Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Olajinka neuhvatljiv, Gluščević kao metak - Šerif slomio uporni Radnički (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.05.24. | 20:32

Crveno-beli savladali Kragujevčane na stadionu Rajko Mitić – 3:2

Ako se nešto očekivalo od utakmice između Crvene zvezde i Radničkog, onda su to golovi. Bilo ih je pet, baš kao i u međusobnom okršaju od pre dva meseca, ali je ovoga puta vladala mnogo veća neizvesnost po pitanju rezultata. Za to su zaslužni uporni gosti, koji su uspevali da se uzdignu nakon teških udaraca sa starta meča, ali nisu imali snage da ugroze slavlje kvalitetnijeg domaćina – 3:2 (3:2).

Kragujevčani su na majstorije neuhvatljivog dvostrukog asistenta Pitera Olajinke uzvratili prebrzim Matijom Gluščevićem i uspevali da se održe u životu do kraja utakmice. Nigerijac je hranio loptama svoje saigrače, a pre svega Šerifa Endijajea, koji je sa nova dva gola protiv ovog rivala presudio sastavu Feđe Dudića. Senegalski napadač je večeras stigao do brojke od 11 pogodaka u Mozzar Bet Superligi, što se može smatrati ozbiljnim poduhvatom, s obzirom da je sve postigao ovog proleća.

Izabrane vesti

Crvena zvezda i Radnički su već u prvom poluvremenu dovoljno učinili da malobrojna publika na stadionu Rajko Mitić ne zažali što je nedeljno predvečerje ispunila odlaskom na najveći srpski stadion. Domaćin je dominirao u posedu i konstatno koristio prostor pred kaznenim prostorom gostiju, stvaravši prilike pred golom Stojana Lekovića, ali su Kragujevčani ostali verni sebi. Od starta su krenuli u nadigravanje sa sedmostrukim uzastopnim šampionom Srbije, nisu klonuli onda kada su imali deficitaran rezultat na Marakani, već su nastavili da uzvraćaju, pa su dugo bili konkurentni protiv ekipe Vladana Milojevića.

Feđa Dudić je uspeovao da napravi probleme Crvenoj zvezdi sa konstantnim ubacivanjima Matije Gluščevića i Vasilija Đurića, odnosno priključivanjima Salija Vižđija i Milutina Vidosavljevića iz drugog plana, ali je sa druge strane ostavljen pretežak zadatak kapitenu Milošu Vidoviću. Zadnji vezni Kragujevčana je sam morao da pokrije preveliki prostor na svojoj polovini, u čemu nije uspeo.

Domaći igrači su uspeli da opterete Vidovića i razvuku kompletnu odbranu Radničkog, što je najviše odgovaralo Piteru Olajinki, koji je u prvom poluvremenu napravio mnogo problema levom beku gostiju Tomislavu Dadiću. Zvezda je upravo preko strane koju je pokrivao hrvatski defanzivac i postigla tri gola u prvom delu igre, a najviše je profitirao Šerif Endijaje.

Olajinka je Dadića izvukao na 16 metara od svog gola i omogućio požrtvovanom Srđanu Mijailoviću da se ubaci iz drugog plana u 19. minutu. Milojevićev univerzalac je stigao pre do lopte od Vidovića, iako su gosti tražili faul, a onda poslao loptu pred noge Endijajeu. Senegalac je postigao gotovo identičan gol kao i u martovskom okršaju ova dva tima, zahvatio je loptu petom i poslao je u Lekovićevu mrežu. I pre dva meseca je asistent bio Mijailović, s tim što se tada igrao 20. minut, a Zvezda je već imala gol prednosti.

Dudićev tim pre dva meseca nije uspeo da odreaguje u kontra smeru, ali danas jeste, najviše zahvaljujući izuzetno nadahnutom Matiji Gluščeviću. Sjajno krilo Radničkog je u 24. minutu demonstriralo neverovatnu brzinu, sa loptom je prešao dobrih pedesetak metara po desnom krilu, a onda na pravom mestu pronašao dobro postavljenog Đurića. Gluščević je u tom naletu naterao Gelora Kangu da trči pun sprint pored njega, ali Gaboncu to nije bilo dovoljno da spreči da uđe u završnicu akcije.

Piter Olajinka je kod obe asistencije (29. i 35. minut) imao prave male minijature na desnom krilu. Kod prve je Olajinka napravio varku u desnu stranu pored Dadića i sa linije poslao odličan centaršut ka Endijajeu, koji je iz teške situacije matirao Lekovića. Kod trećeg Zvezdinog gola Nigerijac je demonstrirao majstorstvo u punoj brzini. Proturio je Dadiću loptu kroz noge, potom je gurnuo pored Vidovića, a onda u srcu kaznenog prosotra ostavio samog In Bom Hvana.



Radnički je i iz tog teškog momenta uspeo da se uzdigne i vrati u život. Gluščević je u 39. minutu iskoristio smušenost Zvezdine odbrane i ponovo poneo ogromne zasluge sa gol svoje ekipe. Posle centaršuta Dadića lopta je u leđa pogodila loše postavljenog Rodića, Gluščević je iskoristio uspavanos Olajinke, stigao prvi do te lopte i poslao je u „vatru“, napucao je Pavla Ivelju, a lopta se odbila pravo pred noge Vižđiju, kojem nije bilo teško da savlada Glazera.

Dudić je na poluvremenu u svlačionici ostavio svoje najslabije karike u prvom delu igre. Oba beka Dadića i Ćosića, odnosno nemoćnog Vidovića, i pokušao sa svežim igračima da pruži snažniji defanzivni otpor domaćinu. Na teren je poslao Mološevića, Aleksića i Pecelja i zaigrao nešto opreznije nego u prvom delu igre. Zvezda je nastavila da napada i češće da preti, ali je Milojević reagovao već u 57. minutu, osveživši manevar uvođenjem Šljivića, dok je Mimović poslao Mijailovića u vezni red.

Kragujevčani su bili strpljiviji, kao da su želeli da ostanu što je duže moguće u aktivnom rezultatu, a onda da pokušaju da pojure osvajanje makar jednog boda. Dudić je nove izmene napravio u 67. minutu, kada je na teren poslao svog možda i najboljeg igrača, Kilijana Bevisa, koji je bio usmeren na duele sa mladim Mimovićem. Ali i nagradio golobradog Nikolu Bukumiru sa odlično izdanje u Bačkoj Topoli pre nekoliko dana.

Milojević je zatvaranje utakmice poverio lucidnom dvojcu Aleksandru Kataiju i Žan Filipu Krasou, koji su zamenili Ivanića i Endijajea. Obojica su imali po nekoliko dobrih poteza u samoj završnici, ali nisu uspeli da stave tačku na pitanje pobednika. Radnički je tražio mogućnost da još jednom ugrozi Glazera, ali nije uspeo, pa je domaćin stigao do zasluženog slavlja.

CRVENA ZVEZDA - RADNIČKI 1923 3:2 (3:2)

/Endijaje19, 29, Hvan 35 - Đurić 25, Vižđi 39/

Stadion: Rajko Mitić

Kapacitet: 51.755

Sudija: Nenad Minaković

Žuti kartoni: Spajić (Crvena zvezda), Dadić, Bukumira, Mitrović, Milošević (Radnički 1925)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Glazer 6 - Mijailović 6,5, Dragović 6,5 Spajić 6,5, Rodić 5,5 - Stamenić 6 (od 57. Šljivić 6), Kanga 5,5 (od 57. Mimović 6,5) - Olajinka 7,5, Hvang 7, Ivanić 7 (od 74. Katai 6,5) - Endijaje 7,5 (od 74. Kraso 6,5).

RADNIČKI (4-1-4-1): Leković 6 - Ćosić 5 (od 46. Milošević 6), Mitrović 5,5, Šerbečić 5,5, Dadić 5 (od 46. Pecelj 5) - Vidović 5 (od 46. Aleksić 6) - Đurić 6,5 (od 67. Bukumira 6), Vižđi 6,5 (od 67. Bevis 6), Vidosavljević 6, Gluščević 7,5 - Ivelja 6,5.

Igrač utakmice: Šerif Endijaje 7.5

MOZZART BET SUPERLIGA (PLEJ-OF), 35. KOLO:

Nedelja

TSC - Čukarički 2:0 (2:0)

/Stanić 6, Đakovac 29/

Partizan - Mladost Lučani 3:0 (1:0)

/Natho 41, Saldanja 86, Baždar 93/

Crvena zvezda - Radnički Kragujevac 3:2 (3:2)

/Endijaje 19, 29, Hvan 35 - Đurić 25, Vižđi 39/

Vojvodina - Napredak U TOKU



tagovi

Šerif EndiajePiter OlajinkaMatija Gluščević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara