Marko Vasić, Uroš Kolundžić, Marko Krivokapić i Milan Jovanović (©MN Press, ©RK Partizan, ©RK Crvena zvezda)
Marko Vasić, Uroš Kolundžić, Marko Krivokapić i Milan Jovanović (©MN Press, ©RK Partizan, ©RK Crvena zvezda)

Presek prelaznog roka: Vojvodina i Partizan za klasu ispred svih, Zvezda nepoznanica

Vreme čitanja: 9min | pet. 07.06.24. | 08:30

Rukometna sezona u Srbiji se završila pre manje od dve nedelje, a većina timova već dobila konture za naredno prvenstvo. Šampion već skockao tim. Crno-beli žele da napadnu tron. Metaloplastika slabija, Dinamo podmlađen. Klub iz Ljutice Bogdana pokušava da krene napred. Vranje aktivno na tržištu

Vojvodina je nastavila dominaciju u srpskom rukometu, 11. put uzastopno osvojila krunu, a 12. u istoriji, ali je Partizan pokazao da krupnim koracima ide napred. Osvojio je klub iz Humske Kup Srbije, prvi pehar posle 11 godina i potvrdio da je jedino on može da se nosi sa dominantnim timom sa Slane bare koji je pokazao pukotine prethodne sezone, ali na kraju, kada je bilo najpotrebnije, četa Borisa Rojevića je bila najbolja i lakše od očekivanog stigla do titule posle dve utakmice finala plej-ofa protiv Metaloplastike.

Nešto manje od dve nedelje je prošlo od završetka Superlige Srbije, a već mogu da se naslute konture vodećih klubova. Trenutno, Vojvodina i Partizan su za klasu ispred rivala i na papiru imaju najjače rostere, s tim da četa Novosađani ostaje favorit za krunu i u narednom šampionatu koji počinje sredinom septembra.

Izabrane vesti

Metaloplastika je ostala bez dvojice ključnih bekova i trenera Vladana Matića, pančevački Dinamo sa sportskim direktorom Aleksandrom Blagojevićem je krenuo u podmlađivanje ekipe. Zvezda pokušava da napravi konkurentan tim, da krene konačno napred, bar da izbori posle više od decenije Evropu. Ostali su sa skromnim ambicijama. Vranje se jedva spasilo ispadanje, a tim sa juga Srbije je aktivan poslednjih dana, već je doveo veliki broj igrača i čini se da tim Đorđa Teodorovića ne bi trebalo da brine oko opstanka.

VOŠA VEĆ IMA TIM ZA NAREDNU SEZONU - NAJVEĆA POJAČANJA JOVANOVIĆ I EGIPĆANIN SESA, VRAĆAJU SE POSLE POVREDA DODIĆ I MILIĆ

Kako to ozbiljne ekipe rade, Vojvodina je tokom sezone napravila tim za sledeću. Na Slanu baru stigla su zasad šestorica novajlija. Najveća pobeda novosadskih crveno-belih je povratak u klub reprezentativca Srbije Milana Jovanovića. Posle sezoni i po u Metaloplastici, rukometni je oživeo momak iz Kruščića posle pet godina agonije posle povrede kolena i mnogo komplikacija. Dobre ige u Šapcu vratili su ga i u tabor Orlova, a posle šest godina zadužio je opet crveno-beli dres šampiona.

U Novom Sadu mnogo očekuju od levog krila iz Egipta Ahmeda Sese. On dolazi iz šampiona Afrike Al Ahlija i trebalo bi da bude prvo levo krilo. Prošle sezone solidan utisak ostavili su Bojan Rađenović i Stefan Sunajko. Na poziciji pivotmena dolaze dvojica. Nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije Branko Predović posle četiri godine u Gorenju iz Velenja stigao je u Novi Sad kao šampion Slovenije. Društvo na crti praviće mu Slovenac Miha Kavčić, nekadašnji igrač Gorenja i Neksea, koji stiže iz grčkog Olimpijakosa.

Na desnom krilu konkurencija reprezentativcu Srbije Vukašinu Vorkapiću biće Hrvat Fran Mileta, nekadašnji igrač Neksea koji je proteklu sezonu proveo u nemačkom drugoligašu Vinhorstu. Bekovsku poziciju pojačaće Brazilac Žoao Pedro da Silva koji stiže iz ĆSM Bukurešta, a nekada je branio boje najboljeg tima naših istočnih komšija, Dinama iz Bukurešta.

Biće i brojnih odlazaka sa Slane bare. Četvorica su već pronašla nove klubove. Voša ostaje bez sve trojice pivotmena iz prošle sezone. Luka Rogan je zimus potpisao dvogodišnji ugovor sa Lajpcigom (Voša dobila 80.000 evra za obeštećenje), Živan Pešić se seli u Ohrid, dok je Nemanja Ratković novi rukometaš Partizana. Pomalo neočekivano desno krilo Darko Milenković je rešilo da dres šampiona zameni za onaj nemačkog četvrtoligaša Lokomotive iz Pirne, kluba iz Saksonije gde je dugo godina trener Dušan Milićević.

Subota, 15.00: (1,40) Magdeburg (8,50) Olborg (3,60)

Klub napuštaju i Tunišanin Mohamed Aziz Aidi posle godinu i po u Novom Sadu i srednji bek Branko Tomić. Ostaje nejasna situacija sa Stefanom Sunajkom i Milanom Golubovićem, kao i sa juniorskim reprezentativcem Simom Šijanom koji je drugi deo prošle sezone proveo na pozajmici u Jugoviću, pre toga u Kikindi.

U Novom Sadu mnogo očekuju od Stefana Dodića, koji je malo igrao prošle godine zbog hroničnih problema s kolenom. Nadaju se svi da će nekada najbolji junior Evrope konačno zdrav da startuje sezonu i da pokaže raskošni talenat. Takođe, od povrede ligamenta kolena se oporavlja Milan Milić. Dres Vojvodine naredne sezone nosiće najverovatnije i desni bek, povratnik na Slanu baru, Jovica Nikolić i golman Fran Lučin. Njima je istekao ugovor, ali se očekuje da produže saradnju sa crveno-belima. Uz Petra Đorđića, Borisa Puhovskog, Vukašina Vorkapića, Andreja Trnavca, defanzivnog bedema, Miljana Pušice i Miljana Vukovljaka, to je opet „skockana“ ekipa kadra za sve trofeje u Srbiji i napad na međunarodnoj sceni, verovatno opet u Ligi Evrope.

PARTIZAN SVE JAČI, NAPADA TRON SA STAROSEDEOCIMA I NOVAJLIJAMA

Nikola Zečević (©MN Press)Nikola Zečević (©MN Press)

Partizan je i pred kraj sezone napravio gro tima za narednu. Iskusni strateg Đorđe Ćirković je preporodio uspavanog velikana, postavio je sistem, uveo profesionalizam u Humskoj. Nova uprava, izabrana pre godinu dana, želi crno-bele opet da vrati na tron.

Crno-beli su zasad doveli desnog beka Nikolu Crnoglavca (Fokšani, Rumunija), desno krilo Marka Vasića (Vranje), pivotmena Nemanju Ratkovića (Vojvodina), srednjeg beka Mihu Kotara (Slovenj Gradec) i levo krilo Bojana Madžovskog (bez kluba, raskid saradnje sa Lovćenom u januaru).

Blizu Humske je i juniorski reprezentativac Srbije, golman Benfike Nikola Zorić. Velika želja je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine Admir Ahmetašević iz Pfadi Vintertura, ali je on odbio crno-bele. U Humskoj još nije zatvoren prelazni rok, očekuje se još pojačanja. Veliki posao su crno-beli uradili i ostankom nosilaca igre iz prošle sezone.

Osim Uroša Kojadinovića, koji je već početkom prošle sezone dogovorio dvogodišnju saradnju sa francuskom Tuluzuom, u crno-belom ostaju i kapiten Nikola Zečević (ugovor do leta 2025. godine), dok su nove dvogodišnje ugovore potpisali Nemanja Obradović, Mladen Šotić, Ivan Mićić i Veljko Popović. Gol crno-belih braniće i iskusni Nemanja Marjanović, jedan od junaka osvojenog Kupa Srbije. Klub je napustio i grčki pivotmen Jorgos Markatatos, novi rukometaš Ženeve.

Na papiru, Vojvodina i Partizan su uvedljivo najkvalitetniji timovi. Ostali nisu napravili rostere, dugo je leto...

METALOPLASTIKA ZASAD TIHA, DAVID RAŠIĆ ZAMENIO MATIĆA NA KORMILU

Metaloplastika je sa Vladanom Matićem stigla prvo do trećeg mesta u sezoni 2022/2023, prošle do drugog, ali rođeni Šapčanin je napustio grad na Savi i vratio se u Mađarsku. Preuzeo je kormilo Čurga. U redovima dvostrukog šampiona Evrope šansu su dali detetu grada i kluba, Davidu Rašiću, koji je tri godine bio u stručnom štabu, a radio je sa i selektorom juniorske reprezentacije Srbije Đorđem Teodorovićem.

Šapčani budžetom ne mogu da prate Vojvodinu i Partizan, pa se očekuje oslanjanje na mlađe snage. Klub su napustili dvojica ključnih bekova. Vojislav Braović je još zimus dogovorio saradnju sa mađarskim Čurgom, dok se Milan Jovanović se vratio u Vojvodinu. Iskusni golman Darko Arsić je produžio vernost klubu, dok je zasad jedino pojačanje levi bek Borivoje Đukić koji se vraća u Šabac posle tri godine u inostranstvu. Igrao je za španski Puento Henil, rumunsku Oradeu i mađarski Fejer Balaton. On će zameniti Milana Jovanovića.

Subota, 18.00: (1,30) Barselona (9,00) Kil (4,40)

U Šapcu očekuje mnogo od mladih snaga, juniorskih reprezentativaca Aljoše Damjanovića i Brane Mirkovića. Još godinu ugovor sa Šapčanima ima i desno krilo Mateja Dodić. Na levom krilu su mlade sange Uroš Simić i Filip Milovanović. Treba očekivati nove akvizicije u Šapcu u nedeljama koje slede.

Dinamo iz Pančeva u novu sezonu ulazi sa Nikolom Janevskim koji ima samo 31 godinu i najmlađi je trener u Superligi Srbije. On je nasledio iskusnog Dragana Markovića koji je bio godinu i po na kormilu. Zimus je u klub u gradu na Tamišu stigao sportski direktor Aleksandar Blagojević koji je više od deceniju i po bio u Partizanu. Krenuo je nekadašnji reprezentativac naše zemlje u podmlađivanje Pančevaca.

BLAGOJEVIĆ PODMLADIO PANČEVCE

Zasad su stigli petorica, svi rođeni u ovom milenijumu. Najveće pojačanja su desni bek Boško Stanisavljević, nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije koji dolazi iz kragujevačkog Radničkog i desno krilo Uroš Kolundžić iz Crvene zvezde. Stigao je supertalentovani Leo Feješ iz Crvenke na poziciji srednjeg beka. Momak rođen 2004. godine je juniorski reprezentativac Srbije. Na poziciji desnog beka novajlija je i 19-godišnji Strahinja Ilić iz Novog Beograda, dok je akvizicija na mestu pivotmena Bogdan Đurović, crnogorski internacionalac koji dolazi iz češkog Žubrija.

Klub su napustili mađarsko desno krilo Boris Dernjei koji je pojačao Đer. Odlazi i Radovan Ostojić, a sigurno će biti još promena u taboru crno-žutih. Sa kapitenskom trakom ostaje i dalje iskusni nekadašnji reprezentativac Srbije Miloš Kostadinović.

ZVEZDA SA KRIVOKAPIĆEM HOĆE PLEJ-OF I EVROPU, VRANJE NE BI TREBALO DA BRINE ZA OPSTANAK

Crvena zvezda, kao i svake godine, nepoznanica tokom leta. Teško se nekadašnji šampion vraća tamo gde mu je mesto, u vrh srpskog rukometa. Skromno šesto mesto prošle sezone. Umesto Nedeljka Matića koji seda na klupu rumunske Steaue, stigao je Marko Krivokapić, koji je skoro deceniju pekao trenerski zanat u PIK Seged, radeći kao pomoćnik Huana Karlosa Pastora. Užarena klupa crveno-belih biće mu prvi samostalni posao u karijeri.

Pojačanja su zasad skromna. Stigla su trojica, iskusni golman Radule Radulović iz portugalskog Maritima i tandem iz Jugovića, desni bek Nemanja Momčilović i levo krilo Aleksa Skuban. Zasad, dva odlaska, krila Dušana Šmigića u Kolubaru iz Lazarevca i Uroša Kolundžića u Dinamo iz Pančeva.

Tek treba očekivati od Zvezde novajlije i napad na plej-of i Evropi koja 13 godine ne stanuje u Ljutice Bogdana.

Radnički iz Kragujevca je obelodanio da je potpisao trogodišnji ugovor sa kapitenom, najboljim strelcem prošlogodišnje Superlige i članom idealne postave, levim krilom Milošem Barudžićem. Posle buma pre dve sezone sa Đorđem Teodorovićem i trećeg mesta, poslednja dva šampionata skromnija izdanje tima iz srca Šumadije, ali treba očekivati Radnički opet u gornjoj polovini tabele. Prošle sezone loša sedma pozicija.

Od timova iz donjeg doma, Vranje je zasad najaktivnije na tržištu. Na jedvite jade posle dve pobede u poslednja dva kola plej-auta i trijumfu u dvomeču baražu sa Gočom iz Vrnjačke Banje, tim s juga Srbije je ostao u ligi.

Đorđe Teodorović i naredne sezone ostaje na klupi. Marko Vasić, najzaslužniji za opstanak, otišao je u Partizan. Novi igrači Vranja su golmani, veteran Dejan Zlatanović koji je poslednje sezonu proveo u Metalcu, a pre toga je branio boje Crvene zvezde, Dubočice, Dinama, Železničara, kragujevačkog Radničkog, i mladi Aleksa Ivanović koji dolazi iz Metaloplastike.

(©RK Vranje)(©RK Vranje)

Na desnom beku je pojačanje Aleksa Bukvić, bivši igrač Obilića i zrenjaninskog Proletera. Na crti dolazi iskusni pivotmen Vladimir Jevtić. Ugovor sa klubom je produžio i mladi Mihajlo Denković koji igra na poziciji levog krila. Bogdan Utvić je novajlija na desnom krilu, a stiže iz kragujevačkog Radničkog. Pre toga je branio boje Crvene zvezde.

Obilić je napustio mladi stručnjak Marko Pavlović koji je tri i po godine sa uspehom vodio Vitezove. Nije poznat naslednik popularnog Paje. Novajlije u eliti, Kolubara iz Lazarevca i Rudar iz Kostolca osloniće se na postojeće snage. Nekadašnji juniorski reprezentativac Srbije Dušan Šmigić igrao je na dvojnu registraciju prošle sezone za Lazarevčane, a sada je prešao u redove nekadašnjeg šampiona Srbije koji je izborio plasman u elitu u finalu plej-ofa Super B lige/Sever-Centar protiv Kikinde.

Dubočicu je napustio desni bek Aleksa Milošević koji karijeru nastavlja u Ženevi. Leskovčani imaji stabilan budžet od grada, za 2024. godinu je 31.000.000 dinara. Prošle sezone su bili peti, a čini se da teško mogu da napadnu Evropu i plej-of.

Jugović su napustili tandem Nemanja Momčilović i Aleksa Skuban koji su pojačali Zvezdu, dok je novajlija iskusni pivotmen Aleksandar Kurteš koji je prošlu sezonu proveo u Slobodi iz Tuzle, a pre toga je bio član šampionske Vojvodine.

Superliga Srbije je iz godinu u godinu jača. Tek je početak juna, ima više od tri meseca do starta novog šampionata, pa su moguće promene u svim timovima superligaške konkurencije. Elita će naredne sezone opet da broji 12 klubova, a četiri najbolja tima će igrati u plej-ofu i plasiraće se u Evropu.



tagovi

Rukometna superligaMilan JovanovićRK PartizanRK VojvodinaRK Crvena zvezdaMetaloplastikaRK Dinamo PančevoRK Radnički KragujevacRK Vranje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara