Aleksandar Živanović (levo) u dresu Suduve (©AFP)
Aleksandar Živanović (levo) u dresu Suduve (©AFP)

Bivši rival Zvezde i Vojvodine na dnu, Živanović pozvao Maksimovića da pomogne

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.07.24. | 13:37

Suduva sa fenjerom u ruci u 22. kolu prvenstva Litvanije dočekuje Rakićevu Dainavu (nedelja, 17.25)

Šira srpska javnost je za litvanski fudbalski klub Suduvu prvi put čula 2012. godine, kada je bila rival Vojvodine u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Novosađani su tada slavili sa ukupnih 5:1, a kasnije se i Crvena zvezda susrela sa Suduvom u kvalifikacijama za Ligu šampiona. I to u dva dvomeča, 2018. je slavila sa 5:0, dok je 2019. bilo znatno dramatičnije – samo 2:1 za crveno-bele.

Sada, pet godina kasnije, trostruki šampion Litvanije se nalazi u velikoj krizi, jednoj od najvećih u novijoj istoriji. Posle 21 kola aktuelnog šampionata poslednji je na tabeli sa 20 bodova, jednim manje od Panevežisa, odnosno dva od Transinvesta, prvog tima iznad crte.

Izabrane vesti

Suduva je u seriji od tri uzastopna poraza, a taj crni niz probaće da prekine ove nedelje od 17.25 časova protiv Dainave. Sa kapitenskom trakom oko ruke ekipu Suduve će predvoditi dugogodišnji štoper ovog litvanskog kluba Aleksandar Živanović, nekadašnji defanzivac Mladosti iz Lučana, Jagodine, Čukaričkog, kulskog Hajduka, niškog Radničkog i Sinđelića iz Niša.

Ovaj 37-godišnjak je već sedam sezona u Suduvi, a ove je odigrao 18 mečeva u prvenstvu i zabeležio jednu asistenciju. Na dva susreta u Kupu Litvanije Živanović je postigao dva gola.


17.25: (2,40) Suduva (3,00) Dainava (3,00)


Očigledno je da ove sezone sa ovakvim timom Suduva ne može mnogo. Zato je, verovatno uz određeni uticaj kapitena ekipe, ovog leta stiglo jedno pojačanje – srpski vezista Igor Maksimović. Reč je o 24-godišnjem plejmejkeru, koji je ponikao u omladinskoj školi Partizana.

Maksimović nikada nije zaigrao za crno-bele, umesto toga je ovaj 168 centimetara visoki fudbaler do Baltika došao igrajući za Voždovac, Inđiju, Novi Pazar i Metalac. Prošle sezone je za tim iz Gornjeg Milanovca odigrao 33 utakmice, uz po jedan gol i asistenciju, ali nije uspeo da pomogne Metalcu da izbegne ispadanje iz Mozzart Bet Prve lige Srbije u treći rang.

Sada će Maksimović probati da iskoristi stečeno iskustvo, kako bi Suduva izbegla do kraja godine sudbinu Metalca. Već je odigrao dva meča za ekipu iz Marijampolja, 90 minuta protiv Panavežisa (1:3) i 88 protiv Džijugasa (0:1). Suduva je poslednju pobedu zabeležila još 1. juna protiv Bange (1:0).

Sa Dainavom se sastala dva puta ove godine, a na oba meča je trijumfovao onaj tim koji je bio gost. U oba navrata je rezultat bio 1:0, najpre 31. marta za Dainavu, a potom 17. maja za Suduvu. Dainava je sedma na tabeli, ima četiri poena više od današnjeg rivala.

Za Dainavu od jula prošle godine igra nekadašnji kadetski reprezentativac Srbije i omladinac Crvene zvezde, a kasnije napadač Inđije Davor Rakić. Ovaj 20-godišnjak je odigrao 17 mečeva ove sezone, postigao je jedan gol i zabeležio još jednu asistenciju.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


LITVANIJA 1 – 22. KOLO

Nedelja

17.25: (2,40) Suduva (3,00) Dainava (3,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Litvanija 1SuduvaAleksandar ŽivanovićIgor Maksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara