Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Red je da Leverkuzen, Dortmund i Herta izađu iz "tunela"

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.02.21. | 13:04

Gomila interesantnih okršaja u današnjem programu Bundeslige

RB Lajpcig se sinoć učvrstio na poziciji koja donosi mesto u Ligi šampiona, a danas je red da protivkandati odgovore. Pre svih Leverkuzen i Dortmund. Bajer očekuje duel sa Majncom, dok Milioneri dočekuju Hofenhajm. Sve dalje od najbolje četvorke je Štutgart, koji je uleteo u turbulentan period i možda i nije bilo realno da Švabe vode bitke za najviše domete.

Izabrane vesti

Predvođen dvostrukim strelcem Keremom Demirbajem, nedavno uznemireni Leverkuzen poslao je znak da je živ u borbi za plasman u Ligu šampiona. Četiri dana posle neugodnog ispadanja iz DFB kupa od niželigaša Esena u osmini finala, ekipa trenera Petera Boša predstavila se u znatnom poboljšanju sa zasluženih 5:2 protiv Štutgarta.

Danas Farmaceuti imaju priliku da nastave na tom talasu, jer imaju posla sa rivalom iz donjeg doma, koji je, istina, poboljšao svije nastupe prethodnih sedmica. Majnc je davljenik, prvi je ispod crte, ali može da se pohvali sa dve pobede u tri prethodna ligaška duela. Na njima je osvojio gotovo polovinu od ukupnog broja bodova.

Bajer će biti bez Arijasa, Baumgartlingera, Belarabija, Bendera, Paulinja i Vajzera, ali deluje da je Boš polako počeo da se navikava na mečeve bez njih.

Borusija iz Dortmunda je dalje od kvalifikacija za Ligu šampiona nego što je to bio slučaj dugi niz godina. Milioneri za četvrtim mestom zaostaju četiri boda, a takvoj situaciji kumovali su porazi u prethodnom periodu. Samo u četiri poslednja kola BVB je tri puta podvijenog repa napustio teren.

Danas ekipa Edina Terzića izlazi na megdan Hofenhajmu, koji je Dortmundu pravio velike probleme u proteklom periodu. Ove sezone, ipak, Borusija je prekinula negativan niz od pet dvoboja bez slavlja protiv Hofa. Bilo je 1:0 sredinom oktobra zahvaljujući Marku Rojsu.

Borusija u duel ulazi posle neuspeha na gostovanju Frajburgu, a dobrom formom ne može da se pohvali ni ekipa Sebastijana Henesa. Hof je taman uhvatio ritam i vezao pozitivan niz, a onda je usledio debakl protiv Bajerna, potom i sve boljeg i nemilosrdnijeg Ajntrahta.

Oba tima imaju kadrovskih problema. Dortmund je bez Burkija, Piščeka, Šmelcera, Vitsela i Zagadua, dok je Menije neizvestan, a Hof na Vestfalen stiže bez Akpogume, Bičakčića, Gajgera, Hubnera, Nortvajta, Sesenjona i Stafilidisa.

Posle samo jedne pobede na 10 minulih ligaških utakmica, pred Hertom je delikatan zadatak. Da se regeneriše i prekine seriju od četiri poraza, odnosno post u vidu šest duela bez slavlja. Prva prilika za tako nešto je gostovanje Štutgartu, koji ne blista u poslednje vreme, ali je u daleko boljoj situaciji od berlinskog sastava.

Herta je u slobodnom padu, samo četiri boda iznad pozicije koja vodi u Cvajtu. Ali, u taboru Stare dame vide svetlo na kraju tunela. U dve utakmice pod komandom Pala Dardaija, u Frankfurtu i protiv lidera Bajerna iz Minhena, Herta je igrala znatno bolji fudbal, tim se konačno pojavio kao celina. Samo su izostali bodovi, pa se pozicija u borbi za ispadanje dramatično pogoršala.

Švabe su prošlu sezonu provele u drugoj ligi, a trener Pelegrino Mataraco formirao je tim koji je očigledno spreman da opstane u Bundesligi. Herta je to osetila kada je poražena sa 2:0 u prvoj utakmici. Veći deo sezone Štutgart je bio u gornjoj polovini tabele, ali ono po čemu se ovaj tim izdvaja je činjenica da je bodove uglavnom sakupljao u gostima. Štutgart je sa 17 bodova jedan od najboljih timova na strani u ligi, a bio je i suroviji s obzirom na to da je nanizao tri poraza van kuće. A, na svom stadionu mu je teško. Nedavno je tek ostvario premijerno slavlje kod kuće protiv Majnca

Hertina uzdanica Sami Kedira prvi put se sastaje sa "svojim" klubom Štutgartom, a priliku da pokaže zašto se smatra pojačanjem ima i srpski reprezentativac Nemanja Radonjić.

BUNDESLIGA - 21. KOLO

Petak

RB Lajpcig – Augzburg 2:1 (2:0)

/Olmo 38pen, Nkunku 43 – Kaliđuri 76pen/

Subota

15.30: (1,58) Dortmund (4,10) Hofenhajm (5,70)

15.30: (1,50) Leverkuzen (4,30) Majnc (6,50)

15.30: (2,30) Štutgart (3,40) Herta (3,10)

15.30: (2,75) Verder (3,10) Frajburg (2,70)

18.30: (1,88) Union Berlin (3,45) Šalke (4,30)

Nedelja

15.30: (1,55) Ajntraht (4,10) Keln (6,00)

18.00: (2,60) Volfzburg (3,30) Menhengladbah (2,70)

Ponedeljak

20.30: (1,20) Bajern (6,75) Bilefeld (12,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBajer LeverkuzenMajncBorusija DortmundHofenhajmŠtutgartHerta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara