Haos u E grupi! Japanci priredili novi šok, raduju se Nemci (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.11.22. | 12:54

Kao u priči o kravi koja šutne kofu s mlekom...

Haos u grupi E! Sve dobro što su napravili protiv Nemaca, Japanci su uspeli da sruše protiv apsolutnog autsajdera Kostarike - 0:1! I tako od maltene sigurnog učesnika osmine finala, Samuraji su došli u poziciju da bi lako mogli da ispadnu.

Kostarika koja za 170 minuta fudbala nije uspela da šutne u okvir gola, niti da stvori ozbiljnu šansu pred golom rivala na Mundijalu u Kataru, postigla je šokatan pogodak u 81. minutu utakmice i srušila Japan. Kostarikanci ne samo da su sebe potpuno vratili u igru za nokaut fazu, nego su i Nemce doveli u poziciju da mnogo mirnije čekaju derbi protiv Španije.

Izabrane vesti

Da su kojim slučajem Japanci dobili, Manšaftu bi samo pobeda protiv Furije davala šanse da prođe u narednu fazu. Da je ovog popodneva u Al Rajanu bilo makar i nerešeno - poraz Nemačke značio bi njenu eliminaciju.

Ovako, međutim, imamo situaciju da će poslednjih 90 minuta odlučiti o drugom putniku među 16 čak i u slučaju da Španija večeras slavi...

Junak Kostarike - ali i Nemačke - jeste iskusni desni bek Kejšer Fuler, dok uloga tragičara ide japanskom golmanu Šuićiju Gondi. Bilo je to prvi put da su momci Luis Fernanda Suareza ozbiljnije pripretili, nije najbolje reagovao iskusni Maja Jošida, potom se nije proslavio ni Hidemasu Morita i Fuler se ni kriv ni dužan našao u situaciji da reši utakmicu...

Gađao je iskusni Kostarikanac levom nogom, bilo je to dosta mekano, međutim Gonda je lošom intervencijom 'prevazišao' kolege Jošidu i Moritu, očekivao verovatno nižu loptu - loše procenio - te sa dve ruke nije mogao da je dohvati. Prstima ju je samo očešao i izazvao zaprepašćenje na licima svojih saigrača i mnogobrojnih navijača Japana.

Za ekipu koja je u najvećem delu meča napadala, bila hrabrija i, stekao se utisak, više želela pobedu, bio je to ozbiljan udarac na psihološkom planu. Uspeli su ipak Japanci da se izdignu iz situacije, još nekoliko puta zapretili u poslednjih petnaestak minuta, ali Kostarika se branila svim silama i - odbranila.

Da nismo imali ovako uzbudljiv i neočekivan finiš, susret Japana i Kostarike lagano bismo mogli da svrstamo među najlošije na ovogodišnjem šampionatu. Momci Hađimea Morijasua jesu bili konkretniji, konstantniji, nema sumnje da su dokazali individualno daleko veći kvalitet, ali pravu šansu nisu stvorili. Više je to bio veliki pritisak bez pravog završnopg pasa, opasnog šuta.

Otuda su najbolje prilike bile zapravo dva slobodna udarca sredinom drugog poluvremena. Prvo je Soma gađao preko gola sa 17 metara, a onda Kamada sa slične pozicije u živi zid.

Morijasu je možda i neočekivano promenio polovinu startera u odnosu na Nemačku. Kako se sve završilo, moraće tu odluku dobrano da objasni medijima koji mu svakako nisu naklonjeni...

JAPAN - KOSTARIKA 0:1 (0:0)

/Fuler 81/

Stadion: Ahmad Bin Ali

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Žuti kartoni: Jamane, Itakura, Endo (Japan), Kontreras, Borhes, Kalvo (Kostarika)

JAPAN (4-2-3-1): Gonda  Nagatomo (od 46. Ito), Itakura, Jošida, Jamane (od 62. Mitoma)  Моrita, Endo  Doan (od 67. Ito), Kamada, Soma (od 82. Minamino) – Ueda (od 46. Asano)

KOSTARIKA (4-4-2): Navas – Votson, Duarte, Kalvo, Ovijedo – Fuler, Borhes (od 89. Salas), Teheda, Tores (od 65. Agilera) – Kempbel (od 95. Čakon), Kontreras (od 65. Benet).


Teoretski, ova tri boda vraćaju Kostariku u poziciju da se bori za osminu finala. Ali zapravo najjači utisak jeste vaskrs Nemačke. Panceri će u novonastaloj situaciji imati šansu za prolaz čak i ako izgube od Španije.

S druge strane, večerašnji trijumf Nemaca značio bi da sva četiri tima u poslednje kolo ulaze sa po tri boda, što bi bez sumnje garantovalo superuzbudljivih poslednjih 90 minuta.

SVETSKO PRVENSTVO (GRUPA E) - 2. KOLO

Nedelja

Japan - Kostarika 0:1 (0:0)

/Fuler 81/

20.00: (2,50) Španija (3,35) Nemačka (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara