Venjen Gebrijel, Tremont Voters i Kajl Anderson (©FIBA Basketball)
Venjen Gebrijel, Tremont Voters i Kajl Anderson (©FIBA Basketball)

Ko su rivali Srbije u Manili: Kina sa Andersonom u milionskoj opkladi, Portoriku nedostaje individualni kvalitet

Vreme čitanja: 11min | pet. 25.08.23. | 08:33

Južni Sudan najmlađa reprezentacija na turniru i pokušaće da ostvari istorijsku pobedu na leđima Venjena Gebrijela

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Momenat koji je košarkaški svet toliko čekao konačno je stigao - počinje Mundobasket 2023! Košarkaška Srbija moraće da se strpi još samo jedan dan do početka grupne faze u Manili, ali kao što selektor Svetislav Pešić reče - momci su spremni kao zapete puške!

Izabrane vesti

Do utakmice sa Kinom u subotu od 14 časova po srednjoevropskom vremenu plan je da naši igrači odrade još jedan zvanični trening u Araneta Koloseum dvorani, ostaje da se vidi da li će i na dan utakmice imati bar šuterski program, s obzirom na to da je duel sa ekipom Aleksandra Đorđevića po lokalnom vremenu u večernjim satima (20.00).

Sve je spremno za premijeru Orlova u Manili, do tada već prvog dana Mundobasketa na programu je osam utakmica. Pre nego što naša grupa počne, da se upoznamo sa protivnicima Srbije u čuvenoj dvorani Araneta Koloseum.

KINA IMA ĐORĐEVIĆA I ANDERSONA, DA LI I KVALITET ZA DRUGU FAZU?

Kajl Anderson iliti Kajer Li (©FIBA Basketball)Kajl Anderson iliti Kajer Li (©FIBA Basketball)

Na startu Orlove čeka Kina (subota, 14.00). Mnogo toga promenilo se u kineskoj košarci za kratko vreme. Dolazak Aleksandra Đorđevića na kormilo reprezentacije pošto je njegov prethodnik Du Feng obezbedio plasman na Mundobasket pokazao je jasnu želju vodećih ljudi tamošnjeg saveza, a pre svega žive košarkaške legende Jao Minga da se podigne kvalitet reprezentativne košarke i u Manili traži prolaz u drugu fazu, na koji se čeka od 2010. godine. Tada je Kina eliminisana od Litvanije u osmini finala, posle čega je usledila postepena degradacija sve do razočaravajućeg 24. mesta na Mundobasketu održanom upravo u najmnogoljudnijoj zemlji.

Uz Đorđevićev angažman, Kina je napravila presedan i naturalizovala Kajla Andersona. Iliti Kajera Lija, kako mu glase kinesko ime i prezime. Krilni košarkaš Minesote Timbervulvsa uspeo da prođe relativno stroga pravila kineske košarke o naturalizaciji pošto po pradedi sa majčine strane vuče korene iz Kine. Njegovoj baki otac je bio Kinez, a majka sa Jamajke. Zanimljivo je da je Kajlova majka insistirala na tome da se uđe u trag njenim korenima i pronađu rođaci, koji su posle detalje potrage locirani u jednom selu pokraj Šenžena. Iako je jedan od NBA košarkaša prisutnih na Mundobasketu, on nije top klasa, ali daje Kini neophodnu visinu na krilu i mogućnost da sam kreira za sebe i saigrače, po potrebi. 

---------------------

Pokaži da si najbolji među najboljima, prati Mundobasket i rešavaj dnevne zadatke.

---------------------

Prvobitna ideja o njegovom dovođenju nije naišla na odobravanje tamošnje javnosti, međutim kako Kina nema baš naročito jaku ekipu, proces je uspešno okončan i za njega je po nekim tvrdnjama izdvojeno okruglo milion dolara, što će pokriti sponzori. Proizvođač sportske opreme Najki je takođe Andersonu odmah ponudio ugovor o sponzorstvu, što samo pokazuje ozbiljnost cele operacije.

Mišljenja o njegovom angažovanju i dalje su podeljena. Deo javnosti veruje da se Anderson kasno uključio u pripreme, što umanjuje vreme za upoznavanje sa saigračima i ulazak u takmičarsku formu, dok se kao veliki problem ističe i to što ne zna kineski jezik. Ne zna ga ni Đorđevićuči pomalo kako bi mogao da se sporazume sa igračima – ali srpski trener ima prevodioca sa kojim usko sarađuje. Zato se među poznavaocima košarke u Kini veruje da Anderson i pored solidnih igračkih kvaliteta, nema tu žicu da bude lider ovog tima.

Anderson je postepeno dobijao minutažu, te počeo da diže nivo fizičke spreme i formu, ali se vidi da se još nije potpuno uklopio u tim. U mečevima protiv Nemačke i Novog Zelanda je neke delove utakmice praktično igrao sam, pa je tako u drugom od pomenutih susreta uspeo da skupi 18 poena i pet skokova, kao i ključnu “krađu“ u poslednjim trenucima, što je Kini donelo pobedu. Protiv Srbije se, na primer, nije naročito pokazao. Da ne zalazimo mnogo u nedavni pripremni duel, treba videti kako će Anderson odigrati u takmičarskom susretu, protiv čvrste odbrane Srbije.

Sastav Kine je za mnoge prava nepoznanica i dosta je promenjen u odnosu na pre četiri godine. Praktično ceo tim, izuzev Andersona, nastupa u tamošnjoj CBA ligi, ali naročitog kvaliteta nema. Žu Ći i Vang Želin su dvojica visokih igrača koji će imati značajne uloge. Ći je nekadašnji igrač Hjustona, sada član Guangdonga i bio je najbolji igrač Kine u kvalifikacijama sa 16,7 poena i 10,2 skoka. Sunarodnici ga obožavaju, toliko da je odlučeno da baš Ći bude zaštitno lice reprezentacije na promotivnim spotovima za Mundobasket. Želin je celu svoju profesionalnu karijeru proveo u domovini, a svojevremeno je bio na Najki Hup Samitu gde je mnoge impresionirao rolom protiv tima američkih juniora sa 19 poena, osam skokova i dve blokade. To je i dalje najbolja partija jednog kineskog igrača na ovom prestižnom turniru. Ipak, nedostaje mu reprezentativnog iskustva na velikim takmičenjima, baš kao i još nekim njegovim saigračima.

Uz Želina deset utakmica u kvalifikacijama odigrao je Žao Rui koji je bio najbolji u duelu sa Orlovima pre neki dan, dok je Žao Đivei još jedan plejmejker koji je jako važan za reprezentaciju. Za mnoge je iznenađenje što nema tandema Guo Ailun – Sun Minghui. Njih dvojica označeni su kao možda i najbolji defanzivci među domaćim igračima u CBA ligi.

Košarka u Kini je najpopularniji sport. Uložen je, kroz različite investicije, ogroman novac u razvoj ovog sporta, jedno vreme dovođeni su stranci za basnoslovne sume novca, ali je i pored svega CBA liga nedovoljno napredovala da bi proizvela košarkaše i reprezentativce visokog kvaliteta. Đorđević je najveća nada Kine za prolaz u drugu fazu, što bi bio veliki uspeh čak i u ovakvoj grupi. Viza za Pariz bila bi istinski džekpot.

Reprezentacija Kine: Kajl Anderson (krilo), Hu Mingsuan (plejmejker), Žao Đivei (bek), Žao Rui (bek), Žu Peng (krilo), Vang Želin (centar), Žu Ći (centar), Cui Jongsi (bek), Hu Đinću (centar), Žu Đunlong (krilo), Fu Hao (krilni centar), Žang Ženlin (krilo).

Prijateljske utakmice

25. jul: Kina – Slovenija 73:75

28. jul: Kina – Egipat 80:69

4. avgust: Kina – Zelenortska Ostrva 86:66

5. avgust: Kina – Italija 61:79

12. avgust: Kina – Nemačka 58:107

13. avgust: Kina – Novi Zeland 69:68

20. avgust: Kina – Srbija 64:87

PORTORIKO PRAVA MAČKA U DŽAKU

Tremont Voters (©FIBA Basketball)Tremont Voters (©FIBA Basketball)

Dva dana posle Kine sledi Portoriko (RTS, 20.00). Nekada su prve zvezde bili Karlos Arojo i Džej Džej Barea, danas takvog pojedinačnog kvaliteta u sastavu Portorika – nema! Povrede Hosea Alvarada i Đana Klavela ozbiljno su uzdrmale ovu karipsku selekciju, a selektor Nelson Kolon našao se u problemu jer će mnogo toga pasti na leđa Tremonta Votersa.

Doskorašnji saigrač Viktora Vembanjame u Parizu i povratnik u domaću košarku prvi je plejmejker, alfa i omega ekipe. Ume da bude opasan kada ga krene šut, Brazilu je u kvalifikacijama ubacio 29 poena, uključujući i šut za pobedu, dok je protiv SAD u zagrevanju za Mundobasket spakovao 17 poena i pet ukradenih lopti. Veliki problem nastaje kad njega nema na parketu, bez obzira da li je na klupi i odmara ili je prosto isključen od strane odbrane – nema ni igre Portorika. To se najbolje videlo u duelu sa Srbijom na parketu Beogradske arene gde je Voters bio potpuno skrajnut zbog čega su Orlovi imali vođstvo od preko 50 razlike.

Zato je Portoriko mačka u džaku. Izostanak individualnih karakteristika nije naročito ublažen bog zna kakvom timskom košarkom, zbog čega bi ovaj sastav lako mogao da bude eliminisan već u prvoj fazi. Niko ne kaže da garantovano hoće, ali je već skoro pa jasno da će duel Portorika i Kine odlučiti ko je drugi put za narednu rundu takmičenja. Dosta oscilacija u igri viđeno je kod sastava Nelsona Kolona, ali i pored toga ova ekipa ne odustaje od svoje ideje košarke, a to je nadigravanje sa protivnikom na poen više. Odnosno, na veliki broj koševa. To je deo koji je Portoriko pokupio pod uticajem američkog stila, praktično svi mogu da raspale sa distance i ako im se otvore dizne, neko bi mogao ozbiljno da strada. S tim da je previše “ali“ u jednačini.

Voters nema taj kvalitet u oba smera poput Alvarada, čiji izostanak mnogo boli sve u reprezentaciji. Baš kao i Klavelov pošto je imao odličnu sezonu u ukrajinskom Prometeju.

Srbija pobednik grupe - kvota 1,05

Srbija pobednik takmičenja - kvota 15,0

I u Beogradu smo videli da je Džordž Kondit od velikog značaja za Portoriko. Označen je kao broj dva u sastavu, odmah iza Kondita, zbog čega je odbrana Srbije veliki fokus stavila i na njega. Nije se snašao u dobro popunjenoj Areni, ali je imao po šest poena i skokova. Jedan od retkih igrača u timu koji ima evropsko iskustvo. Među njima je i Džon Holand, dobro poznato ime srpskim ljubiteljima košarke i naročito pristalicama Crvene zvezde. Holand nije imao naročitu sezonu u Zvezdi, bio je često u drugom planu, ali je svoje minute odrađivao korektno i sa velikom energijom, pogotovo u odbrani. To je njegovo glavno oružje i jasno je da će svako za koga on bude zadužen imati problem da dođe do lakih poena.

Pored Kondita, unutrašnju igru pomoći će Ajzea Pineiro i Ismael Romero, dok je Kristofer Ortiz bio jedan od glavnih igrača Portorika u kvalifikacijama. Braća Tompson takođe imaju određeni kvalitet, ali ništa zbog čega bi trebalo da se strepi. Alim Ford s vremena na vreme blesne i pokaže da je nekada bio NBA potencijal, u Beogradu je odigrao solidno mada to i nije bilo teško u onako lošem nastupu celog tima.

Portoriko je zemlja duge košarkaške tradicije, ali godinama ne uspeva da doraste očekivanjima i potencijalu. Poslednja četiri planetarna takmičenja završio je na 15. poziciji ili niže i odavno to nije ona ekipa koja je znala da pobedi i šampionsku Jugoslaviju.

Ostaje da se vidi da li će Kina ili Portoriko otići dalje, ili ćemo možda dobiti senzaciju u vidu poslednjeg rivala Srbije...

Reprezentacija Portorika: Džon Holand (krilo), Ajzea Pineiro (krilni centar), Džordž Kondit (centar), Džordan Hauard (plejmejker), Stiven Tompson (bek), Alim Ford (krilo), Džastin Rejes (krilo), Ismael Romero (centar), Kristofer Ortiz (krilni centar), Arnaldo Toro Barea (krilni centar), Tremont Voters (plejmejker), Itan Tompson (bek).

Pripremne utakmice

4. avgust: Portoriko – Dominikanska Republika 93:86

7. avgust: Portoriko – SAD 74:117

13. avgust: Portoriko – Italija 65:98

16. avgust: Portoriko – Srbija 75:110

19. avgust: Portoriko – Litvanija 80:93

20. avgust: Portoriko – Letonija 72:84

ZA JUŽNI SUDAN PLASMAN NA MUNDOBASKET JE USPEH

Venjen Gebrijel (©FIBA Basketball)Venjen Gebrijel (©FIBA Basketball)

Poslednji duel za Srbiju u grupnoj fazi zakazan je protiv najmlađe selekcije na turniru – Južnog Sudana (30. avgust, 10.00). Najmlađe u pogledu postojanja države, pošto je nezavisnost od Sudana dobio pre nešto više od 12 godina posle brutalnog građanskog rata.

Za ovaj sastav samo prisustvo na Mundobasketu je istorijski poduhvat, a eventualna pobeda u grupnoj fazi bila bi trešnjica na torti. O prolazu u drugu fazu da i ne govorimo... Za Južni Sudan ovo je već priča o Pepeljugi. Južni Sudan je pregazio konkurenciju u kvalifikacijama sa skorom 11-1, a dva puta je pobeđen i aktuelni osvajač Afrobasketa Tunis. Jedini poraz zabeležen je od Senegala i to sa tri poena razlike.

Možda i razlog zašto Južni Sudan gledamo na Mundobasketu je kapiten Nuni Omot. Radio je sve na parketu, tokom kvalifikacija beležio je 15,1 poen, na 43 odsto iz igre, uz 4,4 skoka. Najveća zvezda je ipak Venjen Gebrijel, koji je u Los Anđeles Lejkersima imao solidnu ulogu, te 5,5 poena i 4,2 uhvaćene lopte. Stigao je na poziv prvog čoveka Saveza i nekadašnjeg NBA asa Luola Denga, koji jeste predstavljao Veliku Britaniju ali nije zaboravio korene i deo zarade od 160.000.000 dolara preusmerio je u razvoj sudanske košarke. Pre nego što je postao predsednik Saveza, Deng je bio selektor Južnog Sudana i to vreme posvetio je pozivanju odbegle dece ove zemlje, raštrkane po celom svetu, da se odazove pozivu nacionalnog tima i tako pomogne dalji rast selekcije.

Gebrijel donosi ekipi visinu, iskustvo i atletiku koja tradicionalno krasi košarkaše poreklom sa afričkog kontinenta. Nije igrao kvalifikacije, jasno je, ali je njegovo prisustvo u timu od izuzetnog značaja. Njegov idealni partner biće Marijal Šajok. Nije imao sreće u Fenerbahčeu gde je zbog povreda odigrao samo 15 utakmica u Evroligi. To ga nije spreči da se vrati u NBA svet, tačnije Razvojnu ligu gde je potpisao za filijalu Boston Seltiksa. Njega je takođe Deng ubedio da postane igrač svoje matične zemlje, pošto je prošao mlađe kategorije Kanade zajedno sa Emanuelom Akotom.


Uz Gebrijela i Šajoka vezu sa najjačom ligom sveta ima Karlik Džons, inače član Čikago Bulsa i njihovom razvojnog tima. Džons nije dugo u Razvojnoj ligi, ali ima već ozbiljno iskustvo. Bio je MVP, najbolji strelac i član idealne petorke takmičenja u prošloj sezoni sa 20,3 poena, 7,3 asistencije i 5,4 skokova za gotovo 36 minuta na parketu!

Treneru Rojalu Ajviju, inače nekadašnjem NBA košarkašu sa gotovo 500 nastupa tokom decenijskog angažmana, od velikog značaja biće kapiten Kuani Kuani, te Deng Akut i Mareng Gatkut, koji su odigrali svih 12 utakmica u kvalifikacijama zajedno sa već pomenutim Omotom. Zanimljivo, Nuni Omot i Kuani Kuani mogli su da se predstave regionalnoj košarkaškoj publici, pošto su nastupali u ABA 2 ligi svojevremeno. Prvi u MZT, drugi u Osijeku.

Za Južni Sudan ovo će biti lepa prilika da se pokaže u najlepšem svetlu. Čak ni tri poraza ne bi obeshrabrila ovu ekipu, koja je prošla dug put da bi danas bila među 32 najbolje selekcije na planeti. Šta god da urade, biće uspeh.

Reprezentacija Južnog Sudana: Džunior Madut (bek), Nuni Omot (krilo), Karlik Džons (bek), Kaman Maluač (centar), Kuani Kuani (krilo), Marijal Šajok (bek/krilo), Deng Akut (centar), Majok Deng (krilni centar), Dut Kakuol (bek), Kok Bar (centar), Venjen Gebrijel (krilni centar), Sandej Dek (bek).

Pripremne utakmice

14. avgust: Južni Sudan – Brazil 75:85

16. avgust: Južni Sudan – Venecuela 80:61

17. avgust: Južni Sudan – Australija 67:88

20. avgust: Južni Sudan – Iran 77:71

22. avgust: Južni Sudan – Jordan 91:82

REČ-DVE O DVORANI ARANETA KOLOSEUM

Kultna dvorana u Kezon Sitiju mesto je nekih od najvećih sportskih događaja u istoriji. Najveći je svakako čuveni bokserski meč “Thrilla in Manila“, kako je nazvan treći sudar Muhameda Alija i Džoa Frejzera. Ovaj spektakl pratila je cela planeta putem malih ekrana, procenjuje se da je meč pogledalo preko milijardu ljudi! Uz još 50.000 srećnika koji su uspeli da se dočepaju karte za meč.

Za košarkašku publiku u nekadašnjoj Jugoslaviji najznačajniji je događaj iz oktobra 1978. godine, kada su Plavi postali šampioni sveta po drugi put! Dražen Praja Dalipagić, Dragan Kićanović, Zoran Moka Slavnić, Krešimir Ćosić, Peter Vilfan, Rajko Žižić, Andro Knego, Željko Jerkov, Branko Skroče, Ratko Radovanović, Duje Krstulović i Mirza Delibašić odveli su Jugoslaviju do svetskog trona posle deset pobeda i jednog od najdramatičnijih finala planetarnih takmičenja ikada zabeleženih. Sovjetski Savez pao je posle drame (82:81), a tandem Dalipagić – Kićanović ubacio je zbirno 38 poena!

Inače, Araneta Koloseum projektovan je davne 1952. godine po ideji Hesusa Amada Aranete, tajkuna koji je želeo da za života ostavi nešto veliko narodu. Bio je veliki poklonik sporta, ali i jedan od najbogatijih ljudi na Filipinima. Njegovi prsti prošli su svuda, od biznisa sa šećernom trskom, preko posedovanja sportskih timova, novina, rudnika, izdavačkih i građevinskih firmi. Ipak, prognan je 1973. godine.

Prvi zvanični meč u Araneti održan je 1960. godine, kada su se za titulu juniorskog šampiona sveta u boksu u velter kategoriji borili Filipinac Gabrijel Elord i Amerikanac Harold Gomez. U dvorani su tokom više od pola veka gostovale brojne svetske muzičke i sportske zvezde.


tagovi

košarkaška reprezentacija Kinekošarkaška reprezentacija PortorikaJužni SudanKajl AndersonAleksandar ĐorđevićMundobasket 2023Džon Holand

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara