Jokić i Gober (©AFP)
Jokić i Gober (©AFP)

Mogu li se Jokićevi saigrači pokazati kad je najvažnije?

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.05.24. | 17:10

Večeras će biti poznata preostala dva konferencijska finalista u NBA ligi. Pored duela između Denvera i Minesote, u "Gardenu" igraju Niksi i Indijana

Ništa u svetu sporta nema sličnoga kao sedma utakmica neke plej-of serije. Kako je jednom rekao Denis Rodman, nakon šest mečeva u dve sedmice protiv istog rivala, protivničke igrače raspoznaješ već po mirisu, a kamoli ne po igri. Sedma utakmica je praznik sporta, ništa se pametno ne može o njoj napisati, samo uživati u igri. Večeras imamo dva takva praznika - jedan u Istočnoj, drugi u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a mi ćemo ipak probati napisati nešto pametno uoči njih.

NJUJORK NIKS - INDIJANA PEJSERS (21.30)

Izabrane vesti

Više puta smo za vreme ove serije pisali da nas zanima hoće li igrači Njujorka uspeti živi završiti ovu seriju, odnosno ko će od njih uopšte da bude u stanju da igra ako dođe do sedme utakmice. Do sedme utakmice je došlo, a odgovor na to ko će da je igra u redovima Niksa je stvarno težak. Znamo da je Džulijus Rendl otpao još dosta pre plej-ofa, u njemu su otpali, redom, Bojan Bogdanović, Mičel Robinson i O-Dži Anunobi, Džejlen Branson itekako načet igra poslednjih nekoliko mečeva, a sada se tom dugačkom popisu pridružio Džoš Hart. Igrač koji se s razlogom smatra srcem i dušom Njujorka je povredio trbušne mišiće u prošloj utakmici i prosto je neverovatno da je uopšte igrao u tom meču, ali adrenalin je čudo, volja je čudo pa je Hart s kombinacijom te dve stvari uspevao da bude koliko-toliko na terenu. Nije uspevao da pomogne, bilo je pomalo tužno ga gledati kako traži od Toma Tiboda da ga izvuče s terena pa ga odmah zatim moli da se vrati na njega. Hart je pokušao, ali nije mogao da pomogne ekipi da dođe do pobede, odnosno da zaključi seriju.

Kako smo u ovim najavama uglavnom pisali šta ekipe koje su izgubile u prošlom meču trebaju da naprave kako bi pobedile u sledećem, tako je i taj Hartov pokušaj igre više bio usmeren da to da se vidi koliko može da pomogne za današnju utakmicu. Bojimo se da je odgovor na to - ne može. Takve povrede zahtevaju mirovanje od barem dve-tri sedmice, a iako smo prilično sigurni da će Hart pokušati da igra noćas, isto tako smo sigurni da on neće da bude neki važan faktor u ovom meču.

Bez njega, Njujork jednostavno više nema opcija za ozbiljnu rotaciju, barem na papiru. Tibodo je već instalirao Majlsa Mekbrajda u startnu postavu te je dobio dobre minute od Aleka Burksa s klupe. Prešus Ačijuva takođe može da računa na neke ozbiljnije minute i jednostavno više ne znamo koga bi Tibodo mogao da podigne sa klupe. Nameće se da to bude Džeriko Sims, ali bojimo se da to ipak nije najozbiljnija opcija.

No, s ovim Niksima se nikad ne zna. Ovo je tim kojeg je neverovatno zabavno gledati baš zbog te tvoje borbenosti i verujemo da se većina neutralnih navijača odlučila navijati za njih u ovoj sedmoj utakmici baš zbog činjenice da se toliko bore iako im otpada čovek za čovekom. Ono šta oni trebaju danas da naprave je da oslobode Bransona od svih mogućih udvajanja koje će Indijana sigurno raditi jer je kvalitet ostalih igrača Niksa nakon svih ovih promena u rotaciji u debelom padu. Isto tako, trebaju u Njujorku da nađu način kako da brane Paskala Sijakama za kojeg je Indijana u prošlom meču radila dovoljno akcija u post igri. Bez Harta će to da bude dosta teže. Ono šta ide na ruku Njujorku je činjenica da Indijana nikako ne može da pokaže konstantnu igru iz meča u meč. Dovoljno su puta sebi pucali u nogu u ovoj seriji da nas ne bi čudilo da to naprave i večeras. Krcati Medison Skver Garden će da bude spreman za tako nešto, a oni poslednji Mokinaci u redovima Niksa će da ostave dušu i srce na terenu, u to smo i više nego sigurni.

DENVER NAGETS - MINESOTA TIMBERVULVS (02.00)

Ako je serija između Njujorka i Indijane bila luda, šta onda da kažemo na ovu? Minesota nije samo pobedila u prva dva meča u Denveru, nego je očitala pravu lekciju aktuelnim šampionima, a Entoni Edvards je u tim utakmicama izgledao kao najbolji igrač na svetu. Osim toga, Timbervulvsi su sistemski nadigrali svoje protivnike i izgledalo je da sve ide prema tome da oni prođu u finale Zapada.

Ali, nije džabe Rudi Tomjanović rekao onu slavnu izreku da se nikada ne sme podcenjivati srce šampiona. Majkl Meloun je napravio brojna prilagođavanja u igri svog tima pa je došao do dve gostujuće pobede čime je vraćena prednost domaćeg terena, a usledila je potpuna dominacija u petom meču u kojem je Nikola Jokić jasno poručio Edvardsu i svim ostalima da je rasprava oko pitanja trenutno najboljeg igrača na svetu potpuno besmislena dok je on u ovakvom izdanju. I onda novi preokret - Minesota je pobedila u prošlom meču na neverovatno impresivan način, doslovno razbila svojeg protivnika i opet naterala NBA analitičare da postave mnoga pitanja oko Nagetsa koji stvarno nisu dobro izgledali u tom meču. Opet ih je Minesota sistemski nadigrala šta je neverovatna stvar za ovakvu ekipu koja ipak nema toliko plej-of iskustva.

I evo nas, noćas je ona utakmica o kojoj bi moglo dugo da se priča. Doduše, videli smo u ovoj seriji nekoliko mečeva u kojima je jedna ekipa potpuno nadigrala drugu i nije bilo previše neizvesnosti, ali nekako ne verujemo da će da to bude slučaj u ovoj meču. Čak i da bude, to će samo da znači da je pobednička ekipa došla na neki novi, puno veći nivo košarke i trebaće joj skinuti kapu.

Ono šta je najvažnija stvar za Denver večeras je da trebaju da pronađu način da Džamal Mari bude što korisniji. Minesota se potpuno koncentrisala na branjenje napada koji organizuje Mari, odnosno odlučili su da maknu loptu iz njegovih ruku. Za to su koristili mnogo različitih odbrambenih igrača - od Edvardsa preko Džejdena Mekdenijelsa do Majka Konlija pa i Nikela Aleksander-Vokera - i u tome su uspeli. Mari nije bio faktor u prošlom meču u prvom poluvremenu i automatski je bilo lakše Minesoti da dođe do pobede.

Nagetsima će trebati i bolja podrška s klupe koja je potpuno nestala u šestom meču, ali ono najvažnije je da celi tim treba da se puno kreće i traži sve slobodne pozicije koje će im Jokić sigurno uspeti da namesti. Srpski košarkaš je najbolji na svetu, a to znaju i svi u redovima Timbervulvsa pa ga zato brane na razne načine. Ali, Jokića je nemoguće braniti ako ima dobar dan. Sigurni smo da će ga on imati, a onda će puno da ovisi o ostalima - Mari treba da bude efikasniji, ostatak tima treba da za njega pravi šta bolje blokove da bi se on šta lakše oslobađao dosadne pratnje, a ključnu će ulogu opet da igra Eron Gordon. Njega Minesota više ne ostavlja samog na šutu, ali i dalje ima puno više prilika nego ostatak tima. Gordon to sve dobro koristi, a hoće li fantastično - ostaje da vidimo. Jedno je jasno - utakmica će da bude luda, Luka Dončić i saigrači čekaju da vide protiv koga će da igraju u konferencijskom finalu.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Denver NagetsMinesota TimbervulvsNjujork NiksIndijana PejsersNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara