Vanja Milinković Savić (AFP)
Vanja Milinković Savić (AFP)

Pošteno u Italiji: Vanja nije došao do rekorda ali je sprečio Veronu da obezbedi opstanak

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.05.24. | 17:12

Sasuolu treba čudo da se spasi

Tradicija je da se u poslednjim kolima italijanske Serije A okreću uloge favorita i šanse za pobedu. Pozicija na tabeli često ne znači ništa jer pobeđuju oni kojima je to neophodno pa smo se nagledali čudnih utakmica i rezultata.

Ipak, danas smo imali priliku da vidimo kako je to kada se igra pošteno. Iako su Torino i Đenova dva tima koja nemaju nekih velikih ambicija u finišu sezone i ušuškani su u sredinu tabele. Identičnim preokretima su savladali davljenike kojima gori pod nogama u borbi za opstanak. Torino je sa 2:1 slavio u Veroni, a Đenova istim rezultatom kod kuće protiv Sasuola.

Izabrane vesti

Došao je Torinov golman Vanja Milinković Savić na korak od 47 godina godina starog rekorda i imao dobre šanse da ga obori danas ali nije uspeo. Srpski golman je ove sezone u Seriji A sačuvao mrežu mirnom na polovini mečeva. Ukupno 18 puta u 36 utakmica što znači da u proseku na svakoj drugoj nije primio gol. Klupski rekrod Torina drži golman Lućano Kastelini iz sezone 1976/77 kada nije primio gol na 19 prvenstvenih utakmica. Vanja je danas bio blizu izjednačenja rekorda ali je posle greške saigrača primio gol u 67. minutu, pa će šansu za izjednačenje i(li) apsolutni rekord imati u poslednja dva kola protiv Milana i Atalante. Postignuti gol nije Veroni doneo ostvarenje konačnog cilja i tri boda vredna opstanka, ali i dalje drži sve u svojim rukama pred poslednja dva meča u sezoni protiv Salernitane i Intera.

Meč na Bentegodiju je bio simboličan i zbog gostujućeg trenera Ivana Jurića koji je najavio odlazak iz Torina na kraju sezone, a pre njega je radio u Veroni i beležio sjajne rezultate. Poput njega, bivši igrač Verone je i Ivan Ilić...

Iako ima teoretske šanse za Evropu, Torino je ušuškan u sredini tabele bez velikih ambicija dok Veroni gori pod nogama pa je od početka kidisala ka golu Milinković Savića. Prvu šansu je imao Darko Lazović, potom je Vanja odbranio šut Noslina da bi u finišu poluvremena Vojvoda izblokirao Noslina u poslednjem momentu. Torino nije ni zapretio u prvih 45 minuta i zato je Jurić na početku drugog poluvremena napravio trostruku izmenu.

Verona je posle sat vremena igre takođe promenila trojicu igrača, a jedan od njih joj je nakon samo nekoliko minuta na terenu doneo vođstvo. Tamez je užasno izveo aut i predao loptu u noge igraču Verone posle čega je usledila brza akcija i gol Šviderskog za 1:0. Domaćin je imao opstanak na tacni... I šanse da sve reši. Prvo je Kopola pogodio stativu, a potom Milinković Savić briljantno odbranio šut Suslova za 2:0. Bili su to kobni promašaji...

Toro je igrao pošteno do kraja, Jurić napravio još dve izmene i preokrenuo utakmicu. Kiparski tinejdžer Zanos Sava (18) je imao debi iz snova. Ušao je i posle osam minuta na terenu postigao prvi gol u profesionalnoj karijeri. Verona se uspaničila i usledio je totlani preokret. Pjetro Pelegri je praktično iz mrtvog ugla pogodio kroz noge Montipu i postigao gol u Seriji A nakon godinu dana čekanja. Verona je za pet minuta ostala praznih šaka i krenula na sve ili ništa. Anri je u 90. minutu matirao Milinković Savića glavom ali je napravio faul i gol je opravdano poništen.

Još teži udarac u borbi za opstanak je doživeo Sasuolo na gostovanju nezainteresovanoj Đenovi. Grifoni su preokrenuli na 2:1 i gurnuli Neroverde u jako tešku situaciju. Dva kola pre kraja, Sasuolo je tri boda ispod linije opstanka i potrebno mu je čudo. Moraće da pobedi Lacio i Kaljari ali i da mu se pogode neki drugi rezultati.

SERIJA A – 36. KOLO

Petak

Frozinone - Inter 0:5 (0:1)

/Fratezi 19, Arnautović 60, Bjukenon 77, Martinez 80, Tiram 84/

Subota

Napoli - Bolonja 0:2 (0:2)

/Ndoje 9, Poš 12/

Milan - Kaljari 5:1 (1:0)

/Benaser 36, Pulišić 59, 87, Rejnders 74, Leao 83 - Nandez 63/

Nedelja

Lacio - Empoli 2:0 (1:0)

/Patrik 45+3, Vesino 89/

Đenova - Sasuolo 2:1 (0:1)

/Badelj 56, Kumbula 63 autogol - Pinamonti 31 penal/

Verona - Torino 1:2 (0:0)

/Šviderski 61 - Sava 77, Pelegri 83/

18.00: (1,17) Juventus (9,00) Salernitana (16,0)

20.45: (2,10) Atalanta (3,50) Roma (3,80)

Ponedeljak

18.30: (2,80) Leče (2,95) Udineze (2,80)

20.45: (1,57) Fjorentina (4,00) Monca (6,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vanja Milinković SavićPjetro Pelegri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara