©Star Sport
©Star Sport

Pešić: Srpski klubovi su kao u koncentracionom logoru, državni projekat je samo reprezentacija

Vreme čitanja: 5min | uto. 12.03.24. | 20:21

"Sad ja pitam te koji treba da rešavaju budućnost, da donose odluke – šta vi čekate?", kaže iskusni strateg

Selektor reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, naširoko je pričao o svim ključnim kašarkaškim temama u intervjuu na televiziji Sportklub.

Pešić je ponovio da smatra da postoji samo jedan interes, a to je razvoj srpske košarke i da svi relevantni faktori moraju na tome da insistiraju i da se bore za iste.

Izabrane vesti

Selektor Orlova se dotakao i ABA lige, protiv koje nema ništa protiv, ali smatra da ima mnogo nepravilnosti u njenom funkcionisanju.

"Mi imamo situaciju, kakva je sada trenutno, a to već traje malo duže, ABA liga je jedina liga u Evropi kod koje je otvoreno tržište. Šta znači to? To znači da jedan tim u ABA ligi koji je učesnik može da igra sa 12 stranaca. Za razliku od svih ostalih nacionalnih liga sa kojima mi želimo da se takmičimo, ne samo na reprezentativnom planu nego i inače. To je Španija, to je Italija, to je Francuska, to je Turska, to je Grčka, to je Nemačka… Oni imaju sistem, to je pravilo 6+6, negde 7+5 ili 5+7 kako hoćete. Apsolutno niko nije protiv stranaca, pa ja sam radio godinama, više radio kao stranac u ovim državama nego u Srbiji. Ja sam još za Jugoslaviju, da se razumemo, ali živim u Srbiji, želim da se Srbija razvija, da ide dalje, gotovo je sa Jugoslavijom'", poručio je Pešić u emisiji Sportlajt.

Crvena zvezda i Partizan pune beogradsku Arenu, što govori o popularnosti košarke, ali šta je sa ostalim klubovima u Srbiji?

"Drugo, već godinama ni jedan drugi klub u Srbiji ne igra evropska takmičenja. Zamislite kad ste zatvoreni, u zatvoru, vi ste praktično u koncentracionom logoru. Igrate između sebe i ne znate uopšte šta se dešava van i svi ste oduševljeni vašim uspesima koji se dešavaju u tom vašem koncentracionom logoru jer ne znate više šta je napolju, kako je u Evropi. A govorimo da smo mi zemlja košarke. Samo Zvezda i Partizan igraju napolju, ali ostali ne igraju, ne postoji nikakva šansa. Moraš da se prijaviš. Moraš da se prijaviš. FMP je to probao, FIBA je to prihvatila, izvolite kroz kvalifikacije. Znači, FMP je napravio pokušaj da igra Evropu. Šta to znači – znači da želimo da se razvijamo. Igramo mi i ovde, ali hoćemo malo i u Evropu, da naši igrači stiču iskustvo, da publici malo priuštimo i druge ekipe. Toga nema".

Prema Pešićevom mišljenju, reakcija mora da bude ekspresna.

"Sad ja pitam te koji treba da rešavaju budućnost, da donose odluke – šta vi čekate? Prvo, mi imamo ogromnu popularnost košarke, nikada veća popularnost košarke, ne zbog ovih 20.000 što dolaze na Partizan i Zvezdu nego inače, i zbog reprezentacije i zbog naših igrača koji godinama prave fantastične rezultate u inostranim klubovima ili u NBA. Kako to sada iskoristiti i pretočiti u kvalitet? Mora da postoji profesionalna liga, jedistvena gde igraju i Zvezda i Partizan i svi klubovi. Za to postoje apsolutno svi uslovi. Pre svega sportski. Drugo, ja sam to rekao. Državni projetak u ovoj zemlji je samo reprezentacija, ne košarkaška nego sve reprezentacije i nacionalna liga. To je ono što će država sigirno i u budućem periodu da podržava. Da li u materijalnom smislu, pa i tako. Koliko, ja to ne znam. Mi imamo sve uslove da pravimo svoju ligu i da naših prvih šest klubova kao što se to dešava u Litvaniji koja je izašla iz VTB lige daleko pre rata u Ukrajini, formirala svoju ligu, njihove zajednica gradova su to podržele, pomagale. Oni imaju profesionalnu ligu. Iz te lige, pet ili šest klubova svake godine igraju internacionalna takmičenja i sigurno je da će se sve dalje razvijati. Ja ne mislim da mi treba drugoga da kopiramo, ali mi moramo da naučimo jednu stvar, a to je da ponekad moramo da priznamo da neko od nas u životu radi bolje. To je teško da se prizna ponekad, zato što smo mi ti, ali ako si spreman da prihvatiš iskustva i uspehe drugih i da od njih naučiš i prilagodiš uslovima koje ti imaš – ti ideš napred. Ako je sve obrnuto – ti stojiš. Ti ostaješ u koncentracionom logoru. I zadovoljan si time zato što ne vidiš šta se okolo dešava", dodao je selektor Srbije.

Odnos Crvene zvezde i Partizana, prema Pešićevom mišljenju, nije dobar za ukupan razvoj srpskog sporta.

"Moj utisak je da sve ovo što se dešava i sa Partizanom i sa Crvenom zvezdom, da svaki dan ili svake godine, se povećava jaz između Crvene zvezde i Partizana i, ne ostalih klubova, nego ostalih sportova u Srbiji. Mislim da to nije u redu. Da to nije dobro. I kad tad, to će se osetiti na ukupnom razvoju sportova. Ne klubova nego ukupnog sporta, a verovatno i na razvoju i uspesima ta dva sportska društva, ili košarkaških ili fudbalskih klubova".

Pešić se potom okrenuo i priči vezanoj za otkazivanje Nikole Jokića pred Svetsko prvenstvo prošle godine. Selektor je ponovio da se Jokić ni fizički, ni emotivno nije osećao najbolje. Košarka mu posle svega nije bila prioritet, pa takav nije želeo da se stavi na raspolaganje državnom timu.

Selektor je sve vreme bio sa njim u kontaktu, nudio mu da se priključi i naknadno, ali nije želeo na takav način da igra za reprezentaciju.

"Moram da ti kažem, Nikola je bio do zadnjeg momenta. Ja sam njemu rekao, ja sam obavio razgovore sa svim igračima, hajde ti malo dođi kasnije, hajde ti malo se odmori. I kada smo ga doveli do kraja u neku dilemu, on je rekao – ne, mene bi sada bilo sramota da ja tamo dođem kao neki veliki Jokić, kao neki MVP i da ja sada tamo dođem zadnji ili predzadnji, ja to neću. Ja hoću – ili igram i dolazim prvi dan, kao što je to bilo pred Evropsko prvenstvo prethodno, prvi dan i prvi na treningu, zadnji iz dvorane i još individualni rad. Znači – dolazim i sve ostalo što ja imam u privatnom životu, to nisu prioriteti. Prioritet je reprezentacija, prioritet su moji drugari i košarka. E, to rade najbolji. I zato su najbolji. To je to!", ispričao je Svetislav Pešić.


tagovi

Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara