©Reuters
©Reuters

'Drveni' Vud rastužio severni London: Gvardiol sprečio Sitijevo saplitanje u Notingemu

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.04.24. | 19:27

Mančesterski tim uz dosta muka, bez Fila Fodena i Rubena Dijasa, upisao petu vezanu pobedu u Premijer ligi

Arsenal korača krupnim koracima, Mančester Siti mu diše za vratom i ne dozvoljava da se opusti. Iscrpljujuće šampionske borbe sa Liverpulom koje je vodio prethodnih godina učinile su da ekipa Pepa Gvardiole pritisak pod kojim se nađe koristi kao pogonsko gorivo, da joj kolena ne zaklecaju u strahu od potencijalnog kiksa kakav su izbegli i ovog popodneva na Siti Graundu.

Šampion Engleske je na gostovanju Notingem Forestu u 35. kolu Premijer lige, iako značajno oslabljen neigranjem Fila Fodena i Rubena Dijasa i pride sa Erlingom Halandom na klupi, ostvario novu, petu uzastopnu pobedu, znatno teže ostvarenu od svake prethodne u nizu - 2:0 (1:0).

Izabrane vesti

Teško da su se i najveći optimisti među navijačima Arsenala nadali usluzi od tima koji se grčevito bori za opstanak, mada su vrlo lako mogli da ga dočekaju samo da je Nuno Espirito Santo u špicu napada imao na raspolaganju centarfora sposobnog da zicer pretvori u gol. Na njegovu, ali i žalost pristalica lidera šampionata, imao je - Krisa Vuda.

Napadač sa Novog Zelanda, koji je u nekoliko navrata tokom sezone - posebno na onoj decembarskoj utakmici protiv Njukasla - umeo da oduševi fudbalsku javnost na Ostrvu, ovog puta je opravdao prezime koje nosi.

Napredna statistika kaže da je Notingem Forest više od bilo koje druge ekipe ove sezone, računajući sva takmičenja, uspeo da zapreti golu Mančester Sitija (xG 1,27). Međutim, zrele prilike nije uspeo da pretvori u gol, a najveće zasluge za to što Ederson nije vadio loptu iz mreže u prvih 45 minuta idu upravo na Vudov račun. Bivši fudbaler Njukasla je u 38. minutu uspeo sa pet metara traljavo zahvatio loptu koju mu je na pet metara od gola pospremio rezervista Gonzalo Montijel - ušau u igru umesto povređenog Neka Vilijamsa - da bi iz identične pozicije u drugom minutu nastavka slabijom još jednom uspeo da se obruka. Ovog puta njegov udarac bio je nešto bolji, štaviše, lopta je išla u gol, ali je bila nedovoljno 'jaka' pa ju je pred golom zaustavio Joško Gvardiol i tako izrastao u apsolutnog heroja meča.

Heroja, jer upravo je hrvatski defanzivac na isteku pola časa igre doneo prednost mančesterskom timu. Ubacio se na prvu stativu posle kornera i ispred Murilja glavom zakucao loptu u mrežu za svoj treći gol u aprilu.

Drugo poluvreme donelo je identičnu sliku na terenu sa Forestom, koji je neočekivano lako stvarao probleme Sitijevoj odbrani (posebno po boku) i dolazio do prilika i poluprilika, međutim, nijednu nije uspeo da iskoristi i zakuva utakmicu. A, kad je već tako svaku nadu 'ubio' mu je Erling Haland nepunih deset minuta po ulasku na teren. Dobio je Norvežanin loptu od Kevina de Brujnea (namestio i prvi gol), lako izbacio Murilja iz igre i svojim 21. golom u šampionatu overio trijumf, ujedno se osamostalivši na vrhu liste strelaca.

Siti je ovom pobedom smanjio zaostatak za Arsenalom na bod i pride tek treba da odigra zaostali meč 34. kola sa Totenhemom, dok je Notingem Forest ostao na na 17. poziciji sa bodom prednosti u odnosu na Luton, prvi tim ispod crte.

PREMIJER LIGA - 35. KOLO

Subota

Vest Hem - Liverpul 2:2 (1:0)

/Boven 43, Antonio 77 - Robertson 48, Areola 65 ag/

Fulam - Kristal Palas 1:1 (0:0)

/Muniz 53 - Šlup 87/

Mančester Junajted - Barnli 1:1 (0:0)

/Entoni 79 - Amduni 88p/

Njukasl - Šefild Junajted 5:1 (1:1)

/Isak 26, 61p, Gimaraeš 54, Ozborn 65ag, Vilson 72 - Ahmedhodžić 5/

Vulverhempton - Luton 2:1 (1:0)

/Hvan 39, Toti 50 - Moris 81/

Everton - Brentford 1:0 (0:0)

/Gej 60/

Aston Vila - Čelsi 2:2 (2:0)

/Kukurelja 4ag, Rodžers 42 - Madueke 62, Galager 81/

Nedelja

Bornmut - Brajton 3:0 (1:0)

/Senesi 13, Unal 52, Klajvert 87/

Totenhem - Arsenal 2:3 (0:3)

/Romero 64, Son 87pen - Hejbjerg 15ag, Saka 27, Haverc 38/

Notingem Forest - Mančester Siti 0:2 (0:1)

/Gvardiol 32, Haland 71/



tagovi

Mančester SitiKris VudNotingem ForestPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara