Slavlje rukometaša Vojvodine (©srl.rs)
Slavlje rukometaša Vojvodine (©srl.rs)

Srbija sa četiri kluba u Evropi: Voša teško do "vajld karte" Lige šampiona, realnost je Liga Evrope

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.05.24. | 08:03

EHF dodeljuje sedam specijalnih pozivnica za evroelitu. Novosađani na osnovu rang liste nemaju kao prvak Srbije zagarantovano mesto i u drugorangiranom međunarodnom takmičenju, ali treba očekivati i ove sezone Lale u grupnoj fazi

Naredne sezone Srbiju će u evropskim rukometnim takmičenjima da predstavlja četiri kluba kao i prošle godine - Vojvodina, Metaloplastika, Partizan i Dinamo iz Pančeva. Poslednje dve sezone Novosađani igraju bitnu ulogu, osvojili su EHF kup, dok su u sezoni za nama stigli do Top 16 faze Lige Evrope, a jedan gol je falio za nokaut fazu.

I pored odlične dve kampanje, šampion Srbije, zbog slabog nacionalnog koeficijenta, nema zagarantovano mesto u Ligi Evrope, ali se očekuje da će Novosađani da dobiju specijalnu pozivnicu kao i prethodne godine, kada je kao šampion Srbije dobio direktno mesto među 32 najbolje ekipe u drugoranigaranom EHF takmičenju.

Izabrane vesti

Tada su uz Srbiju prohodnost do Lige Evrope dobili i šampioni Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Lovćen i Izviđač iz Ljubiškog. Srbija je rangirana na 23. mestu EHF-a, a 18. ima sigurno mesto u Ligi Evrope.

Teoretski, Vojvodina je u igri i za plasman u Ligu šampiona. Naime, i naredne sezone će evroelita da ima 16 klubova (dve grupe sa po osam ekipa). Sigurnih je samo devet, dok će sedam klubova dobiti „vajld kard“. Plasman u Ligu šampiona su ostvarili Barselona (Španija), Magdeburg i Fikse Berlin (Nemačka), Visla iz Plocka (Poljska), Pari Sen Žermen ili Nant (poslednje kolo u Francuskoj rešava pitanje prvaka), Olborg ili Fredericija (igraju finale plej-ofa u Danskoj), Vesprem (Mađarska), Sporting Lisabon (Portugalija) i Kolstad (Norveška).

Ostalo je još sedam ulaznica koje po (ne)jasnom kriterijumu dodeljuje Evropska rukometna federacija (EHF). Među potencijalnim učesnicima je i srpski šampion Vojvodina, ali će Novosađani verovatno morati da sačekaju dugo najavljivano proširenje evroelite sa 16 na 24 klubova da bi igrali u kremu rukometa na Starom kontinentu. Realnost čete Borisa Rojevića je Liga Evrope, odnosno grupna faza kao šampion Srbije. Naredne sezone će ovo takmičenje da bude verovatno jače nego ove. Gledaćemo opet pobednika iz Hamburga prethodnog vikenda, Flensburg, ali i velikane, nekadašnje višestruke šampione Starog kontinenta, Kil i Monpelje, nemački Melsungen...

Belorusiji pripada mesto u Ligi šampiona po nacionalnom koeficijentu, ali timovi iz ove zemlje ne igraju evropska takmičenja posle intervencije Rusije u Ukrajini. Male su šanse da se Meškov Brest vrati u elitu. Ispod crte ostali su i dvostruki uzastopni vicešampion Evrope Kjelce koji je imao košmarnu sezonu. Izgubio je sve što je moglo da se izgubi u domaćim okvirima, ostao bez krune u Poljskoj koja je završila u Plocku, a nije se plasirao u polufinale Lige šampiona. Tim Talanta Dujšebajeva je prvi kandidat za „vajld kard“ i ne postoji ni promil šanse da naredne sezone ne igra najjače evropsko takmičenje.

Izvesni učesnici Lige Evrope trebalo bi da budu i mađarski i francuski vicešampioni PIK Seged i verovatno Nant. Viđen u Ligi šampiona je i Zagreb kao najverovatnije jedini predstavnik zemalja bivše Jugoslavije u sezoni 2024/2025.

Ostaju još tri mesta, a najbliži eliti je Dinamo iz Bukurešta, kome je prošle godine po mnogima nezasluženo izmakla evroelita, a mesto u Ligi šampiona otišlo je nezasluženo u ruke norveškog projekta Kolstada, najvećeg razočaranja prošle sezone (nije igrao nokaut fazu).

Sa rumunskim osvajačem duple krune ova brojka dolazi do 14, a kandidati za još dve „vajld karda“ su, osim Vojvodine, šampion Švajcarske, Kadeten ili Kriens Lucern (ekipa iz Šafhauzena vodi sa 2:1 u pobedama u finalu plej-ofa), Bidasoa kao vicešampion Španije, Porto, do ove godine redovni učesnik Lige šampiona (Sporting iz Lisabona mu je posle duge vladavine ove sezone preoteo titulu u Portugaliji), Gorenje (Slovenija), Eurofarm Pelister ili Vardar (Makedonija), vicešampion Norveške Elverum, vicešampion Danske, verovatno Frederecija, šampion Švedske Savehof, prvak Grčke, AEK ili Olimpijakos, najbolji turski klub Bešiktaš...

Sa EHF-om nikada nije izvesno, pa su iznenađenja moguća...

U EHF kupu Srbija se odlično kotira, treća je na listi, a ukoliko, očekivano Vojvodina bude igrala Ligu Evrope, imaćemo tri predstavnika u najslabijem evropskom takmičenju, a to su i ove sezone Partizan, Metaloplastika i pančevački Dinamo.



tagovi

RK VojvodinaRukometna Liga EvropeEHFEHF Liga šampionaRK PartizanMetaloplastikaRK Dinamo Pančevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara