Kraljica se vratila! Za Siti isto pitanje kao za Novaka, možda je konačno vreme za Arsenal

Vreme čitanja: 47min | pet. 16.08.24. | 09:06

Promene na Enfildu ne znače rušenje decenijske zaostavštine, Ten Hag doveo decu da izvade fleke, opijeni Čelsi bi da opravda potrošenih milijardu i po evra, a Totenhem će opet zabavljati raju Ejndžovim fudbalom visokih frekvencija

Ima onih koji sumnjaju u njenu gracioznost, u veličanstveni štof njenih haljina i večernje toalete kojom se godinama šepuri po evropskim dvorovima. Ima onih što će reći da je španska šmizla sa Realom i Barsom ima moćnije atribute, da je italijanska "signora" za ostrvsku plemkinja, dama sa mnogo više šmeka i harizme. I sve je to stvar ukusa, ličnih preferencija i percepcije.

Nepobitno je da kada se ona pojavi, kada zgazi na travnjake od Sent Meriza na jugu, preko londonskih palata, mančesterskih i liverpulskih hramova na severozapadu, Sent Džejms parka na severoistoku, hvata poglede kao magnetom. Zato je i obasipaju zlatom na svakom koraku (debelo najskuplja TV prava u fudbalskom svetu), zato za njom čeznu kada nas od maja do sredine avgusta natera da se toliko uželimo njenog samouverenog hoda, da poželimo da iskočimo iz sopstvene kože.

Izabrane vesti

Čekanju je došao kraj. Kraljica se vratila! Premijer liga (počinje večeras sudarom Mančester Junajteda i Fulama od 21.00) ponovo je spremna da zavodi, koketira, flertuje, da vas natera da se istopite, da iz nedelje u nedelju stopirate sve ostale planove i posvetite se samo njoj. A dok ne počnete sami da je otkrivate, mi smo se potrudili da je uoči nove sezone još bolje upoznate.

MANČESTER SITI

Sportska planeta godinama se divi Novaku Đokoviću sa pitanjem: "Čovek je osvojio sve, odakle više crpi motivaciju?"

Ista ta planeta glorifikuje dinastiju Pepa Gvardiole, onu što je u sedam sezona osvojila šest titula prvaka Engleske, onu koja je u maju sa četiri vezana šampionska naslova postala unikatna u istoriji engleskog fudbala i onu koja je 2023. godinu ovenčala triplom krunom.

Baš posle te 2023, posle triplete koja je poslužila kao inspiracija za Netflixov dokumentarac "Together: Treble winner", blistavi fudbalski um prvi put od dolaska u Siti doživeo je zasićenje: "Gotovo je, šta ja uopšte radim ovde? Nije ostalo ništa da se dokazuje, kraj je", pričao je Gvardiola pred novinarima u maju, objašnjavajući svetu kako je razmišljao nakon osvajanja triple krune.

***

MOZZART ČASTI LAJV TIKET!

Sve što treba da uradiš je da do nedelje odigraš tiket klasičnog klađenja za bar 1.000 rsd uz minimalnu kvotu 4,00 i najmanje četiri para od kojih je jedan iz Liga petice. Ovo neće biti teško obzirom na to kakvi mečevi te očekuju u ponudi - ovo su uslovi, a nagrada je 500 rsd za lajv”.

***

A onda je još malo porazmislio.

"Niko nikada nije imao četiri u nizu. Zašto ne bismo probali. Sad, kada smo i to uspeli, pitam se, šta je sledeće. U ovom trenutku nemam odgovor", otvoreno je pričao Pep na šampionskoj konferenciji.

Isto pitanje nebrojeno puta usmeravano ka Novaku Đokoviću, biće ključ novog Sitijevog pohoda na odbranu titule. Gde se krije motivacija? Ako je alhemičar iz Santpedora ne izmisli, ne poveruje u nju, a potom ne ubrizga u mozgove svojih pulena, fešta bi konačno mogla da zaobiđe Etihad i preseli se na Emirejts, Enfild...

Pep Gvardiola (AFP)Pep Gvardiola (AFP)

Za Građane će osim ponovnog rudarenja za motivacijom, ovo biti godina strahovanja od presude povodom suđenja za 115 optužbi vezanih za kršenja pravila o finansijskoj održivosti i profitu, koja bi mogla da bude izrečena već početkom 2025. godine. Biće ovo sezona bojazni od odlaska čoveka koji je od Sitija napravio engleskog velikana, čoveka kojeg ugovor za Etihad veže baš do kraja 2025. Mada je Pep nagoveštavao da bi mogao tintom da ispiše svoje ime na novom sporazumu o saradnji.

A za sve to vreme, konkurencija će nadirati. Arsenal je, poslednje dve, a naročito u prošloj sezoni pokazao da Siti i te kako može da krvari, a engleski velikani sigurno osećaju da je ovo prilika, ako ne da sami preuzmu, onda makar da skinu višestrukog šampiona sa trona.

Nije netačna ona da sistem koji kvalitetno funkcioniše ne treba menjati, ali nije pogrešna ni ona da je valjano osvežiti ga, utegnuti, uglancati. A Građani ovog leta to baš i nisu uradili. Na Etihad je stigao samo lakonogi Brazilac Savinjo koji je čuda pravio u dresu Đirone, ali Premijer liga je potpuno novi izazov u kojem tinejdž-novajlije umeju da zastanu. Pritom, Siti je prodao Hulijana Alvaresa Atletiko Madridu i pitanje je kakvu će zamenu dovesti. Neće to nužno biti napadač. Sam Gvardiola je rekao da bi mogao da stigne centralni, ofanzivni vezista, ili krilo koje može i špic napada.

Da do katančenja letnje pijace u plavi deo Mančestera ne stigne nijedno pojačanje, Siti je i dalje premoćan tim, zreo da napadne nekoliko trofeja, ali možda je i prioritet da Rodri dobije saradnika koji bi povremeno mogao da ga odmeni, odmori, a da se izostanak MVP-ja Evropskog prvenstva ne oseti. Znamo da je Siti u prošloj sezoni gubio isključivo mečeva koje je Španac propuštao iz ovih ili onih razloga. Stoga bi Bruno Gimarais kojeg siti već dugo pokušava da angažuje bio idealno pojačanje, ali kako stvari stoje, Brazilac će ostati u Njukaslu.

Gvardiola je u poslednje četiri godine čovek koji u Premijer ligi pravi ubedljivo najmanji broj izmena i jedini koji je to uradio manje od 400 puta (poređenja radio Liverpul najviše sa 545). A kako je Siti poslovično najzaposleniji tim Premijer lige, ni faktor svežine u poodmakloj fazi sezone nije neznatan. Zato se u novoj sezoni mnogo očekuje od Oskara Boba, novajlije Savinja, pa i Mateusa Nunesa koji je lani bio puki epizodista.

Siti već na otvaranju sezone čeka interesantan ispit. Rival je Čelsi na istom mestu gde se prošle sezone desio onaj nezaboravni spektakl okončan sa 4:4. Ta i gostovanje Arsenala na Etihadu pokazaće da li je Gvardiolin tim i dalje autoritativni, suvereni vladar Premijer lige, ili se Siti ponovo da ugroziti.

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson - Voker, Stouns, Dijaš, Gvardiol - Rodri, De Brujne, Silva - Foden, Haland, Griliš.

ARSENAL

Nijedan poraz u derbijima sa rivalima što čine veliku šestorku, 89 bodova, status najbolje odbrane Premijer lige i opet nije bilo dovoljno da se Mančester Siti skine sa trona, da crveni deo severnog Londona posle dve decenije proslavi novu titulu, titulu koja se čeka još od čuvenih "Nepobedivih".

Da je Mikel Arteta sa njegovim Arsenalom trčao šampionsku trku sa bilo kim drugim osim sa mentorom mu, Pepom Gvardiolom, londonski klub bi se danas zvao šampionom engleske i braniocem titule uoči nove sezone. Dva puta je Španac ozbiljno testirao, pa i ugrozio šampionske ambicije Građana, dva puta ostao kratak, ali ga padovi pred ciljnom ravninom na proleće 2023. i u poslednjim metrima staze maja 2024. godine, nisu psihološki uništile. Tako bar smatra ugledni Guardian koji veruje da "Šta je bilo, bilo je", te da je konačno vreme da učenik nadmaši učitelja.

Najveća snaga Arsenala uoči nove sezone jeste činjenica da su svi glavni protagonsti ostali na okupu.

Pesimisti će reći da Tobdžije ovog leta osim Rikarda Kalafjorija nisu dovele kapitalca, čak će sumnjati da taj epitet pripada momku što je ne tako davno briljirao na Evropskom prvenstvu u dresu Italije, ali Arsenal je doveo tačno ono što mu je nedostajalo lani. Figura koja će u oba pravca gospodariti po levoj strani terena, za koju Arteta tvrdi da poseduje harizmu, jedinstvenu auru i da se u njegove kvalitete zaljubio na prvi pogled. Nemaju to, da se razumemo, ni Oleksandar Zinčenko, niti veštački napravljeni levi bek Jakub Kivijor.

Dakle, Emirejts je napustio jedino Emil Smit Rou koji nije imao značajniju ulogu u Arsenalovim nasrtajima na premijerligaški pehar, sa Kalafjorijem će, deluje, nestati slaba tačka iz prošle sezone, dok povratak Jurijena Timbera, momka koji je pre godinu dana, u prvim taktovima predstavljanja Arsenalu pokidao prednje ukrštene ligamente, znači da Arteta dobija sijaset novih opcija za kombinovanje u defanzivi, pa čak i u veznom redu. Za one koji ne znaju, Timber je u Komjuniti Šildu protiv Mančester Sitija prošlog leta briljirao kao levi bek, štoperska pozicija mu je primarna, a desnog beka sekundarna. Ako bude potrebe, može i da zakrpi mesto zadnjeg veznog igrača.

Arsenal u vezi ima nezamenljive Deklana Rajsa i Martina Edegora, defanzivne veziste Tomasa Partija i Žoržinja, ali bi do kraja prelaznog roka mogao da im se pridruži i Mikel Merino iz Real Sosijedada. Uz njegovo iskustvo i kvalitete, 28-godišnji reprezentativac Španije bi se ekspresno uklopio u Artetin sistem igre i rada. Londonski velikan je dvostruko popunjen na svim pozicijama, osim na desnom krilu gde se traži ispomoć za Bukaja Saku koji je samo u prošloj sezoni sakupio 60 utakmica za klub i reprezentaciju. Jedna od opcija je Liroj Sane, ali čak i da ne bude obnavljanja starih poznanstava iz Mančester Sitija, realno je da će Arsenal do zatvaranja letnje pijace dovesti još dvojicu igrača.

***

ARSENAL ŠAMPION - KVOTA 3.00

***

Napravio je Arsenal lani iskorak u mnogim statističkim parametrima, uz Siti upisao najviše pobeda (28), imao najveći broj mečeva bez primljenog gola (18), postigao najviše pogodaka iz šesnaesterca (85), ali u jednoj kategoriji ostalo je prostora za napredak. Iščačkali su pedantni statističari da je Artetin tim "kuburio" kada su u pitanju driblinzi u situacijama jedan na jedan. Bio je Arsenal tek 15. u Premijer ligi u pokušajima da iskoristi jedan na jedan situacije, ali je u realizaciji zauzeo tek 18. mesto sa 42,1 odsto uspešnosti. Da zabune ne bude, daleko od toga da je ovo jedan od najvažnijih aspekata u napadačkoj igri, ali ako hoćete da porazite Pepa Gvardiolu, ključ za vezivanje ruku blistavom fudbalskom umu jesu detalji.

Ako neko ume da grebe ispod površine, da ogoli suštinu do perfekcije, onda je to nekadašnji šegrt najvećeg fudbalskog idealiste. Sam je Arteta pričao o svojoj rutini ustajanja u pola šest ujutru i da se sve od trenutka otvaranja očiju svodi na fanatizam razmišljanja o pobedi. U prilog tome i detaljima koji život znače, Mikel je odavno sa svojim igračkim polugama Bukajom Sakom i Deklanom Rajsom obavio seriju razgovora u cilju da ih, nakon poraza u finalu Eura od Španije, psihološki savršeno pripremi za sezonu koja bi se mogla zvati šampionskom.

Dakle, šta Arsenal želi i šta može to je sasvim jasno. Postalo je kristalno jasno u prošloj sezoni u kojoj su ga titule koštao onaj sudbonsni meč 14. aprila i poraz od Aston Vile na Emiratima. Već sredina septembra mogla bi da pokaže da li će biti treća sreća. Jer 15. septembra u četvrtom kolu Tobdžije gostuju Totenhemu, a već nedelju dana kasnije idu na Etihad, tamo gde su prošle sezone preživeli najezdu Građana i limitirali ih na samo jedan udarac u okvir gola.

ARSENAL (4-3-3): Raja - Vajt, Saliba, Gabrijel, Kalafjori - Parti, Edegor, Rajs - Saka, Haverc, Trosar.

LIVERPUL

Nije se srušilo kad je Bob Pejsli sedamdesetih nasledio Bila Šenklija, ne sme ni posle odlaska Jirgena Klopa. Arne Slot dobio je jednu od najnezahvalnijih uloga u svetu klupskog fudbala u 2024. godini. Klop je za devet godina na Enfiildu iz korena obnovio istorijski legat slavne prošlosti Crvenih i ponovo ih postavio na mapu najznačajnijih činilaca kako u domaćim, tako i u evropskim takmičenjima. Nemac je osvojio svaki od sedam mogućih trofeja sa Liverpulom. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati treneri koji su takvo dostignuće ostvarili u engleskom fudbalu u prethodnih 30 godina.

Klub je ozdravio na svim poljima, od rezultatskog do ekonomskog, sve do vraćanja ogromne popularnosti širom sveta, za čiji drastičan pad je postojala bojazan pre oko 12, 13, 14 godina, kada su klubom upravljali ozloglašeni Tom Hiks i Džord Džilet. Sećaju se svi vremena kada je pomenuti dvojac doveo klub u stanje da je u startnoj postavi imao igrače poput Pola Končeskija, Džeja Spiringa, Džondža Šelvija, Sotirijosa Kirjakosa i ostalih "velemajstora".

Brendan Rodžers jeste uradio dosta toga dobrog, imao neku vrstu harizme, ali je kod Jirgena Klopa ona bila za nekoliko stepenika izraženija. Na nju je Klop gurao početak projekta, kada je imao tim koji nije selektirao, a kasnije je dobio poverenje uprave kao niko nikada ranije da postepeno popunjava rupe kvalitetnim pojačanjima. Sve je to rezultovalo time da je pređašnji heroj Vestfalena doveo ekipu do stadijuma da uliva strah u kosti svakom rivalu.

Arne Slot i Stefan Bajčetić (©Reuters)Arne Slot i Stefan Bajčetić (©Reuters)

Arne Slot bar na papiru ima lakšu početnu poziciju kada je u pitanju kvalitet igračkog kadra, jer je sadašnji tim Liverpula mnogo jači od onog koji je zatekao Klopa 2015. Se strane Slot je dobio bingo naspram prethodnika, ali će to kompenzovati ogroman pritisak koji će se sručiti na leđa Holanđanina. Retko kada se dešavalo u eri Premijer liga da kada neki klub promeni trenera posle mnogo godina njegov naslednik bude uspešan i to je prosto činjenica, nešto što nije vezano konkretno za Slotove trenerske kvalitete.

A sve što je Arend Martajn Slot pokazao u Fajenordu ukazuje da je pravi čovek za sledeću etapu u Liverpulovoj istoriji. Gaji ofanzivan stil fudbala, direkatan na jedan drugačiji način od Klopovog, ali najvažnije je da je i dalje direktan. Jednostavno, ne bi Liverpulovi navijači pristali posle svih ovih godina naviknutih na juriše ka protivničkom golu da gledaju bilo kakav vid fudbala koji bi naginjao ka dekadentnijim stilovima. Slot je sa Fajenordom pretprošle sezone osvojio duplu krunu u Holandiji, igrao finale Lige konferencije i na De Kajpu osetio šta je vrela atmosfera. Fajenordovi navijači važe za najvatrenije u Holandiji i sa te strane gledano je svakome jasno da se Slot odlično nosio sa tim teretom.

Nakon seizmičkog šoka zbog Klopove odluke da se povuče (koja je saopštena vlasnicima Liverpula u novembru), Fenvej Sports Grup je iskoristio mesece pre njegovog odlaska da restrukturira sektore operativnih poslova. Majkl Edvards je na čelu, a Majk Gordon, predsednik FSG, koji je blisko sarađivao sa Klopom, napravio je korak unazad. Ono čime je retko ko zadovoljan među pristalicama šestostrukog šampiona Evrope jeste ne(aktivnost) u dosadašnjem toku prelaznog roka. Liverpul nije doveo nijednog novog igrača za mesec i po dana od zvaničnog otvaranja pijace, a otišli su Fabio Karvaljo (Brentford), Adrijan (Betis), Žoel Matip (slobodan igrač) i Tijago Alkantara (završio karijeru).

Arne Slot je imao vremena da dobro sagleda svoj nasleđeni tim na predsezonskoj turneji po Sjedinjenim Američkim Državama pre nego što je krenuo sa bilo kakvim nadogradnjama. Martin Zubimendi iz Real Sosijedada, koji je nedavno osvojio Evropsko prvenstvo sa Španijom, identifikovan je kao potrebno pojačanje za poboljšanje veznog reda, a na Enfild bi uskoro trebalo da stigne i golman Valensije Giorgi Mamardašvili (doduše će verovatno odmah na pozajmicu).

***

LIVERPUL ŠAMPION - KVOTA 10.0

***

Teško da i najbolji prognozeri mogu predvideti Liverpulov plasman u predstojećoj sezoni, jedino je izvesno da borba za titulu do samog kraja nije realna. Liverpul je prošle takmičarske godine platio danak ogromnom broju povreda, a roster će sada biti još tanji, osim u slučaju nekog spektakularnog finiša prelaznog roka koji je malo verovatan. Za Slotovu prvu sezonu u klubu čini se da bi plasman u prva četiri bio sasvim zadovoljavajući i dobra baza projekta koji bi trebalo da potraje godinama. Poznavajući istoriju Liverpula, možda je čak realnije očekivati da Redsi predstojeće sezone pojure završnicu u Ligi šampiona, pre nego trku dugu 38 kola u Premijer ligi. Kako bilo, samo je najvažnije da se ne dogodi strmoglavi pad kakav je Liverpul već doživeo posle odlaska Rafe Benitesa 2009, kako rezultatski, tako i finansijski.

LIVERPUL (4-3-3): Alison - Cimikas, Konate, Van Dajk, Alegzander Arnold - Soboslai, Endo, Mekalister - Dijas, Žota, Salah.

MANČESTER JUNAJTED

Istorija kluba, renome u svetskim okvirima i više nego interesantni potezi u prelaznom ruku stvaraju utisak da bi Mančester Junajted u predstojećoj sezoni mogao da bude takozvani Dark Hors borbe za titulu. Možda na Old Trafordu nemaju baš resursa za ravnopravnu trku u 38 kola sa Sitijem i Arsenalom, ali bi čak i prividno mešanje u to društvo i primera radi egal situacija posle 25. kola bili dovoljni da se strasti na Teatru snova uskomešaju.

Ser Džim Retklif je u januaru možda preuzeo 25 odsto udela u vlasništvu, ali je dobio moć da ima završnu reč kada se odlučuje o sportskim pitanjima. Gazda INEOS-a je "poštedeo život" Eriku ten Hagu i zadržao Holanđanina na klupi uprkos najgorem plasmanu Junajtedu u eri Premijer lige (osmo mesto). Pobeda nad Sitijem u finalu FA kupa bila je verovatno i ključni tas koji je prevagnuo u Ten Hagovu korist, ali je bivši trener Ajaksa u dubini duše, u razgovorima sa samim sobom verovatno svestan da kredit koji je dobio neće potrajati još dugo i da bi mogao da iščili veoma lako, ako sezona krene po zlu.

A bar prividno, zaista se stiče utisak da je Ten Hag dobio poverenje. Uprava je 54-godišnjaku praktično poklonila kompletnu novu odbranu. Potpisom Lenija Jora iz Lila za 62.000.000 evra Junajted je izvojevao veliku logističku pobedu nad Realom, a kao po narudžbini su u ime starih dobrih dana u Amsterdamu, Eriku isporučeni Matijs de Liht i Nusair Mazraui. Štoper i desni bek činili su integralni deo ekipe Kopljanika koja je pre pet godina stigla do polufinala Lige šampiona i samo ju je Lukas Moura u poslednjim trenucima revanša odvojio od mesta u finalu sa Liverpulom. Sada su Ten Hag i njegova deca De Liht i Mazraui ponovo na okupu, a kako bi ispunio želju šefu stručnog štaba, Junajted je paket iz Bajerna morao da plati 70.000.000 evra.

Erik Ten Hag (©Reuters)Erik Ten Hag (©Reuters)

Da ne bude da su samo ojačavali zadnju liniju, potrudili su se Retklif i saradnici da obezbede i jedno novo ime u navali. Džošua Zirkze je očarao partijama u Seriji A, bio najbolji igrač Bolonje na putu ka istorijskom plasmanu u Ligu šampiona i stekao pregršt udvarača. Junajted je bio agilniji i pokupio još jednog Holanđanina. Iako možda nije prioritetno Mančesteru u čitavoj priči, vredi istaći i da je Zirkze koštao tek 40.000.000 evra, što i nije velika svota uzimajući u obzir kakvi su igrači ovog leta prodavani za po 40.000.000 evra. Tako je Rasmusu Hejlundu i Alehandru Garnaću pridodat još jedan napadač visoke klase sa tendencijom daljeg razvoja.

Važan potez napravljen je i obnovom saradnje sa Brunom Fernandesom. Portugalac je rukovodio Junajtedovom igrom od svog potpisivanja u januaru 2020. i tako će ostati i dalje. Neka je vrsta đavolčića koji se mota svuda po terenu i pojavljuje u bilo kojoj zoni – defanzivnoj, veznoj ili napadačkoj – diktirajući šablonima igre koje Ten Hag postavi. Produženjem ugovora sa Brunom, Junajted je otklonio sve dileme oko njegovog potencijalnog odlaska i lišio sebe nepotrebnih glavobolja u smiraj prelaznog roka, koji se poklapa sa startom sezone u Premijer ligi i borbe za pehar koji Junjated čeka 11 godina, iliti od odlaska Ser Aleksa Fergusona.

Vredi izdvojiti i Kobija Mejnua, čija će uloga biti još veća, a sve što uz njih pozitivno urade Kristijan Eriksen i Mejson Maunt biće samo bonus. Junajted juri još jednog vezistu do kraja prelaznog roka, a zna se da je prva želja Manuel Ugarte iz Pari Sen Žermena. Ako ne uspe do Urugvajca, Mančester će okušati sreću sa jeftinijom opcijom - Sanderom Bergeom iz Barnlija.

Možda je i jedini veliki problem u igračkom kadru pozicija levog beka, budući da je tu Luk Šo i dalje prva opcija u izostanku povređenog Tajrela Malasije. Holanđanin će se u nekom trenutku jeseni vratiti na teren, ali je pitanje koliko i on kvalitativno može da odgovori izazovima borbe za titulu, ako se Junajtedu posreći i kojim slučajem dođe do nje. Mediji u Engleskoj isturaju poslednjih dana i 17-godišnjeg Harija Amasa. Momak rođen 2007. godine igra upravo na poziciji levog beka i u svetlu svih problema na tom mestu mogao bi da postane "Kobi Mejnu ove sezone" kako to slikovito opisuju na Ostrvu. Andre Onana je na golu i verovatno će nastaviti po starom, jedan red bravuroznih intervencija - jedan red kikseva. Kada bi i Kamerunac maksimizovao svoje kvalitete, Junajted bi obavio već pola posla u borbi za mogućnost da se nađe u društvu već viđenog tandema na vrhu Sitija i Arsenala.

MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): Onana - Mazraui, De Liht, Martines, Dalo - Kazemiro, Mektomini - Fernandeš, Garnaćo, Zirkze - Hejlund.

ČELSI

Gleda fudbalski svet i čudi se. Čudi se kako se jedan klub živopisne istorije koristi kao investiciono sredstvo i platforma za trgovanje, kako srlja u finansijski kolaps u kakvom je umeo da bude tokom 20. veka. Od kada je Tod Boli posto vlasnik Čelsija u leto 2022. godine klub je potrošio 1.320.000.000 evra na obeštećenja za nove igrače, nijedan drugi klub na svetu nije ni blizu Plavcima u navedenom periodu. Nagomilava Čelsi izrazito skupe, a vrlo često igrače nedokazane na velikoj sceni. Više od 130.000.000 evra za Mojzesa Kaiseda, 80.000.000 za Veslija Fofanu, 70.000.000 za Mihajla Mudrika, 65.000.000 za Marka Kukurelju, 62.000.000 za Romea Laviju, 60.000.000 za Pedra Neta i tako u nedogled.

Promet igrača je na Stamord Bridžu vrtoglav, baš kao što je i nedostatak strpljenja vlasnika sa trenerima. Prošle sezone bilo je tihog, al opipljivog napretka pod Maurisiom Poketinom. Šesto mesto i evropski fudbal, plus poraz u finalu Liga kupa u kasnom delu produžetaka, bili su značajan napredak za jednu gomilu igrača nasumično raspoređenih. I dan-danas iznenađuje kako je Argentinac otišao uz obostrani raskid ugovora, uprkos sudbini koja u tom trenutku Poketinu nije bila nimalo prijatna.

***

ČELSI ŠAMPION - KVOTA 17.00

***

Rastuća potreba da se "ispeglaju" finansijske knjige nakon neslavnog trošenja abnormalnih sredstava, regrutacija u ukupnoj vrednosti od skoro milijardu i po evra i želja za „čistim profitom“ doveli su do toga da primera radi Trevo Šaloba i Konor Galager moraju da odu u Atletiko Madrid. A upravo je pomenuti dvojac nekada važio za najtalentovanije produkte Čelsijeve omladinske škole. Klupska akademija jednostavno više ne služi za poboljšavanje igračkog kadra seniorskog tima, već za "uzgoj" visokokvalitetnih proizvoda za plasiranje na tržište.

Enco Mareska (©Reuters)Enco Mareska (©Reuters)

Nije sporno, Čelsi i dalje ima pregršt talenta u timu, samo što se nameće nekoliko ključnih pitanja. Može li Kol Palmer da ostane onako čudesan kao u prethodnoj sezoni? Može li Kristofer Enkunku konačno da pokaže sve što je radio u Bundesligi i prenebregne tešku povredu koja ga je mučila prethodne sezone? Šta će biti sa 62.000.000 evra plaćenim Romeom Lavijom, kom mnogi manje prilježni navijači Čelsija još nisu dobro upamtili ni lik? Sve su to pitanja od krucijalnog značaja za Čelsijeve rezultate u predstojećoj sezoni?

Naravno, nije svako tako crno u redovima dvostrukog šampiona Evrope. Osim Palmera, može se izdvojiti još nekoliko svetlih tačaka. Mark Kukurelja je imao izvanredan Euro 2024 i više ne izgleda kao igrač koji je totalni promašaj od 65.000.000 evra. Naravno, Kukurelja je u sistemu španske reprezentacije funkcionisao gotovo savršeno, a sada će izaći iz tog ušuškanog sistema i ući u jedan mnogo manje organizovan. Teško da iko može da pretpostavi kakvog ćemo Kukurelji gledati. Da li će to biti približnije partija u dresu Španije ili pak onog iz dresa Čelsija koji gledaoce i ne ostavlja baš bez dah. Kao jedna od pozitivnih stvari izdvaja se i razvoj Malo Gustoa. Ako se neki igrač pravilno razvija na Bridžu, to je upravo mladi bek. Bar ta karijera za sada ide u dobrom smeru.

Imenovanje Enca Mareske na mesto trenera prilično je diskutabilan potez i činjenica da je izabran iako nikada ranije nije vodio ekipu iz Premijer lige implicira jedno - da uloga trenera nije visoka u hijerarhiji vlasnika. Da se razumemo, Mareska nije "od juče", poznaje engleski fudbal od doba kada je bio tinejdžer u Vest Bromviču. Pep Gvardiola ga je lično odabrao za asistenta i prošle sezone je njegov tim Lester osvojio Čempionšip, doduše uz dosta trzavica od februara do kraja sezone.

Bilo je govora da je Lester imao jednolični stil igre, pozicioni pristup koji se u velikoj meri oslanja na kontrapresing. Međutim, čini se da jedno najvažnije kako bi neko bio nominovan na mesto trenera Čelsija – da se ne meša u klupsku politiku i skreće pažnju na način na koji vlasnici upravljaju klubom. Poketino je to radio i zato je sklonjen pod oreolom loših rezultata. Mareska nije tip ličnosti koji će mnogo talasati, nadgornjavati se sa upravom oko iracionalnih poteza i pokušavati da istera neku svoju pravdu. Teško da iko može da pretpostavi gde će Čelsi završiti, ali je borba za plasman u Ligu šampiona realnost. Samo što nikako ne treba da začudi ako Plavci završe na trećem mestu, ali isto važi i ako budu sedmi. Sve u rasponu između te dve pozicije nije teško zamisliti.

Čelsi je ovog leta na akvizicije potrošio 225.000.000 evra računajući i Vilijana Estevaa koji će u Englesku stići tek sledećeg leta. Najskuplje pojačanje Pedro Neto plaćen je Vulverhemptonu 60.000.000 evra, Kirnan Duzberi Hol je doveden za oko 35.000.000 iz Lestera, a potpisani su i Filip Jergensen (Viljareal), Omari Keliman (Aston Vila), Aron Anselmino (Boka Juniors), Renato Veiga (Bazel), Kejleb Vajli (Atlanta), Mark Guju (Barselona) i Tosin Adarabiojo (Fulam). Klub je uspeo da zaradi oko 100.000.000 evra na prodajama trojice igrača koji su prethodnu sezonu proveli na pozajmicama: Ijan Matsen (Dortmund), Luis Hol (Njukasl) i Omari Hačinson (Ipsvič). Nema više ni Tijaga Silve i Malanga Sara koji su napustili klub kao slobodni igrači.

ČELSI (4-2-3-1): Jergensen - Gusto, Kolvil, Badijašil, Kukurelja - Fernandes, Kaisedo - Neto, Palmer, Mudrik - Enkunku.

TOTENHEM

Lepota nepredvidivosti u severnom Londonu. Totenhem je, sa igračkim kadrom koji ga krasi i lucidnim Angelosom Postekogluom na klupi, ekipa koja ima kapacitet da se nađe među četiri tima Premijer lige, ali koja ni po čemu ne garantuje da će to i učiniti.

Popularni Ejndž je, nasledivši Antonija Kontea proteklog leta, vratio nadu navijačima londonskog kluba. Uživali su njegovom visokorizičnom, vertikalnom fudbalu visokih frekvencija, osetili kako je lepo biti na čelu Premijer lige, pa makar i na dve, tri nedelje (od 8. do 10. runde). A onda se, od 11. kola teže povredio Džejms Medison, Totenhem je izgubio plejmejkera i momentum, te od 27. oktobra do kraja sezone osvojio samo 40 bodova u 28 utakmica, te prvenstvo završio kao peti na tabeli.

Sada, u Postekogluovoj drugoj sezoni, Sparsi žele makar četvrto mesto kojeg su se domogli samo jednom u poslednjih pet godina. A na papiru imaju igračke kapacitete za ispunjenje te misije.

Kapitalac Dominik Solanke od 75.000.000 evra, strelac 19 ligaških golova za Bornmut u prošloj sezoni, bio im je preko potreban kao prva opcija u špicu, kao transfer kojim se konkurenciji stavljaju do znanja ambicije. Sa njim je londonski klub dobio najbližeg saradnika Hjong Min Sona, te povećao dubinu ofanzivi gde Postekoglu na raspolaganju ima Rišarlisona, Tima Vernera, Brenana Džonsona, Manora Solomona i Dejana Kuluševskog.

Tokom priprema minute su dobijali omladinci Vil Lankšir, Džejmi Donli i Majki Mur, do su se sjajno pokazale tinedjž-novopridošlice iz Lidsa i Jurgordena, Arči Grej i Lukas Bergval. Interesantno, nakon pozajmica u Ren, Lids i Đenovu, desni bek Đed Spens će ove sezone imati priliku da se nametne. Postekoglu mu je pokazao da računa na njega.

Što se odlazaka tiče, nije Totenhem pretrpeo veliku štetu. Osim Pjer Emila Hejbjerga koji je imao značajnu ulogu, zbogom od Emersona Rojala, Džoa Rodona, Erika Dajera, Tangija Endombelea i Rajana Sesenjona nije zabolelo navijače.

Naravno, do zatvaranja letnje pijace ostale su još tri nedelje, štošta se još može promeniti, ali su u Totenhemovom slučaju realniji dolasci, no odlasci bitnih igrača. A ako negde manjka, to je srce odbrane i to ne kvalitativno jer su tu Kristijan Romero, Miki van de Ven i Radu Dragušin, već kvantitativno jer nije lako izneti sezonu sa tri štopera. Primera radi, u prošloj su povrede toliko morile Totenhem da je povremeno u srce odbrane morali Ben Dejvis i Emerson Rojal.

Uz nesporne kvalitete Džejmsa Medisona, talenat Pape Matar Sara, mali znak pitanja stoji kod Iva Bisume, odnosno da li je on prava šestica. Iako je ovaj trio projektovan kao startni u manevru formacije 4-3-3, Lukas Bergval je fudbaler koji bi mogao da eksplodira već u debitantskoj premijerligaškoj sezoni. Ako se niste upoznali sa kvalitetima junoše što je ovog leta došao iz Jurgordena za 10.000.000 evra, bacite pogled na nedavni prijateljski meč sa Bajernom. U dva poteza stao je raskošan fudbalski ponecijal. Centralni vezista kojeg su želeli i velikani poput Barselone i Intera, jednim dodirom ukrao je loptu, a zatim spojio Dejana Kuluševskog sa golom Bavaraca.

Boljka koje Totenhem ne uspeva da se reši jeste branjenje prekida. Upravo posle slobodnjaka i kornera odbrana londonskog kluba kapitulirala je čak 16 puta u prošloj sezoni što je u rangu sa Barnlijevom, a samo su Šefild i Luton (19), odnosno Notingem Forest (23) više puta dozvolili rivalima pogotke van otvorene igre.

Uz korigovanje tog detalja, kao i ako ga zaobiđu teže povrede ključnih fudbalera, Totenhem bio mogao značajno da popravi prošlogodišnji bodovni saldo (66). A ne zaboravimo da je za samo dva boda ostao kratak za četvrto mesto i Ligu šampiona.

TOTENHEM (4-3-3): Vikario - Poro, Romero, Van de Ven, Udogie - Bisuma, Medison, Sar - Džonson, Solanke, Son.

ASTON VILA

Sa vrha brda svi putevi vode nizbrdo. A da li je Aston Vila u prošloj sezoni, sjajnim fudbalom, čvrstinom, taktičnošću i sa njima uzročno-posledičnim četvrtim mestom Premijer lige i plasmanom u Ligu šampiona, dosegla zenit svoje kretnje sa Unajem Emerijem, procenite sami.

Dolazeća sezona biću utoliko izazovnija za Vilu jer je prvi put posle 40 godina čeka takmičenje u evropskoj eliti, a debitovaće u Ligi šampiona otkako društvo najboljih evropskih klubova nosi ovo ime. Ali ako pitate Emerija, Vila se neće štedeti ni na jednom frontu.

"Zadržati kompetitivnost u Premijer ligi, biti konkurentan u Ligi šampiona i naravno, igraćemo dva kupa - sve su to šanse da dođemo do nekog trofeja. Moramo da pokušamo i da budemo pretendenti na odličja u slučaju da dobijemo priliku da pobedimo u različitim mečevima."

Navijači birmingemskog tima gladni su trofeja koji nisu videli već 28 godina još od poslednjeg Liga kupa, a premotavajući film na sezonu najboljeg premijerligaškog finiša još od takmičarske 1992/93 kada su bili vicešampioni, imaju čemu da se nadaju. Jer Vila je u Birmingemu pobeđivala Mančester Siti, a Arsenalu nanela dva poraza i praktično vratila Siti na šampionski kolosek.

Jedan od najvećih Emerijevih zadataka u novoj sezoni biće da našteluje tim tako da se odlasci Daglasa Luiza u Juventus i Muse Dijabija u Al Itihad, ne osete. Vila je letos nošena žarom plasmana u Ligu šampiona prilično raskošno kupovala, a od najspuljih akvizicija se najviše i očekuje. Naravno, mislimo na Amadua Onanu kao Luizovu zamenu, te Iana Matsena koji je stigao po specijalnoj želi španskog stručnjaka. Nećemo analizirati svaku od Vilinih osam dosadašnjih kupovina, dovoljno je reći da je vraćanje iskusnog Rosa Barklija na Vila park za sitan novac vrlo promućuran potez, te da Emeri očekuje blesak Vilinog deteta i 22-godišnjeg povratnika Džejdona Filodžina što je lani blisao u Čempionšipu.

Takođe, nije isključeno da se saldo pristignih u zapadni Midlends poveća i dostigne dvocifrenu brojku budući da je Emeri žudi za Žoaom Feliksom, te da nije isključeno da najbolji asistent Premijer lige iz prošle sezone Oli Votkins dobije ispomoć u špicu napada.

Od kraja jula do danas, Vila je odigrala pet kontrolnih utakmica ostavivši neubedljiv utisak. Na četiri je poražena (Kolambus, Lajpcig, Klub Amerika, Dortmund), a pobedila je samo Atletik Bilbao. Kosta Nedeljković je u poslednjoj proveri odigrao svih 90 minuta što pokazuje da Emeri i te kako računa na perspektivnog srpskog beka.

Uspešna sezona za Vilu ne mora nužno da znači preslikani ili bolji plasman no lani, već kreiranje upečatljivog utiska na svim frontovima, uz neke upečatljive pobede u Ligi šampiona, utemeljenje fudbalske, odnosno igračke baze, te kontinuitet rezultata koji je bio klimav u završnici prošle sezone.

ASTON VILA (4-2-3-1): Martinez - Keš, Konsa, Tores, Matsen - Kamara, Onana - Bejli, MekGin, Rodžers - Votkins.

VEST HEM

Posle skoro pet godina pod trenerskim plaštom Dejvida Mojesa, nova era u Vest Hemu počinje, sa značajno defanzivnijim i opreznijim Đulenom Lopetegijem. Stigao je Španac početkom jula i od uprave kluba dobio sijaset kvalitetnih pojačanja - od štopera Maksa Kilmana i Žan Klera Todiboa, te desnog beka Arona Van Bisake, preko Gvida Rodrigesa, Krajsensija Samervila, pa sve do Niklasa Filkruga koji bi trebalo da razbije tezu u Vest Hemovoj nesposobnosti da kupi kvalitetnog napadača.

Kvaliteta u istočnom Londonu ima dovoljno da se napadne Evropa, da se ponovi plasman iz 2021. (šesto mest), najbolji od sezone 2012/13 nakon što su se Čekićari ekspresno vratili iz Čempionšipa u elitni rang. Pomenuta pojačanja samo su bonus na postojeću bazu sa Lukasom Paketom, Vord Prauzom, Edsonom Alvaresom, Mohamedom Kudusom, Džerodom Bouvenom...

Dakle, ima Lopetegi na šahovskoj tabli toliko kvaliteta da svoj često uspavljujući posed lopte, može da ubrza, oživi, učini rizičnijim, ali i daleko isplativijim. Jer bez rizika, nema ni profita. Dakle, umesto prevelikog razmišljanja i davljenja lopte, navijači Vest Hema žele da vide, ako ne mat u tri poteza, onda bar hrabriju, bržu, direktniju igru od one svojstvene čoveku koji je sa Seviljom osvojio Ligu Evrope 2020. godine.

No, uprkos tome što je Vest Hem ovog leta spiskao blizu 150.000.000 evra, Loptegijev tim nije kompletiran. U poslednjim nedeljama letnje pijace Čekićari pokušavaju da dovedu Karlosa Solera iz Pari Sen Žermena i Tamija Ejbrahama iz Rome. Sa još jednim špicem, uz Filkruga kao prvu napadačku opciju, te veterane Majkla Antonija i Danija Ingsa, osigurali bi se da vedeta tima, Džerod Bouven, ne mora silom prilika da uskače na poziciju devetke kao što je to činio lani.

Pritom, Vest Hem novu sezonu počinje sa novim kapitenom! Kao čovek koji je više puta naglašavao da želi da završi karijeru na londonskom Olimpijskom stadionu, kao lider koji pronalazi rešenja kada ih saigračima manjka, povremeni reprezentativac Engleske idealan je za vlasnika trake. Podsetimo da je ofanzivac iz Leominstera prošlu sezonu završio sa 20 pogodaka i deset asistencija u svim takmičenjima, da je od toga 16 golova postigao i još šest priredio u Premijer ligi.

Sa igračkim resusrsima koje poseduje, Vest Hem bi morao da popravi prošlogodišnji učinak koji kaže - 52 boda deveta pozicija na tabeli i epitet treće najporoznije odbrane Premijer lige. Zvuči neverovatno za tim iz gornjeg dela tabele, ali Čekićari su tada primili 74 golva na 38 utakmica. Nije ni čudo što su stigla dva čvrsta štopera i desni bek sa ogromnim premijerligaškim iskustvom.

VEST HEM (4-2-3-1): Areola - Van Bisaka, Todibo, Kilman, Emerson - Alvares, Paketa - Bouven, Kudus, Samervil - Filkrug.

NJUKASL

Kada je omraženi Majk Ešli jeseni 2021. godine predao klub sa Sent Džejms Parka u ruke saudijskih vlasnika, veliki deo sportske javnosti očekivao je da će Svrake postati najveće trošadžije na fudbalskoj pijaci u nadolazećim vremenima. Jeste Njukasl doveo nekoliko skupih pojačanja u prethodne tri godine, ali je to daleko od one količine koju je na akvizicije izdvajao Mančester Siti u početnom periodu arapske ere.

Planski rade crno-beli praktično od prvog dana kada su dobili nove gazde. Edi Hau je postavljen na mesto trenera još u novembru 2021, a tri godine kasnije svedoci smo ozbiljnog kontinuiteta koji je bivši strateg Bornmuta upostavio na severu Engleske. Da navijači Njukasla moraju da budu zadovoljni ostvarenim u prethodnom periodu najbolje će potvrditi podatak da su njihovi ljubimci osvajanjem četvrtog i sedmog mesta iz prethodne dve sezone, prvi put još od 2003. i 2004. završili dve takmičarske godine vezano u gornjoj polovini tabele.

Kao što je Edi Hau izabran za predvodnika projekta s klupe, tako je ciljano i od Aleksandera Isaka napravljena figura prve zvezde kluba. Ako je i bilo nekakvih sumnji u trenutku kada je Šveđanin postao najskuplje pojačanje u istoriji kluba, one su otklonjene u prethodne dve godine. Isak je spektakularan igrač kog ni problemi sa povredama nisu sprečili da ostvari odličan učinak u dresu Njukasla. Samo je prošle sezone momak poreklom iz Eritreje dao 21 gol i bio treći strelac lige, a pogodaka bi bilo i više da osam mečeva nije propustio. S pravom se navijači uzdaja u Isaka i u predstojećoj sezoni, jer je 25-godišnjak pokazao izuzetan talenat da maksimizira sve prednosti moćnih fizičkih predispozicija, uz snažan mentalitet pobednika, koji je toliko puta pokazao izlazeći iz dužih povreda kao još bolji igrač.

Njukaslov prelazni rok nije bio spektakularan, pošto su praktično jedini novi igrači su golman Odiseas Vlahodimos (stigao iz Notingem Foresta) i centarfor Vilijam Osula (došao iz Šefild Junajteda), dok je talentovani levi bek Luis Hol otkupljen od Čelsija za preko 40.000.000 evra. Međutim, ko će zapravo biti najveća pojačanja Ediju Hauu? Niko drugi do Sandra Tonalija i Svena Botmana. Italijan će se vratiti na teren posle desetomesečne suspenzije zbog kršenja italijanskih propisa o klađenju, dok će se Holanđanin na jesen vratiti na teren posle povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena. Ako pomenuti dvojac bude uspeo da igra bar približno kao pre pomenutog odsustva, Njukasl će ponovo biti kandidat za plasman u Ligu šampiona, izlazak u evropska takmičenja u tom slučaju ne bi trebalo da izostane, dok se mesto u gornjoj polovini tabele podrazumeva u kakvom god sastavu Njukasl nastupao.

NJUKASL (4-3-3): Poup - Hol, Barn, Šer, Livramento - Žoelinton, Gimaraes, Longstaf - Gordon, Isak, Marfi.

BRAJTON

Na pitanje "Kako posle Roberta De Zerbija", čoveka koji je Brajtonu na kraju sezone 2022/23 doneo istorijski plasman u vidu šestog mesta Premijer lige, pokušaće da odgovori najmlađi stalni trener u istoriji engleske elite Fabijan Hirceler.

Perspektivni, 31-godišnji stručnjak je u minuloj sezoni odveo Sankt Pauli iz Cvajte u Bundesligu, a Brajton, kao što to čini i sa fudbalerima, nanjušio i prigrlio talenat.

Fabijan Hirceler (AFP)Fabijan Hirceler (AFP)

Brajtonov cilj sa Nemcem švajcarskog pasoša rođenim u Sjedinjenim Američkim Državama biće borba za gornji deo tabele, mada će upravi još više od rezultata biti važan kvalitativni dojam igre koja bude krasila Galebove. A Hircelerov stil sadrži elemente De zerbijevskog presinga, ali i na strpljivijem građenju napada i posedu lopte.

Da se Brajton ozbiljno spremio za dolazeće izazove pokazuju i reči štopera Adama Vebstera: "Trening je vrlo intenzivan i težak. Nivo posvećenosti detaljima je fascinantan."

Brajton među stativama ima jednog od najperspektivnijih evropskih golmana Barta Ferbrugena (videlo se to u utakmicama Holandije na minulom Euru), plodna zemlja kojom hode talenti širi se preko odbrane sa Valentinom Barkom, veznog reda u kojem nadolaze kvaliteti Karlosa Balebe, naslednika Mojzesa Kajseda, a od manevra ka navali usevi su sve plodonosniji sa plejmejkerom Hulijom Ensisom, te napadačima Evanom Fergusonom i Žoaom Pedrom. Međutim, lovci na talente sa juga Engleske ovog leta dodatno učvrstili krilne pozicije Jankubom Minteom iz Fajenorda (35.000.000 evra) i Ibrahimom Osmanom iz Nordsjelanda (19.500.000). A dva dana uoči starta sezone Brajton je platio Majncu 30.000.000 evra za talentovanog desnokrilnog Nemca Brajana Grudu i odlučio da aktivira otkupnu klauzuzlu (50.000.000 evra) napadača Lidsa Žoržinja Rutera koji bi uskoro trebalo da pojača Galebove.

Najbolji asistent iz prošle sezone Paskal Gros se preselio u Borusiju iz Dortmunda i odsustvo jedne od najiskusnijih figura u timu moglo bi da predstavlja problem za ekipu sa Ejmeksa. Međutim, umesto centralnog veziste stigao je zadnji vezni Mats Vifer i njegovo iskustvo iz Eredivizije svakako će pomoći Hirceleru da napravi dobitnu kombinaciju na sredini terena.

Brajtonov lider na terenu sa najvećim uticajem na igru trebalo bi da bude Kaoru Mitoma. Japanski dribler je poslednja tri meseca prošle sezone proveo u ambulanti zbog problema sa leđima, a to se i te kako odrazilo na plasman i rezultate Galebova. Mitoma ih je nakon 25. kola ostavio na sedmoj poziciji sa 38 bodova, a u završnih 13 utakmica bez Japanca na terenu Brajton je samo dva puta slavio i osvojio svega deset od mogućih 39 bodova.

BRAJTON (3-4-3): Ferbrugen - Heke, Dank, Vebster - Feltman, Vifer, Baleba, Estupinjan - Adingra, Mitoma - Ferguson.

SAUTEMPTON

Deset godina zaredom igrao je Sautempton u Premijer ligi, pretropšle sezone neočekivano ispao, ali se ekspresno vratio u elitu kroz plej-of Čempionšipa. Ali ako pitate uredništvo uglednog Guardiana, Sveci će ekspresno nazad u drugi rang engleskog fudbala. Novinari Guardiana predvideli su ekipi sa Sent Merisa fenjer u rukama na kraju sezone. No, ne mora nužno da bude tako.

Škot Rasel Martin je talentovani stručnjak fokusiran na fudbalsku estetitku, forsiranje dominacije u posedu lopte. Njegovi Sveci marširali su na taj način u Čempionšipu, slovili za tim koji pritiska protivničku defanzivnu liniju prilično visoko, a ključno pitanje jeste, da li je to hazarderska taktika za Premijer ligu. Idealistički fudbalski pogledi 38-godišnjeg stručnjaka mogli bi lako da se ugase tamo gde većina rivala raspolaže daleko većim kvalitetom. Imitacije Gvardiolinih fudbalskih šablona (poput ulazaka Kajla Vokera Pitersa sa pozicije desnog beka u sredinu pri napadačkim akcijama) mogle bi da prerastu u samoubilačke misije.

Sautempton je na fudbalskoj pijaci pokazao ambiciju da nova sezona u Premijer ligi ne bude jo-jo sezona i stoga je jasno da je osnvni cilj tima sa juga Engleske preživljavanje u eliti. Međutim, iz Čempionšipa Sveci vuku poražavajuću statistiku što se ogleda u 54 primljena gola iz otvorene igre prošle sezone. Samo tri kluba bila su slabija u tom segmentu, od čega su dva ispala iz drugog u treći rang.

Doživeo je novopečeni premijerligaš letos dva osetna gubitka odlascima napadača Čea Adamsa i centralnog veziste Stjuarta Armstronga, ali su gubitici momentalno nadomešćeni. Ben Brereton Dijaz će nakon prošlogodišnje pozajmice u Šefildu i odlaska iz Viljareala ponovo imati šansu za dokazivanje u Premijer ligi i biće prava podrška Adamu Armstrongu, najdominantnijoj figuri Sautemptona iz minule sezone po pitanju golova i asistencija - 21 je dao, a 13 namestio.

Reči povratnika Adama Lalane, motivacioni govori čoveka koji je pre deset godina napustio Sent Meris, mogli bi da imaju presudnu ulogu u borbi za opstanak. Nekadašnji reprezentativac Engleske je u Brajtonu kod Roberta De Zerbija imao status igrača-trenera, a i Raselu Martinu biće produžena ruka na terenu. Sa pozajmica su otkupljeni štoper Tajler Hervud Belis i defanzivni vezista Flin Dauns, a obojici će ova sezona biti poligon da pokažu zrelost za Premijer ligu.

SAUTEMPTON (4-3-3) Bazunu - Voker Piters, Hervud Belis, Bednarek, Tejlor - Smolboun, Dauns, Lalana - Armstrong, Mara, Brereton Dijas.

LESTER SITI

Teško, teže, sezona koja očejuje Lester. Biće verovatno najizazovnija u novijoj istoriji kluba koji je 2016. godine senzacionalno postao šampion Engleske. Nakon toga, Lester je gotovo bez izuzetka završavao u gornjem delu tabele, neretko i pretendovao na Evropu. Ali ovo bi nakon ispadanja takmičarske 2022/23, te pokoravanja konkurencije u Čempionšipu i ekspresnog povratka u Premijer ligu, mogla da bude sezona pukog preživljavanja.

Prvo, čovek koji je uveo Lisice nazad u elitu, Enco Marseka više nije tu. Dakle, novi trener Stiva Kupera imao je oko mesec i po dana da upozna, pripremi i ugira ekipu za premijerligaške izazove.

Drugo, nije samo Enco Marseka otišao u Čelsi, već i najbolji igrač Kiran Djuzberi Hol, autor 12 pogodaka i 14 asistencija na putu iz Čempionšipa u Premijer ligu. Zamena približnog kvaliteta daleko je od vidnog polja kluba sa King Pauer stadiona.

Treće, ali ne i najmanje bitno, Lester se zbog kršenja pravila o profitu i održivosti (PSR) suočava saoduzimanjem bodova u povratničkoj sezoni.

Kada objedinimo ove faktore, ne čudi što je klima iznad Lestera prilično pesimistična, turobna, neobećavajuća. Njenom popravljanju nije pomogla ni predsezona, te porazi od Palerma i Augzburga sa po 1:0. Osećaj nemoći dodatno je produbila generalna proba protiv Lansa i uverljiv poraza sa tri primljena i bez postignutog gola.

Nije Lester napustio samo Djuzberi Hol. Zbogom su rekli i starosedeoci Mark Olbrajton, Denis Prat i Keleči Ihenačo. Lester je čitavog leta u potrazi za fudbalerima sličnih karakteristika koji bi popunili prazninu, ali baš zbog pomenutog kršenja pravila o profitu i održivosti, budžetska sredstva za pojačanja su im limitirana. Nadanja Stiva Kupera su u magli, ali je kristalno jasna njegova poruka da mu manjka napadačkih opcija.

Dosadašnja pojačanja ne garantuju rezultate i stabilnost sa izuzetkom. Išakua Fatavua, momka koji je u prošloj sezoni Čempionšipa autorizovao šest pogodaka i 13 asistencija, a ovog leta otkupljen od Sportinga za 17.000.000 evra. Od učinka levonogog desnog krila iz Gane u mnogome bi mogla da zavisi sezona Lisica, koji su u julu i avgustu potpisale štopera Atalante Kejleba Okolija, Bobija De Kordovu Rida, te tinejdžere iz Čelsija i Brajtona, centralnog vezistu Majkla Goldinga i plejmejkera Fakunda Buonanotea. Ali većina ovih mladića predstavlja potencijal, a ne garaciju.

Do kraja prelaznog roka Lester mora da ugrabi kvalitetnu desetku, želi da 37-godišnjem Džejmiju Vardiju i Patsonu Daki doda još jednog napadača, a nije isključeno da padne potpis i levog beka.

U igračkom kadru Lisica ostali su mnogi igrači iz pretprošlogodišnje sezone premijerligaškog kraha poput Bubakarija Sumarea, Vauta Fesa, Stefana Mavididija, Viktora Kristensena, Vilfreda Endidija i Harija Vinksa. Ovo je njihova šansa za iskupljenje.

Lester u ovoj sezoni ima jedan jedini cilj - opstanak.

LESTER (4-2-3-1): Hermansen - Pereira, Fes, Koudi/Vestergor, Džastin; Vinks, Endidi; Fatavu, De Kordova Rid, Mavididi - Vardi.

EVERTON

Uživajte u Gudison Parku dok još možete, jer će se na drevnom stadionu Karamela odigrati još samo 19 premijerligaških utakmica. Sve će vrveti od emocija na domaćim mečevima Evertona u predstojećoj sezoni, jer će veliki engelski klub u maju 2025. napustiti svoj dom posle 132 godine. Čuvena je priča po kojoj se Everton zbog podignute cene zakupnine naljutio, napustio Enfild 1892. godine, prepustio ga gradskom rivalu i ostalo je naravno istorija. Možda je Everton iz današnje perspektive posmatrano tim potezom presudio sebi i odredio da čitavo svoje postojanje ostane u senci Liverpula, ali će navijači na Gudison uvek gledati kao na svoje vekovno ognjište. Nikakav luksuzni Bramli Mur na koji će se preseliti sledećeg leta neće u emotivnom smislu moći da ga zameni.

No, koliko god da će neminovno emocije biti u prvom planu, od nečega se, što bi se reklo, mora živeti. Prethodne tri sezone, bile su Evertonove najgore u poslednjih 20 godina. Opstanak izboren na jedvite jade i okončavanje sezone na 16, 17. i 15. poziciji nisu u skladu sa istorijskim značajem kluba. Praktično od završetka ere Dejvida Mojesa 2013. Everton nije relevantan u borbi za plasman u prvih šest na tabeli, tamo gde je redovno bio u većem delu dugog mandata škotskog stručnjaka. Sa dolaskom Farhada Moširija na čelo kluba 2016. poklopili su se i lošiji rezultati, ali se nikako ne može reći da su razlog tome smanjena ulaganja. Everton jeste trošio ozbiljne sume novca od dolaska britansko-iranskog biznismena na čelo kluba, ali bez adekvatne strategije. Umalo je prošle sezone finansijski fer-plej došao glave poljuljanom velikanu, ali ju je nekako održao iznad vode.

Šon Dajš je izdržao već godinu i po dana na klupi, što je uzimajući u obzir standarde Evertona iz prethodnih deset godina za svačije poštovanje. Koliko god riđobradi strateg bio osporavan, uspeo je da uradi ono što je bilo do njega - izborio je opstanak, koliko god da je to učinio bez ikakvog obraćanja pažnje na sveopšti utisak o igri. Sada je klub napravio nekoliko interesantnih ulaznih transfera, poput potpisa štopera Džeka O'Brajena iz Liona za preko 20.000.000 evra, senegalskog napadača Ilimana Endijajea iz Marseja (18.000.000 evra), Tima Iroegbunama iz Aston Vile (11.000.000 evra) i Jespera Lindstrema (pozajmljen od Napolija).

Ono što zabrinjava navijače jeste što još nije nađena zamena za Amadua Onanu. Defanzivni vezista otišao je za 60.000.000 evra u Aston Vilu, čime je postao druga najskuplja prodaja u istoriji Evertona. Koliko god da je reprezentativac Belgije imao problema sa temperamentom, davao je značajnu čvrstinu u međuprostoru između 30. i 60. metra od gola. Vredi istaći da je Eveton zaradio još oko 25.000.000 evra na prodajama Bena Godfrija u Atalantu i Luisa Dobina u Aston Vilu.

Po pitanju prognoza za narednu takmičarsku godinu, utisak je da će Everton ponovo morati da se zadovolji pozicijom u donjem delu tabele, s tim da bi možda na krilima saznanja da je ovo poslednja godina na Gudisonu, ekipa mogla da se "skupi" i ako ništa drugo izbori opstanak bez većih trzavica i završi među 12 ili 13 najboljih. Po igračkom kvalitetu, to bi svakako morala da uradi, a uz poklapanje kockica i da posle duže vremena bude u gornjem domu.

EVERTON (4-2-3-1): Pikford - Ešli Jang, Tarkovski, Obrajen, Mikolenko - Gej, Iroegbunam - Harison, Dukure, Meknil - Kalvert Luin.

BRENTFORD

Da, Brentford i četvrtu godinu zaredom nastupa u Premijer ligi, ali ruku na srce, navijači ovog kluba prilično su zabrinuti u susret novoj sezoni. Pčele su prethodnu završile tek na 16. poziciji i nisu prebacile brojku od 40 bodova (39). Dakle, vožnja od avgusta do maja nije bila nimalo prijatna za ekipu Tomasa Franka.

Nije prijatno ni onima koji će klub bodriti znajući da se od dva velika letnja pojačanja, ono skuplje, dovedeno kao naslednik Ajvana Tonija povredilo. Brazilac Igor Tijago stigao je iz Briža, ali se u julu povredio u prijateljskom meču sa Vimbldonom, a problemi sa meniskusom odvojiće ga van terena makar do kraja kalendarske godine. Pritom, Tonijeva sudbina još je neizvesna. Za sada je u timu, ali ponude se naziru, a budući da mu ugovor ističe leta 2025. ovo je poslednji trenutak kada bi Bretford mogao da zaradi novac na reprezentativcu Engleske.

U postojećoj konfiguraciji snaga, ako izbegne borbu za opstanak, Brentford i Frank smatraće sezonu uspešnom. Teško da mogu da napadnu rekordnu premijerligašku brojku iz sezone 2022/23 koju su završili sa 59 bodova i na devetom mestu na tabeli. Verovatno bi bili zadovoljni da se ponovi takmičarska 2021/22 kada su dobacili do 46 bodova i 13. pozicije.

Nije bilo nepremostivih odlazaka, ali uz pomenutog Tijaga i Fabija Karvalja što je stigao iz Liverpula da unapredi kreativnost Frenkovog tima, Brentford je prilično skromno i neupečatljivo poslovao ovog leta. Stoga bi u prvi plan mogli da iskoče mladi korejski štoper Đi So Kim i ukrajinski ofanzivni vezista Jegor Jarmoljuk.

Ako izuzmemo Tonija čija je sudbina pod velom neizvesnosti, udarna igla Brentforda svakako je Brajan Embeumo, čovek koji je maestralno otvorilio prethodnu sezonu sa sedam pogodaka na prvih 15 utakmica, doneo Brentfordu 11 bodova svojim golovima i asistencijama, da bi otkako je povredio zglob i ispao iz konkurencije, Brentdord na 13 utakmica doživeo čak deset poraza.

BRENTFORD (4-3-3): Fleken - Rorslev, Pinok, Kolins, Henri - Janelt, Jensen, Norgor -Embeumo, Toni, Šade.

VULVERHEMPTON

Četiri sezone zaredom Vulverhempton završava Premijer ligu između 10. i 14. mesta, a sva je prilika da će tako biti i u novoj sezoni. Otišao je Vulvsima najboljji igrač Pedro Neto put Čelsija za 60.000.000 evra, ali je na Molino stigao talentovani norveški špic Jergen Strand Larsen za kojeg navijači veruju da može biti inkarnacija Raula Himeneza iz vremena kada je Meksikanac bio u zenitu i rešetao mreže po Premijer ligi.

Od promocije iz Čempionšipa u Premijer ligu 2018. godine, Vulverhempton je pod trenerskom palicom Nuna Espirita Santa, zatim Bruna Laža i Đulena Lopetegija slovio za ekipu pretežno defanzivnih karakteristika. To se promenilo pre godinu dana kada je Geri O‘Nil nasledio kormilo Vulvsa od Španca transformisavši premijerligaša u ofanzivac tim što je isporučio 65 ligaških golova – ubedljivo najviše od povratka u elitni rang.

Jeste O‘Nil ostao bez Neta, ali bi do kraja letnje pijace Vulverhempton mogao da doživi osetne promene u igračkom kadru, odnosno da na Molino dođu neka nova lica. Jer prodajama Neta i doskorašnjeg Maksa Kilmana Vest Hemu, u klupsku kasu već se slilo 107.500.000 evra, a deo tog novca trebalo bi da bude iskorišćen na dodatna pojačanja. Kako O‘Nil varira između sistema sa trojicom i četvoricom igrača pozadi i kako je ekipu napustio stub odbrane, valjalo bi pronaći još jednog štopera koji će praviti društvo Jersonu Moskeri, Totiju, Santijagu Buenu i vrešenom Kregu Dosonu. Kao moguću zamenu za Neta, Vulvsi su označili Joana Visu iz Brentforda.

Važno je zategnuti odbranu i zbog činjenice da su prošle sezone samo Barnli, Luton, Šefild i Notingem Forest imali manje utakmica bez primljenog gola od Vulverhemptona (5), a da su tri od četiri pomenuta tima ispala u Čempionšip. Dakle, prošlogodišnje 14. mesto na tabeli na kraju sezone Vulvsi duguju napadačkoj igri u kojoj su se golovima istakli Hvan i Mateus Kunja, obojica sa po 12 pogodaka.

Posle korektnog pripremnog perioda tri pobede i dva poraza iz pet kontrolnih utakmica (savladali Lajpcig 3:0, Vest Hem 3:1, Komo 1:0), već na otvaranju ih čeka veliki izazov i gostovanje Arsenalu, kao i prilično izazovan kraj avgusta i septembar u koje staju i dueli sa Čelsijem, Njukaslom, Aston Vilom i Liverpulom, uz izuzetak Notingem Foresta kao lakšeg rivala. Rana faza sezone mogla bi da pokaže od čega su Vulvsi sazdani.

VULVERHEMPTON (3-4-3): Žoze Sa - Bueno, Doson, Toti - Semedo, Žoao Gomeš, Lemina, Ait Nuri - Rodrigo Gomeš, Strand Larsen, Kunja.

KRISTAL PALAS

Od mračnih dubina februara do uzbudljivog i raspojasanog maja. Tako je ukratko izgledala prethodna sezona Staklara. Uz veliko poštovanje ka Roju Hodžsonu i njegovom entuzijazmu da se bavi treneskim poslom i u 74. godini, sve je to u finišu mandata vremešnog stručnjaka izgledalo prilično neobećavajuće. Kristal Palas od 2013. nije ispao iz Premijer lige, a uzimajući u obzir kako je igrao dok Oliver Glazner nije došao, na Selhurst Parku mogu da budu presrećni što će i narednih devet i po meseci gledati mečeve najjače lige sveta.

Hladan,miran i pribran, osobine su koje najbolje opisuju austrijskog stratega na klupi Kristal Palas. Govorio je Oliver Glazner da je promenio gledanje na život od kada je 2011. godine morao da prekine igračku karijeru zbog izliva krvi na mozgu, užasnog peha doživljenog usred utakmice. Preživeo je Glazner situaciju u kakvoj retki imaju puku sreću da izvuku živu glavu, a svoju kasniju sveopštu smirenost odlično koristi u dosadašnjem toku trenerske karijere.

Krunu odličnog rada u Nemačkoj doživeo je osvajanjem Lige Evrope sa Ajntrahtom iz Frankfurta 2022, a od prethodnog proleća krenuo je da se prvi put dokazuje i van svog govornog područja. U roku od nekoliko sedmica, Glazner je sproveo svoje ideje i pronašao način da popuni praznine u timu nakon brojnih povreda, a sve je to kumovalo da Palas ne samo opstane, već završi i na 10. poziciji. Koliko su Orlovi na momente delovali superiorno najbolje je pokazao onaj spektakularan meč protiv Mančestera, kada je Ten Hagov tim počišćen 4:0.

Jedan važan deo Palasovog mozaika je otpao prodajom Majkla Olisa u Bajern za oko 60.000.000 funti, ali bi bilo poželjno da se to ne godi i preostaloj dvojici najvrednijh igrača u timu - Marku Gejiu i Eberečiju Ezeu. Jedan od čelnih ljudi Kristal Palasa Stiv Periš izjavio je nedavno da je Mark Geji "generacijski talenat i da velike superzvezde moraju da koštaju kao superzvezde" indirktno poručujući zainteresovnim kupcima da isplate 75.000.000 funti (iliti oko 88.000.000 evra) za stamenog štopera ili od posla neće biti ništa.

Ako bi neko od ključnih igrača otišao, to bi potencijalno stvorilo ozbiljen probleme, jer bi pred Palasom ostalo malo vremena za pronalaženje zamena. Zasad su u letnjem prelaznom roku stigli Ismaila Sar (Marsej, 15.000.000 evra), Šadi Rijad (Betis, 15.000.000) i Daiči Kamada (Lacio, potpisan kao slobodan igrač). Od starosedelaca posebnu pažnju treba obratiti na talentovanog defanzivnog vezistu Adama Vortona i njegovog kolegu po poziciji Šeika Dukurea. Maliijac je veliki deo prošle sezone propustio zbog povrede ahilove tetive.

KRISTAL PALAS (3-4-2-1): Henderson - Geji, Ričards, Andersen - Mičel, Vorton, Lerma, Munjoz - Eze, Kamada - Mateta.

FULAM

Odbacivanje jo-jo statusa i sigurno ušuškvanje u mir sredine tabele. Nije teško razumeti šta je Kolibašima bio cilj kada su 2022. izborili promociju u Premijer ligu. I treba pohvaliti Marka Silvu i njegove momke za 13. mesto osvojeno prethodne sezone, jer, nemojte zaboraviti, Fulam je poslednjeg dana prelaznog roka prošle godine ostao bez svoje dugogodišnje amajlije Aleksandra Mitrovića. Možda Rodrigo Muniz nije bio tako efikasan kao Srbin, ali se ne može reći da je Brazilac razočarao kao Mitrova zamena. Malo više na golove Muniza, a malo i na pogotke Raula Himenesa, Bobija Rida, Aleksa Ivobija... Kako bilo, opstanak je izboren bez većih poteškoća.

Sada na Krejven Kotidž stiže novi izazov i pitanje - kako se snaći bez Žoaa Paljinje. Portugalac je prema mišljenju mnogih stručnjaka bio najbolji "osigurač" u Premijer ligi prošle sezone posle Rodrija. Očekivalo se da defanzivni vezista bude prodat prošlog leta, pa zimus, a sada je konačno otišao u Bajern za skoro 60.000.000 evra sa uračunatim bonusima. Od standardnih članova prve postave otišli su i Tosin Adarabiojo (Čelsi), Bobi Rid (Lester) i Tim Rim (Šarlot).

Kada je već prodao najboljeg igrača, morao je Fulam da učini nešto i dreši kesi. Oborio je klupski rekord i za oko 32.000.000 evra kupio Emila Smit Roua iz Arsenala. Vreme će pokazati da li je ovo bio ispavan potez. Logično je da sumnje postoje, jer je rekordan iznos izdvojen za momka koje je prošle sezone odigrao samo 346 minuta u Premijer ligi, bez datog gola. Uz 24-godišnjeg ofanzivnog vezistu doveden je i štoper Viljareala Horhe Kuenka za oko 6.000.000 evra, dok je nekada supertalentovani Rajan Sesenjenon potpisan kao slobodan igrač nakon rastanka sa Totenhemom. Sesenjon je podsetimo dete Fulama, bio je u klubu od osme do 19. godine, a kada je prelazio u Totenhem 2019. smatran je jednom od najvećih nada engleskog fudbala. Ipak, na najvećoj sceni nikada nije ispunio očekivanja. Možda nije uspeo da dosegne visine, ali bi u narednim godinama mogao da zasluži status heroja u svojoj drugoj kući i to bi trebalo momku rođenom 2000. godine da bude velika motivacija.

Pred Fulamom i Sašom Lukićem je potencijalno izuzetno teška sezona. Prošle su uspeli crno-beli da se snađu bez Mitrovića, ali su sada i bez Paljinje. Štoperski tandem biće potpuno nov i neuigran. Sve su to izazovi sa kojima će se Marko Silva suočiti. Doduše, portugalski trener je u prethodnim godinama pokazao da je verovatno jedan od potcenjenijih stratega u Engleskoj i sigurno ima kvaliteta da posloži ekipu koja će izboriti opstanak, samo što je utisak da će to naredne sezone učiniti na teži način poredeći sa prethodne dve.

FULAM (4-2-3-1): Leno - Robinson, Kuenka, Basi, Kastanj - Smit Rou, Kerni - Ivobi, Pereira, Vilson - Muniz.

BORNMUT

Ko je leta 2015. godine mogao i da zamisli da će Bornmut postati klub koji će vezati deset uzastopnih sezona u Premijer ligi. Šta god da su Višnjice uradile, uvek bi ostale nekako potcenjene, i tako iz sezone u sezonu. Edi Hau, Skot Parker, Geri O'Nil i sada Andoni Iraola. Bornmut je prethodnih godina verovatno jedna od najprijatnijih sredina za rad u Engleskoj, jer su i navijači ovog kluba svesni da im je svaka sezona provedena u Premijer ligi samo bonus, a treneri su uvek uživali veliku podršku u sredini koja je relativna mala za standarde elitnog ranga.

Potcenjivanje o kom smo govorili, u dobroj je meri uvezano sa stadionom koji može da primi jedva malo preko 12.000 gledalaca. Koliko god se neki neće složiti, veličina je bitna i uliva strahopoštovanje među konkurenciju. Da u Bornmutu dugoročno planiraju, vidi se i po najavi vlasnka Vilijama Bila Folija da će klub uskoro početi gradnju stadiona koji će biti za 15 do 20 procenata veći od postojećeg. To bi trebalo da bude samo jedan od koraka transformacije kluba, koji verovatno ni sam nije planirao da ovako dugo ostane u Premijer ligi, kada je promovisan te 2015.

Kao i svake sezone, ljubitelji Premijer lige po pravilu umeju da svrstaju Bornmut među timove koji bi mogli da ispadnu iz lige, a ni ova takmičarska godina nije izuzetak. Andoni Iraola jeste obavio fantastičan posao prethodne takmičarske godine, ali i dalje kao da postoji bojazan oko toga da li je to bilo samo poklapanje kockica ili je Iraola zaista predodređen za velika dela u trenerskom poslu. Stručnjaku iz Baskije mnogi predviđaju sjajnu budućnost, a da bi potvrdio potencijal moraće da bar još jednom s Bornmutom obezbedi lagani opstanak u Premijer ligi.

Na Din Kortu iliti Vitalitiju, nisu preterano impresionirali dovođenjem zvučnih imena, ali nikada na njih klub nije ni ciljao. Najveće poslove obavio je otkupom ugovora Luisa Sinistere i Enesa Unala, dvojice igrača koju su prethodnu sezonu proveli na pozajmici u Bornmutu. Oko 40.000.000 je ukupno izdvojeno za Kolumbijca i Turčina, a solidna cifra je utrošena i na pojačanja u defanzivi. Din Hujsen je doveden za 15.000.000 evra iz Juventusa, a Hulijan Arauho za 10.000.000 iz Barselone. Stigao je još i golman Aleks Paulsen iz novozelandskog Velingtona za 2.300.000 evra.

Sav novac koji je Bornmut potrošio ovog leta, pokrio je prodajom Dominika Solankea u Totenhem. Strelac 19 pogodaka u Premijer ligi prošle sezone prodat je za skoro 65.000.000 evra Spursima. Spektakularna operacija kada se zna da je bivša nada engleskog fudbala prethodno kupljena za tri puta manje novca od Liverpula. Golovi Solankea će teško biti nadomešteni, ali su znali i ranije u Bornmutu da se snalaze s problemima skučenih opcija u navalnoj liniji. Kad zatreba uskočiće Džastin Klajvert i talentovani Afrikanci Antoan Semenjo i Dango Uatara, da združenim snagama nadomeste izostanak pravog golgetera. Ako takav plan uspe, opstanak je na vidiku.

BORNMUT (4-4-2) Neto - Kerkez, Senesi, Zabarnji, Smit - Kuk, Kristi - Tavernije, Klajvert, Semenjo - Unal.

NOTINGEM FOREST

Od ulaska Notingem Foresta u Premijer ligu 2022, dosta turbulentnih informacija kovitlalo se oko Siti Graunda. Prošla sezona je uključivala oduzimanje bodova i otpuštanje navijačima voljenog trenera Stiva Kupera. Stvari su trenutno malo mirnije, iako istorija govori da se u Forestu neko previranje očas posla dogodi. Postoji mogućnost proširenja stadiona nakon što se savet složio da proda zemljište klubu. Ogromno povećanje cena ulaznica izazvalo je uzbunu među pristalicama, jer su morali da izdvoje od 11 odsto više novca kada su u pitanju karte za decu, do 28 odsto više za odrasle.

"Sada Nuno ima čoveka spremnog da se bori protiv zida". Tako je glasio komentar engleskog novinara u jednom članku, kada je Nikola Milenković predstavljen kao novo pojačanje Notingem Foresta. Reprezentativac Srbije je mnogo godina kasnije od očekivanog ipak dospeo do Premijer lige. Šumari su pazarili Blekija za oko 15.000.000 evra i tako konačno dali šansu stasitom 27-godišnjaku da se iskaže u najkvalitetnijoj ligi. A nije da neće imati pune ruke posla Milenković, kako bi Notingemova odbranu učinio pristojnom za premijerligaške standarde. Još jednom će dvostruki evropski šampion ući u sezonu kao kandidat za ispadanje i ponovo će pokušati da demantuje "neverne Tome".

Nuno Espirito Santo ima mnogo krilnih igrača u izboru i na tome i jeste insistirao otkako je preuzeo posao. Žota Silva se poslednji pridružio timu, pošto je plaćen 7.000.000 evra Vitoriji Gimarais. Portugalac je neiskusan na najvišem nivou, ali mu ne nedostaje talenta, pa će pružiti dobru podršku Entoniju Elangi, Kalumu Hadsonu-Odoiju i skupom novopridošlici Eliotu Andersonu (41.000.000, Njukasl). Nigerijski napadač Taivo Avonji bio je ograničen na 20 ligaških nastupa u sezoni zbog povreda, ali bi njegovo održavanje u formi moglo da bude dovoljno da pomogne Forestu da makar opstanak bude izboren. 

Bilo je bojazni da će Muriljo ili Morgan Gibs-Vajt biti prodati da bi se ublažili finansijski pritisci, ali je umesto toga Musa Nijakate prodat u Lion za 32.000.000 evra radi finansijskog fer-pleja. Brazilski centralni bek Muriljo je impresionirao u svojoj prvoj sezoni i verovatno će biti još bolji, dok je njegov sunarodnik Danilo još jedan perspektivan igrač. Klub su napustili i Odiseas Vlahodimos (Njukasl), Skot Mekena (Las Palmas), dok su trajno otišli i igrači koji su bili na pozajmicama prošle sezone, poput Orela Mangale (Lion) i Rema Frojlera (Bolonja).

NOTINGEM FOREST (4-2-3-1): Sels - Vilijams, Muriljo, Milenković, Aina - Jejts, Danilo - Elanga, Gibs Vajt, Hadson Odoi - Vud.

IPSVIČ

Generacija fudbalskih zaljubljenika zaboravila je na Ipsvič Taun, ali se jedan od poznatih starih engleskih velikana vratio u elitu posle 22 godine, pun razdraganosti i samopouzdanja nakon zapanjujućeg uspona kroz divizije. Kakva će radost to biti kada Traktor Bojsi ugoste Liverpul, redovnog rivala u bitkama za velike trofeje tokom slavnih dana Ipsviča sedamdesetih godina prošlog veka. U Safoku će izgledati kao da to i nije bilo pre pedesetak godina, već kao da se nova etapa velike klupske istorije ponovo odvija pred njihovim očima.

Portman Roud je jedinstveno mesto, dugi niz godina povezano je sa ljubaznošću "starog sveta". Belo vino je u sali za sastanke, da prilagodi frazu koju je skovao bivši predsednik Ipsviča Džon Kobold; "bilo je to prijateljsko, često šarmantno mesto za posetu, ali se posle dve decenije to gostoprimstvo proteglo predaleko". Ipsvič je potonuo u Ligu 1, progutan je u viru i među mnogim rivalima smatran omiljenom mušterijom.

Bilo je značajno olakšanje u Ipsviču kada ga je u aprilu 2021. preuzela američka grupa Gamechanger 20. Predvođeni neumornim izvršnim direktorom Markom Eštonom, ispunio je svoja obećanja da će transformisati klub. Bio je u lošem stanju kada su stigli; sada je Portman Roud sređen, novi trenažni cenar je na putu i ​​komercijalno odeljenje je pametno iskoristilo sponzorski ugovor kluba sa pevačem Edom Širanom. Više od 63.000 replika majica je prodato prošle sezone, što ih je svrstalo u najviši rang u zemlji: to sumira obnovljenu ljubav koju je fudbalski luda zajednica pronašla za svoj klub nakon dugih godina stalnog pada.

Toplina iz prošlosti je ostala, ali ovo je sada drugačiji klub, onaj koji se uvukao u modernu eru i nema nameru da postavlja plafon na očekivanja. Ambicije su velike, ali sada dolazi najteži deo svega: uzbudljivi tim Kirana Mekene je ovde pre nego što je očekivao, a zadatak da ostane u Premijer ligi podrazumeva ozbiljnu taktičku nadogradnju pored neminovne u igračkom kadru. Klub je ovog leta na nove igrače potrošio oo 73.000.000 evra. Na Omarija Hačinsona 23.500.000 (Ćelsi), na Džejkoba Grivsa 21.500 (Hal), na Lijama Delapa 17.500.000 (Mančester Siti), na Arijaneta Murića 9.500.000 evra (Barnli).

Samo neka Ipsvič uživa u utakmicama, neka se raduje velikom uspehu, a iako ne izbori opstanak niko neće moći da im zameri. Daleko su najveći autsajderi u ligi i svaki bod značiće im kao malo osvajanje trofeja.

IPSVIČ (4-5-1): Murić - Džonson, Vulfenden, Burdžis, Dejvis - Barns, Mori, Čaplin, Luongo, Hačinson - Delap.

PREMIJER – 1. KOLO

Petak

21.00: (1,65) Mančester Junajted (4,20) Fulam (5,60)

Subota

13.30: (8,50) Ipsvič (5,50) Liverpul (1,33)

16.00: (2,45) Notingem Forest (3,40) Bornmut (2,85)

16.00: (1,22) Arsenal (7,25) Vulverhempton (15,0)

16.00: (1,35) Njukasl (5,30) Sautempton (8,00)

16.00: (2,70) Everton (3,15) Brajton (2,75)

18.30: (2,45) Vest Hem (3,45) Aston Vila (2,80)

Nedelja

15.00: (2,50) Brentford (3,35) Kristal Palas (2,85)

17.30: (4,20) Čelsi (3,80) Mančester Siti (1,90)

Ponedeljak

21.00: (5,20) Lester (4,00) Totenhem (1,65)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Premijer ligaEngleska

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara