Mauro Ikardi, Žoze Murinjo, Dušan Tadić i Rafa Silva (©Reuters)
Mauro Ikardi, Žoze Murinjo, Dušan Tadić i Rafa Silva (©Reuters)

Liga stvorena za veterane i rehabilitaciju asova, Murinjov šampionski pelcer za nadu Fenera

Vreme čitanja: 9min | pet. 09.08.24. | 09:10

Da li ćemo i ove godine da gledamo trku udvoje za titulu, Galatasaraja i Fenerbahčea ili će Bešiktaš i Trabzon da se umešaju u bitku za tron? Danas kreće Super liga Turske utakmicom između branioca krune i Hataja (20.00). Sedmorica Srba, od toga čak četvorica u Konji

Daleko je Superliga Turske od kvaliteta Liga petica, ali se godinama bori za nezvanično mesto šestog najboljeg šampionata u Evropi. Neko će reći da je to ipak portugalska Primeire, neko da bi to mogla da bude holandska Eredivizija, možda belgijska Župiler liga. Nekada je to mogla da bude i ruska Premijer liga. Na rang-listi UEFA Turska je trenutno tek deseta, ali jedno je sigurno – najviše zvučnih imena u svetu fudbala pikaju loptu u ovoj zemlji, naravno, ne računjući Englesku, Španiju, Italiju, Nemačku i Francusku i poslednje dve sezone Saudijsku Arabiju.

Razlog je novac. Iako su najbolji klubovi godinama u debelim minusima koji se mere sa nekoliko stotina miliona evra svako leto Turci „bombaju“, dovode uglavnom zvučne veterane kojima je prošao zenit ili igrače koji bi da rehabilituju karijere posle loših sezona. Pre dve godine je u Galatasaraju fudbaski oživeo Argentinac Mauro Ikardi posle kraha u Pari Sen Žermenu. Dušan Tadić je posle neslavnog rastanka sa Ajaksom izabrao Fenerbahče, dobio ugovor iz snova, dok je Edin Džeko i u 38. godini i dalje mašina za golove. Hakim Ziješ nije prošao u Čelsiju, ali jeste u Galati.

Izabrane vesti

Ovog leta je italijanski veteran Čiro Imobile dobio ugovor karijere, za platu od 6.000.000 evra po sezoni, 2.000.000 više nego što je imao u Laciju, pojačao je Bešiktaš. Crnogorac Stefan Savić je posle bogate karijere u Atletko Madridu odlučio da se preseli na obale Crnog mora u Trabzon

20.00: (1,30) Galatasaraj (5,80) Hataj (9,00)

Veliki ugovori, pretplaćene zvezde, to je Superliga Turske. Ne mogu baš da se pohvale klubovi iz ove zemlje nekim velikim dostignućima u Evropi, ali stadionu su odlični, poseta je velika, pogotovo u Istanbulu gde je stacionirana trećina klubova.

Najveći zemljotres ovog leta ipak je napravio jedan trener. U pitanju je veliki Žoze Murinjo koji je preuzeo godinama luzerski Fenerbahče. Cilj je da se u azijski deo Istanbula konačno vrati titula koja ne stanuje više od decenije u bogatim vitrinama velikana. Armija navijača plavo-žutih željna je titule, skidanje s trona dvostrukog vladara Galatasaraja.

U najpopularnijem tuskom klubu nadaju se da Portugalac i dalje ima šampionski pelcer. Gde god je radio osvajao je trofeje osim ukletog Totenhema. Nije uspelo njegovom zemljaku Žoržu Žezusu pre dve sezone da pokori Tursku. Zato je stigao harizmatični Žoze. Gospodin Specijalni osvajao je pehare u Portu, Čelsiju, Realu, Interu, Mančester Junajtedu i Romi.

Fener je ovog leta i napravio najveći transfer u istoriji Turske. Srušen je rekord koji je 24 godina držao Brazilac Žardel. Iz Sevilje je stigao Marokanac Jusef En Nesiri, koštao je 19.500.000 evra, 2.000.000 više nego što je Galata svojevremeno platila brazilskog napadača. Plata reprezentativca četvrtoplasirane selekcije sveta iz Katara 2022. godine je 4.000.000 neto plus bonusi.

Edin Džeko (©Reuters)Edin Džeko (©Reuters)

I ovog leta je bilo „izdaja“. Nekadašnji miljenik navijača Bešiktaša, turski reprezentativac Dženk Tosun odlučio se da pređe u ljutog rivala Fener i ujede za srce crno-bele. Prelazni rok je „živa“ stvar, nije još zaključen, a poslednjih dana se i ime Nemanje Matića povezuje sa Fenerom i naravno Murinjom kome je Srbin omiljeni igrač i vodio ga je uvek za sobom, iz Čelsija u Mančester Junajted i kasnije sa Old Traforda u Romu.

-------------------

SVI ŠAMPIONI TURSKE

Galatasaraj 24

Fenerbahče 19

Bešiktaš 16

Trabzon 7

Bašakšehir i Bursa po jednu

--------------------

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Turska je prijatno iznenadila, malo je nedostajalo za rušenje Holandije i četvrtfinale. Italijan Vinčenco Montela je podmladio reprezentaciju, ubacio u vatru nove snage, Ardu Gulera, Jilmaza, Ferdija Kardioglua... kao zalog za budućnost i lepše dane za treću selekciju sveta sa SP 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Utakmicom branioca krune Galatasaraja i Hataja večeras (20.00) počinje novi šampionat Turske. Zanimljivo, elita broji 19 klubova. Sistem takmičenja se nije menjao, igraće se klasičan dvokružni sistem sa 36 kola. Šampion ima mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, vicešampion u kvalifikacijama za evroelitu, trećeplasirani u Ligi Evrope, a pobednik Kupa Turske i četvrtoplasirani tim izboriće šansu da se bore za mesto u Ligi konferencije. Četiri kluba ispadaju.

Novi članovi elite su Ejup, Geztepe i Bodrum. Galatasaraj u svojim vitrinama drži pehar za šampiona, dok je Bešiktaš pobednik Kupa Turske i Superkupa koji je odigran prošle nedelje na stadiinu Ataturk u Istanbulu kada su Orlovi pregazili gradskog rivala sa 5:0 u prvoj zvaničnoj utakmici na kormilu tima Holanđanina Đovanija van Bronhorsta.

SEDMORICA SRBA U TURSKOJ, ČAK ČETVORICA U KONJI

Danijel Aleksić (©Reuters)Danijel Aleksić (©Reuters)

U elitnoj ligi igraće sedmorica Srba. Dušan Tadić je drugu sezonu u Fenerbahčeu i biće jedna od glavnih uzdanica novog trenera plavo-žutih Žozea Murinja. U Konji su čak četvorica naših internacionalaca. Danijel Aleksić je pre nekoliko dana iz Bašakšehira prešao u ovaj klub, a od januara u timu je i Uroš Damjanović koji je stigao iz Voždovca. U Konji je iz Gazijantepa došao i Marko Jevtović, nekadašnji vezista Partizana. Poslednji novajlija koji će da nosi zeleni dres je desni bek Nikola Boranijašević, nekadašnji fudbaler Napretka koji je dugo nosio dres Ciriha. Boje Sivasa brane golman Đorđe Nikolić i iskusni štoper Uroš Radaković.

Brazilci su najbrojniji stranci u Turskoj. Ima ih 18, a slede Portugalci (13), Nigerijci i Francuzi (po 12)... Na papiru najskuplji tim ima Fenerbahče – 252.380.000 evra (procena Transfermarkta), a slede Galatasaraj – 210.630.000, Bešiktaš – 149.230.000, Trabzon – 98.630.000. Ostali su daleko iza. Levi bek Fenerbahčea Ferdi Kadioglu, koji je zablistao na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj ovog leta, sa 30.000.000 je najskuplji igrač lige. Sledi Jusef en Nesiri, novo Murinjovo pojačanje iz Sevilje (20.000.000), koliko je vrednovan i najskuplji igrač šampiona Galatasaraja Baris Alper Jilmaz.

GALATASARAJ – GABRIJEL SAR NAJVEĆA KUPOVINA ŠAMPIONA, LAVOVI NISU MNOGO MENJALI

Dvostruki uzastopni vladar Turske nije mnogo menjao šampionski tim. Okosnica tima ostala je ista. Mauro Ikardi, Dres Mertens, Lukas Toreira, Hakim Ziješ, Serž Oliveira, Kerem Demirbaj, Fernando Muslera i dalje će nositi tim Okana Buruka. Marokanac Ziješ je potpisao novi ugovor posle isteka saradnje sa Čelsijem. Iz Noriča je stigao Brazilac Gabrijel Sar. Na Kerou Roudu je otišlo papreno obeštećenje od čak 18.000.000 evra. Iz Kopenhagena je stigao Elijas Jelert za 9.000.000, dok je kao slobodan igrač iz konkurentskog Fenerbahčea došao belgijski napadač Mišu Batšuaji. Nikolo Zaniolo je otišao u Atalantu, prošle je imao lošu epizodu na Ostrvu u Aston Vili. Od Tetea je inkasirano 7.250.000 koliko ga je platio Panatinaikos, dok u redovima šampiona nisu više i Emin Bajram, Serž Orije i Patrik van Anholt. Turski reprezentativac Kerem Akturkoglu bi mogao ovih dana da ode u moskovski Spartak kod Dejana Stankovića u transferu vrednom 15.000.000 evra. Vilfred Saha je i dalje tu, ali je i on na izlaznim vratima kluba. Na Ostvu se pominje da bi mogao nazad u Kristal Palas.

Galatasaraj očekuje dvomeč sa Jang Bojsom za ulazak u Ligu šampiona. Prošle sezone je u finišu šampionata slomio otpor gradskog rivala Fenera, a i ove se od Lavova očekuje bitka za het-trik.

FENERBAHČE – MURINJO SE NE ODRIČE VETERANA, EN NESIRI SVEŽA KRV U NAPADU

Najveći rival Galati i ove sezone trebalo bi da bude Fenerbahče. Stigao jer Žoze Murinjo, ostali su veterani, Dušan Tadić i Edin Džeko. Najveće pojačanje je pominjani Marokanac iz Sevilje Jusef En Nesiri. Otkupljen je od Atletika i reprezentativac Turske Čaglar Sojundžu za 8.500.000. Srbin iz Foče Rade Krunić je ostao, plaćeno je Rosonerima 3.500.000, dok je iz Bešiktaša stigao veteran Dženk Tosun. Veliko pojačanje mogao bi da bude Francuz Alan Sen Maksiman koji je za stigao na pozajmicu iz saudijskog Al Ahlija, a ranije je igrao sjajno za Njukasl. Odrekao se Gospodi Specijalni Džengiza Undera, Mišua Batšuaija, Džošue Kinga, dok je Leonardo Bonuči završio karijeru posle kratke epizode u Feneru u drugom delu prošle sezone.

Imaće Fener velikih problema da eliminiše Lil u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona. U prvom meču u Francuskoj Doge su bile bolje – 2:1, ali pred krcatim tribinama u Istanbulu mogao bi Murinjo da stigne na korak do mesta među 36 najboljih klubova Starog kontinenta.

BEŠIKTAŠ – PETARDA NAD GALATOM NAJAVILA VELIKE AMBICIJE ORLOVA

Treći po kvalitetu tim u Turskoj, Bešiktaš, pregazio je Galatu sa 5:0 pre sedam dana u Superkupu i najavio velike ambicije. Crno-beli Orlovi su prošle sezone imali turbulentnu godinu u šampionatu, česte smene trenera, suspenzija najboljih igrača. Na kraju je osvojeni Kup zalečio rane. Ovog leta na kormilu kluba stigao je Holanđanin Đovani van Bronhorst, nekadašnji strateg Glazgov Rendžersa. Zvučna pojačanja su stigla. Osim Čira Imobilea, iskusnog Italijana od 34 godine, veliko pojačanje trebalo bi da bude Rafa Silva iz Benfike, dok je za defanzivca Brage Mutasema al Musratija plaćeno čak 11.000.000 evra. Nema više u timu Valentina Rosijea, Anta Rebića, Rašida Gezala i pominjanog Dženka Tosuna. Ostao je u klubu Kamerunac Vensan Abubabakar, mladi napadač Semih Kiličsoj je prošle sezone najavio velike domete.

TRABZON – REKONSTRUKCIJA NA OBALAMA CRNOG MORA, SAVIĆ STUB ODBRANE

Trabzon je pre dve godine osvojio titulu na dominantan način, na obale Crnog mora vratio krunu posle skoro četiri decenije, ali posle toga pad. I ove sezone Trabzon teško može da parira triju iz Istanbula. Tvorac krune Abdulah Avdži je ostao na kormilu. Stefan Savić je posle Mančester Sitija i Atletiko Madrida stigao u ovaj klub i sigurno će biti stub odbrane. Rumun Denis Draguš je za 1.700.000 evra kupljen od Standarda, kao i Čihan Džanak, koji takođe stiže iz Liježa. Pedro Maleiro je Boavisti plaćen 2.000.000, a kao slobodni igrači stigao je tandem iz Rendžersa, Jon Lundstram i Borna Barišić. Nema više u timu Nikolasa Pepea i Tomasa Munijea. Sa Ostrva, iz Hala, u turski fudbala se vratio iskusni vezista Ozan Tufan. Mnogo se očekuje i od Hrvata Mislava Oršića koji je prošle sezone malo igrao zbog povrede.

ARDA TURAN NA KLUPI NOVAJLIJE EJUPA, A BURUK JILMAZ I DALJE VODI KAJSERI

Arda Turan (©Reuters)Arda Turan (©Reuters)

Kada je borba za titulu u pitanju tu se krug završava. Bašakšehir posle istorijske titule pre četiri godine nije više konkurentan za vrh, eventualno bi mogao do plasmana u Evropu. Prva zvezda tima iz Istanbula je poljski napadač, nekadašnj igrač Milana, Kšištof Pjontek. Na kormilu Samsuna je nemački stručnjak Tomas Rajs.

Na klupi Ejupa, novog člana elite, sedeće Arda Turan, veliko ime turskog fudbala, bivši igrač Atletika i Barselone. Radi se o klubu koji dolazi iz velegrada Istanbula, iz četvrti Ejup. Od početka godine na kormilu Kajserija je još jedno veliko ime turskog fudbala Burak Jilmaz. I dalje je trend u turskom fudbalu da su uglavnom domaći stručnjaci na klupama. Samo šestorica trenera su stranci. Osim Murinja u Feneru, Van Bronhorsta u Bešiktašu, tu su i Bugarin Stanimir Stoilov u Geztepeu, pominjani Nemac Tomas Rajs u Samsunu, Brazilac Aleks u Antaliji i Australijanac Majkl Valkanis u Adana Demiru.

Za Hataj više ne igra nekadašnji srpski reprezentativac Nikola Maksimović koji je slobodan igrač, dok ni još jednog bivšeg Orla nema u turskom fudbalu, Lazara Markovića. Bivši napadač Partizana, Benfike i Liverpula je novi član Banijasa, tima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Svi timovi imaju dvocifreni broj stranaca. Najviše ih je u Bešiktašu, čak 19, slede Fenerbahče i Galatasaraj sa jednim manje, dok ih je najmanje, po 10, u Ejupu, Antaliji, Sivasu, Geztepeu i Bodrumu. Murinjov Fener ubedljivo ima najstariji roster s prosekom godina od 27,1, a najmlađa je Adana – 23,3.

TURSKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.00: (1,30) Galatasaraj (5,80) Hataj (9,00)

Subota

18.15: (2,15) Kasimpaša (3,45) Konja (3,35)

20.45: (1,95) Antalija (3,50) Geztepe (3,90)

20.45: (1,13) Fenerbahče (9,00) Adana Demir (17,0)

Nedelja

18.15: (3,50) Sivas (3,45) Trabzon (2,10)

20.45: (4,10) Samsun (3,50) Bešiktaš (1,90)

20.45: (2,05) Alanja (3,45) Ejup (3,60)

Ponedeljak

20.00: (3,00) Rize (3,40) Bašakšehir (2,35)

20.00: (2,40) Bodrum (3,40) Gazijantep (2,95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Dušan TadićTrabzonKK TrabzonBešiktašGalatasarajFenerbahčeTurska Super ligturska ligaTurskaTurska 1Žoze MurinjoEdin Džeko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara