Ludvig Hakanson i Keni Vilijams (©FIBA Champions League)
Ludvig Hakanson i Keni Vilijams (©FIBA Champions League)

Hakanson i Todorović sačuvali kožu Mursiji! Glupost Hugaza naljutila Spanulisa

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.04.24. | 19:05

Ponovljen uspeh iz sezone 2017/18

Postojao je uoči Fajnal fora prostor za diskusiju o tome može li Peristeri da pomrsi račune španskoj trojci i pod komandom velikog šampiona Vasilisa Spanulisa možda čak osvoji Ligu šampiona u Beogradu, ipak, sastav igračkog asa i sada perspektivnog stručnjaka moraće da se zadovolje sa dva vrlo dobra izdanja i četvrtim mestom na kraju. Sam plasman na završni turnir za Peristeri je uspeh ozbiljnih razmera, dok je bronzu zasluženo pokupila Mursija!

Simpatična ekipa iz jednog od najvećih univerzitetskih gradova u Španiji ponovila je najveći evropski uspeh i poput sezone 2017/18 osvojila treće mesto pobedom rezultatom 87:84 (27:23, 17:12, 19:20, 24:29). Peristeri je opet poražen u neizvesnom finišu, baš kao i duel protiv Tenerifa. Neke lekcije moraće da se nauče na teži način…

Izabrane vesti

Malo je falilo da Mursija od dobijenog napravi veresiju. Posle vođstva od maksimalnih 16 poena nekoliko puta tokom treće deonice, Peristeri se probudio i nošen izuzetnom inspiracijom neuhvatljivog Džoa Reglanda krenula na sve ili ništa što je utakmicu dovelo do neizvesne završnice. U istoj su Grci sebi pucali ne u jedno, već u oba kolena, jer su svojim potezima bukvalno davali veštačko disanje Mursiji koja je bila negde pred ivicom ambisa, ali se ipak izvukla.

Posle koša Kenija Vilijamsa na tri minuta do kraja za minus od samo dva poena (75:77), Peristeri je propustio ogromnu šansu da totalno poravna rezultat posle velikog promašaja Nejta Renfroa na alej-up dodavanje Reglanda. Iz tog neiskorišćenog zicera Dastin Sleva pokupio je defanzivni skok i zatim razigrao Dilana Enisa koji iz kontre završava akciju za 79:75, da bi zatim najbolji igrač Španaca danas Ludvig Hakanson prvo ’harpunom’ gađao pravo u srce Peristerija i pogodio, zatim i realizovao dva slobodna bacanja, kada je izgledalo da je definitivno gotovo. No, nije bilo.

I pored zaostatka od osam poena na minut i po pre isteka vremena (75:83) grčkim tim je odigrao srcem i stigao do jednog poseda zaostatka (82:85), ali je onda Nikos Hugaz, čovek koji je pogodio dva slobodna bacanja upravo za minus tri, napravio glupost koja je Peristeri koštala možda i odlaska u produžetak. Njegov pokušaj za tri iz ćoška na deset sekundi do kraja izblokirao je Marko Todorović, a Grk je u padu i van balansa pokušao da uhvati loptu što je i uspeo, ali je otišao sa istom u aut. Da je pustio da ode u aut, Peristeri bi imao novu šansu, ovako poklonio je posed rivalu što je ozbiljno naljutilo Vasilisa Spanulisa koji nije mogao da veruje šta gleda. Odmah je zamenio Hugaza i odmah mu jasno stavio do znanja kakvu je glupost napravio... No, nije vredelo, utakmica je ubrzo bila rešena.

Mursiji mesto iza Tenerifa i Unikahe - čeka se rasplet finala - dolazi kao potvrda odličnog rada pod budnim okom trenera Sita Alonsa koji je posle neprijatnog iskustva u Cedeviti uspostavio kontinuitet u klubu koji svake godine raste i podiže kvalitet. Tako i treća pozicija dolazi kao jak podsticaj za celu ekipu i vodeće ljude da dalje podižu lestvicu i možda već sledeće godine pokuša da napadne evropski pehar.

Može se reći da je Peristeri bolje ušao u meč, ali dok su košarkaši Mursije probili led, brzo se između dve ekipe stvorio jaz koji je za grčki tim brzo postao nepremostiv. Sa trojkom Dilana Enisa za 15:14, Mursija je preuzela vođstvo koje nije ispuštala do poslednjeg zvuka sirene. Mogli su Španci i mnogo lakše do trijumfa, bez neke posebne drame, ali pokazao se još jednom prepoznatljivi karakter Vasilisa Spanulisa preslikan na Peristeri koji se nije predao dokle god je makar teorija igrala nekakvu ulogu.

Mursija je u drugoj četvrtini napravila prvi veliki iskorak, najviše zahvaljujući svom kapitenu Nemanji Radoviću. Crnogorski reprezentativac učestvovao je sa sedam poena čime je pokrenuo seriju 13:4 kojom je Mursija otišla prvi put na +15 (44:29). Peristeri je u nekoliko trzaja uspevao da dođe na jednocifreni minus, ali tada je izgledalo kao da je Džo Regland krenuo u bitku sam. Nije imao nikakvu ispomoć, što se obilo Peristeriju. S druge strane učinak u Alonsovom timu bio je daleko bolje raspoređen, a ono što je pravilo najveću razliku su pogođene trojke. Peristeri ih je u prvom poluvremenu ubacivao kao na traci pre svega preko raspucanog Ludviga Hakansona koji je ubacio tri trojke bez promašaja u prvom delu, do kraja pet iz šest pokušaja.

Na kraju su Hakanson snajperski preciznim hicima i Todorović hladnom glavom sačuvali kožu Mursiji i doneli joj treće mesto. U Peristeriju su uspeli da uhvate poslednji voz za dramu, ne i da iz iste naprave senzacionalni preokret.

Hakanson je u najboljem trenutku odigrao partiju sezone i ubacio 22 poena! Dastin Sleva je uz pet skokova imao i 12 poena, dok je Troj Kupejn imao 11 poena i četiri asistencije. Dilan Enis je za 27 minuta ubacio devet poena i podelio tri asistencije. Džo Regland je još jednom potvrdio zašto je član idealne petorke takmičenja sa 24 poena (11/18 iz igre), Keni Vilijams se uključio naknadno i ubacio 18 poena, dok je Nejt Renfro imao 12 poena i šest skokova, ali će mu onaj promašaj na dva i po minuta pre kraja ostati urezan u sećanje… Nemanja Dangubić je za 24 minuta imao dva poena i tri uhvaćene lopte.

Sada još čekamo ime šampiona – Unikaha ili Tenerife?

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Nedelja:

Utakmica za treće mesto

Peristeri - Mursija 84:87

/Regland 24 - Hakanson 22/

Finale, 20.00: (3,05) Tenerife (15,0) Unikaha (1,45)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

FIBA Liga šampionaMursijaPeristeriDžo ReglandNemanja RadovićLudvig HakansonNemanja Dangubić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara