Ko su prve zvezde sva 32 učesnika Mundobasketa

Vreme čitanja: 23min | čet. 24.08.23. | 15:54

Dončić, Edvards, Bogdanović, Giledžes Aleksander, Gober, ali i Tauns, Klarkson, Markanen, Tavares, Šengelija, Vučević… U narednih nekoliko nedelja gledaćemo zaista vrhunsku košarku

Broje se poslednji sati do početka dugo iščekivanog Svetskog prvenstva u košarci. Po 19. put će se pod okriljem FIBA, ovoga puta u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, najbolje svetske selekcije boriti za medalje, u igri su i mesta na Olimpijskim igrama u Parizu, individualna odličja za koja svaki igrač čuva posebno mesto u vitrinama. Okupile su se brojne zvezde svetske košarke, ali pojedine ipak sijaju sjajnije od drugih.

Svaka selekcija ima svog lidera, igrača kojeg sa posebnom pažnjom prati čitava nacija, od kojeg se najviše očekuje. Košarkaša od kojeg sve polazi i sa kojim se sve završava u igri državnog tima. Uglavnom su to najkvalitetnijij pojedinci, sa najdužim rezimeima, najviše uspeha, medalja, titula i pehara u koferu. Negde su to ipak najiskusniji, igrači koji su najviše prošli u dresu sa državnim grbom, a negde mlade nade od kojih se već mnogo očekuje.

Izabrane vesti

Zato vam u nastavku predstavljamo prve zvezde iz 32 selekcije koje će se u nešto više od naredne dve nedelje boriti za večnu slavu na planeternoj smotri. Košarkaše koji su prvi kandidati da ponesu titulu heroja svoje nacije. Medalja će svima koji je osvoje doneti posebni status u njihovoj zemlji, ali predvodniku generacije će ipak malo teže stajati oko vrata.

GRUPA A

Angola

Bruno Fernando (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Angola je pred ovaj Mundobasket podmladila tim, ali lider i dalje ostaje isti. Bruno Fernando, NBA igrač i član Atlante Hoks biće lider ekipe. To je bio i na kvalifkikacijama za Mundobasket. Odigrao je tri utakmice i to tri najbitnije kada je u proseku ubacivao 11,3 poena uz 6,3 skoka. U pitanju je momak koji je prošao kroz sve mlađe reprezentativne selekcije Angole, debitovao je za senior još 2016. godine, a od 2019. je u NBA ligi. Nosio je dres Atlante, Bostona i Hjustona. Krase ga izvanredne fizičke predispozicije, dugačke ruke i velika eksplozivnost.

Reprezentacija Angole: Eduardo Fransisko, Žerson Domingos, Dimitri Makonda, Žerson Konsalves, Čilde Dundao, Žinson Bango, Leonel Paulo, Žoao Fernandes, Bruno Fernando, Silvio De Sousa, Kevin Kokila

Dominikanska Republika

Karl Entoni-Tauns (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Ovde dileme nema. Karl Entoni-Tauns je ubedljivo najveće ime u reprezentaciji Dominikane, a samim tim ubedljivo najbolji igrač. Ko barem malo prati dešavanja u NBA ligi, zna za ovog momka koji je i u NBA jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. Od 2015. godine nosi dres Minesote koja ga je odabrala kao prvog pika. Od tada je dominantan što pokazuje činjenica da je bio tri puta Ol-star, bio je i najbolji ruki godine, a sada posle 10 godina se vraća u nacionalni tim Dominikane koja se nada da bi sa njim mogla da napravi iskorak i prođe u narednu rundu takmičenja.

Kvota u Mozzartu da će Tauns biti najbolji skakač Svetskog prvensta - 10,0

Reprezentacija Dominikanske republike: Viktor Liz, Eloj Vargas, Gelvis Solano, Andres Felis, Angel Delgado, Đerardo Suero, Žean Montero, Rigoberto Medeosa, Li Džej Figuero, Antonio Pena, Lester Kuinones, Karl Entoni-Tauns.

Filipini

Džordan Klarkson (bek)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Iz godine u godinu popularnost košarke na Filipinima je u porastu, a sada će pokušati da naprave čudo, a za tako nešto im je potrebno američko pojačanje. Odluka je pala na dobro poznatog Džordana Klarskona koji je naturalizovan. Bek koji već skoro punu deceniju igra u NBA ligi. Prvo u Los Anđeles Lejkersima, potom je proveo sezonu u Klivlendu, a od 2019. godine je jedan od najboljih igrača Jute. U reprezentaciji Filipina biće alfa i omega. Debitovao je na kvalifikacijama i na dve utakmice je pokazao kvalitet. U proseku je ubacivao 25 poena.

Kvota u Mozzartu da će Klarkson biti najbolji strelac Svetskog prvenstva - 12,0

Reprezentacija Filipina: Rhenz Abando, Džapet Aguilar, Džastin Bronli, Džordan Klarkson, Aj Edu, Poj Eram, Ćune Mar Fajardo, Džordan Heding, Ange Komane, Džejmi Malonzo, Kris Njusom, Kelvin Oftana, Bobi Rej Parks, Si Džej Peres, Rodžer Pagoj, Dvajt Ramos, Kifer Ravena, Tirdi Ravena, Kai Soto, Karl Tomajo, Skoti Tompson.

Italija

Simone Fontekio (krilo)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Sjajni šuter će i ove godine predvoditi sastav Italije. Fontekio dolazi u nacionalni tim Italije posle prve sezone u NBA ligi gde nije imao minutažu koju je možda očekivalo u dresu Jute Džez, ali nema dileme da će i ovog leta dosta zavisiti od njega u timu trenera Đanmarka Poceka. Uostalom on je na Olimpijskim igrama u Tokiju predvodio Italiju do četvrtfinala sa prosekom od 19,3 poena, a i na prošlom Evrobasketu je bio najbolji strelac sa 19,4 poena, uz pomalo nestvaran procenat za tri poena (45,1%).

Reprezentacija Italije: Luiđi Datome, Muhmet Diouf, Simone Fontekio, Nikolo Meli, Alesandro Pajola, Akile Polonara, Pabriele Procida, Đanpaulo Rici, Luka Severini, Mateo Spagnolo, Marko Spisu, Stefano Tonut.

GRUPA B

Južni Sudan

Venjen Gebrijel (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Najveća nepoznanica na čitavom turniru je definitivno Južni Sudan. Reprezentacija koja će da debituje na Mundobasketu je samom tom činjenicom napravila neverovatan uspeh, ali je zato vrlo teško proceniti ko je najbolji igrač. Odluka pada na Venjena Gebrijela. Momak koji će se tek sada priključiti nacionalnom timu posle intervencije predsednika saveza Luol Denga. U pitanju je igrač koji može da igra na obe pozicije u reketu, a sa pristojnim NBA iskustvom koje je sticao u dresu Kingsa, Blejzersa, Pelikana, Netsa, Klipersa i Lejkersa će biti od velike pomoći Južnom Sudanu.

Reprezentacija Južnog Sudana: Žunior Madur, Nuni Omot, Karlik Džons, Emanuel Akot, Mareng Gatkot, Mangok Metiang, Kauni Kauni, Metiang Muo, Deng Dut, Marial Šajok, Denk Akuot, Majok Deng, Peter Jok, Kaman Maluak, Koh Bar, Gob Gabriel, Venjen Gabrijel, Sandej Deh.

Srbija

Bogdan Bogdanović (bek)

Možda nema Nikole Jokića ili Vasilija Micića, ali Srbija ipak ima lidera. To je bez ikakve dileme Bogdan Bogdanović, momak koji je bio najbolji srpski igrač i kada Orlovi igraju u punom sastavu. Najbolji strelac Mundobasketa iz 2019. godine je spreman da nastavi da teroriše protivničke odbrane i sada na Filipinima. O šutu Bogdana Bogdanovića ne treba trošiti reči, vrlo verovatno najbolji strelac Srbije stiže na šampionat potpuno zdrav i spreman da pokuša da povede Srbiju do borbe za medalju.

Kvota u Mozzartu da će Bogdanović biti najbolji strelac Svetskog prvenstva - 9,00

Reprezentacija Srbije: Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dorbić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić.

Kina

Kajl Anderson (krilo)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Kada je Saša Đorđević došao na klupu Kine, jasno je bilo da će pokušati da razdrma tim, a dolaskom Kajla Andersona je to definitivno učinio. Teško je proceniti ko je najbolji igrač Kine, ali Anderson definitivno ima najveće iskustvo. Punih devet godina igra u NBA ligi, a tokom ovog leta je debitovao za reprezentaciju i odmah pronašao svoje mesto u startnoj postavi, a kako je vreme odmicalo tako je imao i sve veću slobodu na parketu. Kako god bude bilo, na Filipinima ko bude igrao protiv Kine svakako će posebnu pažnju obratiti na trenutnog člana Minesote koji može da igra na pozicijama krila i krilnog centra u zavisnosti od situacije.

Reprezentacija Kine: Žao Jivei, Žang Ženlin, Fu Hao, Čeng Šuaipeng, Sun Minghui, Žu Junlong, Hu Jinkuiu, Žou Peng, Žao Rui, Hu Minghuan, Du Runvang, Fang Šuo, Cui Jonghi, Vang Želin, Žou Kui, Kajl Anderson.

Portoriko

Tremont Voters (plejmejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Da je tu Hose Alvarado, verovatno bismo njega apostrofirali kao najboljeg igrača, ali Portoriko stiže oslabljen, a u takvom sastavu udarna igla je bez ikakve dileme Tremont Voters. Brzonogi plejmejker ima najviše loptu u rukama, a uz to i najviše šutira. Svojevremeno je igrao u NBA ligi, a od prošle sezone je u Evropi, tačnije Francuskoj gde je igrao za Metropolitan. Tokom priprema Portoriko nije pokazao previše, ali Voters je umeo da uđe u seriju poena, a ako neko od protivnika ne bude pazio, slično bi moglo da im se dogodi i na Mundobasketu.

Reprezentacija Portorika: Džordž Kondit, Alem Fort, Džon Holand, Džordan Hauard, Kristofer Ortiz, Timajh Parker, Isaija Pineiro, Dćastin Rejes, Ismael Romero, Stiven Tompson, Itan Tompson, Arnaldo Toro, Tremond Voters, Filip Viler.

GRUPA C

SAD

Entoni Edvards (bek)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Jedan je od igrača sa najtežom životnom pričom. Odrastao je bez oca, dok su mu majka i baka preminule u roku od osam meseci kada je imao 14 godina. Posle tih traumatičnih događaja, stariji brat preuzeo je starateljstvo nad Entonijem. Nakon samo jedne sezone na Univerzitetu Džordžija usledio je izlazak na NBA draft. Edvardsa su 2020. izabrali Minesota Timbervulvsi kao prvog pika.

Do sada je odigrao tri sezone u najjačoj ligi sveta, i u svakoj sledećoj bio je sve efikasniji. Prethodna mu je bila i najbolja do sada, sa prosekom od 24,6 poena po utakmici za oko 36 minuta, čime je nosio svoj tim do plej-ofa. Biće 22-godišnji bek jedna od najvećih zvezda predstojećeg Mundobasketa. Takmičenje na Filipinima biće prvo veliki reprezentativno za Edvardsa, a jasno je da će baš on biti najjači adut Jenkija u borbi za povratak na svetski tron.

Kvota u Mozzartu da će Edvards biti MVP Svetskog prvenstva - 6,00

Reprezentacija SAD: Bobi Portis, Džoš Hart, Kameron Džonson, Mikal Bridžis, Džejlen Branson, Brendon Ingram, Ostin Rivs, Džaren Džekson, Tajris Halibarton, Voker Kesler, Entoni Edvards, Paolo Bankero.

Grčka

Tomas Vokap (plemejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Pre samo tridesetak dana objavljeno je da će Grčka i ove godine imati naturalizovanog igrača u ekipi. Nakon Tajlera Dorsija na Evrobasketu prošle godine, prvi plejmejker Helena ove godine biće 31-godišnji Tomas Vokap. Nekadašnji student Univerziteta Stiven F. Ostin i igrač Ludvigzburga i Žalgirisa proveo je prethodne dve sezone u Olimpijakosu, a u nedostatku Janisa Adetokunba i Kostasa Slukasa biće glavni igrač evropske selekcije.

Vokap je prošle sezone u Evroligi odigrao 41 utakmicu s prosekom od 7,3 poena po utakmici i 5,6 asistencija za oko 23 minuta. Pored toga što sjajno razigrava saigrače, Vokapov glavni kvalitet u igri jesu izvrsne defanzivne sposobnosti. O tome svedoči i podatak da je najbolji kradljivac lopti u najjačem evropskom klupskom takmičenju za prethodnu sezonu.

Kvota u Mozzartu da će Vokap biti najbolji asistent Svetskog prvenstva - 15,0

Reprezentacija Grčke: Kostas Papanikolau, Tanasis Adetokunbo, Tomas Vokap, Janulis Larencakis, Joanis Papapetru, Lefteris Bohoridis, Konstantinos Mitoglu, Jogos Papajanis, Mihalis Luncis, Dimitrios Moraitis, Emanuil Hacidakis, Nikos Rogvakopulos.

Novi Zeland

Ajzak Fotu (krilno centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Najboljem igraču selekcije iz Okeanije majka je Engleskinja, a otac sa Tonge. Kada je Ajzak imao sedam godina s porodicom se preselio iz Severnog Jorkšira na Novi Zeland, a još je 2011. počeo da nastupa za popularne Tol Blekse. Biće ovo Fotuov treći nastup na Mundobasketu, nakon što je učestvovao 2014. i 2019. Tridesetogodišnji igrač visok 203 centimetra pokriva pozicije krila i krilnog centra.

Fotu je nakon igranja u NCAA ligi za Univerzitet Havai sedam sezona bio član nekolicine evropskih klubova: Saragose, Manrese, Ulma, Treviza i Venecije. U Evrokupu je prosečno postizao 9,3 poena po utakmici, a od 2021. nastupa u Japanskoj Ucunomiji Breks. Na prošlom Svetskom prvenstvu u Kini imao je 18,4 poena po meču, ali to nije bilo dovoljno Novozelanđanima za prolaz u drugu rundu takmičenja.

Reprezentacija Novog Zelanda: Ajzak Fotu, Dan Fotu, Jani Vecel, Flin Kameron, Fin Dilejni, Hajrum Heris, Ajzea Leafa, Džordan Ngatai, Valter Braun, Tohi Smit Milner, Tejlor Brit, Sem Timins, Ruben Te Rangi, Šej Ili.

Jordan

Rondi Holis Džeferson (krilo/krilni centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Momak rođen u Pensilvaniji pre samo dva meseca dobio je jordansko državljanstvo i ubedljivo je najpoznatije ime u rosteru azijske selekcije. Navikao je Jordan da uvek kada učestvuje na Mundobasketu poziciju prvog plejmejekera pokriva naturalizovani igrač. Nakon Rašima Rajta 2010. i Dara Takera 2019. red je došao na krilnog košarkaša 28-godišnjeg Rondija Holis Džefersona.

Amerikanca su na NBA draftu 2015. izabrali Portland Trejl Blejzersi kao 23. pika. Odmah je trejdovan u Bruklin, a u Netsima je proveo četiri godine. Najbolju sezona u karijeri bila mu je 2017/18 kada je imao prosek od 14 poena po utakmici u najjačoj ligi sveta. Nakon kratkih epizoda u Torontu i Portlandu otisnuo se u Evropu 2021. godine, gde je proveo jednu sezonu u Bešiktašu. Kasnije je otišao u Južnu Koreju, pa na Filipine, gde je u aprilu osvojio titulu prvaka države sa klubom TNT Tropang Giga. Od juna nastupa za portorikanski Atletikos de San Herman.

Reprezentacija Jordana: Zaid Abas, Ahmad Alhamaršeh, Mohamad Husein, Malek Kanan, Ahmad Al Dvairi, Sami Bzai, Amin Abu Havas, Roni Holis Džeferson, Zejn Alnadždavi, Fredi Ibrahim, Hašem Abas, Ahmad Hamuri.

GRUPA D

Litvanija

Jonas Valančijunas (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Kada je krajem juna postalo jasno da će baltički košarkaški gigant biti oslabljen neigranjem centra Sakramento Kingsa Domantasa Sabonisa shvatio je Jonas Valančijunas da će sav teret pasti na njegova leđa. Neće pomoći stasitom Litvancu na predstojećem Mundobasketu ni izostanak važnih saigrača poput Marijusa Grigonisa, Lukasa Lekavičijusa, Edgarasa Ulanovasa i Rokasa Giedraitisa.

Koliko god da su oslabljeni i nisu među favoritima za osvajanje neke od medalja, celokupna litvanska sportska javnost uvek polaže velike nade u svoj državni tim. Kao kapiten povešće svoju ekipu na Filipine centar Nju Orleans Pelikansa, s željom da odvede Zelene do mesta na pobedničkom podijumu, na kom nisu bili od srebra na Evrobasketu 2015. Fantastičan podatak koji govori o Jonasovoj posvećenosti dresu s državnim grbom kaže da će mu ovo biti čak 11. veliko takmičenje u karijeri i da nije propustio niti jedno od debija na Evrobasketu 2011.

Kvota u Mozzartu da će Valančijunas biti najbolji skakač Svetskog prvenstva - 8,00

Reprezentacija Litvanije: Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžijus, Donatas Motiejunas, Jonas Valančijunas, Gabrijelijus Maldunas, Vaidas Karinijauskas, Tomas Dimša, Margiris Normantas, Tadas Sedekerskis, Ignas Brazdeikis, Dejvidas Sirvidis, Rokas Jukubaitis.

Crna Gora

Nikola Vučević (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Dugogodišnja prva zvezda crnogorskog državnog tima Nikola Vučević (33), već 12 sezona nastupa u NBA ligi. Dva puta bio je Ol star igrač (2019. i 2021) u vreme kada je igrao za Orlando Medžik. Imao je prosek od 24,5 poena po utakmici u najboljoj sezoni u karijeri 2020/21, a prethodne dve godine proveo je u Čikago Bulsima.

U dresu reprezentacije do sada je učestvovao na četiri velika takmičenja: Evrobasketu 2011, 2013, 2017. i Mundobasketu 2019. Na prošlom Svetskom prvenstvu imao je 14,6 poena po utakmici, ali i pored toga najmanja zemlja učesnica Mundobasketa (do Zelenortskih Ostrva ove godine) tada se nije kvalifikovala među 16 najboljih na planeti.

Kvota u Mozzartu da će Vučević biti najbolji skakač Svetskog prvenstva - 11,0

Reprezentacija Crne Gore: Nikola Ivanović, Igor Drobnjak, Petar Popović, Vladimir Mihailović, Dino Radončić, Andrija Slavković, Aleksa Ilić, Nemanja Radović, Bojan Dubljević, Marko Simonović, Kendrik Peri, Nikola Vučević.

Meksiko

Fransisko Kruz (bek)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Popularni Pako (34) jedini je meksički reprezentativac koji nastupa u Evropi. Prethodnih osam godina proveo je na Starom kontinentu igrajući za Rigu, Fuenlabradu, Lijetuvos Ritas, Afjon, Tofaš i Manisu. Prethodno je četiri sezone studirao na Univerzitetima Vestern Nebraska i Vajoming, a nakon što nije biran na NBA draftu 2012. pružao je dobre partije u klubovima iz domovine i Argentine.

Meksikancima će ovo biti treće učešće na Svetskim prvenstvima, nakon 1974. i 2014. Kruz je bio deo tima i u Španiji pre devet godina, a sa prosekom od 12,2 poena po utakmici, bio je drugi strelac ekipe nakon neprikosnovenog Gustava Ajona. Sada je Pako lider latinoameričke selekcije i bez dileme najbolji šuter kog Meksiko ima.

Reprezentacija Meksika: Pol Stol, Horhe Gutijerez, Fransisko Kruz, Viktor Valdes, Viktor Alvarez, Moises Andrijasi, Irvin Avalos, Danijel Amigo, Horhe Kamačo, Juan Kamargo, Gael Bonilja, Fransisko Kruz, Džonatan Mačado, Hose Estrada, Alehandro Rejna, Huan Rejna, Ivan Montano, Gabrijel Điron, Esteban Roačo, Orlando Mendez, Fabijan Džejms, Džošua Ibara, Izrael Gutijerez, Ektor Ernandez.

Egipat

Asem Marei (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Nakon studija na Minesota Stejtu od 2011. do 2015. egipatski centar visok 206 centimetara nije biran na NBA draftu, pa je odmah odlučio da angažman potraži u Evropi. Najpre je nastupao za Šijauljaj iz Litvanije, a zatim je igrao u Bajrojtu iz Nemačke i Karšijaki iz Turske. Upravo je u klubu iz Izmira imao najbolju sezonu u karijeri 2018/19 kada je bio MVP regularnog dela sezone u turskoj ligi sa prosekom od 17,4 poena po utakmici i 9,6 skokova.

Nakon solidnih partija u francuskom Bulonj Metropolitanu i kratke epizode u Galatasaraju, Marei se preselio u Aziju, gde je prethodne dve sezone proveo u južnokorejskom Čangvonu. Bio je 31-godišnjak verovatno i najvažniji šraf svoje reprezentacije u kvalifikacijama za Mundobasket, sa prosekom od 12,6 poena po meču, čime je pogurao Egipat do prvog plasmana na Mundobasket nakon devet godina.

Reprezentacija Egipta: Asem Marei, Patrik Gardner, Omar Orabi, Amr Zahran, Karim Hatem Elgizavi, Ehab Amin, Omar Hešam, Valid Abdelgavad, Jusef Abušuša, Anas Mahmud, Adam Musa, Amr Elgendi.

GRUPA E

Nemačka

Denis Šruder (plejmejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Nasledio je Šruder velikog Dirka Novickog na poziciji lidera nemačke reprezentacije, stavio kapitensku traku i poveo prošle godine Pancere ka velikom uspehu na Evrobasketu, bronzanoj medalji. Nemci imaju ozbiljnu reprezentaciju i među glavnim kandidatima su da se ponovo okite odličjem, a nema sumnje da će mnogo zavisiti baš od novopečenog plejmejkera Toronto Reptorsa. I u NBA okvirima je ozbiljno ime, stigao je kod Darka Rajakovića da zameni Freda Vanvlita. Iza sebe ima deceniju u najjačoj konkurenciji na planeti, 688 nastupa u ligaškom delu sezone uz prosek od 14 poena, ali i 68 plej-of mečeva, uz prosek od 11,9 poena. Uvek je posebno motivisan u dresu sa državnim grbom, pa nema sumnje da će u njegovim partijama uživati ljubitelji košarke sa svih krajeva sveta.

Kvota u Mozzartu da će Šruder biti najbolji asistent Svetskog prvenstva - 10,0

Reprezentacija Nemačke: Isak Bonga, Franc Vagner, Nils Gifaj, Justus Holac, Moric Vagner, Dejvid Kramer, Johanes Fojtman, Maodo Lo, Andreas OBst, Denis Šruder, Danijel Tajs, Johanes Timan

Finska

Lauri Markanen (krilo/krilni centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Nije košarkaš Jute samo prva zvezda Finske, već i jedna od najvećih na Mundobasketu. Redovno zatrpava protivničke mreže u bojama državnog tima, a počeo je i NBA da ostavlja ozbiljan trag. Prošle sezone je proglašen za igrača koji je najviše napredovao u NBA, upisao i svoj prvi Ol-star nastup i to kao starter. S ozbirom da je prošlog leta prosečno postizao 27,9 poena na Evrobasketu, a onda dodatno napredovao, kakva nas eksplozija čeka na Svetskom prvenstvu? Markanen je verovatno prvi favorit za titulu najboljeg strelca planetarne smotre i nikome neće biti lako protiv Finaca zbog njega.

Kvota u Mozzartu da će Markanen biti najbolji strelac Svetskog prvenstva - 10,0

Reprezentacija Finske: Miro Litl, Aleks Marfi, Sasu Salin, Olivije Enkamua, Hanri Kantonen, Mikael Jantunen, Elijasn Valtonen, Aleksander Madsen, Edon Mašuni, Lauri Markanen, Džejkob Grendison, Ilari Sepala

Australija

Džoš Gidi (plejmejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Najmlađi je član Bumersa, jedan od glavnih kandidata da osvoji nagradu Zvezda u usponu, ali i pored toga - Džoš Gidi je prva zvezda Australije ovog leta. Sa samo 19 godina upisao je prvi tripl-dabl u NBA, postao najmlađi u istoriji kojem je to pošlo za rukom, a uspeo je da stane rame uz rame i sa legendarnim Oskarom Robertsonom kao prvi sa tri vezana tripl-dabla u najjačoj ligi sveta od 1961. godine. Uz Šaja Gildžus Aleksandera je jedan od ključnih igrača Oklahome, a odigrao je tek dve sezone u NBA (15,9 poena, 7,8 asistencija, 6,3 skoka). Izuzetno talentovan košarkaš, koji se već ozbiljno dokazao na najvišem nivou. Zato je u ovom trenutku ispred igrača poput veterana Petija Milsa i Džoa Inglsa, Dantea Egzuma, Matisa Tajbula...

Kvota u Mozzartu da će Gidi biti najbolji asistent Svetskog prvenstva - 8,00

Reprezentacija Australije: Ksaviejr Kuks, Dajson Denijels, Dante Egzum, Džoš Gidi, Kris Goulding, Džoš Grin, Džo Ingls, Nik Kej, Peti Mils, Duop Rit, Matis Tajbul, Džek Vajt

Japan

Juta Vatanabe (krilo/bek)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Druga zvezda japanske košarke posle Ruija Hačimure, ali krilo Lejkersa ovoga puta nije sa državnim timom, pa će Vatanabe na Svetskom prvenstvu biti alfa i omega među Samurajima. Od 2018. je u NBA, pre toga je bio zapažen na Džordž Vašington koledžu, ali mu to nije pomoglo da bude draftovan. Ipak, dobio je priliku. Vrlo je dobar defanzivac, ali mu je šut glavno oružje. Koliko Japanci veruju u njega dokazuje i podatak da ga je tamošnji Tajms nazvao "Izabranim" još dok je bio tinejdžer. Uspeo je da izbori za mesto pod NBA suncem, a sada će imati idealnu priliku da opravda poverenje nacije. A posle će se sa Finiks Sansima bortii i za titulu u NBA.

Reprezentacija Japana: Juki Togaši, Juki Kavamura, Makoto Hijeđima, Juta Vatanabe, Judaj Baba, Judaj Nišida, Džoš Hokinson, Kejsei Tominaga, Šuta Hara, Sojkiro Inoue, Hiratoki Joši, Koja Kavamata

GRUPA F

Slovenija

Luka Dončić (plejmejker/bek)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Najveći košarkaš u istoriji Slovenije, već sada jedan od najboljih Evropljana svih vremena. Čudo prirode, igrač koji se rađa jednom u 50 godina. Sve su to epiteti kojima je opisivan Luka Dončić, a ima ih još mnogo i svi su u superlativima. Zaista je neverovatno šta as Dalas Maveriksa radi, kako naš narod voli da kaže, Luka se igra košarke. I uvek je spreman da pomogne državnom timu, sam je rekao da je razočarao naciju na Evropskom prvenstvu (osmina finala) i da će učiniti sve da se iskupi. Došla je i ta prilika. Hodajući tripl-dabl koji, čini se, svakom rivalu može da ubaci koliko poželi poena. Verovatno i najveća zvezda predstojećeg šampionata u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Kada je "razočarao", beležio je 26 poena, 7,7 skokova i 6,6 asistencija. Nije imao ni uspešnu sezonu u Dalas, pa sve ukazuje da nas čeka neko novo čudo u njegovoj režiji ovog leta.

Kvota u Mozzartu da će Dončić biti MVP Svetskog prvenstva - 20,0

Reprezentacija Slovenije: Žiga Samar, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Majk Tobi, Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Bine Prepelič, Gregor Glas, Jokib Čebašek, Luka Dončić

Zelenortska Ostrva

Valter Tavares (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Najdominantniji centar evropske košarke, verovatno i najdominantniji igrač. Svaka čast svim prvotimcima Real Madrida, ali da nije bilo Valtera Tavaresa pre nekoliko meseci, ne bi se makli od četvrtfinala Evrolige. Gorostas koji je izrastao u noćnu moru protivnika na najvišem nivou na Starom kontinentu, višestruki osvajač nagrade za najboljeg defanzivca godine u elitnom takmičenju. A uz sve to, popravio je značajno i igru pod protivničkim obručem, te se pretvorio u pravu napast. Zelenortska Ostrva polažu sve nade u svog diva, ali nema Tavares nikakav pritisak nacije, jer ju je već obradovao istorijskim plasmanom na Mundobasket. Sada njemu i njegovim zemljacima slede makar tri meča uživanja, mada nema sumnje da će Zelenortska Ostrva, predvođena centrom madridskog Reala, svima pokušati da pomrse račune.

Kvota u Mozzartu da će Tavares biti najbolji skakač Svetskog prvenstva - 8,00

Reprezentacija Zelenortskih ostrva: Patrik Mendes, Anim Delgado, Šejne Da Rosa, Ivan Almeida, Fidel Mendonka, Anderson Koreja, Đoel Almeida, Keneti Mendes, Amarilson Lopes, Vil Tavares, Kevin Koronel, Keven Gomes, Patrik Spenser, Žoao Gomes, Valter Tavares

Gruzija

Tornike Šengelija (krilni centar/centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Kapiten i istinski vođa ove gruzijske generacije. Imao je veliki peh minulog leta, kada zbog povrede ramena nije mogao da pomogne saigračima na Evropskom prvestvu i to u svojoj zemlji. Zato će sada Toko Šengelija biti dodatno motivisan da sa Gruzijom napravi nešto posebno. Okrnjile su ga povrede prethodnih godina, ali sa njegovom snagom malo ko može da izađe na kraj u evropskoj košarci. Tu su još upornost, veština, znanje, iskustvo kao vrline prve zvezde gruzijskog tima, koji ima lepe šanse da uđe među 16 najboljih na svetu. Učiniće sve bivši igrač Valensije, Baskonije i moskovskog CSKA, trenutno član Virtusa iz Bolonje, da nacija bude ponosna. U klupskoj košarci se dokazao na međunarodnoj sceni osvajanjem Evrokupa (dva puta), VTB i ACB lige, sada je vreme da produbi trag i u državnom timu.

Reprezentacija Gruzije: Rati Andronikašvili, Sandro Mamukelašvili, Kahabe Jintčaradze, Luka Liklikadze, Giorgi Cintcadze, Gjorgi Šermanidi, Duda Sanadze, Gjorgi Turdziladze, Miheil Berišvili, Tornike Šengelija, Tadus Mekfaden, Goga Bitadze

Venecuela

Majkl Karera (krilo/krilni centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Nije bilo jednostavno odabrati prvu zvezdu Venecuele, ali odlučili smo se za košarkaša Estudijantesa Majkla Kareru. Istinski globtroter, koji i danas igra na visokom nivou. Dominirao je prošle sezone u dresu Ljeide u drugoj španskoj ligi, pa je završio u Gran Kanariji, te je osvojio i Evrokup. Okušao se kratko i preko bare, nastupao za filijalu Oklahome u Razvojnoj ligi, a na Starom kontinentu je branio i boje Avtodora, Bamberga i Hamburga. Venecuela će se najpre oslanjati na iskustvo i čvrstu odbranu, ali bi Karera mogao da bude pravi motor ove ekipe.

Reprezentacija Venecuele: Majkl Karera, Luis Kariljo, Pedru Ćurio, Anjel Sisneros, Nestor Klmenares, David Kubiljan, Vindi Graterol, Hejsler Žuilen, Andres Marero, Edgar Martinez, Hose Mataeran, Enrike Medina, Antoni Perez, Franžer Pirela, Fabricio Puljati, Migel Ruiz, Johaner Sifontes, Garli Soho, Kander Urbina, Gregori Vargas, Jornan Zamora

GRUPA G

Iran

Hamed Hadadi (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Sam plasman na četvrti uzastopni Mundobasket je velika stvar za Iran, ovo će verovatno biti poslednji turnir za najboljeg igrača ove zemlje svih vremena – Hamada Hadadija. Iranski veteran, prvi igrač svoje zemlje u NBA ligi u reprezentaciji nastupa skoro dve decenije i vremenom je izrastao u istinsku legendu i vođu tima. I dalje ima taj status, bez obzira na pozne igračke godine (38), zbog čega je jedan od najvažnijih ljudi u razvoju nacionalne selekcije. Bio je jedno vreme pod upitnikom za ovogodišnji Mundobasket zbog povrede, međutim Hadadi nije želeo da ostavi saigrače na cedilu, već će biti tu da im pomogne da zabeleže makar jednu pobedu u grupi.

Reprezentacija Irana: Hamed Hadadi, Arslan Kazemi, Behnam Jahčali, Sina Vahedi, Navid Rezaejfar, Sadžad Mašajehi, Mohamad Amini, Hasan Ali Akbari, Mejsam Mirzaei, Džalal Agamiri, Matin Agažanpur, Peter Grigorijan.

Španija

Vili Ernangomez (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Braća Ernangomez zablistala su na prošlogodišnjem Evrobasketu i pokazali su se kao dobra zamena za braću Gasol. Vili je Evropsko prvenstvo završio kao MVP posle odličnih izdanja sa prosekom od 17,2 poena i 6,9 skokova, što mu nije mnogo pomoglo na klupskom planu. Produžio je ostanak u Nju Orleansu na još jednu sezonu, ali se nije naročito naigrao – svega 38 utakmica uz 12 minuta na terenu. Odlučio je da ovog leta preseče i vrati se u Evropu gde je potpisao za Barselonu, iako je dete Real Madrida! Navukao je bes navijača, ali ga nacija i dalje obožava, te od njega očekuje da ponovi igre sa Evrobasketa. Videćemo samo može li Ernangomez ponovo da se istakne u izostanku Lorenza Brauna sa kojim je odlično sarađivao na Evrobasketu, te Rikija Rubija.

Reprezentacija Španije: Alberto Dijaz, Serhio Ljulj, Huan Nunjez, Dario Brizuela, Rudi Fernandez, Aleks Abrines, Viktor Klaver, Đoel Para, Huančo Ernangomez, Vili Ernangomez, Santi Aldama, Usman Garuba.

Obala Slonovače

Solo Dijabate (bek)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Obala Slonovače imala je na inicijalnom spisku nekoliko dobro poznatih imena poput Moa Bambe, Metjua Kostela i Aleksa Pojtresa. Ipak, ubrzo je postalo jasno da niko od njih neće biti među konačnih dvanaest, zbog čega je epitet zvezde tima pripao još jednom veteranu sa liste. Nekada se takmičio u Francuskoj, ABA ligi i Kini, danas Dijabate za hleb zarađuje igrajući za Luandu u Angoli. Sa reprezentacijom osvojio je dva srebra na Afrobasketu 2009. i 2021. godine, što su najveći uspesi ove selekcije novijeg doba. Dijabate je veran i odan svojoj reprezentaciji, uvek joj se odazivao na poziv i bio njen nosilac. Uprkos jakoj grupi, Dijabate je pred sam turnir izjavio da mu je glavni cilj da Obala Slonovače sa druge pozicije ode dalje u drugu fazu.

Reprezentacija Obale Slonovače: Sulejman Dijabate, Asemijan Mulare, Bazumana Kone, Nisre Zuzua, Maksens Dadije, Majk Fofana, Čarls Abuo, Žan Filip Dali, Sedrik Ba, Vefesa Fofana, Amadu Sidibe, Patrik Tape.

Brazil

Marselinjo Uertas (plejmejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Bilo je asova koji su reprezentativnu košarku na velikim takmičenjima igrali i sa 40 godina, ali malo ko je izgledao tako dobro na parketu kao Marselinjo Uertas. Sinonim za odanost reprezentaciji, lider koji svojim primerom tera druge da budu bolji, veteran koji ni sa 40 leta ne dopušta da neko bude ispred njega, bolji od njega. Svoje telo drži u top formi, zbog čega je i dalje relevantan faktor u evropskoj i pogotovo španskoj košarci gde nastupa godinama. Jedan od članova sjajne bekovske linije u kojoj su još Raul Neto, Jago dos Santos i Vitor Benite, Marselinjo svojim iskustvom garant je kvaliteta kojim Brazil želi da ode do druge faze, a onda i do četvrtfinala. Delio je svojevremeno parket sa asovima poput Leandra Barbose, Marselinja Mašada i Tijaga Splitera, na kraju je ostao samo on da brani boje Brazila. On je kao vino, što je stariji, to izgleda bolje.

Reprezentacija Brazila: Marselinjo Uertas, Jago dos Santos, Raul Neto, Žoržinjo de Paula, Vitor Benite, Giljerme Santos, Leonardo Mejndl, Lukas Dijas, Bruno Kaboklo, Tim Soares, Felipe, Kristijano Felisio.

GRUPA H

Kanada

Šaj Gildžes Aleksander (plejmejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Plejmejker Ol-star kalibra predvodiće opasne Kanađane na putu ka prvoj svetskoj medalji. U Oklahomi je toliko puta dokazao da ga je nemoguće čuvati, jer ima zastrašujući prvi korak kojim lako dođe do reketa i prilike da položi uz faul, dok mu je šut sa poludistance izuzetno dobar. Čak i za tri šutira u sve boljim procentima, dok ga je teško nadmudriti kada je u fazi odbrane. Poseduje sve što velika zvezda svetske košarke treba da ima, zato je pred ovogodišnji Mundobasket svrstan kao druga najveća zvezda turnira, posle Luke Dončića. Naravno, da su tu svi kojih ove godine neće biti, verovatno bi bila nešto drugačija priča. Svakako, Šaj zaslužuje da bude visoko kotiran. Kanada je sa njim i dalje vrlo moćna, čak i u izostanku Džamala Marija.

Kvota u Mozzartu da će Gildžus Aleksander biti MVP Svetskog prvenstva - 11,0

Reprezentacija Kanade: Kajl Aleksander, Nikeil Aleksander Voker, Ar Džej Beret, Trej Bel Hejns, Dilon Bruks, Keni Čeri, Zek Idej, Melvin Edžam, Šaj Gildžes Aleksander, Keli Olinik, Dvajt Pauel, Fil Skrab, Tomas Skrab.

Letonija

Davis Bertans (krilo)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Sa ispadanjem Kristapsa Porzingisa zbog povrede, uloga vodeće zvezde Letonije pala je na Davisa Bertansa. Nekadašnji košarkaš Partizana se i sam dugo borio sa povredom, čak je propustio i dobar deo priprema, a Letonija je takođe među reprezentacijama koje su izostanci značajno oslabili. Bertansu dolazak u Dalas nije prijao nikako, jer osim povreda nije ni igrao previše – tek 67 utakmica za dve godine. Na terenu je provodio prosečno oko 12 minuta za to vreme, uz pet poena po meču. U Mavsima je daleko od glavnog šrafa, a to breme moraće da nosi u Džakarti na svojim leđima. Za svoju zemlju uvek je igrao srcem, znao da bude među najboljima, sada je možda na njemu preveliki teret. Kako se i sam tek nedavno oporavio, pitanje je u kakvoj će formi dočekati tešku grupu...

Reprezentacija Letonije: Rodion Kuruc, Davis Bertans, Dairis Bertans, Roland Šmic, Artur Strautinš, Klavs Čavars, Ajnars Škele, Andrej Gražulis, Anžej Pasečniks, Artur Kuruc, Artur Žagars, Kristers Zoriks.

Liban

Vael Arakdži (plejmejker)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Liban se vratio na najveću planetarnu scenu posle 2010. godine, a Fortuna nije bila naklonjena ovoj selekciji pošto je zapala u grupu sa Francuskom, Kanadom i Letonijom. Istakao se svojim nastupima u kvalifikacijama, ali i Prvenstvu Azije gde je odveo Liban do finala i kasnije bio izabran za MVP turnira! Kini je u četvrtfinalu spakovao 32 poena, a turnir je završio sa prosekom od 26 poena. Bez ikakve sumnje lider ove generacije, ali debitantske nastupe na prvenstvima sveta pamtiće verovatno po ubedljivim porazima...

Reprezentacija Libana: Vael Arakdži, Ali Mansur, Džad Kalil, Ali Mezher, Amir Saud, Karim Zejnun, Seržio Darvič, Mark Kuri, Karim Ezedin, Ali Hajdair, Omari Spelman.

Francuska

Rudi Gober (centar)

Foto: fiba.basketballFoto: fiba.basketball

Centar Minesote biće i ove godine centralna figura unutrašnje igre Francuske, pošto je Viktor Vembanjama odlučio da se posveti pripremi za debitantsku NBA sezonu, dok Džoel Embid još nije odlučio za koga će igrati. Gober je sidro francuske odbrane i protivnici znaju da im se sprema “banana“ kada dođu u reket. Nosio je Francusku zajedno sa ostalima do dve svetske bronze, kao i srebra u Tokiju, te prošle godine u Berlinu. Sa njim u reketu Francuska izgleda baš moćno, a na ovogodišnjem Mundobasketu Trikolori su među tri favorita za zlato. Nedavno je pogodio i svoju prvu trojku u dresu reprezentacije, ali svi znamo šta od njega možemo da očekujemo – odbranu i pre svega dominaciju pod košem u fazi napada.

Kvota u Mozzartu da će Gober biti najbolji skakač Svetskog prvenstva - 5,00

Reprezentacija Francuske: Nikola Batum, Nando de Kolo, Ajzea Kordinije, Mustafa Fal, Evan Furnije, Silven Fransisko, Rudi Gober, Eli Okobo, Jakuba Uatara, Teri Tarpi, Geršon Jabusele.


tagovi

Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara