©AFP
©AFP

Bergvajn kapitenski, het-trik za devet minuta: Ajaks košmarnu sezonu okončao kvalifikacijama za LE

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.05.24. | 16:39

Tvente brojao do sedam protiv Volendama, ali mu AZ ne da mira pred poslednje kolo

Ono najbitnije, ko je šampion (PSV), ko će sa prvakom direktno u grupnu fazu Lige šampiona (Fajenord) i ko ispada (Vitese i Volendam), rešeno je još ranije. Preostala pitanja bila su otvorena pred pretposlednje kolo Eredivije. I samo je jedno rešeno uoči poslednjih 90 minuta fudbala u elitnom rangu holandskog fudbala: ko će u kvalifikacije za Ligu Evrope? Odgovor glasi - Ajaks.

Amsterdamski velikan je uspeo da izvuče maksimum iz sezone koja je pretila da bude jedna od najgorih u istoriji kluba. Taj maksimum u ovom trenutku je peto mesto, koje su Kopljanici osigurali ubedljivim trijumfom nad Almere Sitijem na svom terenu - 3:0 (3:0). Najzaslužniji za njega bio je Stiven Bergvajn. Kapiten ekipe podsetio je ovog popodneva na najbolje dane i sa tri gola u razmaku od devet minuta rešio pitanje pobednika još pred odlazak na odmor i ostavio NEC bez matematičkih šansi da dođe do petog mesta.

Izabrane vesti

Sve ostalo i dalje je nejasno, mada se odgovori naziru. Pre svega kada je reč o trećoj poziciji, koja će izvesno pripasti Tventeu. Tim iz Enšedea napravio je veliki korak ka kvalifikacijama za Ligu šampiona ubedljivom pobedom nad Volendamom (7:2), kojom ne samo da su se učvrstili na trećem mestu, već su i popravili gol-razliku. Prežaljeni gosti su dva puta vodili u Enšedeu, nateravši domaću publiku da strepi tokom prve polovine prvog poluvremena, ali su onda osetili sav napadački potencijal rivala na svojoj koži. Raspucao se Sem Stejn, koji je pred odlazak na odmor bacio 'petardu', a sa dva pogotka u nastavku došao do het-trika. Pride je upisao i jednu asistenciju.

Tvente je tako zadržao dva boda u odnosu na AZ i u poslednjem kolu imaće zicer protiv nezainteresovanog Zvolea, dok Alkmaru u goste dolazi sedmoplasirani Utreht.

Kada je reč o donjem delu tabele, Ekselzior je ubedljivim trijumfom nad Heraklesom (4:0) na svom terenu oživeo nadu da će uspeti da izbegne baraž za opstanak. Klub iz Roterdama se pred poslednje kolo bodovno izjednačio sa RKC Valvajkom, koji doduše ima za tri pogotka bolju gol-razliku. Ekselzior naredne nedelje gostuje Fajenordu, RKC ide na noge novom šampionu.

PSV je doduše danas pokazao da je mislima već na odmoru pa je na gostovanju Sitardu osvojio samo bod, a i do njega je došao pogotkom u drugom poluvremenu (1:1). Fajenord je s druge strane u Najmegenu savladao NEC u jednom od uzbudljivijih mečeva 33. kola. Gosti su dva puta vodili, domaćin se vraćao, ali na pogodak Ajasea Uede iz 87. minuta nisu imali spreman odgovor.

EREDIVIZIJA – 33. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Ajaks - Almere Siti 3:0 (3:0)

/Bergvajn 29, 34, 38/

Ekselzior - Herakles 4:0 (1:0)

/Perot 45+3, 66, Driuš 67, 90+4/

Go Aged Igls - AZ Alkmar 0:3 (0:2)

/Sadik 39, Mijnans 45+3, Van Brederode 77/

Herenven - Vitese 1:3 (1:1)

/Tahiri 8pen - Van Ginkel 23, 56pen, Bujtink 90+1/

NEC - Fajenord 2:3 (0:1)

/Sano 47, Hansen 80 - Stengs 45, Minte 57, Ueda 87/

Fortuna Sitard - PSV Ajndhoven 1:1 (1:0)

/Kordoba 27 - Shouten 72/

Tvente - Volendam 7:2 (5:2)

/Van Volfsvinkel 9, Unuvar 23, Proper 37, Reger 40, Stejn 43, 69, 73 - Mirani 4, 21/

Utreht - Sparta Roterdam 0:1 (0:0)

/Negli 68/

RKC - Zvole 1:1 (0:0)

/Margaret 90+1 - Ti 61/



tagovi

Eredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara