Svetislav Pešić (©MN press)
Svetislav Pešić (©MN press)

Pešić prvi put iz Manile: Momci su kao zapete puške, jedva čekaju da Mundobasket počne

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.08.23. | 15:16

“Prvo očekivanje je da krenemo sa turnirom i ostvarimo dobar rezultat. Potom i u grupi protiv tri dobra protivnika. Naši planovi se nisu promenili, naš cilj je da odemo na Olimpijske igre“

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Vreme je za posao i ono što svi željno iščekuju – Mundobasket!

Izabrane vesti

Srpska košarkaška ekspedicija je uveliko u Manili, navikava se na redovne gužve u saobraćaju, nezgodne klimatske uslove i sada parket dvorane Araneta Koloseum, gde će igrati prve dve faze.

U sali za konferencije pred trening Svetislava Pešića i Bogdana Bogdanovića sačekala su dobro poznata lica. Prvi susret novinara i srpskog tandema u Manili prošao je u dobrom raspoloženju, razgovoru o očekivanjima, zdravstvenom stanju u timu i šta je to što bi selektor Pešić voleo da vidi od svojih igrača. Naravno, govorilo se i o utakmici sa Kinom koja je na programu u subotu od 14 časova po srednjoevropskom vremenu.

“Srećni smo što smo u Manili. Prvi utisci su da je sve super. Dvorana gde smo vežbali, hotel, ljudi koji su oko nas... Sada je vreme da razmišljamo o prvoj utakmici. Treniramo mnogo, fokus je na utakmici. Nismo mnogo dana proveli na parketu, ali smo iskoristili vreme u Srbiji da igramo neke utakmice, neke trening utakmice. Sada treba da se predstavimo pred auditorijumom na Mundobasketu. Želimo da vidimo kako ćemo da izgledamo kada sve krene“, počeo je Pešić i nastavio:

“Kao i uvek, ništa se ne menja, prva utakmica je uvek najbitnija za nas, kao i svaka sledeća. Prvu utakmicu smo sa Kinom igrali pre neki dan, znamo da ćemo igrati protiv dobrog protivnika, dobre organizacije u napadu i čvrste odbrane. Očekujemo tešku utakmicu, ovo je sada zvanična utakmica, ne priprema. Sada želimo da usavršimo plan za utakmicu i vidimo kako će to sve izgledati“.

Odmah je govorio iskusni stručnjak o očekivanjima...

“Prvo očekivanje je da krenemo sa turnirom i ostvarimo dobar rezultat. Potom i u grupi protiv tri dobra protivnika. Naši planovi se nisu promenili, naš cilj je da odemo na Olimpijske igre. Želimo da pobedimo svaku utakmicu, svesni smo da igramo protiv najboljih na svetu. Imamo naše ciljeve koji nas motivišu. Nadam se da ćemo posle ovog turnira da obezbedimo vizu za Pariz. Svi moraju da streme svojim ciljevima, koji nas motivišu da idemo dalje“.

Srbija osvaja medalju - kvota 3,70

Vremena za pripreme nije bilo u potrebnoj meri...

“Nikad dovoljno vremena, ali mi to znamo i moramo, kažem uvek, da o problemima možemo da pričamo, ali treba to sve uzeti kao izazov. Kako rešavati takve situacije u smislu dana priprema i svih izazova koje nose pripreme. O brojevima pričati je suvišno, to nas zamara, ako to pretvorimo u izazov, onda nam daje dodatnu motivaciju. Shvatili smo da svaki dan mora da bude iskorišćen na najbolji način. Kao što se to moglo videti, čuti i osetiti, igrači su dali ogroman doprinos, oni su najvažniji. Sve ostalo je bilo na dosta dobrom nivou, od izbora mesta gde ćemo da igramo i treniramo. Uvek je bolje biti u Beogradu nego bilo gde, pogotovo u uslovima kakvi su bili u Staroj Pazovi“, kaže Pešić i dodaje:

“To vreme prošlo je bez nepredviđenih stvari. Bilo je nekih stvari, igrača na koje nismo mogli da računamo na startu i mnogo mi je žao što je tako. To je sada prošlost, da vidimo sadašnjost i budućnost. Na kraju, bilo je dosta dobro, igrači su prihvatili sistem kojim želimo da radimo. Tu smo zbog igrača, što je najvažnije, svi znamo da smo tu zbog njih, ne oni zbog nas. Mi se zato adaptiramo na njihove mentalne i fizičke mogućnosti, što nije uvek lako, ali smo mi to uradili. Bilo je dosta interesantno kako rešavati stvari. Mi smo sada dobri, nemamo problema fizičke prirode, svako uvek ima ponešto što nosi zbog sezona koje su dugačke. Utisak je da su svi kao zapete puške i da jedva čekaju da sve počne“.

Protivnik na otvaranju Mundobasketa je Kina?

“Kina je veoma dobro pripremljena ekipa, Saša je za ovo kratko vreme postavio vrlo jasne zahteve. Vidi se apsolutno da je uložen ogroman rad. Utakmica u Šenženu je bila takva da ne bih se previše fokusirao na to. Oni su igrali dosta utakmica, više trening, mada je protiv nas bila gotovo takmičarska. U prvom poluvremenu su bili stegnuti, posle su pokazali dobru odbranu. Ova utakmica nam je značila da osetimo šta naš rival može.

Kaže Pešić da je sa igračima sve u redu...

“Zdravstvenih bilten je dobar, ima nekih manjih problemčića, svi će trenirati, nadam se da će tako ostati“.

Bogdan Bogdanović MVP prvenstva - kvota 20,0

Igrao se i stoni tenis u vremenu odmora...

“Dobri su, moraju još malo da radi na tehnici, nije lako igrati protiv nekog ko je odavno prošao tu školu.

Na mestu smo gde je Jugoslavija pre 45 godina postala svetski prvak po drugi put...

“To je daleka prošlost, svi se toga sećamo uspeha sa tom generacijom predvođenom profesorom Nikolićem. Ovo je 45 godina posle toga... Šta da vam kažem, nisam dobar sagovornik kada je u pitanju prošlost“.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara