Mitar Mrkela (©MN Press)
Mitar Mrkela (©MN Press)

Mitar Mrkela: Pratimo Slovence, Prucev će se vratiti u Zvezdu ako ga Celje ne otkupi

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.04.24. | 18:32

Mitar Mrkela govorio za slovenačke medije o persperktivnom Rusu, Vanji Drkušiću, Andreju Đuriću, Nemanji Motiki...

Razmišljala je Crvena zvezda leta 2022. godine o Mateu Kasijeri, Artjomu Dzjubi, Rodrigau... Nisu možda crveno-beli uspeli da tada ulove nekog od kapitalaca iz ruske Premijer lige, ali je stigao jedan od talentovanijih ofanzivaca iz najveće države sveta - Jegor Prucev. Došao je mladi vezista na Marakanu još u vreme mandata Dejana Stankovića, a kako se kasnije nije značajnije nametnuo ni kod Miloša Milojevića, pogotovo Baraka Bahara, Zvezda ga je pozajmila prošlog leta Celju, uz opciju otkupa ugovora za 1.500.000 evra. Sjajno se Prucev pokazao u Sloveniji, dao šest golova uz šest asistencija i postao jedan od najzaslužnijih za titulu državnog šampiona, uzgred dao i gol prošlog vikenda ljubljanskoj Olimpiji vredan titule.

Tamošnji prvak želi da zadrži Pruceva, ali prvi čovek kluba Valeri Kolotilo vaga da li je spreman da obori transfer rekord slovenačkih klubova i plati 1.500.000 evra za zemljaka (trenutni rekord drži Jan Mlakar kog je Maribor platio Fiorentini 1.200.000, dok je klupski rekord Celja kupovina Nigerijca Blesinga Elekea za 800.000 evra). Iz reči sportskog direktora Crvene zvezde Mitra Mrkele može se shvatiti da su crveno-beli voljni da imaju Rusa na raspolaganju za sledeću sezonu, ali sve zavisi od Celja i njihovih finansijskih mogućnosti.

Izabrane vesti

"Jegor Prucev je i dalje naš igrač. U dogovoru koji imamo sa Celjem postoje klauzule. Čekamo... Ako se Celje ne odluči za otkup, Jegor Prucev će se vratiti u Crvenu zvezdu".

Govorio je Mrkela za slovenačku Nogomaniju o dogovoru sa Celjem, ali i o nekim drugim temama koje u ovom trenutku povezuju srpski i slovenački fudbal. Zadovoljan je nastupima 22-godišnjeg Rusa u tekućoj takmičarskoj godini.

"Naša skauting služba prati svaki meč Jegora Pruceva u Sloveniji i ja pratim njegov učinak. Znam da mu ide dobro, znam i da je doprineo osvajanju šampionata. Postao je zreliji igrač, to je i trebalo da se desi “.

Crvena zvezda je pre Pruceva pozajmila beka Andreja Đurića Domžalama (tada je igrač potpisao ugovor sa Domžalama, a Zvezda ga je kasnije poslala u Spartak iz Trnave gde je i dalje), dok Nemanja Motika igra za Olimpiju iz Ljubljanje. Momak rođen u Berlinu je formalno član Olimpije, a Zmajčeki su sa Crvenom zvezdom zaključili ugovor po kome crveno-beli imaju pravo na određenu odštetu u slučaju eventualne dalje prodaje.

"Cenim slovenačku ligu. Dobra je liga, ovdašnji klubovi se trude da igraju dobar fudbal. Dok sam još radio u našem fudbalskom savezu, uvek sam bio srećan ako igramo protiv slovenačkih omladinskih selekcija. Reći ću vam zašto... Zato što su uvek bili konkurentni, to je bio dobar znak za Andreja Đurića, a Nemanja Motika više nije naš igrač ."

Crvena zvezda je želela igrača iz Slovenije još u doba mandata Dejana Stankovića. Andraž Šporar se tada dovodio u vezu sa crveno-belima. Prošle godine Beograđani su želeli reprezentativnog defanzivca Vanju Drkušića, koji igra za ruski Soči .

"Verovatno razumete da ne mogu da govorim o igračima koji ne igraju za Crvenu zvezdu? Vanja Drkušić, koga pominjete je svakako dobar igrač. Ali pratimo i druge slovenačke igrače, ne samo bekove. Slovenački igrači imaju balkanski mentalitet, imaju talenat, ali imaju i određenu dozu odgovornosti, što je njima svojstveno. Naravno, pratimo slovenačke igrače, ne samo one iz lige, već i šire. Prvo, naravno, tražimo domaće, srpske igrače, zatim gledamo regionalno. Iz iskustva znamo da se slovenački igrači brzo prilagođavaju. Ovde imamo i dobro iskustvo sa slovenačkim klubovima", kaže Mrkela.

Konstatovali su slovenački mediji da srpski i slovenački fudbal ostaju povezani i istakli da je podrška Srbije bila važna kada je Aleksandar Čeferin počinjao da krči put ka UEFA, a i danas predsednik Evropske fudbalske asocijacije održava čvrste veze sa fudbalskim Beogradom. Ipak, Srbija i Slovenija će se ponovo "sudariti", i to na Evropskom prvenstvu, gde će reprezentacije igrati u istoj grupi. Mrkela dobro poznaje Sloveniju i očekuje tešku utakmicu.

"Prošlost nas uči da su to uvek neizvesne utakmice. Srbija ima jaku reprezentaciju koja može da ostvari dobar rezultat na Evropskom prvenstvu. Ako me pitate za meč sa Slovenijom, neće biti lako. Pratio sam Sloveniju u kvalifikacijama, gledao sam i poslednju prijateljsku utakmicu sa Šporarom, koji je dao gol Švajcarskoj".


tagovi

Jegor PrucevMitar MrkelaFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara