Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)
Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)

Napravili smo frku letos, hoćemo opet!

Vreme čitanja: 7min | ned. 28.07.24. | 11:30

Za početak, sanjamo da opet uzmemo meru moćnim Amerikancima

Kada smo pre skoro godinu dana otputovali za daleku Manilu, uspeh košarkaša Srbije nije bio prva tema košarkaške javnosti. Mnoge je zaslepilo odsustvo Nikole Jokića i Vasilija Micića, a to su Svetislav Pešić i njegovi Orlovi iskoristili da na drugom kraju sveta ostvare rezultat za ponos. Razuverili su pesimiste, napravili frku zbog koje smo opet počeli da se 'ložimo' i vratili veru u bolje sutra.

Jedanaest meseci kasnije, vreme je da ponovo pravimo frku na košarkaškom bojištu! Srbija je lani potvrdila tezu da je najbolja kada je svi otpišu, sada je red da zgazi sve predrasude o nedostatku karaktera (da ne napišemo nešto grublje) i uradi nešto značajno kada je svi vide na postolju!

Izabrane vesti

Toliko je puta Svetislav Pešić govorio o ovogodišnjem košarkaškom turniru na Olimpijskim igrama kao najjačem u istoriji, o nikad više favorita za medalju i tome da Srbija treba da se zadovolji bilo kojim mestom na postolju. Nije problem, jer svako odličje oko vrata bilo bi da se pamti i prepričava, ali niko ne može da nam oduzme pravo da se ponovo 'ložimo' i sanjamo najlepše snove.

Za početak, sanjamo da opet uzmemo meru moćnim Amerikancima (RTS, 17.15)! Od 2008. godine i čuvenog "Redeem Team (Tim za iskupljenje)" Ameri nisu imali jači sastav na raspolaganju. Stiv Ker je okupio sve sam krem NBA košarke, tim od kojeg se naježiš kad čitaš sva ta silna imena i preizmena. Ali, imamo i mi čime da se podičimo, najboljim košarkašem na planeti, kapitenom koji je uvek bio pravi za Srbiju i tim koji nas je već jako obradovao u Manili, a spreman je da to učini ponovo!

MOZZART SPECIJAL: kladite se na utakmicu Srbija - SAD

Svaka čast Amerikancima, jesu sila, jesu prvi favoriti za najsjajnije odličje i imaju četiri olimpijska zlata u nizu, ali nisu nepobedivi! Rezultat pripremnog meča u Abu Dabiju na prvi pogled pokazuje da je razlika velika, to su ipak bile drugačije okolnosti jer pre svega nismo bili kompletni. Nisu ni Ameri, nedostajao im je Kevin Durent koji se još bori sa povredom lista kako bi zaigra u nedelju popodne, spekuliše se i o zdravstvenom stanju Džoela Embida i Entonija Dejvisa, ali to ne treba da nas zanima.

Srbija je u Lil došla ponosna, sa idejom da se takmiči i nadmeće sa najboljima na svetu i jasnom slikom da se Igre ne završavaju posle meča sa SAD, ma kako da se završi. Zbog komplikovanog sistema takmičenja bitno je da i u porazu budemo što bolji, a kada dobijamo, da bude što ubedljivije. Nastaviće se život posle Amerikanaca, ali jeste bitno da već na startu ostavimo jak, dobar utisak.

PROČITAJTE SVE DETALJE O SISTEMU TAKMIČENJA I ZAŠTO JE SVAKI KOŠ VAŽAN

Osam godina nas nije bilo na Olimpijskim igrama, tačnije od Rija 2016. godine i finala sa Amerikancima kada nam je Kevin Durent očitao lekciju i ubacio 30 poena. Nismo otišli u Tokio posle košmara usred Beograda, a osam godina kasnije ponovo na megdanu čekamo Amerikance.

Od SAD do SAD, Srbija je prošla toliko toga. Malo dobrog, malo lošeg. Na kraju, sa slike na postolju 2016. godine danas su ostali samo Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić. Tada mlade nade srpske košarke, danas kapiten i najbolji na svetu! I spremni su da vode Srbiju do nove medalje. Nije to floskula, niti pokušaj da se nabaci pritisak, već činjenica. Ma koliko želeli da se rasteretimo bremena jednog od favorita, ceo košarkaški svet i pre svega svi u Srbiji veruju da je ovo momenat da se zaokruži i medaljom zatvori prelepa priča u ovom olimpijskom ciklusu.

Sa mnogo se zdravstvenih problema nosila Srbija tokom priprema za Lil i Pariz. Srećom, svi su uspeli da se oporave na vreme i budu spremni za put u Francusku. Nedostajaće Stefan Jović i Vladimir Lučić, mogla je ovo da bude i velika šansa da vidimo Nikolu Topića na delu, ali ne treba da razmišljamo o onima koji nisu tu, već samo o odabranih dvanaest sa kojima Svetislav Pešić želi da učini nešto veliko u svom možda i poslednjem trenerskom plesu.

Trofejnom stručnjaku ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije ističe na leto i još ne postoji jasna slika da li će čuveni Kari ostati posle leta ili ne. Čekalo se da Pešića jednog dana nasledi Dejan Milojević, ali nas je jedan od najboljih mladih trenera prerano napustio. Srbija će mu večno biti zahvalna za sve što je uradio kao trener i ranije igrač, a šta budućnost donosi našoj zemlji i ko bi u perspektivi mogao da nasledi Pešića - ako se uopšte o tome bude pričalo na kraju Igara - pokazaće vreme.

Čovek koji nam je doneo dva poslednja reprezentativna zlata napravio je minimalne korekcije u odnosu na letos. Dušana Ristića zamenio je Urošem Plavšićem koji je iza sebe ostavio maestralnu sezonu u Megi, Nikola Jokić i Vasilije Micić su došli umesto Boriše Simanića i Stefana Jovića, dok ostatak tima čini jezgro prošlogodišnjeg srebrnog pohoda u Manili.

Godinu dana iskusniji, jedva su dočekali da Igre krenu, da ponovo zaduže opremu Srbije i bore se za nešto veliko. Još odzvanjaju reči Alekse Avramovića posle izgubljenog finala od Nemačke, kako "možemo da šetamo uzdignutog čela" i da "napadamo zlato u Parizu". Takav, nepresušni optimizam je ono što Srbiji treba. Neko ko veruje u uspeh, neko ko je gladan dokazivanja, medalja, pobeda i borbe za grb na dresu. Momci iz Manile, pojačani Jokićem i Micićem, nose i dalje glad su sebi, to se osetilo kroz svaki razgovor sa njima. I znaju šta je potrebno da bi se ponovo cela nacija digla na noge!

Pripreme za Igre pokazale su koliko prošlogodišnji uspeh može da promeni igrača. Filip Petrušev odigrao je nekoliko odličnih rola i u očima kritičke javnosti bio jedan od najboljih naših pojedinaca u proteklih nekoliko utakmica. Posle čudne epizode u NBA i povratka u Evropu, ima motiv više da odigra još jedan dobar turnir, napumpa samopouzdanje i potpuno eksplodira kao igrač. Vanja Marinković je kroz proteklih nekoliko godina živi dokaz koliko je uticaj reprezentacije jak. I sam je priznao da su ga dres Srbije i selektor Pešić spasili. Zajedno sa Ognjenom Dobrićem biće pogonsko gorivo Srbije u odbrani, čiji je šef Aleksa Avramović. To koliku popularnost je doživeo energični Čačanin tokom i posle Manile, može da se poredi sa najvećim estradnim ili glumačkim zvezdama svog doba. I ponovo je kroz uigravanje za Lil podsetio na najbolju verziju sebe, kao da je samo okrenuo novi list i zaboravio na tešku godinu u Partizanu.

Marko Gudurić i danas vidi onaj šut protiv Nemačke, ali sanja da ponovo bude u istoj situaciji, da pogodi i obraduje celu naciju! Njegovo iskustvo, polivalentnost i pre svega podređenost timu su od neprocenjive važnosti. Za Vasilija Micića ovo će biti poseban turnir. Nije oduševio na prošlom Evrobasketu, nije čak igrao u svom prepoznatljivom ritmu u proteklim danima, ali opet nosi zvanje vrsnog košarkaša i nekog ko i te kako može da napravi razliku. Takav nam Micić treba počev od danas. Nikola Jović nam se svima uvukao pod kožu nepresušnom željom za dokazivanjem i dobrim, kvalitetnim rolama u Manili. Mnogo je važno što se oporavio, baš kao i Dejan Davidovac, da unesu raznovrsnost na poziciji 'četiri' zajedno sa Petruševim, ali i da vidimo novi uzlet mlade nade Majamija. Nikola Milutinov nam je dao toliko razloga za radost prošle godine, opravdao je maksimalno tezu da je jedan od najboljih centara Evrope, mada ga sreća nije pogledala tokom sezone zbog čestih povreda. Sada ima šansu da se sa još jednim velikim reprezentativnim turnirom ponovo digne i zacementira status startnog centra Olimpijakosa.

O Bogdanoviću i Jokiću ne treba da se troši mnogo reči. Lideri u svakom pogledu, vedete i naše zvezde vodilje. Biće kako oni budu rekli, a ostali su tu da im pomognu da ispunimo zacrtane ciljeve. Neka ovo bude turnir, kad već nije moglo 2019. godine u Kini, kada će njih dvojica zajedno da nas vode do postolja!

Kapiten Bogdanović je pred meč sa SAD malo u šali, malo u zbilji rekao kako ne želi da daje velike izjave, kako ne bi dodatno motivisao protivnika i da će "biti vremena za naslove". Svestan je i on koliko je ovo delikatan momenat za Srbiju i da preterano dizanje u nebesa ne bi donelo ništa dobro. Uostalom, nedostaje nam olimpijskog iskustva u sastavu, a Bogdanović i Jokić treba da se podsete kako je to bilo u Riju.

Svakako, verujemo da ćemo tamo oko 10. avgusta imati čemu da se radujemo. Neka nas samo povrede zaobiđu i samo da momci ostanu nogama na zemlji do kraja. Mi ćemo uvek da se palimo na uspeh, jer nam košarka teče kroz vene!

KOŠARKA, DRUGI DAN - OLIMPIJSKE IGRE

GRUPA C

Subota:

11.00: (1,90) Južni Sudan (15,0) Portoriko (2,10)

17.15: (9,20) Srbija (20,0) SAD (1,12)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Svetislav PešićBogdan BogdanovićNikola JokićNikola MilutinovUroš PlavšićNikola JovićFilip PetruševDejan DavidovacOgnjen DobrićVanja MarinkovićMarko GudurićVasilije MicićAleksa Avramović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara