Košarkaši Srbije (©Star Sport)
Košarkaši Srbije (©Star Sport)

Pešićev izbor logičan, Pokuševski nije oštećen; Ristićeva poruka kao važna životna lekcija

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.07.24. | 20:00

Odlukom da stavi krilo Crvene zvezde pre Alekseja Pokuševskog pokazuje koliko je važno da sistem uspostavljen selektorovim dolaskom na klupu ostane funkcionalan

Nije bio spreman Svetislav Pešić da saopšti konačni spisak na konferenciji odmah posle ubedljivog trijumfa nad Grčkom, opet nije ni držao srpsku košarkašku javnost predugo na žeravici.

Dan pre leta za Lil trofejni stručnjak objavio je konačni spisak i izborom Dejana Davidovca otklonio jedinu dilemu koja je postojala. A, postojala je najviše zbog zdravstvenog stanja iskusnog krila Crvene zvezde. Pre samo desetak dana iznad osvajača svetskog srebra stajao je veliki znak pitanja zbog povrede kuka, ipak posle dobre reakcije na terapiju i pozitivan lekarski izveštaj nakon poslednje kontrole Pešić je povukao donekle rizičan, opet prilično logičan potez time što ga je svrstao u konačnih dvanaest.

Izabrane vesti

Svestan je prekaljeni strateg da Davidovac ni sada nije blizu optimalne forme, jer osim trening utakmica sa Holandijom nije ga više bilo na parketu i tek nekoliko dana ponovo je u radu sa ostatkom ekipe. Selektorov izbor može lako da se podvede kao dokaz koliko je važno da sistem uspostavljen njegovim dolaskom ostane funkcionalan. Nije mnoge iznenadio, ali može se reći da možda jeste podelio javnost.

Aleksej Pokuševski ni na koji način nije oštećen zbog toga što Dejan Davidovac ide u Lil i Pariz. Iako je velika nada srpske košarke, Pokuševskom se karijera nalazi na velikoj raskrsnici i sledeća odluka mogla bi značajno da utiče na dalju budućnost.

Povrede su učinile da 22-godišnji momak izgubi status u Oklahomi i da mu dalji NBA angažman stoji pomalo i na klimavim nogama. Tanderi su svojevremeno ozbiljno nameravali da sa njim i još nekim mladim nadama gradi franšizu u narednim sezonama. Umesto toga dospeo je zajedno sa Vasilijem Micićemkoji vodi svoju borbu sa one strane Atlantika i pre svega sada, u danima pred start Olimpijskih igara – u Šarlot Hornetse gde je na momente znao da podseti zašto je bio visoko kotiran u tefterima Oklahominih i drugih NBA skauta dok je još bio u B timu Olimpijakosa, mada to nije bilo dovoljno da ostane. Dok čeka novi poziv iz najjače lige sveta, u Evropi ima udvarača u Partizan Mozzart Betu koji se tokom poslednje dve pokazao kao dobar 'rehabilitacioni centar' za igrače čiji su dugoročni planovi vezani za povratak u NBA.

Sve ono što mu se dešavalo poslednjih godina takođe je uticalo na njegov boravak u reprezentaciji. Pre dve godine se nije dalo zbog odluke da ipak ostane u SAD i radi na pripremi za sezonu. Bila je to na papiru dobra stvar za njega, ali je izgubio jednu godinu boravka u nacionalnoj selekciji. Prošle godine je bio povređen, ovog leta su se konačno stvorili uslovi da uđe u Pešićev sistem. I time zasad mora da se zadovolji. Nije dobio veliku minutažu od selektora u, uslovno rečeno, jačim pripremnim utakmicama, čak ni u odsustvu Nikole Jovića i Dejana Davidovca, što je moglo da nagovesti ovakav rasplet.

Pokuševski ipak može da izvuče nešto pozitivno iz svega, a to je da se konačno predstavio struci, da je osetio kako je to biti uz asove poput Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića i ostale, što može da posluži kao motiv više u budućnosti. Da pre svega nađe klub koji može da mu pruži sigurnost i ulogu, što dalje i te kako treba da utiče i na njegov reprezentativni status. U ovom trenutku su Filip Petrušev, Nikola Jović i roviti Dejan Davidovac u prednosti po svim relevantnim parametrima. Konkretno, Davidovac je i pored nedostatka fizičke iskusniji od Pokuševskog, poznaje sistem bolje, a od selektora dobio je samo reči hvale zbog truda i rada uloženog na pripremama do povrede.

DUŠAN RISTIĆ PRIMER KOJI MNOGI TREBA DA SLEDE

Dušan Ristić (©Star Sport)Dušan Ristić (©Star Sport)

Ako uopšte može da se govori o sportskoj nepravdi, onda bi pre tema mogao da bude Dušan Ristić. Međutim, način na koji je novi centar francuskog Šalona prihvatio Pešićev izbor govori o tome da je i sam svestan da nema reči o nepravdi.

Uroš Plavšić je zauzeo mesto trećeg centra i zasluženo je našao svoje mesto na konačnom spisku. Po povratku sa koledža odigrao je sezonu iz snova u Megi gde je nosio kapitensku traku, što mu je omogućilo da napravi veliki iskorak u karijeri i potpiše za Crvenu zvezdu sa kojom će da zaigra Evroligu. U reprezentaciji se takođe pokazao u dobrom svetlu i zato je sada još jedno novo lice koje je selektor Pešić predstavio u dresu sa nacionalnim grbom.

Dušana Ristića okolnosti nisu pogledale na pravi način jer prelaskom iz Galatasaraja u Tenerife nije dobio ono što je trebalo. Nije mogao da se izbori za pravu minutažu u jakoj konkurenciji, zbog čega je otišao u drugu špansku ligu gde je imao vrlo dobru sezonu.

U njegovom slučaju, ipak, može da se govori o starim zaslugama i tome da je bio jedan od retkih koji je učestvovao u svim reprezetnativnim akcijama. Pre svega u kvalifikacijama za velika takmičenja, koje zbog prirode dugogodišnjih čudnih odnosa Fibe i Evrolige nisu omogućavale reprezentacijama da raspolažu sa najboljim sastavima. Pamtiće se njegove trojke protiv Velike Britanije i Turske, koje su nam spasile obraz, da se uvek stavljao na raspolaganje selektoru i bio tu da prihvati svaku ulogu, samo kako bi pomogao Srbiji.

Odlazak u Lil i Pariz mogao je da bude nagrada za dosadašnju službu reprezentaciji. Realnost je takva da u ovom trenutku, saglasio sa tim neko ili ne, Plavšić ima prednost što ne znači da su Ristiću zatvorena vrata. Njegova poruka po objavljivanju konačnog spiska može da posluži kao važna životna lekcija za svakog mladog košarkaša ili sportistu, za sve koji smatraju da im je nešto bogomdano, jer – nije. To shvata i momak iz Novog Sada.

“Velika mi je čast što sam proveo leto sa ovim sjajnim momcima, trenerima i svim ostalim članovima tima. Ne sumnjam da će nas sve obradovati na Olimpijskim igrama i da će se vratiti u Srbiju sa najsjajnijim odličjem“, napisao je Ristić na društvenim mrežama.

Ako u njemu postoji i trunka gorčine zbog izgubljene šanse, nije dozvolio da ga takve emocije obuzmu, već je poslao iskrene reči podrške saigračima, sa nadom da će kući da se vrate sa medaljom oko vrata. I, što neko napisa u jednom od mnogobrojnih odgovora na njegovu objavu, ako se Srbija zaista nađe na postolju, biće to i njegova zasluga. Bio je tu kada je reprezentaciji bilo teško, kada nije imala velike mogućnosti zbog svih ograničenja i uvek joj je vraćao maksimalno.

Život nije uvek fer, ali svestan je Ristić koliko je iskustvo imao tokom dosadašnjeg boravka u reprezentaciji, šta mu je to donelo u karijeri i koliku vrednost ima.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024Dejan DavidovacAleksej PokuševskiDušan Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara