Junajtedov tim pred meč sa Palasom (©Reuters)
Junajtedov tim pred meč sa Palasom (©Reuters)

Poslednji ekser u Ten Hagovom kovčegu: Ovaj tim nema trenera, ovo je haos! Na šta liči onaj aut?

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.05.24. | 14:52

Džejmi Karager, Pol Skols, Majkl Oven, Ešli Jang… Svi su oni uvereni da sa Holanđaninom na klupi Junajted čeka samo još teških poraza u finišu sezone. Ali rešenje koje predlažu pojedinci malo je iznenađujuće

Jedna pobeda u poslednjih sedam kola. I tek osmo mesto na tabeli. Ali još gore od svega, užasan utisak koji je Mančester junajted ostavio u debaklu od Kristal Palasa (0:4). Posle odlaska ser Aleksa Fergusona već osmoricu trenera bezuspešno su pokušavala da vrate giganta sa Old Traforda na staze uspeha, a čini se da će uskoro morati da biraju i devetog.

Jer ostrvska javnost saglasna je u oceni: Ten Hag je svoje kredite potrošio i on nema više šta da ponudi Junajtedu.

Izabrane vesti

Najglasniji kritičar, već po pravilu, bio je Džejmi Karager, legendarni štoper Liverpula. I mada nije jedini koji misli ovako, Karager je prilično jasan kada iznosi razloge zbog kojih bi klub trebalo da smeni Ten Haga, bolje pre nego kasnije.

"To je činjenica, ne moje mišljenje. Brojke kažu da su defanzivno na dnu lige, gori od Šefild Junajteda. Ovo je jedan od najgore vođenih timova u ligi".

Popularni Kara se nije tu zaustavio, već je gostujući u emisiji Skaj Sportsa nastavio u istom maniru.

"Čak i mladi tim Junajteda, momci ispod 23 godine, ako su prošli akademiju ovog kluba, morali su da nauče kako da se ponašaju i igraju, ni od njih ne bih očekivao poraz od 0:4".

Brojke kažu: od početka prošle sezone, samo je Notingem Forest bio poražen na više gostujućih utakmica od Mančester Jumajteda. Ali još jednom, više od samih poraza boli nemoć u igri. Bivši igrači ovog kluba Pol Skols i Majkl Oven u glas ističu da je šefu stručnog štaba Eriku Ten Hagu došao kraj na klupi velikana sa Old Traforda.

"Ponekad naiđe takva situacija kada pomisliš da je ovo kraj. Sećam se Olea Gunara Solskjera protiv Votforda u gostima, nakon poraza 1:4. Delovalo mi je jako slično kao ovo sad, delovalo je kao kraj", rekao je Oven.

Međutim, iznenađujuće deluje predloženo rešenje Ovena I Skolsa. Pomenuta dvojica se slažu da bi na klupi, makar do kraja sezone, trebao da ga zameni trenutni asistent Stiv Meklaren, koga ne krive za loše rezultate tima. Skols ga pride poznaje iz vremena kada je bio asistent ser Aleksa Fergusona, dok je Oven igrao pod njim dok je bio u stručnom štabu reprezentacije Engleske.

Bez obzira na to što se Engleska pod Meklarenom nije ni kvaliifikovala za Evropsko prvenstvo 2008. godine zbog čega je on dobio otkaz.

Ovde se jasno vidi da nema njegovog uticaja na timu. Jer on je briljantan trener, a ovaj tim kao da nema trenera. Mora da mu šef ne dozvoljava da se mesa. Svi se sećaju da smo (u Mančesteru junajtedu, prim.aut) bili sjajan tim koji je svakoga napadao, ali Stiv Meklaren nam je držao treninge kako bi se osigurao da ćemo da zaustavimo rivale, objašnjavao nam je šta znače distance, koji su pravi uglovi", dodao je Skols.

Erik ten Hag (©Reuters)Erik ten Hag (©Reuters)

Oven je saglasan.

Nema šanse da Meklaren radi bilo šta u smislu vođenja ovog tima, jer ovaj tim nema pojma šta radi. Ne postoji jedna stvar koja funkcioniše u ovoj ekipi. A Stiv Meklaren je vrhunki trener i mogu samo da pretpostavim da je on nemi posmatrač, dok drugi ljudi vode treninge. I rasturiće ih svi s kojima tek treba da igraju”.

Podsetimo, to su Arsenal, Njukasl i Brajton u Premijer ligi, te Mančester Siti u FA kupu.

Ako budu igrali kao protiv Palasa, Mančester Siti će da ih demoralize na Vembliju, pred milionima ljudi. Biće sramotno. Nešto mora da se promeni”.

I svi gledaju u pravcu trenera. Jer kako kaže Skols...

Nema ovde baš mnogo loših igrača, zar ne? Samo izgledaju kao da ih niko ne trenira. Izgleda mi da je ovo krivica trenera… Ovo mi je izgledalo kao poslednji esker u kovčegu”.

Detalj koji je izazvao poseban bes navijača – a o kome je govorio i sam Ten Hag - jeste način na koji je Junajted primio prvi gol. Posle auta na Palasovoj polovini terena. I za koji je sam Ten Hag okrivio čak petoricu igrača. On ih doduše nije imenovao, ali Karager jeste: Kobi Mejno, Aron Van Bisaka, Kristijan Eriksen, Alehandro Garnačo i Mejson Maunt. Jeste Kazemiro bio direktan krivac za gol, ali nije baš ni da su ga igrači zaštitili. O tome svedoči bivši kapiten Junajteda, Ešli Jang.

Taj prvi gol, ludački je kako su postavljeni. Aut na Palasovoj polovini terena, tvoji vezisti treba da budu iza lopte, da puste Palas da se vrati nazad. Ne da idu napred i ostavljaju brisan prostor. Olis je samo jednom morao da potrči. Video je prostor i prošetao se. Haotično, ne znam o čemu je Kazemiro uopšte mislio. Olis je samo prošao poed njega. Previše lako”.

Sam Kazemiro, rekosmo već, nije u ovoj petorci, ali Karager se nije libio da kaže po koju o tome koliko se srozao ugled ne tako davno jednog od najboljih vezista sveta.

Njegov menadžer ili neko iz okruženja bi morao da mu kaže: ovo mora da prestane. Jedan od najvećih igrača današnjice, čovek koji je sa Tonijem Krosom i Lukom Modrićem činio vezi trio koji je dominirao Evropi… Ja nisam napravio ni blizu onoga što je on, ali uvek se sećam jedne izreke: Ostavi fudbal pre no što on ostavi tebe”.

Sve u svemu, samo jedno je sigurno – ponovo nas očekuje turbulentan prelazni rok u crvenom delu Mančestera. A kako se čini, Erik Ten Hag se tu neće pitati ništa. Jer neće ni biti tu, barem ako uprava sasluša glas naroda.


tagovi

Erik ten HagMančester JunajtedDžejmi KaragerPol SkolsEšli JangMajkl OvenStiv Meklaren

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara