Radost Riverovih igrača na Bombonjeri (Reuters)
Radost Riverovih igrača na Bombonjeri (Reuters)

Utvara u crnom se vratila i oživela stare strahove Bombonjere (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.09.24. | 23:32

River srušio Bokinu tvrđavu nakon godinu dana

Marselo Galjardo je neosporno bio strašan igrač i veliki majstor fudbala. Ali, Marselo Galjardo kao trener je daleko iznad. Legenda. Svetac kojem se mole Riverovi navijači, utvara u crnom odelu od koje zaziru Bokini.

U prvom osmogodišnjem mandatu na klupi Milionera je promenio istoriju kluba i postao Riverov najdugovečniji i najuspešniji trener svih vremena. Otišao je nakratko do Saudijske Arabije, uzeo im pare, video da je to neozbiljno za njegova shvatanja fudbala i vratio se da pomogne Riveru koji je već grcao u problemima. Odmah se sve okrenulo, doveo ih je na prag polufinala Kopa Libertadores, još ne zna za poraz, a večeras je oživeo i najveće strahove ljutog rivala. Galjardov River je srušio Bokinu tvrđavu i u prvenstvenom Superklasiku slavio 1:0 posle prave drame i poništenog izjednačujućeg gola za Boku u 97. minutu!

Izabrane vesti

Boka Juniors nije imala poraz na svom terenu ove godine. Poslednji tim koji je pokorio Bombonjeru je bio upravo River Plejt pre skoro godinu dana sa Martinom Demikelisom na klupi. Od tada je Bombonjera bila neosvojiva tvrđava u svim takmičenjima, a River se mučio. Pogotovo u gostima. Poslednju prvenstvenu pobedu van svog Monumentala je slavio još u aprilu. Ali, povratkom Galjarda u avgustu je sve počelo da se okreće. Popularni Munjeko je specijalista za derbije i večeras je to još jednom potvrdio.

Po običaju, paklena atmosfera na Bombonjeri je dočekala Rivera. Posebno je Galjardo bio meta uvreda i zvižduka Bokinih navijača, ali navikao je. I nije čudo što ga tako dočekuju s obzirom koliko im ja trauma naneo za osam godina. Večeras im je izvesno smenio još jednog trenera jer nije realno da Dijego Martinez ovo preživi.

A na terenu, Superklasiko kakav priliči i kakav treba da bude. Tvrd, napet, muški, šahovski, na momente surov sa dramatičnom završnicom. Dovoljno je reći da je počeo žutim kartonom za River u devetoj sekundi utakmice, a završio se crvenim za Boku u 102. minutu iako je nadoknada iznosila sedam.

Tek što je lopta krenula sa centra, Riverov štoper Gaton je sa obe ruke sa leđa po glavi izlupao Edinsona Kavanija za dobrodošlicu, pa je sudija Ramirez u Superklasiku debitovao žutim kartonom u devetoj sekundi. A do kraja ih je pokazao još 10.

Očekivano, uvodni minuti su protekli u žestokoj borbi i obeležavanju teritorije, a iz prve prave šanse je River poveo u 19. minutu. Manuel Lansini je iskoristio grešku Miramona na sredini terena, povukao napad, lansirao Kolidija u šansu, ali je Čikito Romero odbranio. Nedovoljno jer je odbio loptu na nogu baš zahuktalom Lansiniju i Riverova “desetka” je postigla treći gol protiv Boke u karijeri. Bombonjera je opet osetila strahove iz prošlosti…

Uspeo je Romero nakon pola sata igre da opet osujeti Kolidija u zicer poziciji nakon greške Markosa Roha i da spreči šokantnih 0:2. Desetak minuta kasnije je Roho spasao Romera. Golman Boke je istrčao na 30 metara, promašio loptu, ali je Roho bio tu da ga pokrije. Užasnih 45 minuta za Boku i “galjardovsko” poluvreme za River. Pecanje grešaka.

Na pauzi je domaći trener izvukao pogubljenog Miramona, a Galjardo nije hteo ništa da rizikuje i zamenio je požutelog Gatona. Ušao je svetski prvak Herman Pecelja.

Imao je River sreće na početku drugog poluvremena kada je Fonseka startovao sa dve noge na Zenona i prošao samo sa žutim. Tek posle sat vremena igre je Boka stvorila prvu veliku šansu. Sebaljos je praktično bio u situaciji ‘jedan na jedan’ sa Armanijem, ali je Riverov kapiten bio brži. Zenon je potom pokušao da lobuje Armanija, ali neprecizno. Najbolja šansu za Boku je bio strašan šut Advinkule sa 20 metara, ali ga je prečka zaustavila.

Imao je Migel Borha u 88. minutu priliku da sve reši, ali se spetljao i Boka je krenula na sve ili ništa. Igrao se pretposlednji minut nadoknade kada se zatresla Bombonjera. Milton Himenez je na petercu stigao na centaršut sa levog krila pre Armanija i ugurao loptu u mrežu. Ali, ispostavilo se da se poslužio rukom i da mu Maradonin duh nije bio od pomoći u VAR eri. Sudija je postupio hrabro i pošteno, pregledao snimak i poništio gol. Himenez je dobio i žuti karton, a Lema crveni zbog protesta. Teško su domaći podneli poraz, a tu nije bio kraj muka za njih. Morali su i na saslušanje kod huligana sa tribine… Gosti su otišli pevajući.

River je već na deobi četvrtog mesta, ali zna se šta je kod Galjarda najbitnije. Za četiri dana ih očekuje revanš četvrtfinala Kopa Libertadores protiv Kolo Kola.



tagovi

Marselo GaljardoRiver PlejtBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara