nezadovoljno tretmanom i upire prstom u Šmita

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.03.24. | 00:42

Orkuna Kokdžua 'guše' defanzivni zadaci i veruje da može mnogo više da doprinese lisabonskom timu

Ne štedi, ali daleko od toga da se Benfika razbacuje novcem kao najveći evropski klubovi. Dobro skautiraj i još bolje prodaj mantra je kojom se lisabonski velikan vodio godinama unazad, ali je letos odlučio da razbije kasu za Orkuna Kokdžua. Ako uračunamo i procente koje je kasnije morala da prosleđuje na račun River Plejta i Almerije posle prodaja Enca Fernandeza Čelsiju i Darvina Nunjeza Liverpulu, klub sa Luža je u pomenutu dvojicu uložio više novca, ali nikada nije u cugu za jednog igrača dao koliko je letos za turskog reprezetativca.

Iskeširala je Benfika 25.000.000 evra Fajenordu sredinom juna i 23-godišnjeg vezistu učinila najskupljim pojačanjem u istoriji kluba. Pride mu poverila i 'desetku', koja je sezonu ranije privremeno bila povučena u čast preminulog Fernanda Šalane, klupske legende. Međutim, nije mu poverila i ulogu, koju najčešće imaju igrači sa pomenutim brojem na poleđini dresa, pa iako brojke ne ukazuju na to da je njegov transfer bio promašaj, sam Kokdžu nije zadovoljan kako se stvari na Lužu odvijaju otkako je stigao, toliko da ne bi trebalo da začudi ukoliko već na leto odluči da promeni sredinu.

Izabrane vesti

Turski fudbaler je dan uoči gostovanja Kasa Piji uzdrmao Luž intervjuom za holandski Telegraf u kojem je govorio o nemogućnosti da iskaže svoje kvalitete u lisabonskom klubu, za šta ponajviše krivi trenera ekipe Rodžera Šmita.

"Prošlog leta se mnogo toga dešavalo na tržištu, svesno sam se opredelio za Benfiku sa idejom da je ovo najbolji korak za razvoj moje karijere. Ali to se samo delimično obistinilo. Naravno, video sam kako su drugi igrači iz Portugala i drugih velikih klubova bili u centru pažnje. To stvara određeni status, ali nikada se nisam osećao važnim, od samog početka. Čak ni od strane trenera!", direktan je Kokdžu.

Turčin je prvenstveno nezadovoljan pozicijom na terenu, odnosno odlukom Šmita da njegove ofanzivne karakteristike 'uguši' znatno defanzivnijom ulogom od one koju je imao u Fajenordu.

"Nisam tip koji udara šakom o sto ili postavlja zahteve, ali možda sam bio previše blagonaklon po pitanju uloge koja mi je dodeljena. Rodžer Šmit mi je rekao da ću imati ulogu sličnu onoj u Fajenordu, gde sam kontrolisao protok lopte, gde sam uvek mogao da idem napred... a to se ne dešava."

I pored toga što je daleko od gola, Kokdžu je u aktuelnoj sezoni postigao tri gola i upisao deset asistencija u svim takmičenjima, ali veruje da može mnogo bolje...

"Ja sam tip fudbalera koji najviše doprinosi timu ako mi date slobodu. Šmit mi poverava svakakve zadatke, a to nije neophodno ako zaista želite da iskoristite moje kvalitete. Sam pronalazim rešenja na terenu, razmišljam unapred i poznat sam po svom 'progresivnom' dodavanju. Čak i ove sezone, svi moji statistički podaci to potvrđuju. Mogu da uradim mnogo više za Benfiku i to je možda deo moje frustracije."

Najbolje je to uvideo u debaklu protiv Porta, u utakmici koju je Šmitovom odlukom zamenjen već na poluvremenu.

"Bio sam ljut i razočaran zbog toga. Upravo u tim trenucima najbolje shvatim da mogu mnogo više da uradim za tim. Mislim da sam poslednjih sezona pokazao koliko vredim timu ako me koristi na pravi način", zaključio je Kokdžu.

Sporan intervju bio je i tema konferencije pred današnji meč sa Kasa Pijom, koji je trener Benfike kratko prokomentarisao.

"Čuo sam, ali nisam ga još pročitao. Učiniću to kasnije. Pričaću o tome sa Kokdžuom i onda ću doneti odluku", poručio je nemački stručnjak.


tagovi

Benfika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara