PET NA PET – Bojan Ljubenović: Najviše sam voleo da posmatram Dragana Stojkovića Piksija, najboljeg igrača kog sam uživo gledao

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.02.21. | 09:08

Pisac i aforističar, autor knjiga “Crvena zvezda, moj fudbalski klub” i “Partizan, moj fudbalski klub” govori o najvećim sportskim radostima, ali i o razočaranjima koja će zauvek pamtiti

Pisac Bojan Ljubenović rođen je 1972. godine u Beogradu. Između ostalog objavio je zbirku aforizama “Pisma iz Beograda”, aforizme o deci “Pocepani suncobran”, satirične priče “Triput sečem i opet kratko“, aforizme o ljubavi “Ljubav za poneti“, političke aforizme “Trn u oku“…Potom, 2016 godine “Crvena zvezda, moj fudbalski klub“, “Partizan, moj fudbalski klub“, dve godine kasnije sportsku knjigu za decu „Naši fudbaleri na Mundijalima“. Ove godine, u izdanju Lagune, iz štampe je izašao roman, “Da je bolje ne bi valjalo“.

Između ostalog, napisao je predstavu za decu “Moja divna luda porodica“, monodrame “Ima jedna zemljau izvođenju Jovice Jašina, “E, moj Todore”, u izvođenju Janka Radišić.

Izabrane vesti

Dobitnik je velikog broja nagrada poput “Mladi jež 2000.” - za najboljeg mladog satiričara Jugoslavije. Nagradu lista “Politika” “Vladimir Bulatović VIB 2007.”. Nagradu Udruženja književnika Srbije „Radoje Domanović 2010”, za knjigu “Triput sečem i opet kratko„ Za najbolju dečju knjigu u 2017. godini, “Luna, mala teniserka“ dobio je “Dositejevo pero“. Prevođen je na mađarski, makedonski, italijanski, slovenački, bugarski jezik…Saradnik je internet portala ETNA i NJUZ.NET. Kao urednik rubrike TRN i strane humora radi u “Večernjim novostima“.

Član Udruženja književnika Srbije ima ozbiljne veze sa sportom pa je gost u rubrici "Pet na pet".

Da li ste svojevremeno, kao tinejdžer, trenirali neki sport i koji?

“Da, još od malih nogu trenirao sam fudbal u “Hajduku” sa Liona, a sezonu, dve i u “Obiliću”. Sa svojih dvadestak godina zbog operacije glave morao sam da prestanem sa aktivnim treninzima, ali fudbal sa drugarima iz kraja igram rekreativno već godinama. Noću sanjam da i u poslednjem minutu dajem gol Englezima na Svetskom prvenstvu i dalje se nadam pozivu za reprezentaciju”. 

 Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

“Najviše sam voleo da posmatram Dragana Stojkovića Piksija. To je najbolji igrač koga sam u životu uživo gledao. Dobro, pretprošle godine sam na “Nou Kampu” gledao Mesija, ali to je druga dimenzija. Uz to, divio sam se Draženu Petroviću i Karlu Luisu”.

 Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?

“Svi u mojoj kući navijaju za Crvenu zvezdu pa tako i ja, mada se kod mene s godinama navijačka strast smanjila na minimum iz raznih razloga. Možda sam baš zahvaljući tome uspeo da napišem knjige “Crvena zvezda, moj fudbalski klub” i “Partizan, moj fudbalski klub” i da budem veoma objektivan. Ni iz jednog tabora do sada nije bilo prigovora na te knjige”.

 Sportski događaj(i) koji vam je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Dva ‘tragična’ događaja obeležila su moju mladost. Najpre Zvezdin poraz protiv Kelna, jer sam mnogo voleo da gledam tu generaciju fudbalskih velemajstora i smatrao da mogu do krova Evrope. Drugi je poraz reprezentacije Jugoslavije na penale od Argentine na SP u Italiji 1990. To ni danas ne mogu da prežalim”.

Životni ili sportski moto?

“Igraj fer, igraj hrabro, poslušaj srce, jer srce nikad ne greši”.

PIŠE: Đurđe MEČANIN

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

pet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara