Kanga i Natho (Star sport)
Kanga i Natho (Star sport)

Na stranu problemi, Humska je tvrđava kad u nju dođe Zvezda

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.09.24. | 17:20

Crno-beli u duelima sa večitim rivalom poraženi samo dvaput u prethodnih 20 mečeva na domaćem terenu

Partizanova sezona poprima oblike košmarne. Ispao je iz svih evropskih takmičenja, što je veliki udarac na kasu kluba. U domaćem šampionatu takođe škripi, pretrpljen je neverovatan poraz od OFK Beograda (2:3), a tim Aleksandra Stanojevića na poslednjih osam mečeva nema pobedu, poslednja je bila pre više od mesec dana protiv Železničara (2:0).

Kad se sve ovo baci na papir, 174. večiti derbi nije mogao da dođe u težem trenutku, ali... Daleko od toga da je svaka loša uvertira za duel sa najvećim rivalom apriori značila i poraz. Znao je Partizan u prošlosti, a i u ovim, modernim danima, da zagorča život Crvenoj zvezdi i sa slabijim timom, kad je unapred maltene otpisan. Pogotovo kad igra na domaćem terenu.

Izabrane vesti

Upravo zbog toga, utakmica koja se igra u ponedeljak (19 časova, TV Arena Premium 1), možda je i poslednja šansa da se Partizan pomeri sa mrtve tačke na kojoj se nalazi još od prvog derbija u kalendarskoj godini.

Ako Parni valjak na nečemu može da temelji optimizam, to je činjenica da je od 2007. godine do danas odigrao 20 prvenstvenih utakmica protiv crveno-belih kao domaćin i poražen je svega – dva puta! Na devet je slavio i još toliko puta je bilo nerešeno.

Poslednji put kad je aktuelni šampion Srbije odneo ceo plen sa stadiona u Humskoj bilo je u sezoni 2015/16. Bio je to jubilarni 150. okršaj najvećih klubova. Partizan je poveo preko Sedrika Gogue, ali je Zvezda zahvaljujući Luisu Ibanjezu i Ugu Vijeiri preokrenula. Od tog momenta, crno-beli uspešno brane svoju tvrđavu. Mada, kako su još tad isticali, ne bi ona ni pala da je bilo kvalitetnijeg suđenja u režiji Vlada Glođovića, jer su u Humskoj, konkretno tadašnji šef struke Ivan Tomić, smatrali da je arbitar iz Vrbasa trebalo da poikaže na belu tačku posle starta Marka Petkovića nad Nemanjom Mihajlovićem u uvodnoj fazi susreta.

Ako je tad Partizan bio kivan na arbitre, četiri godine ranije ga poraz nije boleo. Dočekao je crveno-bele u situaciji kad je imao 12 bodova više i mogao sebi da priušti luksuz da odigra skromno. Bilo je 1:0 za tim Roberta Prosinečkog u režiji Brazilca Mendeša Kadua, u trećem minutu nadoknade, što jeste na trenutak pokvarilo šampionsku žurku Grobara, ali nije mnogo promenio tadašnji odnos snaga u srpskom fudbalu, jer je Parni valjak te sezone osvojio petu od šest uzastopnih titula.

Pre i posle toga, od 2007. do danas, uglavnom je odolevao.

Činjenica je da Crvena zvezda ima bolji, skupji tim, postala je redovan učesnik Lige šampiona, ali i kao takvu, Partizan je znao da je pobedi. Kao što je to bilo, na primer, u sezoni 2018/19. Tad su se kao zlatne izmene ukazali Sejduba Suma i Zoran Tošić koji su golovima doneli pobedu sastavu tadašnjeg trenera Sava Miloševića, dok je ekipa iz Ljutice Bogdana - i tada sa Vladanom Milojevićem na klupi - ostala bez šuta u okvir gola za 90 minuta.

Zubairu daje gol Crvenoj zvezdi, kvota 4,50

Ili kao što je bilo prethodne sezone. Partizan je pred finiš prvog dela bio u blagoj krizi posle poraza od Radničkog u Nišu i nerešenog rezultata protiv imenjaka iz Kragujevca u Humskoj. Činilo da crno-beli posrću, a onda su pobedu protiv Crvene zvezde doneli Bibars Natho i Mateus Saldanja uz dodatnu pomoć odbrana Aleksandra Jovanovića čime je tim tadašnjeg trenera Igora Duljaja završio prvi deo sezone kao lider na tabeli.

Partizan se nada da će odbraniti tvrđavu, iako će dosta igrača potencijalno prvi put igrati ovu utakmicu (Zubairu, Mujakić, Jurčević, Arijaga...) Neki će ponovo osetiti draž najveće utakmice srpskog fudbala (Mihajlo Ilić, Đorđe Jovanović), dok neki već imaju pozamažan broj derbija (Bibars Natho). Upravo neko od njih, ima priliku da prvi put ili ponovo, izraste u heroja i konačno pokrene crno-bele ove sezone. Samo mu je to ostalo.

PIŠE: Nemanja Rakanović.


tagovi

Večiti derbiFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara