Svetislav Pešić (© Star sport)
Svetislav Pešić (© Star sport)

Pešićev prvi raport sa priprema za OI: Jović krenuo sa specijalnim programom, biće teško odabrati tim

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.07.24. | 20:21

Selektor Svetislav Pešić otkrio kako teku pripreme košarkaša za Olimpijske igre u Parizu

Očarali su naciju na Filipinima gde su osvojili srebrnu medalju, sada izabranici Svetislava Pešića u miru i tišini se spremaju za još jedan veliki uspeh. Biće neuporedivo teže u Parizu nego što je to bilo u Manili, ali selektor Pešić je uvreren da dobrim radom možemo da se nadmećemo sa svima što je potvrdio u razgovoru za zvanični sajt Saveza.

Ekipa se već neko vreme nalazi u Staroj Pazovi gde ima bazu baš kao što je to bilo i prethodna dva leta.

Izabrane vesti

"Dobre pripreme, dobri rezultati. Ipak, ja više kažem, loše pripreme, loši rezultati", počinje Pešić u svom karakterističnom stilu raport.

Pre svega se dotakao kako teku treninzi sa ekipom u kojoj su asevi poput Nikole Jokića, Vasilija Micića, Bogdana Bogdanovića...

"Pripremati se za jedan ovako zahtevan turnir je izazovno i drugačije u odnosu na pripreme za Svetsko prvenstvo. Većina igrača je završila sa zahtevnim sezonama pre nekoliko nedelja. Mora da postoji period odmora jer je baš tim igračima najteže. Morali smo da vodimo računao fizičkom stanju tih igrača, ali nismo zanemarili ni pripreme. Nije lako, ali motivacija je tu. Igrači daju sve od sebe. Ovo su uvodne pripreme, mi moramo da radimo i treniramo kada budemo i na putu"

Potom je bilo reči o onome što sve zanima. Kakvo je zdravstveno stanje u ekipi, pre svega sa Nikolom Jovićem. Pešić je potvrdio informacije Mozzart Sporta - sve ide u dobrom smeru.

"Svaka nepredviđena povreda može da nas izbaci u potpunosti iz ritma jer nema puno vremena za pripremu, zato radimo sa medicinskim stafom da tih povreda ne bude. Stanje je generalno dosta dobro. Nikola je počeo da radi specijalan program pre tri dana. Pokazuje dobar napredak i odnos prema svemu. On je mlad dečko, ali pazimo da ga ne ubacimo u prevelike napore. Idemo korak po korak napred".

Do sada reprezentativci nisu imali previše interakcija sa medijima, ali i sa navijačima.

"Mora da se zna da je način rada u reprezentaciji i u klubu drugačiji. Svi igrači dolaze iz različitih klubova i sa različitim navikama koje su formirali. Svaki klub je drugačiji sa pravilima. Od broja treninga pa na dalje. Zato je važno zatvoriti se, biti sam, da igrači budu sami sa sobom, da mogu da se upoznaju, dogovoraju, da pričaju. Taj kamp ne podrazumeva samo trčanje i skakanje, već znači puno i ta njihova međusobna komuinikacija. Zato smo mi malo izašli iz Beograda, da budemo zajedno, da nemamo drugih obaveza, osim da budemo na vreme na treningu i da damo maksimum. Posle toga se igrači druže i pričaju. Ne samo o košarci".

Uskoro sledi i serija pripremnih mečeva pred Olimpijske igre.

"Iskreno da vam kažem, nismo imali previše izbora kada su u pitanju protivnici. Prethodnih godina smo imali više mogućnosti, ovoga puta je zavisilo od toga ko je slobodan. Prva zvanična utakmica je protiv Francuske na njihovm terenu, to i nije baš dobar protivnik za sam početak, ali dobro je imati utakmicu nego nemati ništa. Za mene su Francuzi kandidati za zlato, uz Ameriku i Kanadu. Mi uvek želimo da igramo dobro, pa i u pripremnom periodu da pobeđujemo zbog atmosfere i samopouzdanja. Sve utakmice su izazovne, namerno ne govorim teške utakmice. To su utakmice koje mogu puno da ti pomognu. Da igrači osete telo protivnika. Trening je trening, a utakmica je utakmica. Možda je bilo bolje i neke slabije protivnike da imamo, ali ko zna šta je bolje. Igraćemo i sa Japanom ovde, biće interesantno. Čekamo da se završe kvalifikacioni turniri da vidimo da li možemo da napravimo još neku utakmicu u Beogradu".

Baš je potom bilo reči i o kvalifikacionim turnirima. Jedan od protivnika u grupnoj fazi će biti baš pobednik turnira u Portoriku.

"Više sam posvećen našoj ekipi. Pratim rezultate, nas pre svega zanima ko će nam biti protivnik iz Portorika. Oni dolaze u našu grupu. To su Italija, Litvanija ili Portoriko".

Usledilo je pitanje kada navijači mogu da očekuju finalni spisak Srbije? Tačnije konačnih 12 imena koja će putovati u Pariz.

"Kao i svake godine to je važna odluka, ali je teško da bilo šta kažem sada na tu temu. Verovatno do pred sam odlazak. Mi putujemo 24. za Lil. Voleo bih da se ranije to desi, ali verovatno nećemo znati do samog kraja konačan spisak".

Za kraj se osvrnuo i o ambicijama tima na Olimpijskim igrama.

"Puno će zavisiti od tima koji će biti protivnik u grupi. On će nam dalje otvoriti put, da vidimo na koga idemo u četvrtfinalu. Znam da su svi fokusirani na meč protiv Amerikanaca, ja nisam... jesam kao za svaku drugu utakmicu. Ovo je najjači olimpijski turnir u istoriji. Igra 12 ekipa, a 10 kandidata je za medalju".




tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeNikola Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara