Vasilije Micić (MN Press)
Vasilije Micić (MN Press)

Nova realnost Vasilija Micića

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.07.24. | 08:13

As Šarlota još traži formu, ali bi mogao da prihvati da će na OI biti druga opcija na poziciji plejmejkera

Posle utakmice sa Japanom, selektor Svetislav Pešić je kazao da ga raduje što je Vasilije Micić odigrao korektnu utakmicu, dok je nakon generalne probe pred odlazak na Olimpijske igre protiv Grčke, istakao da se Vasa "pocepao" i da je važno da se on vrati.

Niko na te reči nema apsolutno nijednu primedbu. Dvostruki šampion Evrolige, MVP tog takmičenja i jedan od najboljih plejmejkera Evrope bez daljeg treba Srbiji u Lilu i Parizu u punom sjaju. Onom najsjajnijem. Bez ikakve sputanosti povrede ili bilo kakve druge smetenosti.

Izabrane vesti

"Svoj lični put prolazim već mesec dana. Pokušavam da uhvatim ritam. Svi smo u različitim periodima završili sezonu, meni je trebalo malo više vremena da se uvedem u ritam i dalje se uvodim. To nije nikakav izgovor, već realnost. S druge strane ovo je reprezentacija, svi moramo da budemo deo tima i da doprinosimo na koji god način. Danas sam se potrudio na taj način, sledeći put će biti nešto novo. Mnogo smo talentovani i ne mislim da uopšte imamo neki problem sa napadom, sve je to proces”, konstantovao je Micić posle okršaja sa Helenima koji je za Orlove bio poslednji u pripremnom periodu.

Videli su navijači i protiv Grka i protiv Japanaca da se Vasa još muči u određenim segmentima igre. Da još kod njega nije sve leglo na svoje mesto. Ali isto tako su videli ogromnu želju u odbrani, prepoznatljivu virtuoznost u pik igri, kao i potpunu podređenost kolektivu. I to je ono što jasno pokazuje šta preovladava kod rođenog Kraljevčanina.

Pogledom na minutažu igrača u poslednje dve utakmice, kao i startnu petorku koja je istrčavala na parket beogradske Arene, moglo se zaključiti da će na predstojećim Igrama Aleksa Avramović biti taj koji će uživati ulogu prvog organizatora igre nacionalnog tima. To je donekle i očekivano s obzirom na status koji energični Čačanin ima kod selektora Pešića, ali i zbog onoga u šta se pretvori kada ogrne dres sa državnim grbom.

U takvoj situaciji mnogi asovi Micićevog renomea i kvaliteta digli bi nos tražeći i misleći da im nešto pripada, da im je garantovano i da su bogom dani. I stavili imperativ na ličnu, a ne timsku stvar.

Međutim, to nije slučaj sa aktuelnim asom Šarlota koji je od dolaska u NBA ligu prošlog leta prešao veliki put ličnog sazrevanja, preispitivanja i rasta. Turbulentnu sezonu u kojoj je igrao tek prelaskom u Hornetse iz Oklahome je završio još u aprilu. Nakon toga je imao veliku pauzu, a potom se priključio timu koji je lani na Mundobasketu bio dobro podmazana mašina i u kojem se tačno znaju uloge.

Zbog svega toga mu je i treba nešto više vremena da se pronađe, povrati prepoznatljiv osećaj u patike i na terenu bude ono što je oduvek bio.

"Pre svega mislim da karakterno Jokić i ja nismo egomanijaci, da želimo nešto preterano da ističemo sebe na terenu. Vredni smo, kao i svaki momak koji je ovde, u nekim smo segmentima bolji. Ne možeš ti ni da briljiraš mnogo, niti sam ja u fazi života da treba da potvrđujem sebe u toj meri da moram da ukradem svaki sekund nekome, već prosto da budem deo kolektiva koji je ekstremno uspešan i pomognem", rekao je Micić u razgovoru za Mozzart sport još na početku priprema u Staroj Pazovi.

Već tada je moglo da se vidi u kom pravcu se kreće njegovo razmišljanje. U tom da mu ni najmanje neće smetati ako, kao protiv Grka na primer, bude igrao manje od 20 minuta i za sve to vreme bude uputio samo tri šuta.

I to zato što mu je dobro jasno šta je ono što je cilj u Francuskoj, pa makar doći do njega znači da on mora sedeti na klupi i prihvatiti da bude drugi plejmejker reprezentacije.

Nešto što nije bio još od vremena kada je igrao u Crvenoj zvezdi. Punih osam godina.


tagovi

Vasilije MicićPariz 2024košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara