Angelos Vlahopulos (©AFP)
Angelos Vlahopulos (©AFP)

Angelos Vlahopulos: Srbiji je potrebno vreme, ništa više, biće opet u vrhu i osvajaće medalje

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.09.22. | 10:18

“Odlazak nekoliko izvanrednih igrača se oseća, teško je to odmah nadomestiti, ali talenat imate“, dodaje Grk koji nosi kapicu Novog Beograda

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Prvi šok Evropskog prvenstva, ne i senzacija, bio je remi Francuske i Grčke u grupnoj fazi. Još tada su favoriti uvideli da bi Francuzi mogli da im budu kost u grlu, da je ovo šampionat na kome se vraćaju u svetski vrh, da se ulaganja u klupski vaterpolo i uzdizanje Marselja isplaćuju, te da će na Olimpijskim igrama u Parizu napasti odličje. Grčka se opekla, a Srbija doživela brodolom. 

Izabrane vesti

Potrošili su Delfini godinu dana olimpijskog ciklusa, vratiće se i sa trećeg velikog takmičenja ovog leta bez medalje - dva ispadanja u četvrtfinalu i jedno u osmini - ali Angelos Vlahopulos, prvotimac Novog Beograda, ne smatra da u reprezentaciji Srbije postoji problem, nego da su ispodprosečni rezultati plod neiskustva i želje da se što pre stigne do uspeha. 

Talenat je tu, potrebno je samo sačekati vreme da uradi svoje, da Srbija prođe kroz proces sazrevanja i prevaziđe turbulencije. 

“Ispadanje u osmini finala za Srbiju je neuspeh, ali ne mislim da postoji problem kod vas u reprezentaciji. Nekim momcima je potrebno više vremena da se naviknu na nove uloge, talenat nesumnjivo posedujete. Jedan deo tih momaka gledam u Novom Beogradu na treninzima, igram sa njima, znam šta i koliko mogu. Žele što pre nešto da urade sa reprezentacijom, u toj želi su izgoreli”, počeo je Angelos Vlahopulos razgovor za Mozzart Sport i dodao: 

“Srbiji je potrebno vreme. Samo to, ništa više. Biće ona ponovo na vrhunskom nivou, boriće se i osvajaće medalje, kao što je to činila i u prošlosti. Odlazak nekoliko izvanrednih igrača se odrazio na nacionalni tim, teško je to nadomestiti i ta smena ne sme olako da se shvata. Sada je tako kako je, ali znam da će se stvari vratiti na staro. Srbija voli vaterpolo, proizvela je mnogo sjajnih igrača i vratiće se u vrh”. 

Stala je Srbija na nagaznu minu u osmini finala, a ni Grke žreb nije milovao. “Grupa smrti”, nepotreban meč osmine finala, pa svetski prvaci - Španci. Najbolji strelac Lige šampiona u kapici Breše i Konstantinos Kakaris bili su pošteđeni u prvom meču nokaut faze, selektor Teodoros Vlahos ih je odmarao protiv Izraela i mogao je igrač novobeogradskog kluba iz drugog ugla da vidi igru Grčke, koja je za Evropsko prvenstvo ostala bez lidera Janisa Funtulisa i prvog golmana Emanuila Zerdevasa

“Između Grčke i Izraela postoji velika razlika u kvalitetu, kad smo već morali da igramo u osmini finala, taj meč nam je poslužio kao priprema za četvrtfinale sa Špancima, koje je najvažnija utakmica na turniru. I na ovom, i na svakom. Tako je oduvek. Izrael je bio dobar trening, zamenio je onaj klasičan, spremni dočekujemo meč sa svetskim prvacima”. 

SAMO MEDALJA ĆE NAS U SPLITU UČINITI SREĆNIM, TO JE SADA GRČKI STANDARD

Angelos Vlahopulos (©Reuters)Angelos Vlahopulos (©Reuters)

Grčka spada među retke timove koji su konstantno u vrhu a da nema levorukog šutera, prilagodila se tome, igru bazirala na čvrstoj odbrani iz koje po uzoru na zlatnu generaciju Srbije proizilazi samopouzdanje u napadu. Privikla se Grčka da sa nezgodne strane kreira i puca sa centralnih pozicija i levog krila, a u Splitu je Španija primorana na isto zbog odsustva Blaja Maljaraha

Levoruke bombardere trenutno nemaju ni Grci, ni Španci, ali u ne oskudevaju u vrsnim golgeterima. 

“Španci su fenomenalna ekipa, godinama unazad igraju izvanredno. Dugo su na okupu, minimalne promene su izvršili u poslednje vreme i prijaju im trendovi kojima se kreće vaterpolo. Igraju uz dosta promena ritma, brzo i agresivno. Dobili su sjajnog mladog golmana, Felipe Perone je i dalje tu, zadužen je za kontrolu utakmice. O šuterima da ne govorim... Imaju ih na izvoz. Munariz, Granados, Sanauha, Baroso. Na sve njih moramo obratiti pažnju”, rekao je Vlahosov najveći adut, uz Konstantinosa Genidunijasa, i odbranu je apostrofirao kao ključ prolaska u novo polufinale. 

“Moramo biti dobri u odbrani, jer je ona najbitnija. Ovakve utakmice lomi igra u odbrani, ne dobija ih napad. Iz kvalitetne defanzive proisteće sigurnost kada se nađemo pred njihovim golom, biće nam mirnija ruka. Mislim da imamo veće šanse ako svedemo meč na mali broj golova. Bude li velikih brojki, šanse za prolaz nam opadaju”. 

Okitili su se Grci srebrom na Olimpijskim igrama, bronzom na Svetskom prvenstvu i više ni ne pomišljaju da se sa velikih turnira vrate bez medalje. Bio bi to koraz unazad, neuspeh. 

“Posle srebra na Olimpijskim igrama cilj je samo jedan - da uvek osvajamo medalje. Samo to nas čini srećnim, iako smo u Split doputovali bez Funtulisa i Zerdevasa, dva izuzetno važna čoveka za našu igru. Podigli smo lestvicu, sada se jedino medalja vrednuje i želimo da je osvojimo i na trećem velikog takmičenju zaredom. Ali, videćemo da li ćemo ispuniti ciljeve, moramo biti svesni da spram nas u četvrtfinalu stoji možda i najbolji tim”, podvukao je Angelos Vlahopulos


tagovi

Angelos VlahopulosEvropsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara