Foto: AFP
Foto: AFP

Haland je teško ostvariva želja: U Barsi spremili četiri alternative za napadača

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.02.21. | 10:36

Finansijska situacija u katalonskom klubu će igrati veliku ulogu u odabiru nove devetke

Partija u Andaluziji poslužila je kao povod da se pera evropskih novinara još jednom užare. Erling Haland je novom briljantnom partijom – dva gola i asistencija – demonstrirao da je i u trenucima kada Dortmundu baš i ne ide ( a čest je to slučaj bio ove sezone) sam rešava rivala. Sa svega 20 godina. A kao takav deluje kao sigurna opklada svih većih klubova koji tragaju za "devetkom". Između ostalih i Barselone, koja je posle odluke da se olako reši Luisa Suareza primorana da pronađe novog klasičnog napadača, pošto takvog u timu nema.

Međutim, zbog broja godina, te utiska da je pred njim deset godina igranja na vrhunskom nivou u kojima bi mogao da, kada Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi siđu sa najveće pozornice, obeleži novu fudbalsku eru, Haland zahteva i ozbiljnu finansijsku žrtvu. A to je ono što Barselona ne može da prinese u ovom trenutku. Uprkos tome, sve dok postoji i promil šanse da Dortmundov napadač u narednom periodu završi na Nou Kampu, Norvežanin će biti želja kako ljudi unutar kluba, tako i kandidata koji pretenduju na mesto novog predsednika Barselone. Ali, da bi se njihova želja i ostvarila, katalonski Mundo Deportivo u današnjem izdanju podseća kako će iz pomenutog razloga biti potrebno da se poklope brojne kockice. Otud, pomenuti list u istom tekstu ističe preostale kandidate za upražnjeno mesto Barsine devetke.

Izabrane vesti

Depaj i Kuman u reprezentaciji Holandije (Foto: AFP)Depaj i Kuman u reprezentaciji Holandije (Foto: AFP)

Prvi, u prethodna dva roka već povezivan sa dolaskom u Kataloniju, jeste Memfis Depaj. Nije Holanđanin doduše klasičan napadač, ali jeste izričita želja njegovog sunarodnika na klupi Barselone, Ronalda Kumana, i kao takav jedna je od alternativnih opcija katalonskog kluba. Pride, na kraju sezone mu sa Lionom ističe ugovor, te bi stigao bez obeštećenja, što u Barseloninoj situaciji nije nezanemarljiva stvar. Međutim, Katalonci će morati da drže Depaja na oku, jer je prema pisanju Korijere delo Sporta Juventus, kao tim koji se prethodnih sezona često pojačavao "za dž", namirisao situaciju i ponudio mu četvorogodišnji ugovor vredan 5.000.000 evra po sezoni.

Druga Kumanova želja, mada i neuporedivo skuplja, jeste Romelu Lukaku. Radi se o još jednoj devetki, koja je poput Halanda, skrenula pažnju evropskih velikana, posebno u periodu od dolaska u Inter. Kuman konkretno je sa njegovim kvalitetima upoznat još od ranije, pošto ga je trenirao u Evertonu i poučen iskustvom sa Gudisona veruje da je Belgijanac prototip pravog centralnog napadača. Brz, fizički jak, pritom je u poslednje vreme znatno popravio i tehniku, s tim da bi, poput Halandovog, njegov transfer zahtevao bi ogromne finansije.

Kuman i Lukaku u Evertonu (Foto: AFP)Kuman i Lukaku u Evertonu (Foto: AFP)

Naredna opcija je napadač Mančester Sitija Serhio Aguero. Argentincu na leto ističe ugovor sa Mančester Sitijem, a kako nema naznaka da će se saradnja nastaviti, u Barselonu bi stigao kao slobodan igrač, što je dodatni plus, baš kao i u slučaju Depaja. S tim da je Kunov dolazak na Nou Kamp zamisao trojice kandidata za mesto novog predsednika Barselone, Đoana Laporte, Viktora Fonta i Tonija Freiše. Karta na koju pomenuti trio planira da odigra jeste Aguerovo kumstvo sa Lionelom Mesijem, koje bi moglo da bude "win-win" situacija za obe strane, jer osim što Kuna vide kao dokazanog igrača, sposobnog da napravi razliku, upravo bi dolazak Sitijevog napadača mogao da privoli Mesija da karijeru završi u Kataloniji. Samo što, reklo bi se, zaboravljaju da Aguero u junu puni 33 godine i da nikako zbog povreda ne uspeva da se vrati na teren.

Aguero i Mesi (Foto: AFP)Aguero i Mesi (Foto: AFP)

Za kraj još jedan Argentinac, Aguerov i Mesijev sunarodnik i Lukakuov saigrač iz Intera – Lautaro Martinez. Iako je u fokusu Katalonaca mnogo više bio pre pandemije, kada je Barselona ulagala velike napore da ga dovede, Lautaro je i dalje velika želja tehničkog sekretara Barselone Ramona Planesa. Iako se, poput Depaja, ni u Martinezovom slučaju ne radi o istom profilu igrača kakvi su Lukaku i Haland, Planes smatra da se pored njuha za gol Interov napadač ističe i sposobnošću da se adaptira i na ostalim pozicijama u napadu. Ali, opet dolazimo do Barseloninog finansijskog problema. Lautarov ugovor sa Interom ističe leta 2023. godine, te sigurno ne bi bio jeftin. Daleko od toga, pre godinu dana se spekulisalo o sumi između 100-120.000.000 evra, a to je novac koji Katalonci trenutno nemaju na raspolaganju. Barem ne za jednog igrača.


tagovi

Lautaro MartinezErling HalandSerhio AgueroMemfis DepajRomelu LukakuBarselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara