Luka Ojen (©AFP)
Luka Ojen (©AFP)

Luka Ojen, malerozni Belgijanac iz Engleske koji će protiv Čuke probati da pokaže da vredi

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.09.23. | 13:35

Mladi fudbaler Genka se nada minutaži i protiv Union Sen Žiloaza (18.30) u derbiju 7. kola belgijskog šampionata

Imao je samo 17 godina krilni napadač Genka Luka Ojen kada su belgijski mediji redom počeli da obraćaju pažnju na njega i da mu prognoziraju veliku karijeru. Još 2020. je tadašnji trener Jes Torup video u Belgijancu rođenom u Notingemu veliki potencijal i pružio mu šansu da debituje za prvi tim. Posle toga je trebalo da postane veliki projekat kluba, dobijao je šansu sa klupe i prošle sezone Ojen je trebalo da bude gurnut u prvi tim kako bi sticao neophodno iskustvo. Međutim, kada se očekivalo da eksplodira mladi ofanzivac je doživeo tešku povredu, zbog koje je preskočio gotovo čitavu sezonu.

Vratio je se Ojen tek proletos na teren, ali posle povrede ligamenata kolena nije mogao baš da se nada ozbiljnoj ulozi u plej-ofu, kada se Genk borio za teren. Poslednje tri utakmice, u kojima je u poslednjim minutima prvenstva njegov klub ostao bez trona, odgledao je sa klupe.

Izabrane vesti

Ipak, posle odrađenih priprema 20-godišnjak se vratio u konkurenciju. Odigrao je šest mečeva ove sezone, a dodatno će minutažu prikupljati od 18.15 časova, kada će Genk da gostuje Union Sen Žiloazu u 7. kolu belgijskog prvenstva.

Posle skoro godinu dana bez fudbala Ojen je malo izgubio status velike klupske nade. U međuvremenu je Genk „podebljao“ poziciju levog krila, čak ni odlazak Majka Trezora Endajišimijea na pozajmicu u Barnli nije ostavio previše prostora za Ojena. Tu su Anuar Ait El Hađ, Kristofer Bonsu Bah i Aliju Fadera.

18.15: (2,00) Union Sen Žiloaz (3,50) Genk (3,70)

Trener Genka Vuter Vranken našao je prostor za mladog fudbalera na šest mečeva, po tri evropska i prvenstvena. Doduše, u kvalifikacijama za Ligu Evrope je protiv Olimpijakosa ušao u nadoknadi vremena, pa da mu taj minut i ne računamo, protiv Adane Demir u plej-ofu za Ligu konferencije je odigrao obe utakmice po 90 minuta.

Manje se na terenu Ojen zadržao u prvenstvu. Protiv Epena (0:1) je odigrao 14 minuta, protiv Serkl Briža (1:0) 31, a tek u prošlom kolu protiv Anderlehta (1:1) svih 90. I dalje nije pokazao da zaslužuje više prostora, još se čeka da upiše prvi gol ili asistenciju u sezoni.

Ako je početak sezone pokazao kako Vranken razmišlja, možemo da očekujemo da gledamo mladog reprezentativca Belgije najviše u grupnoj fazi Lige konferencije. To znači da će predvoditi levu stranu napada Genka protiv Čukaričkog 5. oktobra i 14. decembra. Za Brđane bi naravno bilo najbolje da, ako već do sada nije, ne „eksplodira“ baš u Leskovcu.

Genk je od kvalifikacija za Ligu šampiona ispao skroz do najmlađeg takmičenja UEFA i zbog toga su svi u klubu veoma razočarani. Uz to ni u prvenstvu Belgije ne blistaju, posle pet kola imaju samo osam bodova. Probaće u Briselu da poprave taj saldo.

Naravno, Union je jedan od kandidata za titulu, što je i dokazao dosadašnjim partijama. Prvenstvo je otvorio sa tri uzastopna trijumfa, šokirao ga je potom Mehelen (0:4), a pred odlazak na reprezentativnu pauzu odigrao je 2:2 sa aktuelnim prvakom Antverpenom. Igraće Union ove sezone u grupnoj fazi Lige Evrope, susret sa Genkom će mu poslužiti da se zagreje za Tuluz, baš kao što će Štrumfovi da se spremaju za Fjorentinu.

----------

Sve utakmice belgijske Župiler Pro lige možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da se registrujete, a registracija je besplatna.

----------

BELGIJA 1 - 7. KOLO

Petak

Vesterlo – Antverpen 0:3 (0:1)

/Jansen 15, Batailje 67, Muja 83/

Subota

16.00: (4,00) Molenbek (3,60) Serkl Briž (1,90)

18.15: (2,00) Union Sen Žiloaz (3,50) Genk (3,70)

20.45: (1,43) Klub Briž (4,60) Šarlroa (7,25)

Nedelja

13.30: (2,95) Epen (3,40) Standard (2,40)

16.00: (5,10) Kortrajk (3,70) Anderleht (1,70)

18.30: (4,40) Leven (3,70) Gent (1,80)

19.15: (2,45) Sint Trojden (3,35) Mehelen (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1GenkUnion Sen ŽiloazČukaričkiLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara