Lorenco Buenaventura, Pep Gvardiola i Enco Mareska (©Reuters)
Lorenco Buenaventura, Pep Gvardiola i Enco Mareska (©Reuters)

Siti i Čelsi više ne mogu u istu rečenicu, isprepletane karijere Mareske i Gvardiole, šah kao adut Italijana

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.08.24. | 12:40

Derbi prvog kola Premijer lige, obračun šampiona i nekadašnjeg velikana na Stamford Bridžu (17.30), sudar na klupama učenika protiv učitelja. Građani su druga dimenzija u odnosu na Plavce poslednjih godina

Prvo kolo Premijer liga – i odmah derbi, Čelsi – Mančester Siti (17.30) na Stamford Bridžu. Mada, pitanje je da li je ovo derbi? Građani sa Pepom Gvardiolom osvajaju trofeje, najbolji su na Ostrvu, dok su Plavci daleko od borbe za pehare.

Posle zlatne ere ruskog oligarha Romana Abramoviča, usledio je potop sa američkim milijarderom Todom Bolijem. Treneri se menjaju kao na traci, ali rezultata nema. Grejem Poter, Frenk Lampard, prošle sezone Maurisio Poketino, nisu se proslavili, a sada je na klupi nekadašnji Gvardiolin učenik u Sitiju, Italijan Enco Mareska. Uveo je Lester u elitu, odnoso vratio ga tamo gde mu je i bilo mesto posle ispadanja Lisica. Pitanje da li je on kadar da vrati Čelsi za početak u vrh engleskog fudbala.

Izabrane vesti

Siti je skockan tim, nije bilo potrebno mnogo promena ovog leta. Otišao je Hulijan Alvarez u Atletiko Madrid za velikih 75.000.000 plus 15.000.000 bonusa, što je transfer leta. Argentinac nije bio zadovoljan ulogom u timu. Stigao je samo Savinjo posle sjajane sezone u Đironi. Nije ni bilo potrebe za promenama, ne menja se šampionska ekipa. Na startu sezone pobeđen je Junajted u Superkupu posle penal-ruleta, pehar za najavu nove žetve trofeja na Etihadu.

17.30: (3,90) Čelsi (3,70) Mančester Siti (2,00)

Učenik protiv učtitelja. Može li da ga pobedi u prvom takmičarskom meču na klupi novog kluba? Rekli bismo teško, ali početak je sezone, nisu ni Građani našpanovani, mnogi igrači su imali obaveze sa reprezentacijama prethodnog leta. Čelsi je i ovog leta nastavio besomučno da kupuje, pa Mareska ima u timu ima 43 igrača, od kojih je čak osmorica golmana.

Italijan je doveo Kirnana Dousberija Hola iz Lestera za 35.000,000, Pedra Neta za čak 60.000.000, golmana Filipa Jergensena iz Viljareala za skoro 25.000.000, malo poznatog Omarija Kelimana iz Aston Vile za 22.500.000. Pojačanja koja ne ulivaju poverenje da Čelsi može u vrh, makar u borbu za Ligu šampiona.

Kol Palmer bi trebalo da bude glavni igrač. Konor Galager je bio na korak do Atletiko Madrida, ali je zasad ostao. Srpski golman Đorđe Petrović je u drugom planu na Stamford Bridžu. Bio je prvi golman prošle sezone, ali dolaskom Danca Filipa Jergensena iz Viljareala izgubio je mesto među stativama i mogao bio da se preseli u Strazbur do kraja prelaznog roka. Isti vlasnik je i francuskog tima. Čuvari mreže Čelsija su i Kepa Arizabaga i Robert Sančez. Sve u svemu, i dalje ludilo na Stamford Bridžu.

U prvom planu danas u zapadnom Londonu biće menadžeri. Mareska je za fudbalskog oca izabrao Manuela Pelegrinija, trenera Betisa, ali je Italijan rekao da se najviše divi Gvardioli, nekadašnjem šefu u Sitiju. Njegov prvi razgovor vođen je dok je Pep trenirao Barselonu, a Mareska bio igrač Malage. Prva njihova tema bila je legendarni italijanski stručnjak Karlo Macone koji je trenirao i Gvardiolu i Maresku.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU MANČESTER SITIJA PROTIV ČELSIJA.

Novi trener Čelsija je fasciniran šahom. To mu je, kako kaže, mnogo pomoglo u trenerskoj karijeri.

Došao sam do zaključka da je igranje šaha može da trenira um trenera. Osnova šaha je logika odnosno da igrač razume i da predvidi poteze protivnika“, rekao je Mareska.

Tomi Dojl, biši vezista Sitija, govori je u superlativima o Mareski.

Davao nam je sjajne savete. Ono što je Enco rekao da uradimo, sve je tako i bilo na terenu, sve je predvideo“.

Italijan nije uspeo u Parmi kao glavni trener, a onda je posle odlaska Gvardiolinog pomoćnika Huanmea Lila u Katar, odlučio da bude Pepov pomoćnik u najboljoj sezoni u istoriji Sitija 2022/2023, kada su osvojeni Premijer liga, FA kup i Liga šampiona.

Posle te sezone, dobio je poziv sa Pauer Kinga i vratio Lisice u elitu kao pobednik Čempionšipa. Meteorski uspeh Mareske za dve godine, od pomoćnika i čoveka iz senke na Etihadu do trenera Čelsija.

Hari Vinks, koji je radio sa Žozeom Murinjom, Antonijem Konteom i Maurusijom Poketinom, rekao je za Skaj Sport da je Enco najbolji trener s kojim je sarađivao. I ne samo da se Italijan divi Gvardiolu nego i izgleda kao Katalonac.

Siti ne može da računa samo na Norvežanina Oskara Boba koji je bio odličan u pripremnim mečevima. Vezista se povredio prošle nedelje protiv Junajteda u Superkupu Engleske. Gvardiola je protiv gradskog rivala prošle nedelje dao šansu i mladim Mekatiju i O‘Riliju, uz već standardnog Luisa. Očekuju se da će u startnoj postavi da se vrate Kevin De Brujne i Bernardo Silva.

15.00: (2,50) Brentford (3,35) Kristal Palas (2,85)

Čelsi neće moći da računa na Konora Kalagera. Prošle sezone je Poketino imao mnogo problema s povredama. Na startu novog šampionata bolja situacija za Maresku. U špicu bi trebalo da se nađe Francuz Kristofer Enkunku, prošlogodišnje pojačanje iz Lajpciga. Palmer, Mudrik i Madueke biće zaduženi za golove, dok će na sredini da budu i Kaisedo i Lavija.

Plavci su bili loši u pripremnom periodu. Poraženi su od Reala, Sitija i Seltika, pobedili meksičku Klub Ameriku, dok je pre sedam dana u generalnoj probi pred start Premijer lige bilo nerešeno sa Interom (1:1).

Prošle sezone šampion Engleske u dva meča nije pobedio Čelsi. Oba puta je bilo nerešeno. Goleada je viđena na Stamford Bridžu – 4:4, dok je u Mančesteru bilo 1:1. U polufinalu FA kupa Siti je slavio protiv londonskog tima sa 1:0 golom Bernarda Silve.

Čelsi nije pobedio Građane još od finala Lige šampiona 2021. godine, kada je nemački strateg Tomas Tuhel doneo drugu titulu šampiona Evrope u zapadni deo Londona (1:0).

***

MOZZART ČASTI LAJV TIKET!

Sve što treba da uradiš je da do nedelje odigraš tiket klasičnog klađenja za bar 1.000 rsd uz minimalnu kvotu 4,00 i najmanje četiri para od kojih je jedan iz Liga petice. Ovo neće biti teško obzirom na to kakvi mečevi te očekuju u ponudi - ovo su uslovi, a nagrada je 500 rsd za lajv”.

***

PREMIJER – 1. KOLO

Petak

Mančester Junajted - Fulam 1:0 (0:0)

/Zirkze 87/

Subota

Ipsvič – Liverpul 0:2 (0:0)

/Žota 60, Salah 65/

Arsenal - Vulverhempton 2:0 (1:0)

/Haverc 25, Saka 74/

Everton - Brajton 0:3 (0:1)

/Mitona 26, Velbek 56, Adingra 87/

Njukasl - Sautempton 1:0 (1:0)

/Žoelinton 45/

Notingem Forest - Bornmut 1:1 (1:0)

/Vud 23 - Semenjo 87/

Vest Hem - Aston Vila 1:2 (1:1)

/Paketa 37p - Onana 4, Djuran 7

Nedelja

15.00: (2,50) Brentford (3,35) Kristal Palas (2,85)

17.30: (3,90) Čelsi (3,70) Mančester Siti (2,00)

Ponedeljak

21.00: (5,20) Lester (4,00) Totenhem (1,65)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Enco MareskaPep GvardiolaMančester SitiČelsiPremijer liga

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara